IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

11 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> internet w DG
maniek
post pon, 08 lis 2004 - 08:45
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 115

Internet na ul. Topolowej

Witam serdecznie.
Nie dawno przeprowadziŁem siĘz Sosnowca do DĄbrowy GÓrniczej na ulicĘTopolowĄ, czy jest jakiŚ operator w tym regionie ktÓry udostĘpnia staŁe ŁĄcze do internetu ? (oprÓcz TPSA)

Pozdrawiam wszystkich.
Go to the top of the page

+Quote Post
Dejmon
post nie, 06 mar 2005 - 14:16
Post #2

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 125

ChodzĄ ploty, Że WSB podpisaŁa umowĘz jakĄŚ firmĄ i ma puŚciĆ na miasto ŁĄcze ŚwiatŁowodowe. JeŚli to prawda, to ciekawe czy bĘdzie to oferta dla biznesu czy dla klientÓw indywidualnych.

Wie ktoŚ z Was coŚ wiecej na ten temat???

+Quote Post
:)
post śro, 09 mar 2005 - 10:33
Post #3

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

juz dawno temu byl jakis pomysl zeby WSB z DG postaraly sie o pieniadze z Unii na ten cel. Mialo to byc lacze swiatlowodowe od Sosnowca albo radiowe (pewnie LMDS). Z tym ze jak to drugie to bez sensu bo jest dostepne juz od dawna z Pro Futuro. Swiatlowod bylby super tylko czy udostepniliby go mieszkancom/firmom.

+Quote Post
mary cha
post śro, 09 mar 2005 - 14:56
Post #4

GreenPointHooligan

Nr użytkownika: 119

tez mam nadzieje ze cos sie ruszy z netem w tym miescie.posiadam neostrade (opcje 128),place za to 59 zyli(od tego miesiaca ok. 72-przez podatek :evil: ).jestem zadowolony ze wogole mam dostep do sieci.ale to lacze jest strasznie slabe,no i jeszcze ten limit 7 GB miesiecznie(sic).oby do sierpnia tego roku cos nowego weszlo na rynek dg(konczy mi sie umowa z tepsa).

ps.mieszkam w golonogu na ul.podlesie(domki jednorodzinne).na ulicy mialbym jeszcze jedna chetna osobe na stale lacze. jesli macie namiary na dobrego dostarczyciela internetu(stale lacze,radiowe,itp)to napiszcie.z gory dziekuje!

+Quote Post
post śro, 09 mar 2005 - 15:30
Post #5

wpisujcie tutaj od jakiego dostawcy macie internet, predkosc lacza i cene. Pomoze to nam zorientowac sie jak wyglada sytuacja z dostepem do netu w DG :!: 8)

Z wlasnych zrodel wiem ze mamy u nas miedzy innymi takich dostawcow jak (oczywiscie oprocz TP i Netii): Telpol, DSI, DSMedia, Dabnet, PPI Modrzew w Strzemieszycach, Virenet, Jartek, no i oczywiscie wiele malych sieci (dsl itp). Do tego dla dostawcow/firm dostepne jest takze Pro Futuro (LMDS). Crowley nie wiem czy dociera do DG.

ja mam lacze z DSI - 256 kbit/s za 48,36zŁ+22%VAT=59zŁ

+Quote Post
Mydliczanin
post śro, 09 mar 2005 - 21:28
Post #6

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 105

Ja mam neta z TOM ( Telewizja Osiedlowa Mydlice). WŁaŚnie dziŚ dowiedziaŁem siĘo podwyŻce :shock: - mam 256 kbit/s od dziŚ za 70 zŁ (a byŁo 65)

--------------------
Tom

+Quote Post
Master
post czw, 10 mar 2005 - 12:03
Post #7

FdZD

Nr użytkownika: 5

TELPOL 256 kbs/s za 46,01 zŁ przed podwyzkĄ. a teraz nie wiem.

+Quote Post
Bartek
post pią, 11 mar 2005 - 18:17
Post #8

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

Hyperion inaczej zwany duperion lacze 256kb/s - 59zl (z vatem juz). ogolnie podejscie admina tej sieci do userow jest do bani. Nie polecam!!

+Quote Post
post sob, 12 mar 2005 - 10:11
Post #9

QUOTE(klocek)
TELPOL 256 kbs/s za 46,01 zŁ przed podwyzkĄ. a teraz nie wiem.

ja jestem calkowicie poza zasiegiem telpolu i mam do wyboru 2 dostawcow (w tym jeden maly) albo neostrade.

Pytam z ciekawosci jak jest w telpolu bo na ich stronie pisze:

PAKIETY PODSTAWOWE
3. OPŁATA MIESIĘCZNA nielimitowany dostĘp do internetu
pakiet Bronze
prĘdkoŚci do 640 kbit/s/96 kbit/s 2 terminale 46,01 zŁ 22% 10,12 zŁ 56,13 zŁ
4. OPŁATA MIESIĘCZNA nielimitowany dostĘp do internetu
pakiet SILVER
prĘdkoŚci do 1280 kbit/s/160 kbit/s 2 terminale 110,66 zŁ 22% 24,34 zŁ 135,00 zŁ

To ile wlasciwie jest :?: Piszesz ze masz 256 a ciekawe jak pisza "do 640". Kiedy te 640 jest do osciagniecia i ile zazwyczaj :?:

+Quote Post
WeGeR
post sob, 12 mar 2005 - 11:42
Post #10

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 107

wŁaŚnie zaŁoŻyŁem net z TELPOLA :
pakiet BRONZE

do 640 kb/96 kb - 56 zŁ z groszami

w TELPOLU zawsze jest "do", nie ma predkoŚci gwarantowanej

wedŁug tego pomiernika :
http://www.abeltronica.com/velocimetro/pt/...x.php?idioma=uk

maksymalnie wyszŁo mi narazie 540 kb i to wpiĄtek wieczÓr
wiĘc jestem bardzo zadowolony, w Tepsie za 512 kb trzeba zapŁaciĆ 119 chyba no i do tego limity a tutaj nie ma

--------------------

+Quote Post
rafi
post nie, 13 mar 2005 - 19:01
Post #11

Rafi

Nr użytkownika: 15

Speedometer fajna rzecz, tylko ten ma troszke skale za mala wink.gif

+Quote Post
post pon, 14 mar 2005 - 11:24
Post #12

pojawil sie przetarg na:
"Wykonanie projektu budowlanego i wykonawczego dla zadania inwestycyjnego p.n. Budowa szerokopasmowej sieci dla gminy DĄbrowa GÓrnicza"

Tylko zeby to nie bylo tylko dla urzedow i instytucji.

+Quote Post
maniek
post pon, 14 mar 2005 - 15:23
Post #13

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 115

UdaŁo mi siĘzaŁoŻyĆ z firmy TRONIC gwarantowane 160 kbps za 48 zeta z VAT

+Quote Post
bzenek
post pon, 14 mar 2005 - 17:04
Post #14

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

:)+-->
QUOTE(:))
pojawil sie przetarg na:
"Wykonanie projektu budowlanego i wykonawczego dla zadania inwestycyjnego p.n. Budowa szerokopasmowej sieci dla gminy DĄbrowa GÓrnicza"

Tylko zeby to nie bylo tylko dla urzedow i instytucji.[/quote]

MoŻe nie tylko, ale gŁÓwnie dla urzĘdÓw i instytucji. MoŻe dla wiĘkszych firm ? A juŻ na pewno nie dla prywatnych uŻytkownikÓw końcowych.

Cenniejsze jest to, Że moŻe przy okazji powstanie jakaŚ platforma umozliwiajĄca zaŁatwianie wszelkich spraw w "urzĘdach i instytucjach" bez koniecznoŚci ich odwiedzania. Bo bez tego to bĘdzie po prostu szybszy internet dla pracownikÓw :)

+Quote Post
rafi
post pon, 14 mar 2005 - 23:58
Post #15

Rafi

Przetarg to nie wszystko. Teraz Urzad Miejski tez ma podlaczenie do internetu (zapewne dosc szybkie), a z sadem podzielic sie nie chcial (oczywisnie nie za free). Sad musial wykupic wlasny DSL.
Trzeba po prostu troszke dobrej woli...Mam nadzieje, ze tym razem jej nie zabraknie.

+Quote Post
rafi
post śro, 06 kwi 2005 - 22:45
Post #16

Rafi

Do przetargu na wykonanie sieci szerokopasmowej nikt nie wystartowal. Po prostu super. Nawet dostawcy widza, ze sytuacja jest beznadziejna i szkoda zachodu dla dabrowy.
Ciekawe jak bedzie za drugim podejsciem. Moze wladze miasta nadaly by szerszy rozglos temu przetargowi...

+Quote Post
post pon, 18 kwi 2005 - 11:09
Post #17

bo pewnie zadna zajmuja sie tym firma nie przeglada BIPu DG - nie codziennie DG oglasza takie przetargi :wink:

Szkoda ze wiecej osob nie napisalo jaki maja net. Ale jak z tego widac DG jest niezle opozniona. Zreszta w calym Zaglebiu obecna oferta wyglada jakby byla sprzed kilku lat w porownaniu z innymi miastami PL. Jedynie posiadacze lacza z Telpolu moga byc zadowoleni 640 kbit/s za 56 zl - mozna pozazdroscic :wink: (szkoda ze upload niski tylko 96 kbit/s).
A na pocieszenie dla nas wszystkich przestawie oferte jeszcze jednej firmy (Jartek) oferujacej net w Zaglebiu (oczywiscie tez w DG):

- do 80 kbps do routera brzegowego 45,00
- do 104 kbps do routera brzegowego 50,00
- do 128 kbps do routera brzegowego 55,00
- do 144 kbps do routera brzegowego 60,00
i do tego jeszcze +vat laugh.gif

a teraz pierwszy lepszy przyklad z Krakowa: (Compower)

pakiety abonamentowe

pakiety dla osiedla OŚwiecenia:

pakiet STANDARD
- prĘdkoŚĆ do 640kbit/s, limit 5GB na ŚciĄgane i wysŁane dane z Internetu*
- konto e-mail
- adres IP lokalny
59 zŁ/mc
pakiet MIDI
- prĘdkoŚĆ do 768kbit/s, limit 8GB na ŚciĄgane i wysŁane dane z Internetu*
- konto e-mail
- adres IP publiczny (tzw. internetowy)
65 zŁ/mc
pakiet MAXI
- prĘdkoŚĆ do 896kbit/s, limit 12GB na ŚciĄgane i wysŁane dane z Internetu*
- 3 konta e-mail
70 zŁ/mc
pakiet MEGA MAXI
- prĘdkoŚĆ do 1024kbit/s, limit 20GB na ŚciĄgane i wysŁane dane z Internetu*
- 3 konta e-mail
80 zŁ/mc

pakiety dla pozostaŁych rejonÓw (inne osiedla i domki jednorodzinne):

pakiet MINI
- prĘdkoŚĆ do 256kbit/s, limit 4GB na ŚciĄgane i wysŁane dane z Internetu*
- konto e-mail
- adres IP lokalny
39 zŁ/mc
pakiet MIDI II
- prĘdkoŚĆ do 384kbit/s, limit 4GB na ŚciĄgane i wysŁane dane z Internetu*
- konto e-mail
- adres IP lokalny
49 zŁ/mc
pakiet STANDARD
- prĘdkoŚĆ do 640kbit/s, limit 5GB na ŚciĄgane i wysŁane dane z Internetu*
- konto e-mail
- adres IP lokalny
59 zŁ/mc
pakiet MAXI II
- prĘdkoŚĆ do 768kbit/s, limit 8GB na ŚciĄgane i wysŁane dane z Internetu*
- konto e-mail
65 zŁ/mc

Tutaj niestety dla sciagaczy duze limity ale juz za 65zl IP publiczny i 768 ehhh :?

+Quote Post
rafi
post pon, 18 kwi 2005 - 11:59
Post #18

Rafi

Gdyby wladze dabrowy nie polecialy wiadomo w co z politechnika slaska swego czasu, to sadze, ze dzis moglby byc w dabrowie wezel z SASK. Jest w sosnowcu i mysle, ze po jakis zachetach dalo by sie przedluzyc siec akademicka do dabrowy. W ten sposob mielibysmy bezposredni dostep do najszybszych laczy w kraju.

