![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 516 Dołączył: sob, 02 gru 06 Skąd: D.G. Mydlice Nr użytkownika: 352 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT XX Finał WOŚP
Redakcja: Anna Zubko www.idabrowa.pl ![]() 8 stycznia 2012 roku w Dąbrowie Górniczej znów zagra WOŚP! Jak na XX Finał przystoi - Gramy z pompą. Gramy z pompą! Zdrowa mama, zdrowy wcześniak, zdrowe dziecko, czyli na zakup najnowocześniejszych urządzeń dla ratowania życia wcześniaków oraz pomp insulinowych dla kobiet ciężarnych z cukrzycą. W Dąbrowie startujemy już o 10.00 – autokarami wolontariusze dotrą w najbardziej odległe dzielnice miasta. Program XX Finału WOŚP SCENA MUZYCZNA - PARKING PRZED MBP (ul. T.Kościuszki 25) - start godz. 15.00 Zespół uczniowski z V LO SHIRO ROOM Hi-HEAD MUSIC OLD WAVE LICYTACJA NA RZECZ WOŚP (godz. 18.30) KALOKAGATHIA ŚWIATEŁKO DO NIEBA (POKAZ SZTUCZNYCH OGNI - godz. 20.00) SCENA KABARETOWA (sala audiowizualna MBP) - start godz. 15.30 DAMIAN KUBIK KABARET GRZDYL KABARET DNO dodatkowe atrakcje: sklepik pod aniołem z gadżetami miejskimi i pracami z dąbrowskiego plastyka, MOPT, PKZ, badanie poziomu cukru we krwi od 15.00 do 18.00 Wiesław Olszewski i Przyjaciele oraz Urząd Miejski w Dąbrowie Górniczej zapraszają także do Strzemieszyc. 14.00 akordeonista Wiesław Porębski 14.30 zespół rockowo bluesowy ROCK ROUPE 15.00 zespół dziecięcy Klubu Bakcyl 15.30 konkurs z nagrodami 16.00 gra i śpiewa Julia Dzierżek 16.30 licytacja 17.00 gra i śpiewa zespół Duo Forte 17.40 konkurs z nagrodami 18.15 zespół Drama Patryk Hajdys 19.00 Gwiazda wieczoru Zespół Kruk 20.00 światełko do nieba i pokaz sztucznych ogni 20.15 losowanie nagród -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 418 Dołączył: wto, 24 cze 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,349 Płeć: Mężczyzna GG: 1309044 ![]() |
Znudziła się współpraca Sosnowcowi i Dąbrowie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ktoś wie ile miasto przekazało pieniędzy na zorganizowanie WOŚP? Znowu zbierzemy mniej niż wydaliśmy na organizacje?
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dla mnie organizacja i poziom atrakcji związany z WOŚPem jest na żenująco niskim poziomie...
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 609 Dołączył: pią, 23 mar 07 Nr użytkownika: 612 ![]() |
wykombinujcie 10-12 tyś zł to zorganizuję najlepszy WOŚP w historii DG. To co robi nasze miasto z tą imprezą to woła o pomste do nieba a nie światełko. Żenada. 100 tysięczna wieś !! Atrakcje na poziomie: o 15 stej wystąpi grający na grzebieniu brat Sołtysa. WOŚP to mimo wszystkich jego wad, fajna inicjatywa i powinna być traktowana przez nasze miasto poważnie. Mam pomysł, na zrobienie dobrej imprezy i ściągnięcie ludzi. Ale niestety przeszkodą są pieniądze, bo z własnej kieszeni ich nie wyłoże, bo niemam.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 418 Dołączył: wto, 24 cze 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,349 Płeć: Mężczyzna GG: 1309044 ![]() |
Ktoś wie ile miasto przekazało pieniędzy na zorganizowanie WOŚP? Znowu zbierzemy mniej niż wydaliśmy na organizacje? Sądzę, że jako Dąbrowa zbierzemy sporo, bo nie jesteśmy biednym miastem i raczej z hojnością ludzi nie powinno być problemu.. tyle, że ja sam zrobiłem przelew a na allegro licytuje. Bo gdzie mam iść? Na siłę nie chce mi się szukać puszki. A miasto nic nie oferuje i nie mam tu na myśli tylko i wyłącznie imprezy specjalnie na tą akcję. No ale, że to pustynia to wiadomo. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 393 Dołączył: nie, 19 lut 06 Skąd: DG Nr użytkownika: 187 ![]() |
wykombinujcie 10-12 tyś zł to zorganizuję najlepszy WOŚP w historii DG. To co robi nasze miasto z tą imprezą to woła o pomste do nieba a nie światełko. Żenada. 100 tysięczna wieś !! Atrakcje na poziomie: o 15 stej wystąpi grający na grzebieniu brat Sołtysa. WOŚP to mimo wszystkich jego wad, fajna inicjatywa i powinna być traktowana przez nasze miasto poważnie. Mam pomysł, na zrobienie dobrej imprezy i ściągnięcie ludzi. Ale niestety przeszkodą są pieniądze, bo z własnej kieszeni ich nie wyłoże, bo niemam. przykro mi powiedzieć ale chyba nie znasz realiów... Z WOŚP'em niestety jest tak że polskie"gwiazdy" muzyczne już charytatywnie nie grają to smutne, druga rzecz jest taka że skoro jest możliwość zaprezentowania się zespołów, które tworzą się i pracują w Dąbrowie to dla Ciebie jest "grzebień sołtysa" to też smutne |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja raczej pytam się gdyż, jak pokazują dane w minionym roku Państwo wydało na WOŚP ok 50mln zloty (organizacje koncertów, transmisja TVP i atrakcje około imprezowe, czy też zabezpieczenie) kiedy WOŚP w sumie zebrał 44mln złoty.
