![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Przepisując "Chrześcijański Informator Zagłębia Dąbrowskiego na rok 1938"
(Wydawnictwo: Związku Polskiego (Związku Popierania Polskiego Stanu Posiadania) moją uwagę zwrócił fakt, że w Strzemieszycach było kino PAW. Możliwe, że dane z dabrowa.pl dotyczące czasu jego funkcjonowania trzeba będzie zrewidować: CYTAT Kino "PAW" w Strzemieszycach Wielkich przy ulicy Warszawskiej, działało w latach 1945 - 1990 A w informatorze z 1938 roku: STRZEMIESZYCE Kino "Paw" Bagiński, Piłsudskiego Przewodnik podaje ulicę Piłsudskiego a na dabrowa.pl jest informacja, że przy Warszawskiej. Dziś ulicy Piłsudskiego nie ma w Strzemieszycach (może przy przyłączeniu do DG nazwa musiała się zmienić, żeby się nie zdublować?). Udało mi się dotrzeć do mieszkanki Strzemieszyc, której rodzina przed wojną miała piekarnię przy ulicy Warszawskiej. Piekarnia ta przylegała do budynku kina PAW. Niezastąpiony Darek Nowak ma kilka fotografii tego budynku na dabrowa.pl: http://www.dabrowa.pl/dg_kultura_kino_kino...INO%20%22PAW%22 Dwa pytania zatem: - czy ktoś dysponuje fotografiami budynku dawnego kina PAW - czy ktoś jest w stanie zlokalizować dzisiaj ten budynek (o ile jeszcze istnieje) Ten post edytował Slyzaba pon, 10 gru 2012 - 11:16 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
wpisz na zumi, Dąbrowa Górnicza, Warszawka 88 i masz , na zumi budynek jeszcze jest ,a jak jest w rzeczywistosci nie wiem, nie byłem tam dobrych pare lat.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 55 Dołączył: wto, 16 lis 10 Nr użytkownika: 4,248 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Co do lokalizacji to coś na szybko znalazłem:
http://www.panoramio.com/photo/61712063 Budynek nadal istnieje, stan prawie taki jak na zdjęciach Pana Nowaka czy tego z panoramio. Spróbuje po południu poszukać jakichś starych zdjęć. Pozdrawiam i dziękuję za kawał dobrej roboty jakim jest dawnadabrowa.pl |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Master&RzeckiDG - dziękuję bardzo. Spróbuję tam podjechać w tym tygodniu i zrobić kilka aktualnych zdjęć. Prześlę wycinek z zumi do dawnej mieszkanki Strzemieszyc, której rodzina prowadziła tam piekarnię. Wg jej opisu kino PAW było "na tyłach" ich piekarni. Może uda się dowiedzieć czegoś nowego.
Gdyby udało się znaleźć jakieś stare fotografie to byłoby idealnie (póki co nie mam na stronie żadnego zdjęcia a jedynie informację z 1938 roku)! Ciekawe, gdzie była kiedyś ulica Piłsudskiego? ps. dziękuję za 'dobre słowo' o www.dawnadabrowa.pl Ten post edytował Slyzaba pon, 10 gru 2012 - 15:54 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Budynek nadal istnieje, stan prawie taki jak na zdjęciach Pana Nowaka czy tego z panoramio. No proszę, to mnie ktoś (chyba pacjent za Strzemieszyc) w błąd wprowadził... Trzeba się będzie z aparatem wybrać. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wczoraj wysłałem kilkanaście maili do osób ze Strzemieszyc w sprawie kina PAW. Póki co odpisała p. Bożena z bibliotecznej filii nr 8, przekazując, że właściciel PAWia miał na imię Piotr (Bagiński) a budowę kina rozpoczęto w 1928 roku.
Ten post edytował Slyzaba wto, 11 gru 2012 - 10:44 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 20 Dołączył: pią, 30 mar 12 Skąd: DG - Korzeniec Nr użytkownika: 4,986 Płeć: Mężczyzna GG: 4092773 ![]() |
Wczoraj wysłałem kilkanaście maili do osób ze Strzemieszyc w sprawie kina PAW. Póki co odpisała p. Bożena z bibliotecznej filii nr 8, przekazując, że właściciel PAWia miał na imię Piotr (Bagiński) a budowę kina rozpoczęto w 1928 roku. Witam. Ostatnie moje foty kina PAW z tego roku Kino PAW Kino nie od początku było "Pawiem". Wcześniej było "Iluzjonem". Pozdrawiam nddg -------------------- www.dabrowa.pl - Strona Mieszkańca Miasta Dąbrowa Górnicza
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki Darku za info - mam kilka starych książek adresowych do przepisania sprzed '38. Ciekawe czy pojawi się w nich "Iluzjon".
Znalazłem w sieci czasopismo "Strzemieszyce i Ja" (październik 1998) z fragmentem: CYTAT Młodsze pokolenie dowie się, że kiedyś istniało u nas kino Iluzjon, a do kina PAW zjeżdżały się same znakomitości... Trzeba będzie zapoznać się z 'Echami Strzemieszyc' z DiKappy ![]() ps. Tym bardziej mobilizuje mnie to do uruchomienia na dawnadabrowa.pl indeksu osób, miejsc, firm etc ;-) Ten post edytował Slyzaba śro, 12 gru 2012 - 10:16 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 26 lis 07 Skąd: Strzemieszyce Nr użytkownika: 902 Płeć: Mężczyzna Tlen: prosty3 ![]() |
Wstyd się przyznać, ale o tym budynku nie wiedziałem. Pooglądam przy najbliższej wizycie.
-------------------- 07/08 :))
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 10:38 |