+Quote Post
post sob, 30 kwi 2005 - 00:03
Post #19

pojawily sie nowe informacje na stronie DG. Mam nadzieje ze do miasta zostanie dociagniety swiatlowod. Jakos bardzo watpie ze ten net trafi bezposrednio do domow mieszkancow. Wtedy zeby dotrzec wszedzie musialoby sie to odbywac droga radiowa- na pewno potrzebne by bylo wiecej niz kilkanascie AP.Dobrze by bylo jakby chociaz udostepnili takie dobre i tanie lacze dostawcom netu. Ale za 3,5 mln to net pewnie trafi tylko do instytucji/urzedow + kilka tych infokioskow a to chyba nie o to nam chodzi -takie cos moze byc tylko uzupelnienem :?
QUOTE(www.dabrowa-gornicza.pl)
Gadu-gadu czekajĄc na autobus? JeŚli jeszcze niedawno wydawaŁo siĘto niemoŻliwe, to naleŻy szybko zweryfikowaĆ poglĄdy. W ciĄgu najbliŻszych czterech lat DĄbrowa GÓrnicza, jako jedno z nielicznych miast w regionie realizowaĆ bĘdzie inwestycjĘpod nazwĄ „Budowa szerokopasmowej sieci dla gminy DĄbrowa GÓrnicza”.
Jakie moŻliwoŚci daje nam szerokopasmowa sieĆ? Ogromne, przede wszystkim pozwoli na powszechnĄ informatyzacjĘplacÓwek oŚwiatowych, bibliotek, Świetlic Środowiskowych i innych miejsc uŻytecznoŚci publicznej. Z szerokiego pasma skorzystaĆ majĄ 104 jednostki znajdujĄce siĘw mieŚcie, w tym PaŁac Kultury ZagŁĘbia, MŁodzieŻowy OŚrodek Pracy TwÓrczej, Miejski OŚrodek Pomocy SpoŁecznej, Komenda Miejska Policji i ochotnicze straŻe poŻarne. Najbardziej jednak skorzystajĄ mieszkańcy DĄbrowy GÓrniczej, szczegÓlnie ci, z odlegŁych od centrum dzielnic miasta. Tam bowiem stosunkowo najwiĘcej osÓb ze wzglĘdu na ograniczenia techniczne nie jest podŁĄczonych do Internetu. SkorzystajĄ rÓwnieŻ przedsiĘbiorstwa i firmy prywatne, poniewaŻ bĘdzie im moŻna zaproponowaĆ Internet nie tylko tańszy ale i lepszy.
Szerokopasmowy Internet ma jeszcze jedno, bardzo waŻne zadanie. W sytuacjach kryzysowych sprawdza siĘdoskonale, jako platforma szybkiej i niezawodnej komunikacji pomiĘdzy sŁuŻbami ratowniczymi.
W caŁej DĄbrowie utworzone zostanĄ punkty dostĘpowe do Internetu, w pierwszej fazie wdraŻania projektu infokioski znajdĄ siĘw siedzibie UM, pÓĹşniej pojawiĄ siĘrÓwnieŻ w poszczegÓlnych czĘŚciach miasta. Telecentra pojawiĄ siĘw Świetlicach Środowiskowych w zielonych dzielnicach miasta.
WedŁug wstĘpnych szacunkÓw caŁy projekt „Budowa szerokopasmowej sieci dla gminy DĄbrowa GÓrnicza” ma kosztowaĆ ok. 3,5 mln zŁotych. Radni Rady Miejskiej uwzglĘdnili w tegorocznym budŻecie miasta 200 tys. zŁ. na sfinansowanie pierwszego etapu prac. To pozwoli na opracowanie dokumentacji projektowo-kosztorysowej, studium wykonalnoŚci oraz na realizacjĘkoniecznych na tym etapie dziaŁań. To waŻne, poniewaŻ stanowiĆ bĘdzie podstawĘdo starania siĘo dofinansowanie inwestycji ze ŚrodkÓw unijnych. Ma to byĆ aŻ 2, 4 mln. zŁotych, poniewaŻ Unia Europejska finansuje inwestycje zmierzajĄce do rozwoju spoŁeczeństwa informacyjnego.
BĘdziemy jednym z pierwszych miast, ktÓre zbudujĄ „szerokie pasmo”. WciĄŻ jeszcze polscy internauci narzekajĄ na zbyt wolne i przede wszystkim zawodne modemy, jakoŚĆ i ceny oferowanych usŁug. Szerokopasmowy dostĘp spowoduje, Że Internet przestanie byĆ usŁugĄ dla wybranej grupy osÓb, stanie siĘpowszechny...
Łucja Moskal

+Quote Post
rafi
post sob, 30 kwi 2005 - 17:21
Post #20

Rafi

Zbliza sie 1 maja, wiec na stronie UM pojawila sie ladna propaganda. Jakos nie doczytalem sie w tym artykule kiedy inwestycja powstanie, kto ja zrealizuje itp. Wiemy przeciez, ze na pierwszy przetarg nikt sie nie zglosil. Albo to po prostu jest koncert zyczen, albo UM wie o czyms o czym my nie wiemy wink.gif.
Co do internetu w kazdym domu, to w gre by moglo jeszcze wchodzic PLC, ale to strasznie drogie i nieefektywne (poki co). Zaleta niezaprzeczalna jest fakt, ze prad (chyba) kazdy w domu ma.

+Quote Post
PaVLo
post sob, 30 kwi 2005 - 23:43
Post #21

Człowiek Legenda
**

Nr użytkownika: 141
GG: 2594367 status gadu-gadu

mieszkam na Broadway`u i u nas sieĆ to tragedia, pŁaci siĘ59 zŁ za marne ~25 k/s, to jest poprostu rozbÓj w biaŁy dzień, to caŁe dziadostwo zwie siĘDĄbrowskie Sieci Internetowe, czekam tylko na wejŚcie nowego operatora i rezygnuje odrazu, bo juŻ nie mam ochoty nabijaĆ portfele tym idiotom.

+Quote Post
post nie, 01 maj 2005 - 11:49
Post #22

QUOTE(PaVLo)
mieszkam na Broadway`u i u nas sieĆ to tragedia, pŁaci siĘ59 zŁ za marne ~25 k/s, to jest poprostu rozbÓj w biaŁy dzień, to caŁe dziadostwo zwie siĘDĄbrowskie Sieci Internetowe, czekam tylko na wejŚcie nowego operatora i rezygnuje odrazu, bo juŻ nie mam ochoty nabijaĆ portfele tym idiotom.

no nareszcie ktos z mojej sieci - a kiedys poszukiwalem jej uzytkownikow bez skutku http://power.superhost.pl/dg/viewtopic.php?t=322

A wlasnie tak przypuszczalem ze jestes z DSI po loginie :wink: No niby mamy 256kbit/s ale to kilka razy w tygodniu rano tongue.gif fajny tez mamy serwer DC++ - od ludzi z sieci idzie wolniej niz z internetu... Wogole pingi wewnatrz sieci sa dosc duze a czasami niby przez warunki pogode w zasadzie net i siec nie dziala... I nie wiem czym jest spowodowane to ze ostatnio predkosc najczesciej to okolo 20KB/s :? Albo podlaczaja tylu nowych albo tak oszczedzaja na laczu zeby ciagnac kase ehhhh. Juz wyslalem maila z zapytaniem czy planuja zwiekszyc lacze i z linkiem z do cennika Compowera. Dostalem tylko odpowiedz ze byly problemy z laczem i ze wrocilo do normy, a innym razem ze warunki pogodowe itp itd. Obecnie DSI ma chyba okolo 700 uzykownikow i lacze chyba miedzy 8-10Mbit/s

PS. Czy wiesz cos o nowym operatororze albo do kiedy DSI ma umowe?

+Quote Post
post nie, 01 maj 2005 - 12:50
Post #23

QUOTE(rafi)
Zbliza sie 1 maja, wiec na stronie UM pojawila sie ladna propaganda. Jakos nie doczytalem sie w tym artykule kiedy inwestycja powstanie, kto ja zrealizuje itp.

no napisali ze w caigu 4 lat :wink: Fajnie ze autorce internet kojarzy sie tylko z gadu-gadu i ciekawe jak z gg ludzie beda korzystali w tych infokioskach laugh.gif A z internetu w odleglych dzielnicach bedzie mozna korzystac tylko w remizach a nie w domach :wink:

+Quote Post
rafi
post nie, 01 maj 2005 - 22:39
Post #24

Rafi

Fajnie ze autorce internet kojarzy sie tylko z gadu-gadu i ciekawe jak z gg ludzie beda korzystali w tych infokioskach laugh.gif [/quote]
No jest ostatnio mozliwosc z korzystania z GG poprzez WWW (wymagana Wirtualna Maszyna Java). Wiec mozliwosc jest (o ile kioski beda mialy klawe). Ale watpie, zeby autor artykulu o tym wiedzial. Po prostu mu sie fukslo hehe

+Quote Post
kwintosz
post pon, 02 maj 2005 - 14:45
Post #25

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Jedynym godnym polecenia rozwiĄzaniem z internetem u nas w DG jest zaŁoŻenie sobie z sĄsiadami maŁej sieci lan i co niektÓrym siĘmoŻe nie spodobaĆ, wykupienie od TP SA DSL-u np. 1 MB lub 2MB. Nie ma z nim jakichs wiĘkszych problemÓw, koszty chodĹş duŻe, na kilka osÓb sĄ mniej uciĄŻliwe i przystĘpne. A naleŻy zauwaŻyĆ ciĄgŁy postĘp w tej kwestii. ZaczynaliŚmy od SDI nastĘpnie za darmo przeszliŚmy na DSL-a 512 a obecnie mamy 1MB. 2 MB jest jeszcze troszke za drogie gdyŻ ludzie nie chcĄ pŁaciĆ wiĘcej niŻ 30 zŁ. 1 MB na jakieŚ 10 osÓb wchodzi okoŁo 27 zŁ/msc przy czym sĄsiedzi korzystajĄ najczĘŚciej z poczty i www dlatego tez czĘsto siĘzdarza ze ŚciĄgam pliki z maksymalnĄ dostĘpnĄ prĘdkoŚciĄ. Wiadomo, mniej osÓb, wiĘksze koszty ale lepsze transfery.

TakŻe uwaŻam, Że niezrozumiaŁe dziaŁanie pana Prezydenta w kwestii oddziaŁu Politechniki ŚlĄskiej wydziaŁu MT (przez to studiuje w Gl, trafiŁem na pierwszy rok co nie byŁo naboru) w DĄbrowie GÓniczej, spowolniŁo postĘp w tej kwestii. Jestem przekonany Że internet by do nas doszedŁ (tymbardziej ze coŚ sŁyszaŁo siĘostatnio o otwarciu oddziaŁu innego wydziaŁu Politechniki Śl. w DG, ktÓrego moŻna byŁo siĘspodziewaĆ jeŚli wydziaŁ MT w DG by dziaŁaŁ sprawnie i miaŁby powodzenie) i byŁoby tak jak w Gl. Że byŁby on udostĘpniany kafejkom osiedlowym, indywidualnym odbiorcom itp. A tak niestety nie ma mowy o tanim szybkim internecie w DG, przynajmniej w chwili obecnej..

+Quote Post
post pon, 02 maj 2005 - 15:00
Post #26

i bedzie od pazdziernika Wydzial Chemiczny. A bez przesady porownywac jakis peryferyny wydzial w DG z siedziba polibudy w Gliwicach - tam maja glowny wezel sieci na caly slask a tu nie ma nic. Jesli juz to swiatlowod mozna by dociagnac z Pogoni z UŚ. Naprawde w Gliwicach prywatni ludzie w swoich domach korzystaja bezposrednio z lacza polibudy :?: :shock:
PS. fajne lacze maja akademiki na Pogonii :wink: z 2-3 lata temu nawet zainteresowala sie nim jedna z amerykanskich wytworni filmowych laugh.gif

+Quote Post
rafi
post pon, 02 maj 2005 - 22:25
Post #27

Rafi

PS. fajne lacze maja akademiki na Pogonii :wink: z 2-3 lata temu nawet zainteresowala sie nim jedna z amerykanskich wytworni filmowych laugh.gif[/quote]
W gliwicach dalej sie interesuja od czasu do czasu transferami wink.gif. Jest slynna anegdota, ze jak lacze na akademiki nie bylo przycinane przez Centrum komputerowe CK, to akademik Ondraszek (Wydzial Automatyki, Elektroniki i Informatyki) "wyrabial" najwieksze transfery w Europie laugh.gif. stare, dobre czasy :)
Co do lacza, to z Katowic do Sosnowca przez Slaska Akademicka Siec Komputerowa (zarzadzana przez politechnike Slaska, ale obslugujaca tez m.in Uniwersytet Slaski) jest pociagniety swiatlowod 1Gbps. Podobnie do innych miast, gdzie mieszcza sie osrodki naukowe. Z Sosnowca do Dabrowy nie jest daleko. Wszystko jest do ogadania...

+Quote Post
post wto, 03 maj 2005 - 12:00
Post #28

no napewno przy wspolnych checiach moznaby SASK podciagnac do DG, jak jest on nawet w Rybniku, a z Sosnowca do nas znacznie blizej. Moze bylaby szansa jakby powstal jeszcze jakis nowy wydzial z UŚ albo polibudy oprocz tego co teraz ruszy, no i wtedy wszyscy wspolnie z miastem i WSB by sie o to postarali. Ale nawet jak tak bedzie to przeciez prywatnym ludziom tego nie udostepnia, jedynie jakby byly chetne sieci osiedlowe. Dla zainteresownaych wiecej info www.sask.silesia.pl

+Quote Post
PaVLo
post wto, 03 maj 2005 - 20:04
Post #29

Człowiek Legenda
**

:) ja w DSI jestem prawie od poczĄtku nie liczĄc dwÓch miesiĘcy, w przeciĄgu tego okresu sieĆ zmieniana byŁa juŻ dwa razy, a chodziŁo o wymiane sprzĘtu, adminÓw to juŻ mieli chyba z 6, teraz majĄ jakiŚ goŚci, ktÓrzy usterki widzĄ tylko w komputerach uŻytkownikÓw a nie w swoich cienkich serwerach, ktÓre potrafiĄ siĘczĘsto zawieszaĆ. W seszŁym roku mieli zakŁadaĆ ŚwiatŁowody miĘdzy blokami i na zapewnieniach siĘskończyŁo. JeŚli chodzi o DC++ to panuje tu absolutna samowolna, przez jakiŚ czas byŁo tam pare osÓb z dsi ale teraz to siĘdzieje co chce i nikt nad tym nie panuje, ludzie uŻywajĄ klientÓw, za ktÓre na innych hubach dawno dostali by bana na IP.