Wobec czego okazuje się, że nakłady na marketing, przytłaczają owoc pracy wolontariuszy. Chyba nie na tym polega działalność charytatywna III sektora, organizacje nierządowe mają pozyskiwać kasę z II sektora, a nie I czyli z naszych podatków. Obecnie to jakiś patologiczny twór dajemy jako obywatele w podatkach 50 mln zloty by pomoc Owsiakowi zbierać kasę, ten znowu zbiera od nas 44 mln, w rezultacie wydając 94 mln (nie wliczając bezpłatnej pracy wolontariuszy), mamy tylko 44 mln.. dla mnie dziwne i nie zrozumiale. Tak samo jak to, że wykonawcy grają za free, tj za zwrot kosztów dojazdu i noclegu z doniesień medialnych niektórzy je wyceniali na 12 tyś... Wpis jak to wyglądało w Łomży, choć zresztą w innych miastach podobnie - http://maloobiektywny.salon24.pl/379005,il...je-wosp-w-lomzy IMO lepiej jakby po prostu tą kasę przeznaczyły bezpośrednio na szpitale, w końcu co ważniejsze fajny koncert czy faktyczna pomoc dzieciom? Ten post edytował xMarcinx nie, 08 sty 2012 - 22:39 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 609 Dołączył: pią, 23 mar 07 Nr użytkownika: 612 ![]() |
wykombinujcie 10-12 tyś zł to zorganizuję najlepszy WOŚP w historii DG. To co robi nasze miasto z tą imprezą to woła o pomste do nieba a nie światełko. Żenada. 100 tysięczna wieś !! Atrakcje na poziomie: o 15 stej wystąpi grający na grzebieniu brat Sołtysa. WOŚP to mimo wszystkich jego wad, fajna inicjatywa i powinna być traktowana przez nasze miasto poważnie. Mam pomysł, na zrobienie dobrej imprezy i ściągnięcie ludzi. Ale niestety przeszkodą są pieniądze, bo z własnej kieszeni ich nie wyłoże, bo niemam. przykro mi powiedzieć ale chyba nie znasz realiów...Z WOŚP'em niestety jest tak że polskie"gwiazdy" muzyczne już charytatywnie nie grają to smutne,druga rzecz jest taka że skoro jest możliwość zaprezentowania się zespołów, które tworzą się i pracują w Dąbrowie to dla Ciebie jest "grzebień sołtysa" to też smutneJa raczej pytam się gdyż, jak pokazują dane w minionym roku Państwo wydało na WOŚP ok 50mln zloty (organizacje koncertów, transmisja TVP i atrakcje około imprezowe, czy też zabezpieczenie) kiedy WOŚP w sumie zebrał 44mln złoty. Wobec czego okazuje się, że nakłady na marketing, przytłaczają owoc pracy wolontariuszy. Chyba nie na tym polega działalność charytatywna III sektora, organizacje nierządowe mają pozyskiwać kasę z II sektora, a nie I czyli z naszych podatków. Obecnie to jakiś patologiczny twór dajemy jako obywatele w podatkach 50 mln zloty by pomoc Owsiakowi zbierać kasę, ten znowu zbiera od nas 44 mln, w rezultacie wydając 94 mln (nie wliczając bezpłatnej pracy wolontariuszy), mamy tylko 44 mln.. dla mnie dziwne i nie zrozumiale. Tak samo jak to, że wykonawcy grają za free, tj za zwrot kosztów dojazdu i noclegu z doniesień medialnych niektórzy je wyceniali na 12 tyś... Wpis jak to wyglądało w Łomży, choć zresztą w innych miastach podobnie - http://maloobiektywny.salon24.pl/379005,il...je-wosp-w-lomzyIMO lepiej jakby po prostu tą kasę przeznaczyły bezpośrednio na szpitale, w końcu co ważniejsze fajny koncert czy faktyczna pomoc dzieciom? no cóż na tym polega urok WOŚPu i na tym polega urok obrotu pieniędzy w państwie. Na ładnie wyglądające spendy artystyczno-charytatywne jest, a na ustawowe lecznictwo już nie. Ale inaczej się tej kasy nie zbierze. Przez 20 lat ponad 400 mln zł w sprzęcie medycznym.