+Quote Post
post śro, 04 maj 2005 - 15:54
Post #30

i tak optymistyczne jest to, ze DSI sie powolutko jednak "cywilizuje". Dziala znowu strona internetowa (juz kiedys jedna byla ale wogole nie aktualizowana a w daawnych czasach bylo nawet forum). I od dluzszego czasu wreszcie jest biuro w centrum miasta a nie ukrywaja sie nie wiadomo gdzie w Sosnowcu (jak bylo 2 lata temu). Ale takich przebojow jakie ja mialem to na pewno nie mial z nimi nikt :!: Najpierw mialem umowe z jedna firma od nich (nie wiadomo jak zagmatwanie powiazana z DSI), potem byla jakas wielka afera z nia i nie mialem netu z 2 miesiace wcale. Nastepnie powstala jakas inna firma powiazana dziwnie z DSI i z nia mialem nowa umowe. I dopiero znowu za dlugi czas ostatcznie mialem podpisane od razu z DSI. Teraz od marca znowu juz 4 umowa - zwiazane z vatem i zmianami w statucie stowarzyszenia...
Raz mialem takie jaja w dawnych czasach, gdy po dluzszym czasie bez kontaktu z nimi (bo net dzialal ok) zadzownilem do admina (chyba cworld) to strasznie mnie sprzezywal ze oni juz ta siecia sie nie zajmuja i nie chca miec z nia nic wspolnego laugh.gif A wtedy mialem problem bo nie wiedzialem czy sie zwineli calkiem czy jeszcze sa, ale jak sa to gdzie teraz, jaki maja telefon itp. Okazalo sie ze zgubili mojego maila i o zmianach mnie nie poinformowali.
Wiec teraz jest plus ze zawsze mozna do nich isc, zadzownic itp tongue.gif

+Quote Post
post czw, 05 maj 2005 - 09:34
Post #31

QUOTE([img)
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/grafika/lgDZ.gif[/img]]
Szerokopasmowy internet jednak bĘdzie

Czwartek, 5 maja 2005r.

Nie udaŁo siĘrozstrzygnĄĆ przetargu na pierwszy etap prac przy budowie szerokopasmowej sieci internetowej w mieŚcie, bo nie zgŁosiŁ siĘŻaden oferent.

Jak zapewnia jednak Krzysztof Laga, zastĘpca naczelnika WydziaŁu Strategii i Rozwoju Miasta UM, nie bĘdzie to miaŁo wpŁywu na pozyskiwanie funduszy unijnych na ten cel.
— ByliŚmy zdziwieni, Że nie byŁo chĘtnych, bo wczeŚniej pobrano wiele kompletÓw dokumentÓw do przetargu. MyŚlĘ, Że firmy chcĄ siĘraczej skupiĆ na konkretnych pracach montaŻowych niŻ na projektach technicznych. Kolejny przetarg na caŁĄ inwestycjĘzostanie ogŁoszony jesieniĄ tego roku, ale wtedy bĘdzie obejmowaŁ juŻ wszystkie trzy warianty, czyli opracowanie studium wykonalnoŚci, dokumentacje technicznĄ oraz wykonawstwo prac.

Naczelnik podkreŚla jednoczeŚnie, Że UrzĄd MarszaŁkowski w Katowicach w takiej sytuacji zgodziŁ siĘna dostarczenie tylko wstĘpnego projektu funkcjonalno-uŻytkowego na budowĘszerokopasmowego internetu na terenie gminy.

— Konkurs na pozyskanie funduszy ze Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego trwa do poczĄtku lipca, wiĘc zdĄŻymy. KompletnĄ dokumentacjĘprzekaŻemy pÓĹşniej — mÓwi Krzysztof Laga.

Prace nad koncepcjĄ szerokopasmowej sieci zakończyŁy siĘkilka miesiĘcy temu. OkreŚlono juŻ warianty doprowadzenia internetu oraz sposoby transmisji danych na terenie miasta. Inwestycja realizowana bĘdzie w latach 2004-2008, a ma kosztowaĆ okoŁo 3,5 mln zŁ.

Z szerokiego pasma skorzystaĆ majĄ 104 instytucje, m.in. PKZ, MOPS, Komenda Miejska Policji i ochotnicze straŻe poŻarne, a takŻe mieszkańcy miasta. Utworzone zostanĄ takŻe punkty dostĘpowe do internetu. W pierwszej fazie wdraŻania projektu infokioski znajdĄ siĘw siedzibie UM, a pÓĹşniej pojawiĄ siĘw innych czĘŚciach miasta. Telecentra bĘdĄ teŻ w Świetlicach Środowiskowych w zielonych dzielnicach.

(pas) - Dziennik Zachodni

Jak dalej czytam ze to bedzie "powszechne" i skorzystaja na tym wszyscy i ci ktorzy maja teraz modemy beda miec szybki net to nie wiem czy sie z tego laugh.gif czy plakac nad glupota i naiwnoscia pomyslodawcow. A najlepsze te infokioski laugh.gif Taki infokiosk powinien sluzyc do zbierania informacji o miescie i instytucjach, planu miasta, moze zalatwianiu spraw urzedowych przez net w przyszlosci jesli bedzie to w DG kiedys mozliwe. A tak wyobrazcie sobie taki infokiosk kolo przystanku w centrum (do tego monitorowany kamerami, ale i tak by na pewno zostal zniszczony) z ktorego jedna osoba korzysta z superszybkiego netu laugh.gif rozmawiajac przez to tytulowe gadu-gadu a za nai cierpliwie czekaja inni chetni laugh.gif
Co innego jakby w centrum miasta powstaly hotspoty. Tylko pewnie musialyby byc platne bo inaczej pol miasta wyposazyloby sie w anteny i zaraz go zapchalo tongue.gif A niedawno czytalem ze w kazdym McDonalds'ie maja powstac hotspoty wiec moze bedziemy mieli pierwszy w DG hehe laugh.gif

+Quote Post
PaVLo
post nie, 08 maj 2005 - 12:51
Post #32

Człowiek Legenda
**

dzwoniŁem ostatnio do dsi i dowiedziaŁem siĘ, Że juz prawie caŁe osiedle jest poŁĄczone ŚwiatŁowodami, ale tylko rzĘdy blokÓw, bloki miedzy soba bĘda nadal poŁĄczone zwykŁymi kablami, chyba skrĘtkĄ :?

+Quote Post
mydliczek
post pią, 08 lip 2005 - 23:13
Post #33

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 139

Na osiedlu pojawiŁy siĘogŁoszenia od prezydenta. Pisze tam, Że prowadzĄ uzgodnienia co do lokalizacji inwestycji szerokopasmowej sieci ŚwiatŁowodowej na osiedlu Mydlice(czy jakoŚ tak). NalaŻy zgŁaszaĆ ewentualne pytania i uwagi.

+Quote Post
post nie, 10 lip 2005 - 23:00
Post #34

no ciekawe czy cos z tego bedzie. Mam nadzieje ze dociagna kiedys swiatlowody do DG a nie ktoras z technologii radiowych

+Quote Post
post pią, 22 lip 2005 - 23:38
Post #35

troche inaczej:

AktualnoŚci  

Do urzĘdu przez internet
[2005-07-21 11:02:43]

Z Robertem Haberko, peŁnomocnikiem prezydenta DĄbrowy GÓrniczej ds. spoŁeczeństwa informacyjnego rozmawia Andrzej BĘben.  

- 21 lipca 2005 r. weszŁa w Życie ustawa z dnia 17 lutego 2005 r. o „informatyzacji dziaŁalnoŚci podmiotÓw realizujĄcych zadania publiczne”. Jakie korzyŚci wynikajĄ z niej dla obywateli?

- Ustawa tworzy ramy prawne funkcjonowania administracji publicznej w oparciu o Środowisko teleinformatyczne. JuŻ wczeŚniej tworzone byŁy ustawy zwiĄzane z rozwojem usŁug elektronicznych, choĆby ustawa o podpisie elektronicznym. WiĘkszoŚĆ z nich byŁa jednak martwa. Dopiero wprowadzenie w Życie ustawy o informatyzacji zaowocuje wiĘkszym dostĘpem obywateli do usŁug administracji publicznej w formie elektronicznej.

- Dlaczego do tej pory urzĘdy w tak niewielkim stopniu ŚwiadczĄ usŁugi poprzez internet?

- Wynika to z braku jasnych podstaw prawnych. To zostanie wyeliminowane poprzez ustawĘo ktÓrej mowa i przepisy wykonawcze do niej, ale niestety takŻe z mentalnoŚci zarÓwno urzĘdnikÓw jak i obywateli. W obu przypadkach moŻna byŁo zauwaŻyĆ pewnĄ niechĘĆ do wprowadzania w Życie nowoczesnych rozwiĄzań. UrzĘdnicy obawiajĄ siĘ, Że po unowoczeŚnieniu urzĘdÓw czĘŚĆ z nich moŻe straciĆ pracĘ. Natomiast obywatele z przyzwyczajenia wolĄ zaŁatwiaĆ sprawy osobiŚcie w urzĘdzie.

- Czy rzeczywiŚcie urzĘdnicy powinni obawiaĆ siĘzwolnień?

- NiezupeŁnie. Wprowadzanie nowych technologii sŁuŻy gŁÓwnie poprawie organizacji i jakoŚci pracy. Jednak wprowadzanie kaŻdego nowego rozwiĄzania wiĄŻe siĘz nowymi obowiĄzkami, ktÓre teŻ ktoŚ bĘdzie musiaŁ wykonywaĆ….

- JakiŚ przykŁad, moŻe z naszego podwÓrka?

- W UrzĘdzie Miejskim w DĄbrowie GÓrniczej planujemy wprowadziĆ system pŁatnoŚci przy pomocy kart pŁatniczych. DziĘki temu w zdecydowany sposÓb usprawnimy obsŁugĘklienta. Po wprowadzeniu tego projektu w Życie nasz klient nie bĘdzie musiaŁ staĆ w kolejce do kasy poniewaŻ wszystko, wŁĄcznie z pŁatnoŚciĄ zaŁatwi w okienku merytorycznym. Czyli z tego wynika, Że obsada kasy moŻe ulec zmniejszeniu… i to jest prawda. Projekt ten uŁatwi Życie klientowi urzĘdu, jednak niezupeŁnie pracownikom urzĘdu. Wszystkie te wpŁaty bĘdzie naleŻaŁo nastĘpnie zidentyfikowaĆ i odpowiednio zaksiĘgowaĆ, wiĘc prawdopodobnie dojdzie do sytuacji kiedy pracownik kasy zostanie przesuniĘty do tego wŁaŚnie zadania.

- A co z obywatelami?

- UrzĄd Miejski w DĄbrowie GÓrniczej wprowadziŁ juŻ pewne rozwiĄzania teleinformatyczne uŁatwiajĄce obsŁugĘklienta. SĄ to formularze, druki itp. umieszczane na naszych stronach internetowych. Jednak zauwaŻamy, Że tylko znikomy procent obywateli korzysta z tej formy obsŁugi.

- Jak to zmieniĆ?

- Prezydent Jerzy Talkowski powierzyŁ mi obowiĄzki peŁnomocnika ds. spoŁeczeństwa informacyjnego. Moim zadaniem bĘdzie wprowadzanie nowych rozwiĄzań oraz upowszechnianie ich wŚrÓd obywateli. DziĘki podpisaniu przez prezydenta porozumienia pomiĘdzy ŚlĄskimi gminami w sprawie projektu „System Elektronicznej Komunikacji Administracji Publicznej” (SEKAP), UrzĄd Miejski w DĄbrowie GÓrniczej uzyska dostĘp do najnowoczeŚniejszych rozwiĄzań w dziedzinie elektronicznej obsŁugi klienta oraz systemÓw organizacji pracy.

- A kiedy nowoczesnoŚĆ zadomowi siĘna dobre?

- W ciĄgu dwÓch lat w trakcie wprowadzania projektu mieszkańcy DĄbrowy GÓrniczej uzyskajĄ 24 godzinny dostĘp do usŁug urzĘdu i przede wszystkim moŻliwoŚĆ zaŁatwienia zdecydowanej wiĘkszoŚci spraw poprzez internet w formie tzw.e-usŁug. Moim zadaniem bĘdzie informowanie mieszkańcÓw DĄbrowy GÓrniczej o kaŻdym rozwiĄzaniu, ktÓre uproŚci proces zaŁatwiania spraw w UrzĘdzie.

- Tylko czy spoŁeczeństwo jest przygotowane do korzystania z e-usŁug?

- NiewĄtpliwie istnieje czĘŚĆ spoŁeczeństwa, ktÓra nie jest przygotowana do korzystania z tego rodzaju usŁugi. Wynika to choĆby z braku dostĘpu do internetu. Z tego powodu wprowadzamy w Życie kolejny projekt tj. sieĆ szerokopasmowĄ dla miasta DĄbrowa GÓrnicza…
Swoim zasiĘgiem obejmie ona m.in. te tereny, na ktÓrych dostĘp ten jest ograniczony. MajĄc na uwadze takŻe fakt, Że nie wszyscy mieszkańcy majĄ komputer, w ramach tego projektu zostanĄ w kilkunastu punktach umieszczone tzw. kioski informatyczne. DziĘki temu kaŻdy mieszkaniec bĘdzie mÓgŁ skorzystaĆ z dostĘpu do usŁug on-line UrzĘdu, oczywiŚcie bez opŁat. Kioski te bĘdĄ takŻe sŁuŻyŁy przekazywaniu informacji dla obywateli. BĘdzie moŻna siĘtam dowiedzieĆ co dzieje siĘw mieŚcie, jakie sĄ plany inwestycyjne, o propozycjach kulturalnych i sportowych itp. Osoby, ktÓre nie bĘdĄ jednak chciaŁy korzystaĆ z tego rodzaju usŁug,  bĘdĄ mogŁy osobiŚcie zaŁatwiĆ sprawĘbezpoŚrednio w UrzĘdzie.  

- Kiedy bĘdzie moŻna stwierdziĆ, Że w DĄbrowie GÓrniczej jest spoŁeczeństwo informacyjne?

- W zasadzie to ono juŻ istnieje. Z naszych informacji wynika, Że duŻa czĘŚĆ gospodarstw domowych posiada dostĘp do internetu i z niego korzysta. W wiĘkszoŚci przypadkÓw jest to mŁodzieŻ, ktÓra korzysta z niego w trakcie nauki oraz zabawy oczywiŚcie. Brak jest jednak e-usŁug, nie tylko ze strony UrzĘdu Miejskiego ale takŻe innych podmiotÓw. Jestem pewny, Że realizacja projektÓw SEKAP i sieĆ szerokopasmowa zmieni tĘsytuacjĘ.

+Quote Post
Kwasny
post sob, 23 lip 2005 - 00:54
Post #36

Echhhhhh

Nr użytkownika: 2

I znowu z innej beki.
Do nas wpadli pierwsi jeszcze nie ma zadnych nalotow,ale wzieli serwer,na ktorym byl hub osiedlowy DC a co bedzie nie wiadomo pozatym:

CODE
MoŻliwoŚĆ ŚciĄgania nielegalnych plikÓw gwarantowaŁa internautom jedna z firm oferujĄcych ŁĄcznoŚĆ z Internetem. MiaŁo to uatrakcyjniĆ ŚwiadczonĄ przez niĄ usŁugĘ. Firma dziaŁaŁa w Wojkowicach koŁo Piekar ŚlĄskich.

Relacja Grzegorza PodŻornego, reportera Radia ZET

Policjanci sprawdzajĄ, ile osÓb korzystaŁo z nielegalnych plikÓw, na razie w sprawĘzamieszanych jest siedem osÓb.

Funkcjonariusze zwalczajĄcy przestĘpczoŚĆ gospodarczĄ zostali powiadomieni, Że w jednej z firm w Wojkowicach obraca siĘnielegalnym oprogramowaniem i filmami. OkazaŁo siĘ, Że administrator sieci udostĘpniaŁ na swoim serwerze miejsce internautom, ktÓrzy wykorzystywali je do ŚciĄgania i wymiany nielegalnych plikÓw - powiedziaŁ kom. Piotr Bieniak z zespoŁu prasowego ŚlĄskiej policji.

Policjanci zabezpieczyli sprzĘt wŁaŚciciela i pracownika firmy oraz piĘciu jej klientÓw o ŁĄcznej wartoŚci 200 tys. zŁ. W siedzibie firmy znaleziono kilkadziesiĄt nielegalnych programÓw komputerowych, zaŚ w mieszkaniu jednego z jej pracownikÓw - sprzĘt komputerowy i 140 pŁyt CD z nielegalnym oprogramowaniem, o wartoŚci ok. 75 tys. zŁ.

ProwadzĄcy sprawĘzapowiadajĄ, Że w najbliŻszym czasie "odwiedzĄ" innych internautÓw, korzystajĄcych z serwera firmy z Wojkowic - jej klientami byŁo blisko tysiĄc osÓb. Obecnie policjanci analizujĄ zawartoŚĆ twardych dyskÓw zabezpieczonych komputerÓw. Zamieszanym w sprawĘmoŻe groziĆ nawet do trzech lat wiĘzienia. (jask)

+Quote Post
post sob, 23 lip 2005 - 10:50
Post #37

heh no to znowu niedlugo zacznie sie panika biggrin.gif

+Quote Post
rafi
post nie, 31 lip 2005 - 20:27
Post #38

Rafi

Wiadomo o jaka firme chodzi?

+Quote Post
SIR1ONE
post pon, 01 sie 2005 - 04:16
Post #39

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 155

dla mnie jest to Śmieszne laugh.gif ale jednak teraz nic mnie juŻ nie powinno dziwic

--------------------
iśc swoją drogą nie dac satysfakcji wrogom!!
(molesta-"isc swoją drogą")
to rap gra człowieku!!!!!!!!
(molesta-"rap gra")

+Quote Post
post śro, 21 wrz 2005 - 10:36
Post #40

QUOTE([img)
Miejska szerokopasmÓwka

Środa, 21 wrzeŚnia 2005r.

Informatyzacja gminy to zadanie nieŁatwe. Na dodatek DĄbrowa GÓrnicza to miasto rozlegŁe, na obrzeŻach ktÓrego dostĘp do internetu jest znacznie utrudniony. Dlatego postanowiono skorzystaĆ z juŻ istniejĄcych pomysŁÓw, i wybudowaĆ sieĆ szerokopasmowĄ.

Potrzeba na to bĘdzie 12 mln zŁotych i dwÓch lat pracy. 75 procent kosztÓw ma pochodziĆ z funduszy unijnych. Internet trafi gŁÓwnie do szkÓŁ, urzĘdÓw, ale bĘdĄ teŻ darmowe stanowiska dla mieszkańcÓw.
O budowy podobnej sieci mÓwili wczeŚniej informatycy z WyŻszej SzkoŁy Biznesu. DziĘki niej poŁĄczono by szkoŁy, urzĘdy i dĄbrowskie uczelnie z Akademicka SieciĄ KomputerowĄ.

Minimalny transfer danych w sieci szerokopasmowej to jeden gigabajt na sekundĘ. Dla odbiorcy końcowego internet bĘdzie dostĘpny z szybkoŚciĄ 100 mega. ZwykŁe sieci osiedlowe oferujĄ transfer maksymalnie do pÓŁ mega, a czĘsto jest to duŻo mniej.

— MoŻna oczywiŚcie korzystaĆ z usŁug komercyjnych. Tylko Że jest to duŻo droŻsze i nie zabezpiecza w takim stopniu danych, ktÓre bĘdĄ przepŁywaĆ choĆby do UrzĘdu Miejskiego — mÓwi Robert Haberko, naczelnik WydziaŁu Administracyjnego UM.

MoŻna bĘdzie teŻ znacznie ograniczyĆ koszty opŁat za telefon. KorzystajĄc z usŁug VOIP, czyli telefonii przez internet, uŻytkownicy sieci bĘdĄ mniej wydawaĆ na poŁĄczenia.

PowstanĄ wiĘksze moŻliwoŚci choĆby ksztaŁcenie na odlegŁoŚĆ. W mieŚcie powstanĄ tzw. Hot Spoty — wyznaczone punkty z bezpŁatnym dostĘpem do internetu (podobne istniejĄ juŻ w Katowicach).

— Gmina w przyszŁoŚci zamierza wprowadziĆ elektroniczny obieg dokumentÓw. Nie tylko wewnĄtrz urzĘdu. BĘdzie to usŁuga przeznaczona takŻe dla mieszkańcÓw, ktÓrzy swoje podanie bĘdĄ mogli przesŁaĆ drogĄ elektronicznĄ. TĄ samĄ drogĄ otrzymajĄ odpowiedĹş — dodaje. Robert Haberko.

Projekt jest juŻ na etapie końcowej czĘŚci oceny formalnej. Czeka go jeszcze ekspertyza panelu ekspertÓw, weryfikacja regionalnego komitetu i decyzji UrzĘdu MarszaŁkowskiego.

Co siĘjednak stanie jeŚli miasto nie zdobĘdzie koniecznych funduszy?

— Wtedy bĘdziemy siĘstaraĆ zrealizowaĆ projekt z wŁasnych ŚrodkÓw. Wiadomo jednak, Że wtedy potrwa to znacznie dŁuŻej. Gminy bowiem nie staĆ na samodzielne sfinansowanie wszystkich potrzeb inwestycyjnych — podkreŚla BartŁomiej Szewczyk.

W listopadzie majĄ zapaŚĆ ostateczne decyzje. Wtedy bĘdzie wiadomo, kiedy szerokopasmÓwka pojawi siĘw DĄbrowie.

PrzyŁĄczcie siĘ
Miasto planuje dotrzeĆ z szerokopasmowym internetem przede wszystkim do placÓwek oŚwiatowych, szkÓŁ, bibliotek, Świetlic, domÓw kultury. ŁĄcznie wytypowano 104 obiekty, ktÓre zostanĄ podŁĄczone do sieci. W przyszŁoŚci z dostĘpu do internetu o duŻych moŻliwoŚciach skorzystajĄ sami mieszkańcy. Na tzw. terenach zielonych, gdzie moŻliwoŚci korzystania z dostĘpu do sieci sĄ utrudnione jest to szczegÓlnie waŻne.

JarosŁaw Adamski - Dziennik Zachodni

+Quote Post
Dejmon
post śro, 21 wrz 2005 - 14:29
Post #41

UZYTKOWNIK

[quote=[img]http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/grafika/lgDZ.gif[/img]]

Minimalny transfer danych w sieci szerokopasmowej to jeden gigabajt na sekundĘ. Dla odbiorcy końcowego internet bĘdzie dostĘpny z szybkoŚciĄ 100 mega. ZwykŁe sieci osiedlowe oferujĄ transfer maksymalnie do pÓŁ mega, a czĘsto jest to duŻo mniej.
[/quote][/quote]

Panu Adamskiemu chyba siĘpomyliŁy bajty z bitami :roll:

+Quote Post
post wto, 27 wrz 2005 - 13:00
Post #42

Szerokopasmowy Internet
SieĆ w liczbach
[2005-09-26 15:19:00]

95 – z tylu punktÓw na terenie caŁej DĄbrowy GÓrniczej, juŻ za dwa lata, moŻliwe bĘdzie podŁĄczenie do internetowej sieci szerokopasmowej. W 2006 roku liczba tych tzw. wĘzŁÓw dostĘpowych wyniesie 31.

80 - jednostek publicznych: szkÓŁ i placÓwek oŚwiaty, kultury, rekreacji sportu, takŻe m.in. Szpital Miejski, Komenda Policji, MZBM, MOPS, RAPZ podŁĄczonych bĘdzie w 2007 roku, do bezpiecznego dostĘpu szerokopasmowego do Internetu. W przeszŁym roku lista ta obejmie 27 placÓwek.

56 – komputerÓw posiadajĄcych dostĘp do Internetu, zakupionych zostanie w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego. 50 z nich stanowiĆ bĘdzie wyposaŻenie telecentrÓw usytuowanych w rÓŻnych punktach miasta.

34 – tyle kilometrÓw, za dwa lata, liczyĆ bĘdzie budowana nowoczesna sieĆ MAN . Pozwoli ona na objĘcie szerokopasmowym Internetem caŁego obszaru DĄbrowy GÓrniczej. PoŁowa z planowanej dŁugoŚci sieci ma byĆ gotowa juŻ w 2006r. W ramach inwestycji powstanie Miejska SieĆ Teleinformatyczna – MAN (Metropolitan Area Network), ktÓrej dziaŁanie regulowane bĘdzie przez wŁadze lokalne.

12 - na takĄ wartoŚĆ w milionach zŁotych szacowany jest caŁkowity koszt realizacji projektu budowy sieci szerokopasmowej w DĄbrowie GÓrniczej.

10 – telecentrÓw, dziaŁajĄcych na zasadzie kafejek internetowych powstanie juŻ za rok, przede wszystkim w tzw. zielonych dzielnicach miasta: BŁĘdowie, Okradzionowie, ŁoŚniu, ŁĘce, Strzemieszycach, KuĹşniczce Nowej, Antoniowie, Rudach. SŁowem, zwŁaszcza tam, gdzie dziŚ problemy z dostĘpem do Internetu sĄ najwiĘksze.

9 – punktÓw, w tym na siedmiu skrzyŻowaniach (m.in. przy ul. LegionÓw Polskich, Sobieskiego, KrÓlowej Jadwigi, PiŁsudskiego, Ludowej) oraz dworzec PKP i Plac Bema przygotowanych zostanie do uruchomienia monitoringu wizyjnego.

8,6 – o tyle milionÓw zŁotych dofinansowania z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach ZPORR (DziaŁanie 1.5.) ubiega siĘDĄbrowa GÓrnicza.

7 – HOT-SPOT-Ów (5 wewnĘtrznych i 2 zewnĘtrzne) czyli bezprzewodowych punktÓw dostĘpu do Internetu powstanie w Miejskiej Bibliotece Publicznej, PaŁacu Kultury ZagŁĘbia, UrzĘdzie Miejskim, Namo-Wodny Świat i Hali „Centrum”. KaŻdy zainteresowany bĘdzie mÓgŁ skorzystaĆ z Internetu korzystajĄc z wŁasnego laptopa.