|
|
|
![]()
|
|
Panowie na Wasze gadanie ciśnie się słowo na p...
Jeden pisze o eluce, na podstawie jakiegoś artykuliku, który wyraźnie opisał na swoim fejsbukowym profilu całą sytuację, że kasę mu tą się w tamtym miejscu właściwie wciska w rękę i całą przekazuje na wośp. I nie dostaje jej od wośpu tylko organizatora. A drugi o wydatkach. Jak nie raz już udowodniłeś na tym forum co nieco o różnych rzeczach ze socjologią związanych wiesz. WOŚP przy wszystkich swoich wadach zajebiście łączy ludzi. Wartością dodaną do kupionego sprzętu są pozytywne emocje, to że miliony ludzi w Polsce czuje się lepiej bo pomogło, to że dziesiątki dobrze bawią się na koncertach itd. Tokiem myślenia po co wydawać tą kasę można likwidować wszystkie dni miast, święta narodowe oraz sylwestra. Przecież każde z tych imprez to wydawanie kasy na nic. |
|
|
![]()
|
|
tak tak, jak się okazało że mu dają, to mu się wciska na siłę. Już ja widziałem wciskanie na siłe pieniędzy u nie jednego polskiego lekarza, więc takie duperele nie robią na mnie wrażenia
|
|
|
![]()
|
|
Dla mnie wartością dodatnia byłoby przekazanie ów kasy faktycznie dzieciom. A tu okazuje, że z oficjalnych publikacji (spr finansowe WOŚP) 3/4 trafia do dzieci (44mln zebrane, 32 mln do dzieci), natomiast jeśli wliczyć koszty po stronie podatnika to do dzieci trafia 1/3 kasy. Abstrahując już faktycznie od tego, że to tyle co nic (budżet NFZ jest 1000 krotne większy, z tego 10% trafia rok rocznie na sprzęt). BTW: poza socjologią, praca socjalna to też zarządzanie publiczne i jakoś nie wydaje mi się by sukcesem można było nazwać okoliczność w której koszt uzyskania dochody przewyższał dochód. Celem imprezy jest pomoc dzieciom, a nie integrowanie społeczności lokalnej, pointegrować to się mogą w sylwestra i na prawdę Jurka do tego nie potrzebują.
Ten post edytował xMarcinx nie, 08 sty 2012 - 23:26 |
|
|
![]()
|
|
I jeszcze dodam, że też mógłbym znaleźć sporo minusów orkiestry i rzeczy związanych z orkiestrą jak wspomniane branie kasy. Tylko po co? Dają radość z kasy się konkretnie rozliczają i efekty każdy kto ma dziecko widział. Więc po co?