5 – wolnostojĄcych terminali uŁatwi mieszkańcom dostĘp do informacji dotyczĄcych Życia miasta oraz wybranych stron internetowych. Infokioski usytuowane bĘdĄ w Miejskiej Bibliotece Publicznej, PaŁacu Kultury ZagŁĘbia, Powiatowym UrzĘdzie Pracy, UrzĘdzie Miejskim i Nemo – Wodny Świat. Bez problemÓw bĘdĄ mogŁy z nich korzystaĆ osoby niepeŁnosprawne.

2 – lata trwaĆ bĘdzie budowa szerokopasmowej sieci internetowej w DĄbrowie GÓrniczej, jeŚli miasto uzyska dotacjĘz Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

na stronie UM mamy baner kierujacy do podstrony o przyszlej sieci.
Mam nadzieje ze to bedzie swiatlowod a radiowo tylko wyjatkowo. I lacze powinno byc dostepne za rozsadna cene chociaz dla lokalnych providerow netu...

+Quote Post
rafi
post wto, 27 wrz 2005 - 14:34
Post #43

Rafi

Fajnie. W koncu bedzie monitoring waznych punktow miasta. Dobrze, ze pomyslano tez o dworcu, bo okolica nieciekawa.

+Quote Post
rafi
post śro, 05 paź 2005 - 20:40
Post #44

Rafi

Na stronie UM pojawil sie wykaz instytucji, ktore maja byc (oby) podpiete do szerokopasmowki:

a/ placÓwki oŚwiaty
SzkoŁa Podstawowa nr 2, ul. Sportowa 16
SzkoŁa Podstawowa nr 3, ul. Mireckiego 1
SzkoŁa Podstawowa nr 5, ul. Strzemieszycka 390
SzkoŁa Podstawowa nr 8, ul. Krasińskiego 34
SzkoŁa Podstawowa nr 10, ul. GÓrnikÓw Redenu 4
SzkoŁa Podstawowa nr 11, Al. PiŁsudskiego 103
SzkoŁa Podstawowa nr 12, ul. TysiĄclecia 25
SzkoŁa Podstawowa nr 17, ul. Ofiar Katynia 76
SzkoŁa Podstawowa nr 18, Al. PiŁsudskiego 73
SzkoŁa Podstawowa nr 20, ul. Adamieckiego 12
SzkoŁa Podstawowa nr 21, ul. Gospodarcza 1 (ŁĄcza radiowe)
SzkoŁa Podstawowa nr 23, ul. Idzikowskiego 139 (ŁĄcza radiowe)
SzkoŁa Podstawowa nr 25, ul. Mieszka I 20 (ŁĄcza radiowe)
SzkoŁa Podstawowa nr 26, ul. GoŁonoska 23
SzkoŁa Podstawowa nr 27, ul. ŻoŁnierska 188 (ŁĄcza radiowe)
SzkoŁa Podstawowa nr 28, ul. GÓrna 1 (ŁĄcza radiowe)
SzkoŁa Podstawowa nr 30, ul. Jaworowa 6
SzkoŁa Podstawowa nr 31, Al. ZwyciĘstwa (ŁĄcza radiowe)
SzkoŁa Podstawowa nr 35 ul. Uczniowska 24 R
Gimnazjum nr 1, ul. KrÓlowej Jadwigi 11
Gimnazjum nr 3, ul. DĄbskiego 17
Gimnazjum nr 4
Gimnazjum nr 9, A. ZwyciĘstwa 44 (ŁĄcza radiowe)
I Liceum OgÓlnoksztaŁcĄce, ul. Kopernika 40
II Liceum OgÓlnoksztaŁcĄce, ul. GÓrnicza 17
V Liceum OgÓlnoksztaŁcĄce, ul. Czapińskiego 8
Techniczne ZakŁady Naukowe, ul. Łańcuckiego 10
ZespÓŁ SzkÓŁ nr 1 (SP16 i GM13), ul. Konopnickiej 56
ZespÓŁ SzkÓŁ nr 2 (SP13 + GM5), Al. PiŁsudskiego 24
ZespÓŁ SzkÓŁ nr 3 (SP29 + GM7), ul. Morcinka
ZespÓŁ SzkÓŁ nr 4 (SP34+GM8), ul. ŁĘknice 35
ZespÓŁ SzkÓŁ OgÓlnoksztaŁcĄcych nr 2 (GM6+LO3), ul. Prusa 3
ZespÓŁ SzkÓŁ OgÓlnoksztaŁcĄcych nr 3 (GM10+LO4), ul. ObrońcÓw Pokoju 7
ZespÓŁ SzkÓŁ Budowlanych, Al. PiŁsudskiego 74
ZespÓŁ SzkÓŁ Ekonomicznych, Al. PiŁsudskiego 5
ZespÓŁ SzkÓŁ Muzycznych, ul. Wojska Polskiego 52
ZespÓŁ SzkÓŁ Plastycznych, ul. KosmonautÓw 8
ZespÓŁ SzkÓŁ Specjalnych nr 5, ul. Mireckiego 28
ZespÓŁ SzkÓŁ Specjalnych nr 6, ul. Konopnickiej 36
ZespÓŁ SzkÓŁ Sportowych, ul. Chopina 34
ZespÓŁ SzkÓŁ Technicznych, ul. KrÓlowej Jadwigi 12
ZespÓŁ SzkÓŁ Zawodowych „Sztygarka”, ul. LegionÓw Polskich 69
Specjalny OŚrodek Szkolno – Wychowawczy, ul. Wybickiego 1
WyŻsza SzkoŁa Biznesu, ul. Cieplaka 1c

b/ placÓwki kultury
Dyrekcja MBP Biblioteka GŁÓwna, ul. KoŚciuszki 25
Miejska Biblioteka Publiczna, ul. Wybickiego 3a
Miejska Biblioteka Publiczna Filia Nr 1, ul. Wojska Polskiego 43
Miejska Biblioteka Publiczna Filia Nr 4, ul. Norwida 3
Miejska Biblioteka Publiczna Filia Nr 5, ul. J. PiŁsudskiego 32
Miejska Biblioteka Publiczna Filia Nr 8, ul. Ofiar Katynia 93
Miejska Biblioteka Publiczna Filia Nr 18, ul. LegionÓw Polskich 131a
Miejska Biblioteka Publiczna Filia Nr 20, ul. Topolowa 32
MŁodzieŻowy OŚrodek Pracy TwÓrczej, ul. 3 Maja 30
Muzeum Miejskie „Sztygarka”, ul. LegionÓw Polskich 69
PaŁac Kultury ZagŁĘbia, Plac WolnoŚci 1
Świetlica Środowiskowa, ul. PrzedziaŁowa 1, Łosień
Świetlica Środowiskowa, ul. Spacerowa 4, AntoniÓw (ŁĄcza radiowe)
Świetlica Środowiskowa, ul. Przelotowa 185 a, ŁĘka (ŁĄcza radiowe)
Świetlica Środowiskowa, ul. Turystyczna 86, Rudy (ŁĄcza radiowe)
Świetlica Środowiskowa, ul. GŁÓwna 61, Strzemieszyce MaŁe

c/ sŁuŻby ratownicze
Komenda Miejska Państwowej StraŻy PoŻarnej, ul. Podlesie 2
Komenda Miejska Policji, ul. PiŁsudskiego 11
OSP Łosień, ul. GoŁonoska 35
OSP Strzemieszyce, ul. Strzemieszycka 393 a
OSP ZĄbkowice, ul. Szosowa 13 (ŁĄcza radiowe)
OSP Ujejsce ul. Ujejska 87a (ŁĄcza radiowe)
OSP TrzebiesŁawice, ul. Modrzewiowa 43 (ŁĄcza radiowe)
OSP Tucznawa, ul. Ks. StanisŁawa 1 (ŁĄcza radiowe)
OSP ŁĘka, ul. Przelotowa 5 (ŁĄcza radiowe)
OSP OkradzionÓw , ul. BiaŁej Przemszy 24 (ŁĄcza radiowe)
OSP KuĹşniczka Nowa, ul. KuĹşniczka Nowa 48 (ŁĄcza radiowe)
OSP Łazy BŁĘdowskie, ul. Łazy BŁĘdowskie 12 (ŁĄcza radiowe)
OSP BŁĘdÓw, ul. ŻoŁnierska 180 (ŁĄcza radiowe)
Pogotowie Ratunkowe, ul. Ludowa 10
Szpital Miejski, ul. Szpitalna 13

d/ instytucje i przedsiĘbiorstwa
ALBA MPGK, ul. Starocmentarna 2 (ŁĄcza radiowe)
Alkat Sp. z o.o. ul. PiŁsudskiego 92
BĘdziński ZakŁad Energetyczny, ul. 11-go listopada 24
ElektrociepŁownia EC Nowa, ul. PiŁsudskiego 92
Miejski OŚrodek Pomocy SpoŁecznej, ul. Skibińskiego 1
Miejski ZarzĄd BudynkÓw Mieszkalnych, ul. TysiĄclecia 20
Miejski ZarzĄd Ulic i MostÓw, Al. ZagŁĘbia DĄbrowskiego 15
Mittal Steel Poland OddziaŁ DĄbrowa GÓrnicza, ul. PiŁsudskiego 92
Naftobazy Sp. z o.o. Stacja Paliw nr 14, ul. SkŁadowa 13
PKP – Dworzec, ul. Kolejowa (ŁĄcza radiowe)
Powiatowy UrzĄd Pracy, ul. Perla
PrzedsiĘbiorstwo Energetyki Cieplnej, ul. PiŁsudskiego 2
PrzedsiĘbiorstwo WodociĄgÓw i Kanalizacji Sp. z o.o., ul. PowstańcÓw 13 (ŁĄcza radiowe)
PUW „HKW” Sp. z o.o., ul. GoŁonoska 138 a
Regionalna Agencja Promocji Zatrudnienia, ul. Sienkiewicza 14
Rejon Gazowniczy, ul. Folwarczna 21 a
UrzĄd Miejski w DĄbrowie GÓrniczej ul. Graniczna21
WydziaŁ Zdrowia i Pomocy SpoŁecznej, Adamieckiego 13
ZakŁady Koksownicze „Przyjaźń” Sp. z o.o., ul. Koksownicza 1

e/ oŚrodki sportu i rekreacji
Hala Widowiskowa Centrum, Aleja RÓŻ 3
„NEMO – Wodny Świat”, Aleja RÓŻ 1

f/ miejsca wymagajĄce objĘcia caŁodobowym monitoringiem
Plac Bema
SkrzyŻowanie LegionÓw Polskich – Szpitalna
SkrzyŻowanie Sobieskiego z 3 Maja
SkrzyŻowanie KrÓlowej Jadwigi - AlejĄ RÓŻ
SkrzyŻowanie PiŁsudskiego – Majakowskiego
SkrzyŻowanie PiŁsudskiego - WiŚniowa
Ulica Ludowa (okolice targowiska)
Ulica PiŁsudskiego (osiedle Sikorskiego)

Kilka uwag:
Na liscie brakuje filii Politechniki Slaskiej i Szkoly Planowania Strategicznego (czy jak tam ona sie nazywa)? Czemu? Czyzby miasto nie mialo zadnych planow odnoscie rozwoju ww. uczelni?
Czemu do sieci wlaczono tylko kilka filii bibliotek? Wedlug jakiego klucza? Nie rozumiem tego kompletnie.
Szczegolnie ciekawa jest ostatnia pozycja (f). Dzieki niej dowiadujemy sie, gdzie w przyszlosci UM chce zamontowac kamery monitorungu. Tylko co z rondem w centrum? Niby tam w okolicy cos juz filmuja wink.gif, ale czy to jest wystarczajace?

+Quote Post
post śro, 05 paź 2005 - 23:13
Post #45

no i wiemy ktore radiowo

+Quote Post
Master
post czw, 06 paź 2005 - 11:45
Post #46

FdZD

Przeciez jest kamiera na centrum obok Ronda , na sŁupie przed DH Centrum , ma dobry zasiĘg, wystarczy otworzyĆ browara , a policja jest za 3 min 8) kto byŁ ten wie. 8)

Kamery sĄ jeszcze na 3-go maja , obok fontanny i graffiti.

WedŁug mnie nie powinno sie informowac od razu spoŁeczenstwa o rozmieszczeniu kamer

+Quote Post
rafi
post czw, 06 paź 2005 - 12:02
Post #47

Rafi

Ja tem jestem za tym, zeby bylo wiadomo, ze kamery w danym miejscu sa. Ma to profilaktyczne dzialanie. Wole nie zostac napadniety/przejechany poniewaz ktos wie ze jest filmowany, niz miec potem zlamany nos, ale satysfakcje ze Policja dzieki tajnym kamerom namierzy przestepce.

+Quote Post
Master
post czw, 06 paź 2005 - 13:05
Post #48

FdZD

ale w takim razie miejsca jakis przestĘpstw i napadÓw od razu przeniosĄ sie gdzie indziej , tam gdzie nie ma kamery. a takie zdarzenia nadal bedĄ.

+Quote Post
rafi
post czw, 06 paź 2005 - 13:13
Post #49

Rafi

No to moze po prostu walnac atrapy kamer wszedzie gdzie sie da laugh.gif

+Quote Post
post czw, 16 lut 2006 - 14:39
Post #50

:?
QUOTE([img)
Projekt dobry, ale pieniędzy za mało

Czwartek, 16 lutego 2006r.

Szerokopasmowy Internet jest marzeniem wielu mieszkańców miasta. Inwestycja, choć jest bardzo kosztowna, to jednak na tyle potrzebna, że Urząd Miejski złożył do Urzędu Marszałkowskiego wniosek o dofinansowanie tego przedsięwzięcia. Niestety, mimo że projekt oceniono bardzo wysoko, nie wiadomo, czy znajdą się pieniądze na jego realizację.

- Nasz projekt znalazł się na szóstej pozycji listy. W grupie tak zwanych wniosków sieciowych został oceniony najwyżej, ale pieniędzy jest za mało. Po udzieleniu dotacji wnioskom poprzedzającym dla nas zostaje 800 tysięcy złotych z wnioskowanych 8 milionów - informuje Bartłomiej Szewczyk, naczelnik wydziału Strategii i Rozwoju dąbrowskiego Urzędu Miejskiego.

Szanse mieszkańców miasta na dużo łatwiejszy dostęp do globalnej sieci komputerowej nie zostały jednak jeszcze zupełnie zaprzepaszczone. Jeśli podczas realizacji projektów, które na liście znalazły się wyżej od dąbrowskiego zostaną poczynione jakieś oszczędności i Urząd Miejskiego będzie mógł wykorzystać te środki, to być może dąbrowianie doczekają się jednak realizacji projektu.

- Teraz czekamy na odpowiedź, czy to w ogóle byłoby możliwe. Jeśli się uda i otrzymamy większą dotację, to zrealizujemy to zadanie, ale dotacja musiałaby być w wysokości nie mniejszej niż jakieś 3 miliony złotych - zastrzega Bartłomiej Szewczyk.

Na razie wciąż jest więc nadzieja, że dostęp do sieci wkrótce będzie prostszy. Szerokopasmowy Internet oznaczałby jednak nie tylko spore ułatwienia w korzystaniu z sieci dla osób prywatnych.

- Szerokopasmowy Internet objąłby swym zasięgiem wszystkie placówki edukacyjne, przy takiej przepustowości łatwiejszy byłby dostęp do bibliotek, udałoby się wprowadzić monitoring miasta. To rozwiązanie ułatwiłoby także pracę centrum zarządzania kryzysowego, bo można byłoby także monitorować te obiekty, w których występują różnego typu zagrożenia, na przykład o zakłady pracy, czy miejsca, gdzie organizowane są imprezy masowe - wylicza naczelnik Szewczyk.

(gk) - Dziennik Zachodni

+Quote Post
Master
post czw, 16 lut 2006 - 15:32
Post #51

FdZD

Nie rozumiem , Preciez juz daaaaaawno temu były informacje ze dostalismy ileś tam kasy z Uni (wystarczającą kwote).

+Quote Post
matyka13
post wto, 21 lut 2006 - 14:02
Post #52

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 189

A może wiecie coś na temat sieci na Kasprzaka? Jakie są możliwości podłączenia? Mieszkam w 20-tce.

+Quote Post
Dejmon
post wto, 21 lut 2006 - 14:57
Post #53

UZYTKOWNIK

Przy ul. Kosmonautów 3 i 5 jest coś takiego >>>---> http://www.extremenet.pl

Możliwe że jest jakaś sieć tv kablowej (np. http://www.telpol.net.pl), która oferuje dostęp, ale ten sposób odradzam. Szkoda nerwów związanych z przerwami w dostawie netu. Już lepiej mieć net od tPSA, jeśli się ma w domu stacjonarke 8)

+Quote Post
matyka13
post wto, 21 lut 2006 - 15:02
Post #54

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 189

Niestety na Kosmonautów mają tylko dla siebie i ich nie interesuje wyjście dalej. Jeśli chodzi o TP to właśnie w tym problem, że nie mam stacjonarki w domu i wcale nie chcę mieć.

+Quote Post
rafi
post wto, 21 lut 2006 - 18:14
Post #55

Rafi

Na duzej czesci Kasprzaka jest internet z firmy Hyperion. Tylko, ze ceny nie sa raczej zbyt atrakcyjne

+Quote Post
Hator
post pon, 18 gru 2006 - 20:45
Post #56

FdZD

Nr użytkownika: 6

internet na redenie (osiedle na reymonta-tam obok biedronki)
czy ktos wie czy oprocz neta z telpolu to jest jakas inna opcja?
i jakie sa warunki cenowe i transfery ?
pozdr

--------------------

+Quote Post
Sebastian22
post pon, 18 gru 2006 - 22:55
Post #57

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

jak masz UPC w bloku to zaloz sobie chello - naprawde ceny maja konkurencyjne do TPSA zwlaszcza po uwzglednieniu transferow - ja place 125 zł za "triple play" czyli internet 1.5 Mbit/kablowka/telefon stac. Internet to koszt ok.70zł a najtanszy 39zł za 512 kbps....jakos tak,

+Quote Post
Hator
post wto, 19 gru 2006 - 20:21
Post #58

FdZD

dzieki seba. A czy inni dostawcy oprocz telpolu/upc sa jacys? np jakies zoorganizowane sieci osiedlowe, albo podlaczenie z kafejki ktora jest tam w poblizu.
pozdr

--------------------

+Quote Post
Sebastian22
post wto, 19 gru 2006 - 22:28
Post #59

UZYTKOWNIK

to zalezy od konkretnego miejsca - u mnie na starym golonogu niema innej mozliwosci niz TPSA/UPC/Power System - jakas *ujowa radiowka i jeszcze jest radiowka rozdzialana przez jednego kolesia "na lewo" na ok.12 osob....

+Quote Post
Luke
post śro, 20 gru 2006 - 01:44
Post #60

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 289

Jesli chodzi o wybor Telpol vs UPC (chello) to zdecydowanie polecam uslugi Telpola. W tej chwili jest to chyba najlepszy internet w DG (stosunek cena/wydajnosc lacza).
Chello w wersji light (czyli pobieranie 1,5Mbit/s wysylanie 256kbit/s limit pobierania danych 30GB) jesli nie jest brane w pakiecie "triple play" oraz po zakonczeniu promocji kosztuje 84zl.
Lacze w Telpolu pakiet Bronze (pobieranie 1,6mbit/s wysylanie 500kbit/s bez limitu pobierania danych) kosztuje mniej bo 56zl.
Jako ze firma Telpol udostepnia rowniez telewizje kablowa oraz telefonie, mozna przedzwonic ile by to wyszlo w pakiecie "triple play" (z tego co widze ok63zl - pewnie jakas promocja ale i tak mysle ze byloby taniej i lepiej niz w UPC)

Sam korzystam z internetu w DSI (1,3mbit/256kbit) za 59 zlociszy

+Quote Post
kwintosz
post śro, 20 gru 2006 - 16:18
Post #61

UZYTKOWNIK

Co do działania internetu w sieci kablowej telpol to się nie wypowiem ale.. z tego co się orientowałem jakieś 2-3 msc temu, to trzeba było mieć wykupiony pełny pakiet tv telpolu aby myśleć o internecie. Pakiet ten jak dla mnie jest badziewny.. wink.gif Owszem kosztuje mniej niż ten w UPC (w UPC ok. 50 zł) ale wydaje mi się uboższy programowo. I dowiadując się jak działa net, też nie słyszałem opinii tylko zachwalających, ludzie narzekali i to dość spora liczba. Poza tym, z tymi cenami w UPC to nie do końca tak jak piszecie. Chello Light (1,5Mbit/s), owszem kosztuje 84 zł, tyle że jest to cena za sam internet gdy się nie chce mieć pełnego pakietu TV i poza promocjami. A trzeba zaznaczyć że promocje są zawsze i tak obecnie:

Zamów chello light w UPC już teraz i skorzystaj z atrakcyjnej oferty: pierwsze 60 dni po 35zł* za każde 30 dni a kolejne
12 miesięcy po 70zł.

Instalacja za 1zł.

Chcesz poznać szczegóły? Zajrzyj do regulaminu.

Promocja trwa do 31.12.2006.
*oferta dla nowych Klientów Internetu w UPC.

oraz pakiet:

Zamów przez www Pakiet Pełny i chello light

Tylko teraz specjalna oferta na paczkę chello light + Pakiet Pełny telewizji:
- Pakiet Pełny telewizji - pierwsze 60 dni za 2 zł kolejne 14 miesięcy z upustem 5zł każdego miesiąca;
- chello light - pierwsze 120 dni po 35zł za każde 30 dni a kolejne 12 miesięcy po 70zł;

Instalacja każdej z usług za 1zł.

Chcesz poznać szczegóły? Zajrzyj do regulaminu!

Promocja trwa do 31.12.2006.

Czyli w najgorszym przypadku po okresie upustów: 70 + ok. 45= 115zł za internet + pełny pakiet TV

Przy czym chciałbym jednak zastrzec, że sam mam chello.. Czy jest to dobra inwestycja? Mam wątpliwości i to spore. Nie jest tanio, limit na "lajcie" (bez ściągania wystarcza - 30GB ale gdy już..), poza tym, w ostatnim miesiącu, internet nie chodził kilka dni tak jak powinien. Zamiast 1,5Mbit/s chodził po 200kbit/s (podobno jakaś wielka awaria), na "partyline" dzwoniąc by zgłosić usterkę, można znieść czasem jajo. Tak czy siak zdarzają się jeszcze dni (np. wczoraj), gdy net chodzi badziewiasto. Choć mam nadzieje, że to jakieś tymczasowe problemy. Co do działania internetu w Telpolu, to niestety nie mogę nic powiedzieć poza tym, co słyszałem i wyczytałem na forach internetowych.

Niestety w mieście, mimo że działa prężna firma, prowadząca działalność związaną z internetem, w mieście o dobry net jest trudno. Przestrzegam przed osiedlówkami, to może rodzić pewne problemy: łajza administrator który nie radzi sobie z sytuacją, zapchane łącze przez p2p, nielegalne kable pomiędzy blokami, "wspólne" serwery na które lubi polować Policja gdyż udostępniane są tam filmy, gry, programy i inne pirackie oprogramowanie..

Wszystko ma swoje plusy i minusy, ale póki co z internetem u nas ciężko.

Ten post edytował kwintosz śro, 20 gru 2006 - 16:21

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
vacu
post śro, 20 gru 2006 - 18:03
Post #62

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

A'propos tego co napisał kwintosz - ja mam teraz net z JHS Internet ale kończy mi się umowa i też się rozglądam. Mam w związku z tym pytanie - czy ktoś wie na pewno czy da się założyć net z Telpolu bez "kabla" (lub z Azartem)? Kiedyś na ich stronie było info, że tak się nie da, teraz tego infa nie ma stąd moje pytanie...

pees: ja niestety chello nie mogę, bo u mnie "rządzi" Telpol...

Ten post edytował vacu śro, 20 gru 2006 - 18:04

+Quote Post
puszka
post pią, 22 gru 2006 - 23:55
Post #63

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 333

QUOTE(vacu @ Dec 20 2006, 04:03 PM) *
A'propos tego co napisał kwintosz - ja mam teraz net z JHS Internet ale kończy mi się umowa i też się rozglądam. Mam w związku z tym pytanie - czy ktoś wie na pewno czy da się założyć net z Telpolu bez "kabla" (lub z Azartem)? Kiedyś na ich stronie było info, że tak się nie da, teraz tego infa nie ma stąd moje pytanie...

pees: ja niestety chello nie mogę, bo u mnie "rządzi" Telpol...

Z tego co ja wiem to sie nie da trzeba miec minimum wyzszy niz azatr pakiet. a kablówka od nich jest strasznie do dupy. (1 sportowy i 2 muzyczne to naprawde malo jak na obecne czasy.

Ciekawe czemu zniklo nieoficjalne forum Telpolu

+Quote Post
Jashi
post nie, 21 sty 2007 - 18:19
Post #64

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 9

Mieszkasz gdzieś w pobliżu augusynika?? (wnosząc, żę masz od Jarosińskiego internet) może jesteś w zasięgu mojej radiówki...

--------------------
Naprzód do walki o wysokie urodzaje, o rozkwit rolnictwa ! Do walki o szczęście i dobrobyt narodu !

+Quote Post
mary cha
post wto, 30 sty 2007 - 17:34
Post #65

GreenPointHooligan

do 15 lutego mam czas aby zerwac umowe z tp bez konsekwencji.dlatego szukam jakiegos internetu na golonogu-ul.podlesie(domki jednorodzinne).

ma ktos jakies info,moze zna jakas firme co oferuje na kabelku,radiowke badz satelitarne??

+Quote Post
kwintosz
post wto, 30 sty 2007 - 19:11
Post #66

UZYTKOWNIK

Osobiście nie znam, ale trafiłem ostatnio przeglądając sieć na coś takiego:

KLIK

Ciekawe..

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
Hator
post wto, 30 sty 2007 - 19:22
Post #67

FdZD

spr czy telpol tam dochodzi
55 zl za lacze do:
1,6 Mbit/s
500 kbit/s
(3 terminale)
bez limitow bodajze, aktywacja 1 zl.
pozdr

--------------------

+Quote Post
flaVour
post pon, 05 lut 2007 - 13:10
Post #68

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 439

Czy ktoś w DG bądź w Strzemieszycach korzysta z usług Netii? Proszę o opinię.