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
A to 50 mln to jakaś oficjalna informacja czy też "tak mówią"?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT 5) Przychody. Przychody Fundacji pochodzą w głównie ze zbiórki publicznej przeprowadzonej w dniu 10 stycznia 2010 roku za zgodą MSWiA (DiZK-VI-632-1-281/09/AT wyrażoną w decyzji nr 201/2009 z dnia 09.12.2009 roku, oraz z dobrowolnych wpłat na cele statutowe fundacji, a także z wpłat na rzecz organizacji pożytku publicznego z tytułu podatku 1% a) Przychody z XVIII finału z wpłat pieniężnych : 42.880.678,52 ![]() c) Przychody z 1% podatku 3.579.850,86 d) Przychody ze zbiórki dla powodzian 2.762.407,34 6).Koszty: a) Struktura kosztów na realizację zadań statutowych: - Wydatki bezpośrednio dotyczące XVIII Finału : a) zaopatrzenie placówek medycznych i pomoc medyczna 45.402.391,72 ![]() c) Program Infant Flow 202.001,26 d) Program leczenia cukrzycy pompami insulinowymi 2.196,00 e) Program „Ratujemy i Uczymy Ratować” 2.420.910,40 - Wydatki na działalność propagatorską i informacyjną i pożytku publicznego 4.801.859,26 ![]() - zużycie materiałów i energii 121.059,58 -usługi obce 1.369.717,42 -podatki i opłaty 4.986,45 -pozostałe koszty 350.045,42 http://s.wosp.org.pl/Files/Bilans%20Fundac...10%20(1)(1).pdf i nie rób tego słowa na p.. Muszę Cię zmartwić, bo ta akcja już nie opiera się tylko na zbieraniu kasy a na narodowym święcie równym dniom miast itp. W pierwszych finałach Państwo dawało mało teraz daje dużo bo wartość dodana z każdym rokiem rośnie. Ten post edytował gregol nie, 08 sty 2012 - 23:29 |
|
|
![]()
|
|
Oficjalnych danych nie ma, bo trudno zliczyć ile instytucje w sumie przekazują kasy (niemniej NIK mial to sprawdzać już za PiSu, jak i to czy faktycznie sprzet trafia do szpitali i służy pro publico bono, a nie dzialalnosci prywatnej szpitali), niemniej już sama transmisja TVP to mlny złoty. Myślę, że wiarygodnym źródłem wiedzy jest choćby blog dr Warzechy http://alinawarzecha.blogspot.com/2012/01/...ztuje-wosp.html . Niemniej to nie to chodzi. To chodzi o pompowanie kasy nas obywateli jednej organizacji nonprofit (która jest wyjątkowo nie efektywna), której celem jest wspieranie państwa. A obecnie wygląda na to, że to państwo wspiera org. Jurka Owsiaka.. dostając mniej niż włożyło. gregol muszę Cie zmartwić akcja polega na tym, co ma org wpisane w statut i program akcji, takiego czegoś jak narodowe święto tam nie ma.
Ten post edytował xMarcinx pon, 09 sty 2012 - 00:14 |
|
|
![]()
|
|
Oficjalnych danych nie ma, bo trudno zliczyć ile instytucje w sumie przekazują kasy (niemniej NIK mial to sprawdzać już za PiSu, jak i to czy faktycznie sprzet trafia do szpitali i służy pro publico bono, a nie dzialalnosci prywatnej szpitali), niemniej już sama transmisja TVP to mln złoty. Myślę, że wiarygodnym źródłem wiedzy jest choćby blog dr Warzechy http://alinawarzecha.blogspot.com/2012/01/...ztuje-wosp.html . Niemniej to nie to chodzi. To chodzi o pompowanie kasy nas obywateli jednej organizacji nonprofit (która jest wyjątkowo nie efektywna), której celem jest wspieranie państwa. A obecnie wygląda na to, że to państwo wspiera org. Jurka Owsiaka.. dostając mniej niż włożyło. gregol muszę Cie zmartwić akcja polega na tym, co ma org wpisane w statut i program akcji, takiego czegoś jak narodowe święto tam nie ma. Pozdrawiam Twoje klapki na oczach! |
|
|
![]()
|
|
To nie, żaden argument :/
Lewa strona, by nie było: http://lukaszfoltyn.salon24.pl/149805,wosp...twardych-danych ![]() Ponadto dodam, że bodajże ustaw o pożytku publicznym, zezwala przekazywać kasę przez Państwo organizacjom nonprofit, kryterium doboru komu przekazać jest w pierwszej kolejności efektywność (ile kasy faktycznie trafia do potrzebujących, a ile na biurokracje) drugim zasięg. Ten post edytował xMarcinx pon, 09 sty 2012 - 00:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Aha, czyli "tak mówią". Zapewne taka sama prawda jak wyliczenia Tomaszewskiego co do kosztów budowy stadionów czy dzisiejsze biadania nad kosztem asysty F-16 i z d..y wzięty koszt minuty ich lotu.Nie wiem, kim jest autorka bloga, ale bawi mnie, że pierwsze co rzuca się w oczy na blogu to tytuł naukowy
![]() Czemu w ogóle porównujesz budżet NFZ i WOŚP? Przecież równie dobrze można porównać z budżetem WHO, co se będziecie żałować... Ponadto dodam, że bodajże ustaw o przytyku publiczny Qe?
Ten post edytował Leszek nie, 08 sty 2012 - 23:49 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie ma to jak wytykać narodową przywarę artykułem nacechowanym inną. Bo kto to widział aby w Polsce komuś się udawało. ![]() A co do wspomnianych przez Leszka eFek. Też mnie to bawi mocno ![]() ![]() A strażacy powinni z okazji św. Floriana pokazywać jak się ratuje i jak ratować a nie dziś. Bo dziś jest zabawa Owsiaka. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:03 |