+Quote Post
Guest_schoolgang_*
post pią, 09 lut 2007 - 13:41
Post #69

Guests

propo telpolu. Oferuje on prędkość do 100mb/s ja z tego korzystam i wszystko olewam. biggrin.gif

+Quote Post
Guest_user_*
post pią, 09 lut 2007 - 13:44
Post #70

Guests

100mb/s blink.gif chyba ci się coś pokręciło! tongue.gif

+Quote Post
muzzy
post pią, 09 lut 2007 - 16:35
Post #71

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 198
GG: 105879 status gadu-gadu

100mb/s to raczej tylko jako sieć lokalna, pytanie - jakie wyjście mają świat biggrin.gif
Co do Netii - od kilku dni przeskoczyłem na nią z neostrady - na razie wrażenia raczej dobre, żadnych przestojów.

pozdro
Muzzy

+Quote Post
Dave
post nie, 11 lut 2007 - 12:49
Post #72

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 432

A ja mam już ze 2 lata internet z Telpolu i kablówkę jeszce dłuzej i:
1. internet spoko działa, jak są awarie to bardzo rzadkie i raczej krótkotrwałe - całkiem szybkie łącze (bynajmniej dla mnie styka) za 56,13 zł
2. za to z Telpolu kablówka jakaś taka do bani, odbiór średni (może to wina moich kabli?) - cena: 32.60 zł bodajże
3. na Telpol przeszedłem z osiedlówki "firmy" DSMedia - bardzo kijowa firma, mało się rozwijała, częste awarie, kontakt do d... i strasznie arogancki i nieprzyjemny "szef" - jak przeszedłem do Telpola to dopiero poczułem różniće! wink.gif
4. Telefon stacjonarny mam z Netii ale go bardzo rzadko używam wink.gif

+Quote Post
post pon, 25 cze 2007 - 12:59
Post #73

www.dabrowa-gornicza.pl

Miasto bezprzewodowe
[2007-06-25 09:13:39]

Promowanie, upowszechnianie usług bezprzewodowych i sposobów ich codziennego wykorzystania. Stosowanie usług bezprzewodowych w pracy, podróży i podczas wykonywania codziennych obowiązków. Takim zagadnieniom będzie poświecona konferencja organizowana 26 czerwca w dąbrowskim Urzędzie Miejskim. Konferencja jest elementem projektu Interreg III C „Wireless Cities”. Jego głównym celem jest poprawa warunków życia mieszkańców i rozwój gospodarczy regionów dzięki promowaniu zastosowania sieci bezprzewodowej jako narzędzia informacyjnego, komunikacyjnego i operacyjnego.

nie wiem wlasciwie na czym ma polegac ten projekt. Tylko na promowaniu? Jesli tak to nie dociera to do mieszkancow a tylko promuja miedzy soba

http://www.wirelesscities.org/index.php?id=2&L=4

--------------------

+Quote Post
post śro, 07 lis 2007 - 12:59
Post #74

taka ciekawostka

ciekawe czy jakies osiedlowki w DG z tego korzystaja. Kiedys jedyna alternatywa dla TP bylo Futuro (obecnie czesc Netii) radiowo. Korzystalo z tego DSI. Nie liczac Teplopa bo chyba cala siec maja wlasna.

--------------------

+Quote Post
Zibar
post śro, 07 lis 2007 - 13:23
Post #75

Sportowa Dąbrowa

Nr użytkownika: 267

CYTAT(Dave @ nie, 11 lut 2007 - 12:49) *
2. za to z Telpolu kablówka jakaś taka do bani, odbiór średni (może to wina moich kabli?) - cena: 32.60 zł bodajże

Nie to nie wina kabli, po prostu jakość sygnału i oferta do bani. Telpol próbuje coś z "platformą cyfrową" a jeszcze nie odkryli za bardzo STEREO na podstawowej kablówce - po prostu kicha jakich mało. Na szczęście rozdzielono już te usługi i można oddać kablówkę w zamian za 10 zł droższy internet.
Prace na cyfrowa kablówka wleką sie tak jak zapowiadane wzmocnienie oferty podstawowej wink.gif a dołaczenie dwóch kanałów na rok nazywają sukcesem. ohmy.gif

--------------------
pzd
Zibar

>>>>>>Sportowa Dąbrowa<<<<<

+Quote Post
syzio
post śro, 07 lis 2007 - 18:54
Post #76

Dąbrowa G

Nr użytkownika: 168
GG: 3563765 status gadu-gadu

Na stronie tej sieci pisze że Netia także korzysta z tej infrastruktury biggrin.gif

+Quote Post
Sebastian22
post śro, 07 lis 2007 - 20:27
Post #77

UZYTKOWNIK

ja dalej mam UPC - teraz podpisalem nową umowę i bede mial neta 4 mb / tv 60 kanalow / telefon stac. (30 min w abo 11gr/min) za ok. 144 zł wg mnie niema lepszej oferty....(wiem ze tel dziala jak VoiP ale dla mojej babci co dzwoni tylko do cioci wystarcza-ja nie kozystam) u mnie niema prawie wcale przerw w dzialaniu....

+Quote Post
syzio
post czw, 08 lis 2007 - 20:18
Post #78

Dąbrowa G

U mnie niestety UPC jest niedostępne sad.gif

+Quote Post
pawcio1978
post czw, 08 lis 2007 - 21:40
Post #79

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 871

Witam
Mam takie pytanie. Gdzie w naszym miescie jest darmowy dostep do bezprzewodowej sieci WI-FI (laptop).
Prosze o odp na gg: 11027130.

+Quote Post
picaro
post pią, 09 lis 2007 - 08:40
Post #80

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 75

W Pałacu Kultury Zagłebia w kawiarni na I piętrze
www.palac.art.pl

+Quote Post
post pon, 26 maj 2008 - 16:35
Post #81

Protokół nr 20/08
z posiedzenia Komisji Rozwoju i Promocji Miasta w dniu 25 marca 2008 roku

CYTAT
(...)
Radny – K. Woźniczka:
Pan Prezydent deklarował się, że złoży informację dotyczącą Internetu, prosiłbym, aby były podane dane techniczne dotyczące Internetu.

I Z-ca Prezydenta Miasta - H. Zaguła:
Jeżeli mówimy o sieci szeroko pasmowej, która będzie rozprowadzona to Internet jest jedną z możliwości, do której można wykorzystać sieć szeroko pasmową, będziemy rozprowadzać światłowodami po realizowanej gospodarce wodno – ściekowej i stworzymy możliwość dostarczenia Internetu praktycznie do każdego domu. Jeżeli w którymś miejscu, a takie miejsca są będzie brakować albo będzie zbyt drogo kosztować przeprowadzenie światłowodów to wtedy będziemy korzystać z łączności radiowej w tym zakresie. Natomiast chcemy wesprzeć o ten projekt w tej chwili wszystkie placówki jednostki organizacyjnej Urzędu cały monitoring całe zarządzanie kryzysowe i w części udostępnić możliwość korzystania z systemu przesyłu, udostępnić na zewnątrz. W tej chwili przygotowujemy koncepcję dotyczącą tego, kto będzie tym zarządzał w przyszłości.
(...)

--------------------

+Quote Post
mary cha
post nie, 15 cze 2008 - 15:21
Post #82

GreenPointHooligan

witam

ktos moze korzysta,cos blizej wie???

www.dg-net.pl

Ten post edytował mary cha nie, 15 cze 2008 - 15:22

+Quote Post
rafall77
post nie, 06 lip 2008 - 12:01
Post #83

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,364

CYTAT(mary cha @ nie, 15 cze 2008 - 15:21) *
witam

ktos moze korzysta,cos blizej wie???

www.dg-net.pl

Sprawdziłeś tego dostawce internetu, też jestem zainteresowany, szukam pilnie dostawce na rejon strzemieszyc - tylko siec bezprzewodowa. PILNE!!!

+Quote Post
aston
post nie, 10 sie 2008 - 22:25
Post #84

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,404

CYTAT(rafall77 @ nie, 06 lip 2008 - 12:01) *
Sprawdziłeś tego dostawce internetu, też jestem zainteresowany, szukam pilnie dostawce na rejon strzemieszyc - tylko siec bezprzewodowa. PILNE!!!

Właśnie tez jestem ciekaw czy ktoś korzysta z tej oferty i czy mógłby się wypowiedzieć

+Quote Post
hermess
post pią, 05 wrz 2008 - 09:28
Post #85

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,340

CYTAT(aston @ nie, 10 sie 2008 - 22:25) *
Właśnie tez jestem ciekaw czy ktoś korzysta z tej oferty i czy mógłby się wypowiedzieć

jak mieszka ktos w Strzemieszycach to w zaleznosci gdzie sie mieszka istnieje tam siec MODRZEW Strzemieszyce

http://www.modrzew.superhost.pl/

maja dobre lacze

--------------------
W iluż urnach wyborczych złożono popioły społecznych nadziei!

+Quote Post
heksa
post czw, 11 wrz 2008 - 19:04
Post #86

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,456
GG: 2148479 status gadu-gadu

W dzielnicy Korzeniec jest radiówka Virenet (Michał Jednaki), prędkość 1mega a dla tych co chcą szybciej to od września ma być 4mega. Jest jeszcze kilka prywatnych sieci ale nie znam parametrów.

+Quote Post
syzio
post czw, 18 wrz 2008 - 15:08
Post #87

Dąbrowa G

Dla zainteresowanych internetem Play:
CYTAT
Media2.pl

30 nowych miast w Play Online
Michał Rogowicz, 18 września 2008, godz. 13:47
Na łamach Media2.pl pisaliśmy już o 23 miastach, które weszły w zasięg usługi mobilnego internetu - Play Online. Teraz do tych miejscowości, Play dodał kolejne 7.
Play Online, najbardziej konkurencyjna cenowo oferta na polskim rynku, obejmuje zasięgiem już 72 miejscowości. Poniżej lista nowych miast:

- Bielsko-Biała,
- Chojnice,
- Chrzanów,
- Częstochowa,
- Dąbrowa Górnicza,
- Głogów,
- Gorzów Wielkopolski,
- Jarocin,
- Jaworzno,
- Kobyłka,
- Kostrzyn koło Poznania,
- Koszalin,
- Legnica,
- Lubin,
- Łomianki,
- Nakło nad Notecią,
- Ostrowiec Świętokrzyski,
- Ostrów Wielkopolski,
- Piastów,
- Puck,
- Puławy,
- Raszyn,
- Reda,
- Ruda Śląska,
- Sieradz,
- Słupsk,
- Świecie,
- Świętochłowice,
- Władysławowo,
- Zielona Góra.

+Quote Post
Sebastian22
post pią, 19 wrz 2008 - 18:37
Post #88

UZYTKOWNIK

No tak wkońcu Play oficjalnie uruchomił internet w naszym mieście....jednakże na mapce zasięgu na ich stronie (mapka zasięgu macierzystej sieci 3G Playa a nie z roamingiem Plusa) widać że w DG jest niezły zasięg, dziwi troche fakt że okolice PKZ i ulicy 3 maja go nie mają....ale to może błąd mapy.
Z tego co sie orientuje jeszcze w tym roku mają oferować internet prepaid, ponoć po najniższej cenie.

Ten post edytował Sebastian22 pią, 19 wrz 2008 - 18:39

+Quote Post
post pon, 09 mar 2009 - 23:01
Post #89

CYTAT

Internetowe konsultacje
dziś

Ruszyły konsultacje dotyczące budowy sieci szerokopasmowego internetu w mieście. Każdy mieszkaniec, do 20 marca br. może zgłosić swoje uwagi propozycje do koncepcji miejskiej sieci teleinformatycznej, m.in.jej planowanego przebiegu. W pierwszym etapie sieć ma powstać w centrum miasta (ponad 20 tysięcy użytkowników) i dzielnicy Gołonóg (ponad 13 tys.). Uwagi można przysyłać na adres: mrabka@dabrowa-gornicza.pl
PAS

Czyli pewnie tam gdzie najlatwiej, w blokowiskach, gdzie juz jest kilka do wyboru z kablowek.

--------------------

+Quote Post
Sebastian22
post pon, 09 mar 2009 - 23:06
Post #90

UZYTKOWNIK

CYTAT(:) @ pon, 09 mar 2009 - 23:01) *
Czyli pewnie tam gdzie najlatwiej, w blokowiskach, gdzie juz jest kilka do wyboru z kablowek.

Czy to bedzie darmowe? Wi-Fi? Kabel?

+Quote Post
post pon, 09 mar 2009 - 23:11
Post #91

Co z oplatami to chyba nic nie wiemy. Na drugie pytania masz odpowiedz masz w pierwszym poscie na tej stronie (o ile sie nic nie zmienilo). Oby tez WiMAX a nie Wi-Fi.
no ale to konsultacje i moze z tego nic nei wyniknac. Tak jak z TBSami. Okazalo sie, ze mieszkancy sa zainteresowani, ale jakos o tym zapomnieli.

--------------------

+Quote Post
post śro, 11 mar 2009 - 23:09
Post #92

CYTAT
www.dabrowa-gornicza.pl

Zapraszamy do konsultacji społecznych
[2009-03-11 10:41:29]

W związku z realizacją projektu „Rozwój społeczeństwa informacyjnego w Zagłębiu Dąbrowskim” w ramach Programu Rozwoju Subregionu Centralnego Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013 zapraszamy do konsultacji społecznych „Koncepcji techniczno-ekonomicznej miejskiej sieci teleinformatycznej w Dąbrowie Górniczej.”

Ewentualne uwagi prosimy przysyłać na adres mrabka@dabrowa-gornicza.pl do dnia 20 marca 2009 roku.

Lista proponowanych lokalizacji miejskiej sieci szerokopasmowej - ETAP I obejmuje obszar CENTRUM, TWORZEŃ, ZĄBKOWICE, STRZEMIESZYCE WIELKIE.

mapa snf (51).gif http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&...209427&z=13

koncepcja (44 strony) snf (51).gif http://www.dabrowa-gornicza.pl/pub/files/o...e_Gorniczej.doc

Juz 4 lata temu byl ogloszony przetarg na projekt budowlany. Minelo tyle lat, a okazuje sie ze doszlismy do jakiejs mglistej koncepcji.

Powinni tez dostarczyc internet do wszystkich chetnych mieszkancow, a tu nic z tego sie nie zapowiada. Jesli zdecyduja sie z tego korzystac jacys lokalni operatorzy, to i tak pewnie nie zwieksza zasiegu. Dostepnosc szybkiego internetu sie nie poprawi. Poprawi sie tylko jakosc. Powinien byc dodatkowy przetarg, ktory wylonilby operatora, ktory musialby sie zobowiazac, ze podlaczy do tej sieci kazdego chetnego (jesli nie po kablu to radiowo).

--------------------

+Quote Post
post sob, 21 mar 2009 - 23:36
Post #93

CYTAT

Zbudują nową sieć
wczoraj

W tym miesiącu lokalne władze powinny ogłosić przetarg na wykonanie projektu nowoczesnego i szybkiego światłowodowego szkieletu sieci, obejmującej zasięgiem centrum miasta oraz dzielnice Tworzeń, Ząbkowice i Strzemieszyce Wielkie.

To wstęp do budowy połączeń internetowych na terenie całej Dąbrowy Górniczej. Nowoczesna technologia ma sprawić, że w niemal każdej szkole, urzędzie, czy instytucjach miejskich pojawi się możliwość ekspresowej łączności ze światem. Właśnie za pomocą szybkiego internetu.

Prace związane z projektowaniem sieci mają zamknąć się z końcem tego roku. Natomiast w drugim kwartale 2010 roku ruszy jej budowa w terenie. Choć pierwszy etap projektu obejmie dzielnice miasta, to na mapie ujęto obszar całej Dąbrowy.

Koszty realizacji pierwszej fazy wynoszą około 13 milionów złotych, jednak 85 procent z tej ogromnej kwoty pokryje dofinansowanie z funduszy europejskich.

- Obecne przedsięwzięcie jest częścią dużego programu rozwoju społeczeństwa informacyjnego Dąbrowy Górniczej, zakładającego budowę infrastruktury na całym obszarze miasta, rozwój usług i szkolenia. Z powodu kosztów musieliśmy podzielić projekt na etapy. Jeżeli światłowody będą na początek np. w Ząbkowicach, to będziemy mogli dzięki temu dobudować sieć dalej, w miejscu ograniczonego dostępu do internetu czy innych usług - mówi Michał Rabka, koordynator projektu budowy miejskiej sieci szerokopasmowej.

Jednak całe przedsięwzięcie nie oznacza bezpośredniego podłączenia mieszkańców miasta do sieci, a stworzenie możliwości dostarczania im nowoczesnych usług. Obecna infrastruktura oparta na miedzianych kablach jest po prostu przestarzała i nie pozwala na powszechny rozwój telekomunikacyjnych nowinek.

- Udostępnimy sieć na zasadach otwartych dla operatorów telekomunikacyjnych. Tym samym miasto wesprze wzrost konkurencyjności na rynku usług teleinformacyjnych. Sieć zaspokoi rosnące potrzeby dostępności do informacji i umożliwi świadczenie nowoczesnych usług, takich jak szerokopasmowy dostęp do %07internetu, nowoczesna telefonia VoIP, wideo na żądanie, czy telewizja cyfrowa wysokiej rozdzielczości. Nasze przedsięwzięcie podniesie również bezpieczeństwo publiczne, dzięki zwiększeniu liczby punktów monitoringu wizyjnego. To bardzo duży plus całego przedsięwzięcia. Zapewnimy również bezpieczny dostęp do internetu w placówkach edukacyjnych oraz poprawimy wzrost efektywności zarządzania miastem. W oparciu o wybudowaną sieć zostaną uruchomione publiczne punkty dostępu do internetu coraz bardziej popularne hot-spoty - podkreśla Michał Rabka.

Obecnie władze miasta prowadzą konsultacje społeczne, zbierając propozycje mieszkańców, przedsiębiorców oraz operatorów telekomunikacyjnych. Do tej pory odzew jest jednak niewielki.

- Dotychczas swoje pytania zgłosiło czterech mieszkańców, jeden przedstawiciel organizacji pozarządowej oraz operator telekomunikacyjny. Większej liczby pytań spodziewamy się pod koniec terminu konsultacji. Dotyczą one przede wszystkim planowanych tras przebiegu sieci - mówi koordynator projektu.

W konsultacjach wzięło udział Stowarzyszenie "Neuron" Pomocy Dzieciom i Osobom Niepełnosprawnym.

- Organizacje pozarządowe w mieście mają często ograniczony dostęp do internetu. Ważne, aby miasto budując sieć, nie zapomniało o stowarzyszeniach i środowisku osób niepełnosprawnych. To będzie dla nas bardzo przydatne wsparcie - mówi Bogdan Zandecki, przewodniczący Stowarzyszenia "Neuron".

- Jeśli projekt się sprawdzi, to wszędzie będzie można skorzystać z szybkiego internetu. Dziś często jest to możliwe tylko w domu i trochę kosztuje - podkreśla Marcin, dąbrowski gimnazjalista.
Anna Polewiak

--------------------

+Quote Post
bzenek
post nie, 22 mar 2009 - 23:10
Post #94

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(:) @ czw, 12 mar 2009 - 01:09) *
uz 4 lata temu byl ogloszony przetarg na projekt budowlany. Minelo tyle lat, a okazuje sie ze doszlismy do jakiejs mglistej koncepcji.

Może wyszło to na dobre. Rząd na dniach zapowiada, w ramach działań antykryzysowych, ustawę o sieciach telekomunikacyjnych.

Niby ma ułatwiać projektowanie i budowę sieci, uprości sprawy papierkowe i stworzy źródło finansowania ze środków BGK. Poczekamy zobaczymy. smile.gif

CYTAT(:) @ czw, 12 mar 2009 - 01:09) *
Powinni tez dostarczyc internet do wszystkich chetnych mieszkancow, a tu nic z tego sie nie zapowiada.

Od tego są chyba operatorzy komercyjni. Utrzymanie sieci telekomunikacyjnych nie jest ustawowym zadaniem gminy.

+Quote Post
aston
post pon, 23 mar 2009 - 12:49
Post #95

UZYTKOWNIK

CYTAT(bzenek @ pon, 23 mar 2009 - 01:10) *
Od tego są chyba operatorzy komercyjni. Utrzymanie sieci telekomunikacyjnych nie jest ustawowym zadaniem gminy.

Zgadza się, ale moim zdaniem trochę, źle do tego podchodzi się.

Ja bym to widział, tak, aby miasto zorganizowało przetarg na dostęp do tej nowo budowanej infrastruktury. Firma która by wygrała dostałaby wyłączność na korzystanie z tych łączy a w zamian miałaby zapewnić dostęp do sieci wszystkim mieszkańcom Dąbrowy Górniczej w rozsądnej cenie (maksymalna stawka ustalona w warunkach przetargu np 2Mbps za 50zł)

+Quote Post
vacu
post pon, 23 mar 2009 - 17:27
Post #96

Smokin' nigga

CYTAT(aston @ pon, 23 mar 2009 - 12:49) *
Zgadza się, ale moim zdaniem trochę, źle do tego podchodzi się.

Ja bym to widział, tak, aby miasto zorganizowało przetarg na dostęp do tej nowo budowanej infrastruktury. Firma która by wygrała dostałaby wyłączność na korzystanie z tych łączy a w zamian miałaby zapewnić dostęp do sieci wszystkim mieszkańcom Dąbrowy Górniczej w rozsądnej cenie (maksymalna stawka ustalona w warunkach przetargu np 2Mbps za 50zł)

Coś mi się to nie widzi. Zwykle firmy, które mają na coś wyłączność nie kwapią się do szarżowania z obniżkami cen. A i umieją odpowiednio zmotywować wink.gif urzędników aby wyłączność owa nie była obostrzona jakimiś paskudnymi kruczkami w postaci chociażby jakieś śmiesznej ceny maksymalnej wink.gif

+Quote Post
Mick
post pon, 23 mar 2009 - 18:14
Post #97

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 174
GG: 1006247 status gadu-gadu

Wyobraźmy sobie, że w 1993 roku z uwagi na katastrofalne wskaźniki dostępu do telefonów rząd RP wymyśla, że wszelkie usługi telefonii będzie sam rozwijał. Wdraża "Narodowy Program Telefonizacji 2000" albo coś takiego. Potem dla sprawiedliwego dostępu do sieci GSM sam zaczyna ją budować...

Do dziś by były z tym problemy, a minuta połączenia kosztowałaby tyle co w roamingu.
Trzeba te sieci zostawić prywatnym firmom, one to zrobią szybciej i taniej.

PS. Wyobraźmy sobie, że w 1993 roku z uwagi na katastrofalny stan dróg rząd RP wymyśla, że będzie zajmował się budowaniem autostrad...

+Quote Post
vacu
post pon, 23 mar 2009 - 18:29
Post #98

Smokin' nigga

CYTAT(Mick @ pon, 23 mar 2009 - 18:14) *
Wyobraźmy sobie, że w 1993 roku z uwagi na katastrofalne wskaźniki dostępu do telefonów rząd RP wymyśla, że wszelkie usługi telefonii będzie sam rozwijał. Wdraża "Narodowy Program Telefonizacji 2000" albo coś takiego. Potem dla sprawiedliwego dostępu do sieci GSM sam zaczyna ją budować...

Do dziś by były z tym problemy, a minuta połączenia kosztowałaby tyle co w roamingu.
Trzeba te sieci zostawić prywatnym firmom, one to zrobią szybciej i taniej.

PS. Wyobraźmy sobie, że w 1993 roku z uwagi na katastrofalny stan dróg rząd RP wymyśla, że będzie zajmował się budowaniem autostrad...

Dokładnie. Trzy czy cztery lata temu uprosiłem właściwie firmę z okolicy aby łaskawie założyła mi dostęp do sieci z prędkością... 90 kbps. Przy czym częsciej netu nie było niż był ale jedyna alternatywa to był wtedy net z TPSA, niewiele szybszy a za grubo ponad 100 (SDI to się nazywało czy jakoś tak). Teraz nominalnie mam 6 Mbitps za te same pieniądze co wtedy (coś tam ponad 6 dyszek czyli nie tak drogo) tamto łącze, nie dziwi mnie jednak jak z torrentów leci 1,6 MB/s (zdarza się czasem). Tak więc nie ma co narzekać, postęp jest aż nadto wyraźny.

+Quote Post
Sebastian22
post pon, 23 mar 2009 - 22:18
Post #99

UZYTKOWNIK

Sam pamietam moje początki netu...najpierw modem 56k i słynne "0202122" potem była już neo i speed 128 kbps potem 256 przełączyli, poźniej zmieniłem na 512 z czego zrobiła się po jakimś czasie 1 MB....potem zmiana opa na UPC i Chello zacząłem od 2 Mb, zwiększyli do 4 Mb, potem przesiadłem się na szybsze (chyba 6 albo 8) a dziś mam już 10 Mb.....ale wtedy to był całkiem inny internet.

+Quote Post
aston
post pon, 23 mar 2009 - 22:54
Post #100

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu @ pon, 23 mar 2009 - 19:27) *
Coś mi się to nie widzi. Zwykle firmy, które mają na coś wyłączność nie kwapią się do szarżowania z obniżkami cen. A i umieją odpowiednio zmotywować wink.gif urzędników aby wyłączność owa nie była obostrzona jakimiś paskudnymi kruczkami w postaci chociażby jakieś śmiesznej ceny maksymalnej wink.gif

Ja Cię doskonale rozumiem, ale byłaby ciągle konkurencja, bo przecież można mieć neta z telekomunikacji, z Netii ... z sieci osiedlowych itp, więc raczej nie ma takich obaw, że było by tak źle.
Mi chodzi aby każdy mieszkaniec Dąbrowy miał możliwość podłączenia internetu za rozsądną cenę, a czy to będzie bardzo szybkie czy też najtańsze łącze to już ma drugorzędne znaczenie, dla kogoś kto nie mieszka w zasięgu sieci osiedlowej i ma do wyboru neta z TPSA + utrzymanie linii (czyli najtaniej 90zł miesięcznie za 1Mbps) lub nic.

+Quote Post

11 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 12:50
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza