![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 55 Dołączył: czw, 07 maj 09 Nr użytkownika: 3,314 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Witam apeluje do władzy rządzącej o utworzenie wkońcu połączenia bezpośredniego do Szpitala Górniczego lub mediacje z KZK GOP w imieniu obywateli D.G
Sytuacja obecna wyglada następująco nie ma połączenia bezpośredniego autobusowego z Szpitalem Wojewódzkim i największym w Naszym Regionie, znajduje się on blisko naszego miasta a komunikacja obecnie wyglada tak z nim że by sie dostać do Szpitala trzeba jechać tramwajem i piechotą pod górę polecam niezły wysiłek bardzo podgórke smile2.gif lub połączenie tramwaj + 20-35 min czekania na autobus przesiadki smile2.gif brak połaczenia bezpośredniego WSTYD 21 wiek. ![]() Argumenty za utworzeniem połączenia bezpośredniego Dąbrowa Górnicza- Szpital Górniczy Wojewódzki: - wiele osób z Dąbrowy pracuje w Szpitalu Górniczym i dojeżdża do pracy bardzo utrudniony dojazd - z miast takich jak katowice piekary będzin sosnowiec mysłowice bzpośrednie połączenia są u nas Brak - wiele osób leczy się jezdzi na badania do tego szpitala ponieważ jest to najwiekszy szpital specjalistyczny w regionie i sama obsługa oraz zakres leczenia jest nie do porównanai z Dąbroskim Szpitalem - wiele osób odwiedzających chorych z Dąbrowy maja utrudniony dojazd - największy szpital leżący w bliskim połozeniu z Dąbrową Górniczą a brak komunikacyjnego połaczenia - duża ludzi korzystajaca z połączenia bezpośredniego zapewniona -wiele innych PROSZE O WPISY OSÓB KTÓRE POPIERAJA MÓJ APEL DO WŁADZY I PRZEDSTAWICIELI KZK GOP ZAPRASZAM DO DZIAŁU NASZE SPRAWY TAM JEST SONDA DO GŁOSOWANIA ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 530 Dołączył: wto, 03 cze 08 Nr użytkownika: 1,319 Płeć: Mężczyzna ![]() |
a jaki jest problem z przesiadką w będzinie?
myśle że bezpośrednie połączenie to zbędny wydatek... |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Problem jest duzy i dotyczy bardzo wielu osob. Poruszalismy go nie raz na forum i zadawalismy pytania prezydentowi. Tlumaczyli sie, ze to Bedzin nie jest chetny...
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 38 Dołączył: śro, 31 gru 09 Nr użytkownika: 3,090 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Powodzenia życzę. Rada dzielnicy Ząbkowice pierw stworzyła ankietę, zebrali wyniki,wynikło że ludzie by chcieli takiego połączenia. UM poparło inicjatywę i oficjalnie czekają na odp z KZK GOP minęło już dobre 4 miesiące i cisza.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 173 Dołączył: nie, 10 sie 08 Skąd: Strzemieszyce Wielkie Nr użytkownika: 1,404 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A ja zapytam jaką trasę miałaby mieć ta nowa linia, lub która obecną linię chcielibyście przedłużyć do Szpitala?
Sam pomysł uważam, za trochę mimo wszystko spóźniony, bo obecnie jest tyle samochodów, 20 lat temu by było większe zapotrzebowania. Ciekawe kto dziś jedzie się leczyć do szpitala autobusem, ale która rodzina wsiada w autobus aby kogoś w szpitalu odwiedzić. Na koniec dodam, że jaką by linię nie zrobić, bo i tak tylko część ludzi będzie miało linie bez przesiadek, a co z resztą ? Kto zdecyduje kto ma mieć nową linia a kto ma być jej pozbawiony ? Płacić mają wszyscy tak ? (jestem, przekonany że, jakby było zapotrzebowanie to by była taka linia) |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
A ja zapytam jaką trasę miałaby mieć ta nowa linia, lub która obecną linię chcielibyście przedłużyć do Szpitala? Sam pomysł uważam, za trochę mimo wszystko spóźniony, bo obecnie jest tyle samochodów, 20 lat temu by było większe zapotrzebowania. Ciekawe kto dziś jedzie się leczyć do szpitala autobusem, ale która rodzina wsiada w autobus aby kogoś w szpitalu odwiedzić. Na koniec dodam, że jaką by linię nie zrobić, bo i tak tylko część ludzi będzie miało linie bez przesiadek, a co z resztą ? Kto zdecyduje kto ma mieć nową linia a kto ma być jej pozbawiony ? Płacić mają wszyscy tak ? (jestem, przekonany że, jakby było zapotrzebowanie to by była taka linia) 1) Jednak wiele starszych osób a takie bardzo często korzystają z usług szpitala nie jeździ autami. Zwłaszcza starsze panie. Podwożenie babci/cioci/dziadka/itd/ to piękna idea tylko problem jest taki, że nie zawsze można się urwać z pracy żeby to zrobić. Pomijam już kwestię parkowania pod tym szpitalem (zresztą jak każdym dużym). Mając dobre połączenie wybrałbym autobus jadąc w odwiedziny wiedząc, że zaparkowanie pod szpitalem to "mission impossible". 2) No to zawsze chyba lepiej mieć jedną przesiadkę niż dwie. Oczywiście wiadomo, że nie da się wszystkim zapewnić bezpośredniego dojazdu, ale do największego szpitala w Zagłębiu powinno być bezpośrednie połączenie z centrum każdego zagłębiowskiego miasta tak, aby maksymalna liczba przesiadek nie była większa niż jeden. Ten post edytował vacu pon, 11 paź 2010 - 19:06 |
|
|
![]() ![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 55 Dołączył: czw, 07 maj 09 Nr użytkownika: 3,314 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A ja zapytam jaką trasę miałaby mieć ta nowa linia, lub która obecną linię chcielibyście przedłużyć do Szpitala? Sam pomysł uważam, za trochę mimo wszystko spóźniony, bo obecnie jest tyle samochodów, 20 lat temu by było większe zapotrzebowania. Ciekawe kto dziś jedzie się leczyć do szpitala autobusem, ale która rodzina wsiada w autobus aby kogoś w szpitalu odwiedzić. Na koniec dodam, że jaką by linię nie zrobić, bo i tak tylko część ludzi będzie miało linie bez przesiadek, a co z resztą ? Kto zdecyduje kto ma mieć nową linia a kto ma być jej pozbawiony ? Płacić mają wszyscy tak ? (jestem, przekonany że, jakby było zapotrzebowanie to by była taka linia) Osobiście bym wnioskował nad rozwiązaniem taki: - nowa linia szybka połączenie z szpitalem górnczym trasa nie przekraczająca 35 min myślę że od gołonoga do szpitala przez manhatan-reden- centrum- mydlice-będzin-szpital - lub alternatywa przedłużenie już istniejacej dodanie jednego przystana do lini 803 zamiast stawać w będzinie to jeszcze jeden przystanek do trasy i po kłopocie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Pomijam już kwestię parkowania pod tym szpitalem (zresztą jak każdym dużym). Mając dobre połączenie wybrałbym autobus jadąc w odwiedziny wiedząc, że zaparkowanie pod szpitalem to "mission impossible". Nie takie znowu impossible - jakoś nigdy nie miałem problemu z zaparkowaniem na szpitalnym parkingu, a jeśli ktoś tylko podwozi - nawet nie musi płacić (do 15 minut jest bezpłatny), do tego na dłuższe postoje jest tuż obok tańszy parking prywatny. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Pomijam już kwestię parkowania pod tym szpitalem (zresztą jak każdym dużym). Mając dobre połączenie wybrałbym autobus jadąc w odwiedziny wiedząc, że zaparkowanie pod szpitalem to "mission impossible". Nie takie znowu impossible - jakoś nigdy nie miałem problemu z zaparkowaniem na szpitalnym parkingu, a jeśli ktoś tylko podwozi - nawet nie musi płacić (do 15 minut jest bezpłatny), do tego na dłuższe postoje jest tuż obok tańszy parking prywatny. Hmm... No to nie wiedziałem, widząc szlaban myślałem, że pod sam szpital nie da się podjechać ![]() Natomiast zdziercom z okolicznym parkingów prywatnych płacić nie zamierzam, wolę te pieniądze przeznaczyć na coś dla osoby, którą odwiedzam a przejść kawałek. Tyle, że ja jestem młody i silny ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Osobiście bym wnioskował nad rozwiązaniem taki: - nowa linia szybka połączenie z szpitalem górnczym trasa nie przekraczająca 35 min myślę że od gołonoga do szpitala przez manhatan-reden- centrum- mydlice-będzin-szpital - lub alternatywa przedłużenie już istniejacej dodanie jednego przystana do lini 803 zamiast stawać w będzinie to jeszcze jeden przystanek do trasy i po kłopocie ![]() nie, kolejna linia jadąca Piłsudskiego - Królowej Jadwigi, innych ulic to w DG niema? Ja bym raczej był za trasą zajezdnia - dworzec gołonóg - Aleja zagłebia dabrowskiego - na reden - centrum mydlice - bedzin szpital. Lub bardziej turystycznie huta - dworzec pkp golonóg - łęknice - trzydziesty/dziewiaty - pałac kultury - ksawera - nerka - szpital (dwa problemy z głowy połaczenie dg - szpital i od 20 lat zapowiadane bezpośrednie połaczenie na hute dla osób zza torów). Jeszcze takie coś mi chodzi po głowie huta -łeknice - dziewiaty, wiaduktem, przystanek przed urzedem miasta (by powstał), potem reden - cnetrum dg - szpital Starczyłoby kilka kursów rano i w południe. |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
2 lata temu miałem złamana ręke, wymagało to hospitalizacji i operacji chirurgicznej, nastepnie reka w gipsie przez prawie 2 mesiace. Co okolo 2 tygodnie jezdzilem na kontrole i po L4 do pracy, do szpitala górniczego, T 21 pod cmentarz i hejze ho na góre 2 km pod szpital z ręką w gipsie, lub autobus pod stadion w Bedzinie , przesiadka tak z 30 min. na deszczu extra sprawa , no i do Gorniczego, Spowrotem autobus na Bedzin rzadko , wiec jakims dziwnym gdzies na Pogon, nastepnie czekac naT21. w sumie nic trudnego .... najbardziej dla starszej osoby.
P.S Przez ostanie kilka lat w Gorniczym lezalo kilka osob z mojej rodziny. Wieksze lub mniejsze choroby, i zawsze albo ktos z rodziny musiał jechac autem zawiezc przywiezc , odwiedziny,kontrole, taksówki itp Więc linia uwazamze jest potrzebna. Moze nie jakas nowa, ale przedłużenie którejś z istniejących. Wystarcza kursy między 6 a 16 w dni robocze, no i moze 2 kursy w dni wolne |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Pomijam już kwestię parkowania pod tym szpitalem (zresztą jak każdym dużym). Mając dobre połączenie wybrałbym autobus jadąc w odwiedziny wiedząc, że zaparkowanie pod szpitalem to "mission impossible". Nie takie znowu impossible - jakoś nigdy nie miałem problemu z zaparkowaniem na szpitalnym parkingu, a jeśli ktoś tylko podwozi - nawet nie musi płacić (do 15 minut jest bezpłatny), do tego na dłuższe postoje jest tuż obok tańszy parking prywatny. Hmm... No to nie wiedziałem, widząc szlaban myślałem, że pod sam szpital nie da się podjechać ![]() Natomiast zdziercom z okolicznym parkingów prywatnych płacić nie zamierzam, wolę te pieniądze przeznaczyć na coś dla osoby, którą odwiedzam a przejść kawałek. Tyle, że ja jestem młody i silny ![]() Jakby ktoś potrzebował: Parking szpitalny - do 15 minut bezpłatny, do 2 godzin 3,30, 3 godziny - 5,30, każda godzina powyżej 3 - 2,50, pierwsze 15 minut - b. Parking konkurencyjny - 1 zł/h (nie stałem, więc nie wiem jak wygląda). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT("muminkubora") Osobiście bym wnioskował nad rozwiązaniem taki: Osobiście to ja wnioskuję, abyś kolego pisał raczej bezbłędnie i składnie! Bo gdybyś w taki sposób napisał jakiekolwiek podanie/petycję/wniosek do urzędu, to czegokolwiek by dotyczyło, od razu wywaliłbym do kosza, jako nieczytelny i niezrozumiały. :> A teraz do rzeczy. Według mnie absolutnie nie ma sensu a wręcz byłoby to absurdem, tworzenia NOWEJ linii autobusowej z DG do Szpitala Wojewódzkiego! A tym bardziej znowu z Gołonoga i standardową trasą wzdłuż tramwaju i Mydlice i Będzin do szpitala! Połączenie z JEDNĄ przesiadką z DG do szpitala jak najbardziej istnieje i nie jest ono aż tak uciążliwe, a jeśli jest to tylko ze względu na poroniony rozkład jazdy KZK GOP z/do szpitala autobusów z Pogoni. No bo skoro z przystanku Pogoń Akademiki do szpitala jest kilka linii, przy czym co najmniej 3 odjeżdżają po sobie w odstępie do 5 minut i to samo z powrotem, to jest chore! Z DG do Pogoni oczywiście tramwaj linii 21 (co 20 minut w robocze i soboty i co 30 w wolne) lub autobus 807 na ten sam przystanek (odpowiednie co 30/60 minut) i wspomniana wyżej przesiadka na przystanku Pogoń Akademiki do autobusów linii: 26, 926 (dni wolne), 235 (mała częstotliwość), 299, 805, lub dojazd do Będzin Stadion (T21, lub A27 i A807, opcjonalnie A28, A260, A803 i A928 do Będzin Kościuszki lub przystanek wcześniej) i stamtąd linią 616 prosto do szpitala (co 30 minut w dni robocze i chyba co 60 w dni wolne). I to winno wystarczyć, o ile zrobić mądrze rozkład jazdy! Natomiast jeśli się upierać już bardzo przy bezpośrednim połączeniu z DG do szpitala, to w żadnym wypadku nowa linia, tylko wydłużenie którejś z dotychczas kończących na Kościuszki w Będzinie. Myślę, że linia 28 byłaby najodpowiedniejsza, bo 803 jeździ zbyt nieregularnie i zbyt rzadko w dni wolne. Tyle tylko, że wtedy za te kursy musiałby płacić Będzin, na co absolutnie się nie zgodzi! PS. Parę lat temu (paręnaście również) istniała przez kilka/kilkanaście miesięcy linia ekspresowa "0" z Olkusza właśnie do szpitala wojewódzkiego w Sosnowcu obsługiwana przez PKM Olkusz. Koncepcja fajna, ale nie spotkała się z zainteresowaniem podróżnych. Gdy ją widziałem, to jechało w nim góra kilka osób! Więc nie sądzę, aby z DG do szpitala obłożenie było zadowalające! |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
Zawsze można też pomyśleć o 807, by np. co drugi kurs obsługiwał szpital górniczy. Wydłużyłoby to czas przejazdu miedzy DG a Katowicami o ok. 10 minut. To samo z liniami 801/831 ale one nie kursują w weekendy
-------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
Zmiana trasy 801/831 to absurdalny pomysł - w ten sposób zlikwiduje się ostatnie faktycznie pośpieszne autobusy do Katowic (bo 807, 808, 811 czy 814 pośpieszne są już tylko z numeracji).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Ciekawe kto dziś jedzie się leczyć do szpitala autobusem, ale która rodzina wsiada w autobus aby kogoś w szpitalu odwiedzić. W przypadku tego szpitala takich ludzi jest masa, bardzo duzy procent ogolu. Do tego wielu pracownikow. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 516 Dołączył: sob, 02 gru 06 Skąd: D.G. Mydlice Nr użytkownika: 352 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Bezpośrednie połączenie z największym szpitalem w Zagłębiu to powinna być oczywista oczywistość, to się nam mieszkańcom należy jak psu buda, to że go nie ma to tylko pokazuje patologie jaka jest komunikacja w naszym regionie, możliwości aby skomunikować nas z szpitalem górniczym jest napewno kilka dwie najkrótsze trasy to Mydlice–Warpie i Stara Dąbrowa-Józefów.
Zawsze można też pomyśleć o 807, by np. co drugi kurs obsługiwał szpital górniczy. Wydłużyłoby to czas przejazdu miedzy DG a Katowicami o ok. 10 minut. To samo z liniami 801/831 ale one nie kursują w weekendy Ruszanie pośpiesznych 1- nek jest nierealne i niepotrzebne ale możliwa jest na pewno zmiana kursu 55 który w pobliżu ma swoją trasę, zresztą mocno turystyczną więc żadnej straty nie będzie jak zrobi troche większe kółko. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Bezpośrednie połączenie z największym szpitalem w Zagłębiu to powinna być oczywista oczywistość, to się nam mieszkańcom należy jak psu buda, to że go nie ma to tylko pokazuje patologie jaka jest komunikacja w naszym regionie, możliwości aby skomunikować nas z szpitalem górniczym jest napewno kilka dwie najkrótsze trasy to Mydlice–Warpie i Stara Dąbrowa-Józefów. Przepraszam Panowie - ale gdzie tu logika? Co za różnica czy się przesiadasz w Będzinie, Sosnowcu czy na Mydlicach? 90% mieszkańców i tak będzie się musiała przesiadać. Dalej uważam, że połączenie bezpośrednie do Szpitala jest bez sensu bo można tam dojechać z Dąbrowy z jedną przesiadką. Jeżeli ta linia byłaby potrzebna i uzasadniona prywatni przewoźnicy na pewno by to wywąchali i uruchomili taką linię (np. z Łęknic na Mydlice przez Graniczną jeździ prywatny "busik" bo nie ma takiego połączenia i im się opłaca). Widać jest mały ruch i nie opłaca się im tworzyć takiej linii. Moim zdaniem nie na tym polega komunikacja miejska aby wszędzie można było dojechać bez przesiadki ale aby w miarę komfortowo (czytaj bez zbędnego oczekiwania na przystankach) można było dojechać wszędzie - z jedną, dwiema a nawet trzema przesiadkami. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 91 Dołączył: sob, 29 gru 07 Nr użytkownika: 998 Płeć: Mężczyzna ![]() |
tu widzimy jak ludzie nie myślą.Jeśli istnieje możliwość , że dojazd może być bezpośrednio do szpitala to czemu tego nie wykorzystać ? Czy ktoś tu jednemu z drugim podniesie cenę biletu , że się rzuca ? Idąc tokiem rozumowania osób powyżej zgodziliby się nawet na przesiadkowe autobusy do Katowic . A miasta zacierają ręce , mniej na komunikacje to więcej na drogi hahaha
|
|
|
![]()
|
|
Moim zdaniem nie na tym polega komunikacja miejska aby wszędzie można było dojechać bez przesiadki ale aby w miarę komfortowo (czytaj bez zbędnego oczekiwania na przystankach) można było dojechać wszędzie - z jedną, dwiema a nawet trzema przesiadkami. Po pierwsze to moim zdaniem rolą komunikacji miejskiej jest zapewnienie możliwości dojazdu WSZĘDZIE gdzie mieszkają/pracują mieszkańcy. Na popularnych liniach tak naprawdę KZK GOP jest niepotrzebne, bo transport byliby w stanie zapewnić "prywaciarze" tymczasem imho po to miasta dopłacają do interesu aby można było utrzymać także mniej dochodowe linie. Po drugie - na dzień dzisiejszy to wydaje mi się, że te 90% mieszkańców musi się przesiadać 2 razy - w centrum DG a potem w Będzinie, jeśli się mylę to mnie popraw ale jeśli nie to jedna przesiadka mniej to też wyraźna poprawa komfortu. Po trzecie - skoro były kwasy, że nocna linia do Katowic jest z przesiadką (a jeżdżą nią w 90% młodzi ludzie, którzy mogą te 10 minut odstać) to nie wiem skąd ten opór przed jedną bezpośrednią linią do szpitala (którą jeździliby ludzie schorowani raczej, jak to do szpitala w końcu). |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Po pierwsze to moim zdaniem rolą komunikacji miejskiej jest zapewnienie możliwości dojazdu WSZĘDZIE gdzie mieszkają/pracują mieszkańcy. Na popularnych liniach tak naprawdę KZK GOP jest niepotrzebne, bo transport byliby w stanie zapewnić "prywaciarze" tymczasem imho po to miasta dopłacają do interesu aby można było utrzymać także mniej dochodowe linie. O tym piszę - wszędzie się da dojechać i za to dopłacamy. Czy teraz nie można dojechać do szpitala? Po drugie - na dzień dzisiejszy to wydaje mi się, że te 90% mieszkańców musi się przesiadać 2 razy - w centrum DG a potem w Będzinie, jeśli się mylę to mnie popraw ale jeśli nie to jedna przesiadka mniej to też wyraźna poprawa komfortu. Mylisz się - moim zdaniem ok. 80% mieszkańców mieszka na trasie autobusu 807 lub tramwaju 21 z którego można, bądź to w Będzinie, bądź w Sosnowcu przesiąść się na drugi autobus. Po trzecie - skoro były kwasy, że nocna linia do Katowic jest z przesiadką (a jeżdżą nią w 90% młodzi ludzie, którzy mogą te 10 minut odstać) to nie wiem skąd ten opór przed jedną bezpośrednią linią do szpitala (którą jeździliby ludzie schorowani raczej, jak to do szpitala w końcu). Przepraszam, ale ja uważam, że dojazd z Katowic z przesiadką nie jest żadną trudnością. Co innego jeżeli było by to powiedzmy ponad 30 minut. Myślę, że ludzie, którzy narzekają, ogólnie nie korzystają z tej linii - po prostu są zawsze na nie. I dla mnie jest to szukanie dziury w całym. Tym bardziej, że koszt biletu przewiduje przesiadkę. Niedługo powstaną temat - dlaczego nie można dojechać pod UM w DG - tylko trzeba "taki kawał" pokonać na nogach - jak Ci biedni starsi, schorowani ludzie mają tam dojechać, dlaczego wszystkie autobusy nie jeżdżą przez Graniczną, dlaczego Prezydent nie myśli o mieszkańcach itp. Ogólnie ja widziałbym komunikację aglomeracji tak - między miastami pociągi a od dworców autobusy na całe miasto - tylko częstotliwość większa. Osobiście już dawno nie jeżdżę do Katowic autobusem bo wolę pociągiem - nie dość, że taniej to szybciej ![]() ![]() ![]() Ten post edytował Mały77 nie, 24 paź 2010 - 19:47 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 38 Dołączył: śro, 31 gru 09 Nr użytkownika: 3,090 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Z tym to sporo przesadziłeś. Okolice Pogori, Ząbkowice, Łęknice, Strzemieszyce. To by się pewnie i mniej mieszkańców znalazło ; ] Sorry, ale biorąc pod uwagę jak są podzielone okręgi wyborcze (na terenach zielonych jest ok. 1,5 okręgu) to większość mieszka na trasie tych dwóch linii (okręgi są podzielone raczej po równej ilości mieszkańców). |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 516 Dołączył: sob, 02 gru 06 Skąd: D.G. Mydlice Nr użytkownika: 352 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dojazd powinien być bezpośredni z D. G. bo jak już wcześniej było podnoszone jest to największy szpital w Zagłębiu a nie wygwizdowo jak błędów, klimontów czy inne peryferia, sytuacja jest prosta jak drut komunikacja jest dla mieszkańców a nie dla republiki kolesiów z PKM czy „ lewicowych „ prezydentów .
Ps Uważaj żeby Podraza sie nie spocił zanadto przed wyborami.. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dojazd powinien być bezpośredni z D. G. bo jak już wcześniej było podnoszone jest to największy szpital w Zagłębiu a nie wygwizdowo jak błędów, klimontów czy inne peryferia, sytuacja jest prosta jak drut komunikacja jest dla mieszkańców a nie dla republiki kolesiów z PKM czy „ lewicowych „ prezydentów . Ps Uważaj żeby Podraza sie nie spocił zanadto przed wyborami.. Sorry ale jest to temat chyba o komunikacji a nie o wyborach? Nie było połączenia nocnego z Katowicami - to jest teraz. I też byłem za tym chociaż sam nie korzystam. Ja mam swoją wizję komunikacji i tyle ... Ten post edytował Mały77 wto, 26 paź 2010 - 21:38 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 21 Dołączył: wto, 26 paź 10 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 4,188 Płeć: Mężczyzna ![]() |
W sumie z tym połączeniem jest trochę racji.Żeby dostać się do SG trzeba trochę czasu,a komunikacja jak wiemy jest u nas na Zagłębiu rozwinięta,tylko problem tkwi w chęci zrealizowania pomysłu i ruszenia tego do przodu przez urzędników.
Dzielnica Ząbkowice od jakiegoś czasu walczy o autobus do Katowic,bezpośrednio od nich z dzielnicy.Więc może udało by się zorganizować autobus z Katowic do Dąbrowy(Ząbkowice) który zahaczał by o Szpital Górniczy. Zastanawia mnie tylko po co jeździ tyle kursów Lini 801,831.Fakt jedzie krótko(chociaż nie zawsze)Więc może co drugi kurs tej lini właśnie odstapic do Katowic z Ząbkowic,przez Szpital Górniczy? |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
Akurat w kwestii autobusu do Katowic z Ząbkowic popieram naszą władzę. Dlaczego? A dlatego, że linie 175 i 635 to jedne z najbardziej "kwitowych" linii KZK GOP. Napewno Dave coś na ten temat powie. Tak więc najpierw mieszkańcy Ząbkowic nauczą się korzystać z komunikacji (czyt: kasować bilety) a dopiero dostaną taki autobus.
Co do połączenie przesiadkowego to z większości dzielnic DG trzeba jechać na 2 przesiadki. Dlatego jakiś bezpośredni bus powinien być. Chociażby po to by korzystać z jednej przesiadki zamiast kilku. -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zastanawia mnie tylko po co jeździ tyle kursów Lini 801,831.Fakt jedzie krótko(chociaż nie zawsze)Więc może co drugi kurs tej lini właśnie odstapic do Katowic z Ząbkowic,przez Szpital Górniczy? Chyba nie jeździsz 801/831 skoro się zastanawiasz po co tyle kursów tych dwóch linii. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 21 Dołączył: wto, 26 paź 10 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 4,188 Płeć: Mężczyzna ![]() |
marcin.p,ja tam nie wiem jak wygląda sprawa kasowania biletów na liniach 175 i 635,ale KZK GO uruchamia kolejne linie 605 na Łosień oraz kolejny (nie pamiętam teraz jaki)z Ząbkowic na hutę,gdzie z Ząbkowic na hutę jeździ 84 i to na dodatek z Łośnia... Trochę granie na nerwach mieszkańcom.
Linia do Szpitala powinna być zorganizowana. CYTAT Chyba nie jeździsz 801/831 skoro się zastanawiasz po co tyle kursów tych dwóch linii. Jeżdżę czasem i wiem dlaczego,tylko jeżeli jesteśmy mieszkańcami Dąbrowy to postarajmy się że by jakoś transport miejski do miejsc takich jak Szpital Górniczy czy Katowice był ułatwiony mieszkańcom innych dzielnic Dąbrowy.Pisząc to miałem na myśli to żeby co drugi kurs jechał też przez inne miejsca w Dąbrowie,nie chodziło mi o likwidacje. Ten post edytował Alinco100 śro, 27 paź 2010 - 10:22 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jeżdżę czasem i wiem dlaczego,tylko jeżeli jesteśmy mieszkańcami Dąbrowy to postarajmy się że by jakoś transport miejski do miejsc takich jak Szpital Górniczy czy Katowice był ułatwiony mieszkańcom innych dzielnic Dąbrowy.Pisząc to miałem na myśli to żeby co drugi kurs jechał też przez inne miejsca w Dąbrowie,nie chodziło mi o likwidacje. W całej Polsce, ba! w całej EU rozwiania komunikacji zbiorowej w większości opierają się na przesiadkach. Więc osobiście nie widzę sensu bezpośredniego połączenia z Ząbkowic do Katowic, gdzie np. lepiej jeździć z Ząbkowic do Katowic pociągiem bo czas dojazdu szybszy i wygodniejszy, a jak by się udało podciągnąć strefę C do Ząbkowic to do tego taniej.Linia do Szpitala powinna być zorganizowana. Powinna? Tzn masz jakieś badania zapotrzebowania na taką linię? Bo łatwo jest napisać, powinna być zorganizowania bez podparcia się odpowiednimi wyliczeniami.
|
|
|
![]()
|
|
No tego tak łatwo nie da się wyliczyć ile osób będzie w danym miesiącu potrzebowało dojechać do szpitala.We wcześniejszym poście ktoś napisał,że można by przedłużyć linie 803 która i tak kończy trasę w Będzinie,a z zajezdni na Kościuszki to jest niedaleko.
|
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Na początku kampani prezydent Podraza obiecywał linie wokół HK, Tworzen Rozdzienskiego , KSSE, i nie ma do tej pory a byłaby dobrym rozwiazaniem zwazywszy na liczbe firm w tamtym okregu. Znikneła za to 933 jadaca czesciowo obok i dowoząca troche osob do saint gobain
|
|
|
![]()
|
|
W całej Polsce, ba! w całej EU rozwiania komunikacji zbiorowej w większości opierają się na przesiadkach. Więc osobiście nie widzę sensu bezpośredniego połączenia z Ząbkowic do Katowic, gdzie np. lepiej jeździć z Ząbkowic do Katowic pociągiem bo czas dojazdu szybszy i wygodniejszy, a jak by się udało podciągnąć strefę C do Ząbkowic to do tego taniej. No kurde choć jedna osoba uważa tak jak ja ![]() A już się bałem, że ja jakiś inny jestem;) |
|
|
![]()
|
|
dzieki forum pojawil sie kolejny artykul
CYTAT ![]() Wciąż brak bezpośredniego połączenia autobusowego: Dąbrowa Górnicza - Szpital Górniczy Andrzej Kaim 2010-10-21 18:20:11 , Aktualizacja 2010-10-21 18:44:30 Jeśli mieszkasz w Dąbrowie Górniczej i koniecznie musisz skorzystać z usług Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Sosnowcu, tzw. górniczego, nie masz co liczyć na bezpośrednie połączenie autobusowe. Autobusem linii 616 można z sosnowieckiego szpitala dojechać jedynie do Będzina (© Piotr Sobierajski ) Masz zdjęcie do tego tematu? Wyślij » Dojechać możesz tam albo z przesiadkami, albo w połączeniu z 2-kilometrową przechadzką. Pozostaje jeszcze korzystanie z taksówki lub prywatnego auta. Czym dąbrowianie zasłużyli sobie na to, że o każdą linię autobusową muszą walczyć za pośrednictwem mediów, forów internetowych i pisania petycji do wszystkich świętych? Dlaczego decydenci zobowiązani do zapewnienia może nie komfortowej komunikacji, lecz przynajmniej sensownych rozwiązań nie robią nic, by problem rozwiązać? Okazuje się, że zarówno władze miasta jak i szefowie KZK GOP w Katowicach mimo że zdają sobię sprawę z utrudnień nie mają zamiaru nic zmieniać w istniejącym systemie komunikacyjnym. - Zdajemy sobię sprawę z tego, że mieszkańcy Dąbrowy nie mają bezpośredniego połączenia pod WSS w Sosnowcu - mówi Anna Koteras, rzeczniczka prasowa KZK GOP w Katowicach. - Jednak dojazd pod budynek szpitala jest możliwy. Trzeba jednak liczyć się z przesiadkami. Można dojechać do przystanku Będzin Stadion i stamtąd linią nr 616 bezpośrednio do szpitala. Można też dojechać do Sosnowca i skorzystać z linii 299, która też dojeżdża pod sam szpital. Oczywiście można skorzystać z rozwiązań proponowanych przez rzeczniczkę. Dla młodych, zdrowych osób to nic trudnego, jednak sprawa komplikuje się znacznie, gdy tę samą podróż musi odbyć ktoś starszy lub schorowany, a nie daj Boże z którąś z kończyn unieruchomionych w gipsie. W takiej sytuacji wyprawa zmienia się wręcz w walkę o przetrwanie i nie ma wiele wspólnego z podróżowaniem w cywlizowanych warunkach. - Rzeczywiście, nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie - przyznaje Koteras. - Jednak mieszkańcy Dąbrowy muszą zrozumieć, że nie każde miasto czy dzielnica będą posiadać bezpośrednie połączenie ze szpitalem. Nie ma takiej możliwości technicznej. Internauci żywo dyskutują na ten temat na forach społecznościowych. Uważają, że rozwiązaniem byłaby lekka korekta trasy linii 803. Okazuje się jednak, że KZK GOP analizował takie rozwiązanie i nie jest ono możliwe do wprowadzenie w życie. - Wszystko przez zatoczkę autobusową przy szpitalu - mówi Koteras. - Jest ona zbyt krótka, byśmy mogli skierować do niej kolejny autobus. Jest tam zbyt mało miejsca na jego postój. Mimo że KZK GOP zbija argumenty internautów, nie mają oni zamiaru się poddać. Zapowiadają, że taka linia jest ważniejsza niż nocne kursy do Katowic przez Sosnowiec. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
CYTAT - Wszystko przez zatoczkę autobusową przy szpitalu - mówi Koteras. - Jest ona zbyt krótka, byśmy mogli skierować do niej kolejny autobus. Jest tam zbyt mało miejsca na jego postój. Jakaś paranoja.Na pewno władze szpitala zgodziły by się na powiększenie zatoczki,bo zapewne teren należy do niego.A co do tematu przesiadek, jak Pani jest taka mądra to zapraszam na podróż z Dąbrowy do szpitala z przesiadką w Sosnowcu... Ale w sumie pisać to łatwo,pewnie Pani rzecznik wozi tyłek nowym autem za pieniądze które klienci KZK GOP płacą za bilety. |
|
|
![]()
|
|
pierd******** niedorzecznik to typowy przykład ignorancji polskich urzędników którzy rezydując na ciepłych posadkach nie potrafią zrozumieć rzeczywistości w jakiej funkcjonują przeciętni obywatele, jak by zadała sobie trochę trudu to może by się dowiedziała że z Dąbrowy Górniczej można dojechać prawie pod samą oparzeniówkę w Siemianowicach czyli kilkanaście kilometrów a niema połączenia do największego szpitala w Zagłębiu oddalonego od centrum naszego miasta o kilka kilometrów.
|
|
![]()
|
|
Za pierd.... głupot jej płacą, nic na to nie poradzimy.Tylko ciekawe jak by piszczała, gdyby miała się przejechać z DG do Będzina, już nie wspomnę o Sosnowcu-czerwonym Ikarusem przegubowym, w zimę gdy na dworze jest -20 stopni.Oj piszczała by, tak jak teraz starsze osoby bez dojazdu!!!!
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
CYTAT - Wszystko przez zatoczkę autobusową przy szpitalu - mówi Koteras. - Jest ona zbyt krótka, byśmy mogli skierować do niej kolejny autobus. Jest tam zbyt mało miejsca na jego postój. Jakaś paranoja.Na pewno władze szpitala zgodziły by się na powiększenie zatoczki,bo zapewne teren należy do niego. Akurat sprawa zatoczki była wałkowana już parę razy. Tam są grunty szpitala, Czeladzi, Będzina i Sosnowca. W efekcie wszyscy mają ten przystanek w nosie. A szpital gruntu nie odda/sprzeda. We wcześniejszym poście ktoś napisał,że można by przedłużyć linie 803 która i tak kończy trasę w Będzinie,a z zajezdni na Kościuszki to jest niedaleko. Będzin w życiu Wam za żadne przedłużnie nie zapłaci. On już ma 616, który wozi powietrze do szpitala. Dla Będzina ważne są powiatowe wioskobusy typu 269. Resztę ma w nosie. Na początku kampani prezydent Podraza obiecywał linie wokół HK, Tworzen Rozdzienskiego , KSSE, i nie ma do tej pory a byłaby dobrym rozwiazaniem zwazywszy na liczbe firm w tamtym okregu. Znikneła za to 933 jadaca czesciowo obok i dowoząca troche osob do saint gobain Trzeba zrobić reset całego systemu i ułożyć wszystko od nowa. Jak na razie mamy goniące się stada pustych przegubów, a w innych miejscach nawet małego busa nie uświadczysz. ![]() Ten post edytował bzenek pią, 29 paź 2010 - 08:24 |
|
|
![]() ![]()
|
|
jednym słowem trzeba załatwić w końcu tą sprawę z naszymi radnymi, senatorami by połaczenie powstało a ekonomia moze sama wybrac czy przedłużenie trasy czy nowe połaczenie byle było bezpośrednie i wygodne dla zwykłego człowieka
![]() Prosze o poruszanie tej sprawy przez was w różnych formach bezposrednie pisanie do posłów senatorów radnych i znajomych oraz dozarządu KZK GOP by wkońcu sprawa była załatwiona |
|
|
![]()
|
|
jednym słowem trzeba załatwić w końcu tą sprawę z naszymi radnymi, senatorami by połaczenie powstało a ekonomia moze sama wybrac czy przedłużenie trasy czy nowe połaczenie byle było bezpośrednie i wygodne dla zwykłego człowieka ![]() Prosze o poruszanie tej sprawy przez was w różnych formach bezposrednie pisanie do posłów senatorów radnych i znajomych oraz dozarządu KZK GOP by wkońcu sprawa była załatwiona Ostatnio na debacie w WSB została poruszona ta kwestia - ze względu, że pytanie było ogólne o komunikację to PPP tylko zdążył powiedzieć, że na przedłużenie 803, 806 lub 809 wymagana byłaby zgoda Będzina. A Będzin nie będzie zainteresowany bo ma już linie pod SG. Do końca roku połączenie na pewno nie powstanie, bo wiadomo jak było z linią nocną z Katowic. Obawiam się tylko, że zaraz we wszystkich ulotkach kandydatów pojawi się punkt "bezpośredni dojazd do SG" ![]() |
|
|
![]()
|
|
a dlaczego mozna bezposrednio dojechac z Myslowic, Katowic, Jaworzna, Czeladzi, Bedzina, i tamtym nikt nie karze sie przesiadac?
|
|
![]()
|
|
Potrzebę bezpośredniego połączenie Dąbrowy z szpitalem uargumentowaliśmy mocno w powyższym temacie, lecz od kilku dni mamy dodatkowy powód dzięki którego powinniśmy walczyć w tej sprawie.
CYTAT Kosmiczny laser dla szpitala św. Barbary w Sosnowcu Wyobraź sobie nóż, spod którego w ułamku sekundy znika to, co ciął. Niemożliwe? A jednak! Tak właśnie działa nowy laser do operacji oka w Szpitalu św. Barbary. Laser femtosekundowy - tak nazywa się nowy aparat, który dla sosnowieckiego szpitala za 2,5 mln zł kupił urząd marszałkowski. Przedrostek "femto" oznacza dziesięć do minus piętnastej potęgi. A zatem wiązka emitowana przez laser trwa niewyobrażalnie krótko - ułamek ułamka sekundy. - Laser działa w zakresie długości fali 1050 nanometrów czy w podczerwieni. Tnie tkankę oka, ale w tak krótkim czasie, że nie zdąży się ona nagrzać - nie ma pęcherzyków powstających w polu operacyjnym jak przy operacjach z użyciem innych laserów. Tu podczas cięcia powstaje plazma, która natychmiast wyparowuje - mówi prof. Edward Wylęgała, ordynator oddziału okulistyki w Szpitalu Kolejowym w Katowicach. W "Barbarze" pracują jego uczniowie, dlatego operacje na nowym aparacie będą przeprowadzać wspólnie. - Do tej pory tylko jeden prywatny szpital w Warszawie miał taki laser, ale tam wykorzystywany jest on tylko do operacji korygujących wady wzroku. Nasz jest drugi, ale jako jedyny wyposażony w oprogramowanie umożliwiające przeszczepy rogówki - mówi dr Dariusz Dobrowolski, szef sosnowieckiej okulistyki. Ten program komputerowy umożliwia zogniskowanie wiązki lasera na dowolnej głębokości rogówki. Okulista naciska guzik i laser tnie oko z dokładnością do tysięcznych części milimetra. Można nim z niespotykaną dotąd precyzją wycinać dowolnych kształtów fragmenty tkanki i formować w niej tunele o średnicy setnych części milimetra potrzebne, kiedy nie przeszczepia się choremu całej rogówki, a tylko jej tylną warstwę. Ta niezwykła precyzja możliwa jest do osiągnięcia nie tylko dlatego, że nie ma efektu termicznego i pęcherzyków w polu operacyjnym. Także dlatego, że aparat sprzężony jest z nowoczesną platformą diagnostyczną wyposażoną w trzy urządzenia: tomograf, topograf i aberrometr. Pozwalają one zbadać kształt i strukturę chorej rogówki, wychwycić nierówności na jej powierzchni i bardzo dokładnie zaplanować cały zabieg. - To duża korzyść dla chorych. Większa dokładność to mniejsza liczba powikłań po zabiegu. Każdy pacjent po przeszczepie rogówki ma też astygmatyzm, ale z laserem ta wada jest mniejsza niż po zwykłej transplantacji - mówi dr Dobrowolski. - Operacja przy użyciu tego lasera to będzie dla nas jak dla astronautów start promu kosmicznego, bo chyba z niczym poza kosmiczną technologią nie da się tego porównać. W przyszłości będziemy na tym aparacie wykonywać też usunięcie zaćmy i operacje jaskry - zapowiada prof. Wylęgała. Dzięki laserowi femtosekundowemu szpital w Sosnowcu stanie się obok katowickiego Szpitala Kolejowego drugim co do wielkości w kraju ośrodkiem transplantacji rogówki z liczbą 200-300 przeszczepów rocznie na koncie. - Nie ma obaw, że to za dużo. Tylko my tak koncentrujemy się na transplantacjach rogówki, a pacjentów ich potrzebujących jest 1500 na rok. Dlatego można by ich wykonywać jeszcze więcej. Barierą jest jednak brak rogówek pobieranych od zmarłych dawców - mówi dr Dobrowolski. http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019...w_Sosnowcu.html -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
Każda nowinka techniczna i unowocześnienie napewno będą trafiać do szpitali głównych wojewódzkich największych a Szpital Św. Barbary "Górniczy" jest taka placówką w którą inwestuje się niesamowite pieniądze, jest największym na zagłębiu, ilość poradni oddziałów jest nie do porównania z innymi a przede wszystkim kadra która tam leczy profesorowie w niektórych dziedzinach są specjalistami o sławie ogólno polskiej a nawet miedzynarodowej.
Dla mnie jako osoby młodej nie korzystającej z usług Służby zdrowia ale posiadajacą liczną rodzinę która wiadomo jest w różnym wieku i z różnymi schorzeniami jest jasne że w 21wieku powinno być jasne że wybór leczenia oraz dojazd do głównego szpitala leżącego na granicach miasta jest rzeczą oczywista i podstawową ponieważ każdy powinien tam dotrzeć starszy młodszy chory zdrowy w odwiedziny i pracownicy szpitala a ostatnia grupa również jest spora bo w tym szpitalu mnustwo ludzi pracuje z Dąbrowy. Zgoda Będzina tego tamtego to kwestai podjęcia negocjacji wyciągniecia odpowiednich argumentów ale przede wszystkim zdajmy sobie sprawę iż takie połaczenie to priorytet dla Dąbrowy Górniczej i ich mieszkańców i od władzy wybranej obecnie będzie to zależało bo radni prezydent jest od reprezentowania społeczeństwa i wprowadzania udogodnień dla obywateli swojego miasta dla wszystkich a nie dla wybranej grupy, dla bogatych i dla biednych oraz średnio zarabiajacych a komunikacjia miejska jest taka sprawą co dotyczy każdego !!! PROSZĘ O PORUSZANIE TEMATU PRZY KAŻDEJ MOŻLIWOŚCI Z KANDYDATAMI DO RZĄDU PISANIE O TEJ SPRAWIE ORAZ O STWORZENIE W KOŃCU TEGO POŁĄCZENIA BO WYSTARCZY JEDYNIE STWORZENIE DOBREJ GRUPY MEDIACYJNEJ KTÓRA ZAJMIE SIĘ TYM PROBLEMEM I BĘDZIE SPRAWĘ SKUTECZNIE PROWADZIĆ NA LINI KZK GOP-BĘDZIN-DĄBROWA GÓRNICZA, ULOTKI I PROGRAM WYBORCZY TO NIE WSZYSTKO LICZA SIĘ REALNE CZYNY KTÓRE DOPROWADZĄ DO REALIZACJI CELU. Ten post edytował muminkubora śro, 17 lis 2010 - 09:51 |
|
|
![]() ![]()
|
|
a dlaczego mozna bezposrednio dojechac z Myslowic, Katowic, Jaworzna, Czeladzi, Bedzina, i tamtym nikt nie karze sie przesiadac? Zgadzam się z przedmówcą Połączenie bezpośrednie dla ludzi !!!! Czekamy na radnych nowego prezydenta czy wkońcu to się zmieni czy wyborcza kiełbaska bedzie i temat znikie po wyborach ![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
Potrzebę bezpośredniego połączenie Dąbrowy z szpitalem uargumentowaliśmy mocno w powyższym temacie, lecz od kilku dni mamy dodatkowy powód dzięki którego powinniśmy walczyć w tej sprawie. CYTAT Kosmiczny laser dla szpitala św. Barbary w Sosnowcu Wyobraź sobie nóż, spod którego w ułamku sekundy znika to, co ciął. Niemożliwe? A jednak! Tak właśnie działa nowy laser do operacji oka w Szpitalu św. Barbary. Laser femtosekundowy - tak nazywa się nowy aparat, który dla sosnowieckiego szpitala za 2,5 mln zł kupił urząd marszałkowski. Przedrostek "femto" oznacza dziesięć do minus piętnastej potęgi. A zatem wiązka emitowana przez laser trwa niewyobrażalnie krótko - ułamek ułamka sekundy. - Laser działa w zakresie długości fali 1050 nanometrów czy w podczerwieni. Tnie tkankę oka, ale w tak krótkim czasie, że nie zdąży się ona nagrzać - nie ma pęcherzyków powstających w polu operacyjnym jak przy operacjach z użyciem innych laserów. Tu podczas cięcia powstaje plazma, która natychmiast wyparowuje - mówi prof. Edward Wylęgała, ordynator oddziału okulistyki w Szpitalu Kolejowym w Katowicach. W "Barbarze" pracują jego uczniowie, dlatego operacje na nowym aparacie będą przeprowadzać wspólnie. - Do tej pory tylko jeden prywatny szpital w Warszawie miał taki laser, ale tam wykorzystywany jest on tylko do operacji korygujących wady wzroku. Nasz jest drugi, ale jako jedyny wyposażony w oprogramowanie umożliwiające przeszczepy rogówki - mówi dr Dariusz Dobrowolski, szef sosnowieckiej okulistyki. Ten program komputerowy umożliwia zogniskowanie wiązki lasera na dowolnej głębokości rogówki. Okulista naciska guzik i laser tnie oko z dokładnością do tysięcznych części milimetra. Można nim z niespotykaną dotąd precyzją wycinać dowolnych kształtów fragmenty tkanki i formować w niej tunele o średnicy setnych części milimetra potrzebne, kiedy nie przeszczepia się choremu całej rogówki, a tylko jej tylną warstwę. Ta niezwykła precyzja możliwa jest do osiągnięcia nie tylko dlatego, że nie ma efektu termicznego i pęcherzyków w polu operacyjnym. Także dlatego, że aparat sprzężony jest z nowoczesną platformą diagnostyczną wyposażoną w trzy urządzenia: tomograf, topograf i aberrometr. Pozwalają one zbadać kształt i strukturę chorej rogówki, wychwycić nierówności na jej powierzchni i bardzo dokładnie zaplanować cały zabieg. - To duża korzyść dla chorych. Większa dokładność to mniejsza liczba powikłań po zabiegu. Każdy pacjent po przeszczepie rogówki ma też astygmatyzm, ale z laserem ta wada jest mniejsza niż po zwykłej transplantacji - mówi dr Dobrowolski. - Operacja przy użyciu tego lasera to będzie dla nas jak dla astronautów start promu kosmicznego, bo chyba z niczym poza kosmiczną technologią nie da się tego porównać. W przyszłości będziemy na tym aparacie wykonywać też usunięcie zaćmy i operacje jaskry - zapowiada prof. Wylęgała. Dzięki laserowi femtosekundowemu szpital w Sosnowcu stanie się obok katowickiego Szpitala Kolejowego drugim co do wielkości w kraju ośrodkiem transplantacji rogówki z liczbą 200-300 przeszczepów rocznie na koncie. - Nie ma obaw, że to za dużo. Tylko my tak koncentrujemy się na transplantacjach rogówki, a pacjentów ich potrzebujących jest 1500 na rok. Dlatego można by ich wykonywać jeszcze więcej. Barierą jest jednak brak rogówek pobieranych od zmarłych dawców - mówi dr Dobrowolski. http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019...w_Sosnowcu.html Najnowsza technika w zasięgu ręki tuż obok nas a my nie mamy jak dojechać 21 wiek ![]() ![]() Jesteśmy po wyborach co sie zmieniło jak sprawa wygląda kto sprawę tą poruszy na szczeblach rządowych kandydaci poruszali tą sprawę chwalili się nią w ulotkach prosze wszystkich o nagłaśnianie sprawy połączenia autobusowego by wkońcu ktoś to załatwił i by powstało SPRAWA POTRZEBUJE WASZEGO ROZGŁOSU PORUSZANIA A ZE STRONY RZĄDOWEJ MADIATORÓW Z KZK GOP-BĘDZIN- DĄBROWA GÓRNICZA CZEKAMY NA TO POŁACZENIE!!!!!!!!! |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Najnowsza technika w zasięgu ręki tuż obok nas a my nie mamy jak dojechać 21 wiek ![]() 1) nie kłam, bo mamy jak dojechać. T21 albo 807 na Pogoń i stamtąd masz kilka autobusów. 2) jak już to XXI wiek, a nie 21. 21 to jest tramwaj -------------------- 33001,04 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Najnowsza technika w zasięgu ręki tuż obok nas a my nie mamy jak dojechać 21 wiek ![]() 1) nie kłam, bo mamy jak dojechać. T21 albo 807 na Pogoń i stamtąd masz kilka autobusów. 2) jak już to XXI wiek, a nie 21. 21 to jest tramwaj Mówimy kolego o bezpośrednim połączeniu z Dąbrowy Górniczej - do Szpitala a takiego nie ma !!! Polecam koledze przejażdżkę tramwajem 21 lub 807 (co do autobusu to w szczególności zimą zawsze stary i nie ogrzewany dygresja nie zwiazana z tematem) potem wysiadkę na pogoni czekanie na przystanku i przesiadkę na autobus fajna zabawa dla młodego i super cierpliwego (biorąc uwagę na punktualnosć autobusów, czas zmarnowany na czekanie na przesiadkę), po za tym rozmawiamy o ludziach starszych, pracownikach, rodzinach, chorych którzy muszą być na daną godzinę i nie mogą sobie pozwolić na przesiadki lub podróż ponad godzinę z przesiadkami zresztą co tu pisać jak ktoś testował te rozwiazania przesiadkowe lub miał nie miłą przyjemnosć jechać z dąbrowy do szpitala wie ile to zajmuje i jakie to jest męczące gdzie przy bezpośrednim połączeniu czas podróży sie skraca do około 35 min, lub przedłużyć linię 803/806 każdy sobie przeliczy jak doda sie jeden przystanek. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Tak się składa, że codziennie 807 albo T21 jeżdżę na uczelnie właśnie na Pogoń. Więc wiem jak się ciekawie jeździ. Aczkolwiek co kilka kursów na 807 jedzie solaris.
Gdzieś tam wiele postów wcześniej wypowiadał się Dave na ten temat i popieram jego zdanie. Idąc tym tropem myślenia wiele osób powinno mieć bezpośredni dojazd do Szpitala w Klimontowie. Powiesz, że jedzie kilka autobusów z DG. Tak, z centrum, ale już np. z dalszych dzielnic Dąbrowy nie. I tym oto sposobem muszą jechać autobusem do centrum i czekać tam na autobus do Klimontowa. Czyli muszą się przesiadać. Wszystkim się nie dogodzi. Da się dojechać do szpitala w Sosnowcu i to się liczy. Niestety są czasy kapitalizmu i jeśli coś się nie opłaca to się tego zazwyczaj nie robi. Jak KZK będzie się to opłacało to być może zrobią. Druga sprawa to przystanki pod szpitalem - podobno są za małe na taką ilość autobusów jakie tam stają teraz Ten post edytował szer pią, 07 sty 2011 - 22:46 -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zgadzam się z Tobą szer prawie w całości. Z jednym wyjątkiem. Jeśli KZK miałoby utrzymywać tylko te linie, które na siebie zarabiają i im się to opłaca, spora część kursów do dzielnic zielonych musiałaby zniknąć. Transport publiczny z góry skazany jest na brak zysku i tu kapitalizm nie ma nic do rzeczy jak dla mnie.
|
|
|
![]()
|
|
KZK GOP nie jest od tego zeby mu sie miało cos opłacac- celem KZK GOP jest zorganizowanie komunikacji publicznej w okregu.
wystarczy jedną dąbrowsich lini przedluzyc spod kwk paryz dalej do szpitala, nawet moglaby sie krecic po Bedzinie- byleby dojezdzała do celu |
|
|
![]()
|
|
Na poprzednich dwóch stronach i początku trzeciej podaliśmy już wystarczająco argumentów za bezpośrednim połączeniem, wystarczy przeczytać i już chyba wystarczy nawet szpiegom Podrazy.
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Na poprzednich dwóch stronach i początku trzeciej podaliśmy już wystarczająco argumentów za bezpośrednim połączeniem, wystarczy przeczytać i już chyba wystarczy nawet szpiegom Podrazy. Zgadzam się utworzyliśmy niezłą lekturę dla ludzi nowego rządu mogą sie zapoznać poczytać no i czekamy na czyny i rezultaty by połączenie było jak najszybciej stworzone. Jeśli coś w danym temacie będzie robione przez KZK GOP lub UM proszę pisać w tym wątku napewno wiele ludzi śledzi ten temat, oraz osoby które mają bezpośredni pośredni kontakt z władzą lub osobami z KZK GOP doczynienia proszę o nagłaśnianie i poruszanie tego tematu by w końcu rozwiazać ten problem. ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
RZĄD ma wpłynąć lub sprawić, że z DG do Szpitala Wojewódzkiego pojedzie bezpośrednia linia autobusowa?!
![]() ![]() A propos T21 czy 807 - skoro "w szczególności zimą zawsze stary i nie ogrzewany", skąd pewność, że bezpośredni autobus z DG będzie cacy, zawsze punktualny i ogrzewany no i nowy?! EOT :] |
|
|
![]()
|
|
A propos T21 czy 807 - skoro "w szczególności zimą zawsze stary i nie ogrzewany", skąd pewność, że bezpośredni autobus z DG będzie cacy, zawsze punktualny i ogrzewany no i nowy?! EOT :] Przecież tu nie chodzi czy będzie punktualny, ogrzewany itp tylko o utworzenie bezpośredniego połączenia do największego szpitala w Zagłębiu, zamiast dojeżdżania z przesiadkami, widzę że teraz nadszedł czas rozmywania tematu bo inaczej tego nazwać nie można. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Przecież tu nie chodzi czy będzie punktualny, ogrzewany itp tylko o utworzenie bezpośredniego połączenia do największego szpitala w Zagłębiu, zamiast dojeżdżania z przesiadkami, widzę że teraz nadszedł czas rozmywania tematu bo inaczej tego nazwać nie można. Jakiego rozmywania - część ludzi jest za część przeciw i tyle!!! Było dużo argumentów za i dużo przeciw. Nie wszyscy muszą mieć na ten temat takie samo zdanie jak Ty czy muminkubora. |
|
|
![]()
|
|
Przecież tu nie chodzi czy będzie punktualny, ogrzewany itp tylko o utworzenie bezpośredniego połączenia do największego szpitala w Zagłębiu, zamiast dojeżdżania z przesiadkami, widzę że teraz nadszedł czas rozmywania tematu bo inaczej tego nazwać nie można. Jakiego rozmywania - część ludzi jest za część przeciw i tyle!!! Było dużo argumentów za i dużo przeciw. Nie wszyscy muszą mieć na ten temat takie samo zdanie jak Ty czy muminkubora. 1 Pisałem o Rozmywaniu tematu ponieważ autobusy spóźniać się mogą na każdej linii tak samo z ogrzewaniem itd. 2 Jak piszesz to nie przekręcaj faktów oprócz mnie i autora wątku większość osób wydaje się oczywiste że powinno być bezpośrednie połączeni z szpitale a ty jesteś w mniejszości a nie odwrotnie. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
2 Jak piszesz to nie przekręcaj faktów oprócz mnie i autora wątku większość osób wydaje się oczywiste że powinno być bezpośrednie połączeni z szpitale a ty jesteś w mniejszości a nie odwrotnie. Hmmm - oczywista oczywistość Baresa: http://www.dabrowa-gornicza.org/Polaczenie...dzki-t4181.html 15 osób za, 6 przeciw i 7 mających to w d... - rzeczywiście większość - aż 53 procent - co prawda więcej niż połowa, ale jednak nie większość ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
a skąd założenie, że ci co mają w d.. są przeciw?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
2 Jak piszesz to nie przekręcaj faktów oprócz mnie i autora wątku większość osób wydaje się oczywiste że powinno być bezpośrednie połączeni z szpitale a ty jesteś w mniejszości a nie odwrotnie. Hmmm - oczywista oczywistość Baresa: http://www.dabrowa-gornicza.org/Polaczenie...dzki-t4181.html 15 osób za, 6 przeciw i 7 mających to w d... - rzeczywiście większość - aż 53 procent - co prawda więcej niż połowa, ale jednak nie większość ![]() Najciekawsze wytłuściłem, ale przy tak podstawowym pojęciu jak większość wydawałoby się że nikt nie może mieć wątpliwości co do znaczenia tego słowa ale jak widać nie wszyscy, a więc większość to w głosowaniach, dyskusjach itd to sytuacja w której jest więcej osób za niż przeciw. Większość zwykła - gdy podczas głosowania więcej osób biorących udział w głosowaniu opowiada się za wnioskiem niż przeciw. Głosy wstrzymujące nie są wliczane do wyniku. W Sejmie RP większość głosowań nad ustawami odbywa się w trybie większości zwykłej. Minimalną liczbą głosów potrzebną do osiągnięcia większości zwykłej jest 1 głos. za Wikipedią Konkludując w naszej sytuacji 15 za 6 przeciw większość widać jak na dłoni a nie jak ty sobie próbowałeś doliczyć osoby dla których jest to obojętne -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
Mamy luty i jak widać nic w temacie sie nie robi, żadne połączenie nie powstało dalej brak komunikacji z Szpitalem Górniczym w Sosnowcu.
Nowa władza rządzi nowi radni a podstawowe tematyki ich programów nie są spełniane. PROSZĘ O PISANIE ZAPYTAŃ DO RADNYCH PREZYDENTA I OSÓB Z RZĄDU W SPRAWIE TEGO POŁĄCZENIA PONIŻEJ PODAJE ADRES MEILI I KONTAKT TEL: Kontakt z Prezydentem Miasta * osobiście w każdy ostatni czwartek miesiąca od godz. 15.30 po wcześniejszym umówieniu się - tel. 32 295 67 14 lub 32 295 96 77 drogą elektroniczą e-mail: prezydent@idabrowa.pl *Przewodnicząca Rady miasta Agnieszka Pasternak Telefon 295-67-46 e-mail przewodniczaca@dabrowa-gornicza.pl *Wice przewodniczący Rady Miasta Józef Juroff Telefon (032) 295 67 46; 0 660 426 743 e-mail jjuroff@dabrowa-gornicza.pl *Wice przewodniczący Rady Miasta Krzysztof Tamborek Telefon (032) 295 67 46 660-418-244 e-mail ktamborek@dabrowa-gornicza.pl Te osoby wybraliśmy na naszych reprezentantów, mieszkańcy Dąbrowy mają prawo od nich czegoś wymagać i by w końcu rozwiazali ta sprawę proszę pisać meil oraz poruszać ten temat z nimi. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Nowa władza rządzi nowi radni a podstawowe tematyki ich programów nie są spełniane. A ja chciałbym dostać program w którym ww. osoby napisały, że utworzenie tego połączenia jest ich programem i że jak zostaną wybrani to takie połączenie zostanie utworzone. Bo nie wydaje mi się, że akurat u którejkolwiek z tych osób takie stwierdzenie się znalazło (ale mogę się mylić). |
|
|
![]() ![]()
|
|
Nowa władza rządzi nowi radni a podstawowe tematyki ich programów nie są spełniane. A ja chciałbym dostać program w którym ww. osoby napisały, że utworzenie tego połączenia jest ich programem i że jak zostaną wybrani to takie połączenie zostanie utworzone. Bo nie wydaje mi się, że akurat u którejkolwiek z tych osób takie stwierdzenie się znalazło (ale mogę się mylić). ![]() ![]() ![]() Ten post edytował muminkubora sob, 12 lut 2011 - 16:20 |
|
|
![]()
|
|
![]() ![]() ![]() No to co piszesz nieprawdę, że osoby, które zostały wybrane nie spełniają swoich obietnic wyborczych? Może akurat te osoby, do których podałeś namiary miały w swoich "kiełbaskach" inne priorytety i dlatego ich wybrano? Nawet nie raczyłeś się dowiedzieć co te osoby obiecywały swoim wyborcom a piszesz, że ich nie spełniają!!! |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pewnie nawet nie był na wyborach a wymaga
![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Urzędnicy nie pochodzą z wyborów. Radni nie otrzymują pensji. Takie szczególiki
![]() Wymaganie realizacji programu wyborczego przy jednoczesnym nie pójściu na wybory jest dla mnie co najmniej dziwne. Tak, wiem, że Ty nie chodzisz na wybory, nie lubisz polityki a przy tym wymagasz, żeby było Ci dobrze ![]() |
|
|
![]()
|
|
Pewnie nawet nie był na wyborach a wymaga ![]() A co ma piernik do wiatraka? Czy byłem czy nie na wyborach to i tak pensja urzędników leci m.in. z mojego portfela i mam święte prawo wymagać jak każdy pracodawca... Pomijając kwestie, które wymienił Kamil_, to jako pracodawca nie byłeś na walnym zebraniu, na którym były wybierane kierunki rozwoju przedsiębiorstwa. Jako pracodawca masz prawo wymagać, aby były realizowane przedstawione i przegłosowane tam pomysły ![]() |
|
|
![]()
|
|
Urzędnicy nie pochodzą z wyborów. Radni nie otrzymują pensji. Takie szczególiki ![]() Wymaganie realizacji programu wyborczego przy jednoczesnym nie pójściu na wybory jest dla mnie co najmniej dziwne. Tak, wiem, że Ty nie chodzisz na wybory, nie lubisz polityki a przy tym wymagasz, żeby było Ci dobrze ![]() 1) Dla mnie urzędnik to także radny i prezydent miasta, w uproszczeniu. Radni nie otrzymują pensji co nie oznacza, że nie otrzymują pieniędzy od podatników. 2) Mimo, że nie wybieram to jednak mam prawo wymagać spełnienia obietnic wyborczych przez wybranych ponieważ jestem mieszkańcem tego miasta a ci ludzie - czy tego chcę czy nie - są moimi reprezentantami. Oni też muszą pamiętać, że reprezentują nie tylko tę grupę, która konkretnie na nich oddała swój głos. 3) Chcę żeby mi było dobrze ale uważam, że żaden z kandydatów nie jest mi w stanie tego zapewnić to co mam zrobić? Nawet pomijając, że żaden polityk i tak nie realizuje obietnic wyborczych, to niczyje obietnice nie były zgodne z moimi oczekiwaniami... Pewnie nawet nie był na wyborach a wymaga ![]() A co ma piernik do wiatraka? Czy byłem czy nie na wyborach to i tak pensja urzędników leci m.in. z mojego portfela i mam święte prawo wymagać jak każdy pracodawca... Pomijając kwestie, które wymienił Kamil_, to jako pracodawca nie byłeś na walnym zebraniu, na którym były wybierane kierunki rozwoju przedsiębiorstwa. Jako pracodawca masz prawo wymagać, aby były realizowane przedstawione i przegłosowane tam pomysły ![]() Złe porównanie. Jako kierownik mam pracowników nie tylko z bezpośredniej rekrutacji, w której uczestniczę ale także przesuniętych z innych działów czy wybranych przez innych kierowników. Mam jednak prawo od nich wymagać tak samo jak od zatrudnionych przez siebie. |
|
|
![]()
|
|
Pewnie nawet nie był na wyborach a wymaga ![]() A co ma piernik do wiatraka? Czy byłem czy nie na wyborach to i tak pensja urzędników leci m.in. z mojego portfela i mam święte prawo wymagać jak każdy pracodawca... Pomijając kwestie, które wymienił Kamil_, to jako pracodawca nie byłeś na walnym zebraniu, na którym były wybierane kierunki rozwoju przedsiębiorstwa. Jako pracodawca masz prawo wymagać, aby były realizowane przedstawione i przegłosowane tam pomysły ![]() Złe porównanie. Jako kierownik mam pracowników nie tylko z bezpośredniej rekrutacji, w której uczestniczę ale także przesuniętych z innych działów czy wybranych przez innych kierowników. Mam jednak prawo od nich wymagać tak samo jak od zatrudnionych przez siebie. Bardzo dobre porównanie - w tym wypadku nie jesteś kierownikiem tego czy innego działu - jesteś pracodawcą jak sam stwierdziłeś ![]() Wiem, że na ten temat mamy całkiem odmienne zdanie, bo "spieraliśmy" się prawie o to samo w innym wątku ![]() Ten post edytował Mały77 nie, 13 lut 2011 - 17:11 |
|
|
![]()
|
|
Wiem, że na ten temat mamy całkiem odmienne zdanie, bo "spieraliśmy" się prawie o to samo w innym wątku ![]() Tak, ale... Nie mogę się zgodzić np. żeby obietnice wyborcze Pani Pasternak czy Pana Juroffa nie były spełniane kosztem utworzenia połączenia ze szpitalem lub jakiegokolwiek innego projektu. Z tym się zgadzam, i przyznam Ci rację, że nie mogę oczekiwać, że ci państwo będą robić coś czego bym chciał a czego nie obiecywali, mnie natomiast chodzi o to, by te swoje obietnice spełnili, w sumie wszyscy kandydaci mają na swoich plakatach jeden cel: wszystkim nam będzie dobrze jeżeli ich wybierzemy, różnią się tylko pomysłem (lub jego brakiem) na dojście to stanu powszechnej szczęśliwości, mnie tymczasem wsio rawno jak - byleby osiągnęli obiecane efekty. |
|
|
![]()
|
|
Wiem, że na ten temat mamy całkiem odmienne zdanie, bo "spieraliśmy" się prawie o to samo w innym wątku ![]() Tak, ale... Nie mogę się zgodzić np. żeby obietnice wyborcze Pani Pasternak czy Pana Juroffa nie były spełniane kosztem utworzenia połączenia ze szpitalem lub jakiegokolwiek innego projektu. Z tym się zgadzam, i przyznam Ci rację, że nie mogę oczekiwać, że ci państwo będą robić coś czego bym chciał a czego nie obiecywali, mnie natomiast chodzi o to, by te swoje obietnice spełnili, w sumie wszyscy kandydaci mają na swoich plakatach jeden cel: wszystkim nam będzie dobrze jeżeli ich wybierzemy, różnią się tylko pomysłem (lub jego brakiem) na dojście to stanu powszechnej szczęśliwości, mnie tymczasem wsio rawno jak - byleby osiągnęli obiecane efekty. Dlatego trzeba działać tak jak autor wątku muminkubora - iść do Pana Jurofa, Podrazy, Paska i innych wybranych z ich ulotką wyborczą i żądać, aby wywiązali się z tego co obiecali. A ludzi tych rozlicza się co kilka lat przy urnach wyborczych. Niestety demokracja tak działa i nic na to nie poradzimy. Dobry przykład dał Prezydent Podraza przez swoje spotkania z ludźmi na prawie każdym osiedlu - każdy mógł przyjść, zadać pytanie, zapytać dlaczego tak a nie inaczej to jest robione itp. Tylko zainteresowanie u ludzi było raczej kiepskie ![]() A z drugiej strony chciałbym zobaczyć te wszystkie parkingi wielopoziomowe na każdym osiedlu wybudowane prze z Pana Stachowicza ![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
Otrzymałem pierwszą odpowiedź na mojego meila w tej sprawie o szybkości odpowiedzi nie będę dyskutował bo wysłałem meila oficjalnego do Władz Dabrowy KZK GOP i innych zainteresowanych osób a to pierwsza odpowiedź z 2.03.2011 a pytanie wysłałem 9 października
![]() ![]() Wklejam odpowiedź: "Odpowiadając na e-mail z dnia 9 października ubiegłego roku w sprawie utworzenia bezpośredniej linii autobusowej z Dąbrowy Górniczej do Szpitala Wojewódzkiego w Sosnowcu informuję: problem bezpośredniego połączenia autobusowego naszego miasta ze Szpitalem Wojewódzkim w Sosnowcu był poruszany wielokrotnie na spotkaniach z mieszkańcami bądź też w formie indywidualnych wystąpień osób zatrudnionych lub odwiedzających bliskich w tym szpitalu. Rozumiejąc potrzebę funkcjonowania takiego połączenia, Gmina wystąpiła 18 października ub.r. do Prezydenta Będzina o rozpatrzenie możliwości utworzenia bezpośredniego połączenia autobusowego naszego miasta, a tym samym dzielnic Będzina graniczących z Dąbrową Górniczą, z w/w szpitalem. W tym miejscu należy dodać, że ulica Żeromskiego w Będzinie naprzeciw szpitala jest granicą pomiędzy gminami Będzina i Sosnowca. wniosek nasz został przekazany przez Gminę Będzin do KZK GOP celem przygotowania szczegółów planowanego połączenia komunikacyjnego. Należy w tym miejscu przypomnieć, że ulica Żeromskiego w Będzinie, przy której mieści się szpital, jest dla autobusów komunikacji miejskiej ulicą jednokierunkową. Spowodowane to jest szerokością oraz dużym spadkiem ulicy w kierunku ul. Małobądzkiej i obawą braku możliwości podjazdu autobusów pod dość strome wzniesienie w okresie zimowym. Dlatego też wszystkie autobusy obsługujące przystanek Sosnowiec Szpital Wojewódzki wjeżdżają na ul. Żeromskiego od strony DK 86. Autobusy jadące z Będzina w kierunku szpitala dodatkowo robią pętlę ulicą Małobądzką, zjazd na drogę DK-94, następnie skręt w DK-86 i w ul. Żeromskiego. Wpływa to na znaczący wzrost ilości wozokilometrów, co podnosi koszt funkcjonowania linii komunikacyjnej. KZK GOP przedstawił propozycje utworzenia nowych linii autobusowych oraz możliwości wydłużenia już istniejących tras komunikacyjnych ze szczegółową analizą skutków wprowadzenia zmian w funkcjonującej komunikacji wraz z kosztem wprowadzenia tych zmian. informacja powyższa została przekazana do Gminy Będzin (z powiadomieniem Dąbrowy Górniczej). Gmina Będzin analizując przekazane propozycje stwierdziła, że uruchomienie połączenia na trasie, na której funkcjonują już inne linie spowoduje jedynie segregację istniejącego potoku pasażerów, co w efekcie wpłynie ujemnie na rentowność obecnych linii komunikacyjnych. Na podjętą decyzję z pewnością wpłynął fakt, że każda trasa autobusu z Dąbrowy Górniczej w kierunku szpitala musi przebiegać drogami DK-94 i DK-86, co zgodnie z przyjętymi zasadami w KZK GOP obciąża Gminę Będzin. brak zgody Gminy Będzin na utworzenie bezpośredniej linii autobusowej z Dąbrowy Górniczej do Szpitala Wojewódzkiego w Sosnowcu stanowi poważny problem dla naszego miasta, które chcąc uruchomić taką linię musiało by pokryć w całości koszt jej funkcjonowania. Biorąc pod uwagę obecną wielkość dotacji, jaką Gmina Dąbrowa Górnicza odprowadza do KZK GOP za funkcjonowanie komunikacji miejskiej, budżet gminy nie jest w stanie pokryć dodatkowych kosztów utrzymania wnioskowanej linii. " Podpisane Pan Marek Szafruga Pozostawiam do zapoznania się i ewentualnych komentarzy Państwa Z przykrościa informuje iż pozostali adresaci nie raczyli odpisać Przewodniczący radni, kzk gop itd..... |
|
|
![]()
|
|
Brawo dla Pana Marka za odpisanie.
Rzeczywiscie jest problem z tą pętlą, ALE mozna przeciez bedzinski 616 przedłuzyc do DG, zwłaszcza iz teraz łatwiej bedzie sie dogadac z Bedzinem. A panu Komoniewskiemu napewnobardziej zalezy na współpracy niz konkurowaniu i przeszkadzaniu władzy w DG. |
|
|
![]()
|
|
CYTAT ![]() Przez sąsiadów z Będzina nie będzie kursów do szpitala w Sosnowcu 2011-03-28, Aktualizacja: wczoraj 08:56 JEŻ Wszystko wskazuje na to, że przez samorządowców z Będzina, którzy uważnie przyglądają się każdej złotówce, którą mają zamiar wydać, mieszkańcy Dąbrowy Górniczej nie będą mieć linii autobusowej z centrum miasta pod Wojewódzki Szpital Specjalistyczny nr 5 w Sosnowcu. Niestety, mimo że w akcję włączyło się wielu internautów ich działania okazały się nieskuteczne. Jednak to nie włodarze Dąbrowy Górniczej zawinili, lecz Będzina, przez który autobus musi przejechać, by dowieźć pasażerów do WSS w stolicy Zagłębia. KZK GOP kieruje się bowiem w takich sytuacjach jedną zasadą - jeśli autobus musi przejechać przez trzy gminy, to każda z nich musi zapłacić za utworzenie połączenia. - Przygotowaliśmy kalkulację kosztów związanych z uruchomieniem takiej linii - mówi Anna Koteras z KZK GOP. - Samorząd będziński musiałby zapłaci za nią ok. 29 tys. zł miesięcznie, zaś Dąbrowa Górnicza - ponad 27,5 tys. zł w skali miesiąca. Jeśli jedna z nich nie chce partycypować w kosztach przedsięwzięcia, to pozostałe muszą wziąć na siebie cały ciężar finansowy projektu. - Linia, której utworzenia domagają się nasi mieszkańcy przebiegałaby przez znaczną część Dąbrowy i praktycznie cały Będzin - mówi Bartosz Matylewicz z UM w Dąbrowie Górniczej. - Dlatego to nasze samorządy musiałyby sfinansować jej utworzenie. Niestety Będzin ma już połączenie bezpośrednie z WSS i nie chce wydawać znacznych pieniędzy na kolejne linię, mające kursować w tym kierunku. Z kolei nas nie stać, by fundować mieszkańcom Będzina komunikację zbiorową na ich terenie. Kolejną sprawą jest to, że dąbrowianie mogą już dziś dostać się do WSS. - Rzeczywiście trzeba się przesiadać po drodze, ale można w ciągu godziny dojechać do WSS - dodaje Matylewicz. - Wiem, że dla starszych czy chorych osób jest to uciążliwe jednak jest to najlepsze i najtańsze obecnie rozwiązanie tego problemu. Co ważne, dzięki skorelowaniu rozkładów jazdy naszych autobusów z tymi kursującymi z Będzina pod WSS nie trzeba kupować kilku biletów lecz jeden godzinny, który uprawnia do przesiadek na terenie trzech i więcej gmin. ![]() Ogolnie to jest prawdziwy skandal. Siedza sobie i biora kase, a najwiecej ci w zarzadzie KZKGOP. Potrzeby mieszkancow maja gdzies. Najlepiej nic nie robic i brac kase. Zreszta jakie zmiany nastapily w komunikacji w naszym miescie od kilkunastu lat??? Przesuna najwyzej o kilka minut rozklad jakiejs linii z 2 razy w roku albo rzadziej. O czym oni tam dyskutuja za taka kase? Kasa jest konkretna, sprawdzcie sobie. Linie dubluja sie, na Pilsudskiego z 20, do tego z tramwajami. Nie mowiac juz o stadach. Jak tylko kasa jest problemem to niech zrobia porzadki i sie znajdzie. W niektorych miejscach po kilkanascie linii, woza powietrze, a w innym tak waznym nie mozna sie doprosic jednej. Nic ich nie rusza, ani schorowani ludzie, czesto starsi, ani setki pracownikow. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
A czy nie mogliby po prostu zrobić tak, żeby autobus nie zatrzymywał się w Będzinie?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 130 Dołączył: pon, 29 wrz 08 Skąd: DĄBROWA GÓRNICZA CiTY / MYDLiCE Nr użytkownika: 1,493 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Heh, jak to?
Wezmy autobus 807 W całym tygodniu jeździ 232 razy. Trasa jaka musi przebyc do szpitala to 1,2km w jedna strone wiec 2,4 z powrotem i max +5min ![]() Policzmy 232x2,4 = 556,8 KM tygodniowo (dodatkowe) 192x4 tygodnie = 2227,2 km miesiecznie = ~2200PLN miesiecznie i ~ 5minut czasu jazdy busa dluzej? ![]() zalozmy ze te 5min trzeba bedzie doplacic kierowcom. Ile ? + 2000 PLN miesiecznie wyjdzie max? ![]() Ten post edytował KJS wto, 29 mar 2011 - 22:33 |
|
|
![]()
|
|
Chciałbym zauważyć, że 807 jest linią przyspieszoną
-------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 173 Dołączył: nie, 10 sie 08 Skąd: Strzemieszyce Wielkie Nr użytkownika: 1,404 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Trasa jaka musi przebyc do szpitala to 1,2km w jedna strone wiec 2,4 z powrotem i max +5min Czyli sprawa jest aby nie trzeba było dojść te 1,2km ?? Ludzie opanujcie się, a gdzie autobus ma pacjentów wysadzać na 2 piętrze w sali 207, czy na 3 piętrze w sali 308 ? No bądźmy ludźmi i nie róbmy z siebie wariatów |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 130 Dołączył: pon, 29 wrz 08 Skąd: DĄBROWA GÓRNICZA CiTY / MYDLiCE Nr użytkownika: 1,493 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Chciałbym zauważyć, że 807 jest linią przyspieszoną I pomimo przyspieszenia, obok szpitala w DG się zatrzymuje nadrabiając przez całe mydlice, a przy górniczym nie może ? ![]() 807 to był tylko przykład - nie ma co się go czepiać. Generalnie chodzi o to, że jak się chce coś zrobić to się zrobi. PS - a na pytanie co do tego, czy sprawa jest taka, żeby przejść te 1,2 km - ludzie starsi mają przewalone niejednokrotnie z przejściem 500 metrów. Fajnie się mówi jak się jest młodym i silnym ![]() |
|
|
![]()
|
|
Na Mydlicach staje tylko na dwóch przystankach
![]() Póki co najlepsze rozwiązanie to dopasowanie rozkładów autobusów by przy przesiadkach nie czekać. Będzin nie pójdzie na rękę i nie ma co się dziwić. Oni takie połączenia mają. A zresztą komunikacja jest tak skonstruowana by dało się dojechać. Przesiadki są nieodłącznym elementem. -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
CYTAT ![]() Przez sąsiadów z Będzina nie będzie kursów do szpitala w Sosnowcu 2011-03-28, Aktualizacja: wczoraj 08:56 JEŻ Wszystko wskazuje na to, że przez samorządowców z Będzina, którzy uważnie przyglądają się każdej złotówce, którą mają zamiar wydać, mieszkańcy Dąbrowy Górniczej nie będą mieć linii autobusowej z centrum miasta pod Wojewódzki Szpital Specjalistyczny nr 5 w Sosnowcu. Niestety, mimo że w akcję włączyło się wielu internautów ich działania okazały się nieskuteczne. Jednak to nie włodarze Dąbrowy Górniczej zawinili, lecz Będzina, przez który autobus musi przejechać, by dowieźć pasażerów do WSS w stolicy Zagłębia. KZK GOP kieruje się bowiem w takich sytuacjach jedną zasadą - jeśli autobus musi przejechać przez trzy gminy, to każda z nich musi zapłacić za utworzenie połączenia. - Przygotowaliśmy kalkulację kosztów związanych z uruchomieniem takiej linii - mówi Anna Koteras z KZK GOP. - Samorząd będziński musiałby zapłaci za nią ok. 29 tys. zł miesięcznie, zaś Dąbrowa Górnicza - ponad 27,5 tys. zł w skali miesiąca. Jeśli jedna z nich nie chce partycypować w kosztach przedsięwzięcia, to pozostałe muszą wziąć na siebie cały ciężar finansowy projektu. - Linia, której utworzenia domagają się nasi mieszkańcy przebiegałaby przez znaczną część Dąbrowy i praktycznie cały Będzin - mówi Bartosz Matylewicz z UM w Dąbrowie Górniczej. - Dlatego to nasze samorządy musiałyby sfinansować jej utworzenie. Niestety Będzin ma już połączenie bezpośrednie z WSS i nie chce wydawać znacznych pieniędzy na kolejne linię, mające kursować w tym kierunku. Z kolei nas nie stać, by fundować mieszkańcom Będzina komunikację zbiorową na ich terenie. Kolejną sprawą jest to, że dąbrowianie mogą już dziś dostać się do WSS. - Rzeczywiście trzeba się przesiadać po drodze, ale można w ciągu godziny dojechać do WSS - dodaje Matylewicz. - Wiem, że dla starszych czy chorych osób jest to uciążliwe jednak jest to najlepsze i najtańsze obecnie rozwiązanie tego problemu. Co ważne, dzięki skorelowaniu rozkładów jazdy naszych autobusów z tymi kursującymi z Będzina pod WSS nie trzeba kupować kilku biletów lecz jeden godzinny, który uprawnia do przesiadek na terenie trzech i więcej gmin. ![]() Ogolnie to jest prawdziwy skandal. Siedza sobie i biora kase, a najwiecej ci w zarzadzie KZKGOP. Potrzeby mieszkancow maja gdzies. Najlepiej nic nie robic i brac kase. Zreszta jakie zmiany nastapily w komunikacji w naszym miescie od kilkunastu lat??? Przesuna najwyzej o kilka minut rozklad jakiejs linii z 2 razy w roku albo rzadziej. O czym oni tam dyskutuja za taka kase? Kasa jest konkretna, sprawdzcie sobie. Linie dubluja sie, na Pilsudskiego z 20, do tego z tramwajami. Nie mowiac juz o stadach. Jak tylko kasa jest problemem to niech zrobia porzadki i sie znajdzie. W niektorych miejscach po kilkanascie linii, woza powietrze, a w innym tak waznym nie mozna sie doprosic jednej. Nic ich nie rusza, ani schorowani ludzie, czesto starsi, ani setki pracownikow. Czytając takie bzdury krew się w człowieku burzy jak bezczelnie nasi wielmożni urzędnicy wespól zespól z naszymi jaśnie nam panującymi bezradnymi opowiadają propagandowe bajki, od samego początku jasno widać myśl przewodnią trzeba udowodnić „ze se ne da” od razu jesteśmy poinformowani jak dużo to kosztuje oczywiście nikt nie wpadł na pomysł iż można tylko zmienić trasę jednej z istniejących linii no i najlepsza część to wszystko przez Będzin bo w tej bajce nie graniczymy z Sosnowcem, i na koniec dostajemy bonus można do WSS dojechać i to tylko w godzinę do miejsca oddalonego kilka kilometrów od centrum DG. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
A gdzie widzisz bzdury (czyli nieprawdę) w tym, co opisałeś? Bo ja się z tym zgodzę, bo tak właśnie jest! Chciał - nie chciał, jesteśmy uzależnieni od drugiego miasta (jeśli nie krótszą drogą od Będzina to dłuższą i bezsensowną od Sosnowca), jest to kosztowne wyjście a dojechać do WSS można, tyle że z jedną przesiadką i wcale nie taką uciążliwą, o czym już pisałem!
PS. Tak na prędko wpadła mi myśl, że skoro "Bądzin" nie chce płacić, to można by było też linię 116 puścić od Konstantynowa (baraków) nie do centrum Sosnowca (tam można się przesiąść na linię T24 co 20/30 minut i na linie 55 i 188), a przez przejazd kolejowy i Chemiczną i Pogoń do WSS ![]() |
|
|
![]()
|
|
PS - a na pytanie co do tego, czy sprawa jest taka, żeby przejść te 1,2 km - ludzie starsi mają przewalone niejednokrotnie z przejściem 500 metrów. Fajnie się mówi jak się jest młodym i silnym ![]() Ja rozumiem tylko to co napisałem sarkastycznie o przystanku na 2 piętrze szpitala, to było pytanie ile wg Ciebie od szpitala może być przystanek abyś był zadowolony, bo 1200metrów to za dużo ... ile jesteś w stanie zaakceptować ... 499metrów ? przecież część ludzi i tak tyle nie przyjdzie ? 100 metrów ? mam babcię która nawet i 1 metra sama nie dojdzie... W skrócie: -część (zdecydowana większość) jest w stanie bez problemu przejść te 1200 metrów -część (mała) będzie zadowolona ze zmniejszenia odległości od przystanku do szpitala -część (mała) nie może jeździć autobusem ze względu na stan zdrowia Podsumowując Nie warto na to kasę wydawać, aby dla małej części ludzi było trochę wygodniej Ten post edytował aston czw, 31 mar 2011 - 11:51 |
|
|
![]()
|
|
W skrócie: -część (zdecydowana większość) jest w stanie bez problemu przejść te 1200 metrów -część (mała) będzie zadowolona ze zmniejszenia odległości od przystanku do szpitala -część (mała) nie może jeździć autobusem ze względu na stan zdrowia Podsumowując Nie warto na to kasę wydawać, aby dla małej części ludzi było trochę wygodniej malej czesci? Nie masz zupelnie rozeznania w temacie. Idac tym tropem to mozna zlikwidowac wszystkie linie. Kto moze bedzie chodzil na nogach, reszta niech siedzi w domu. W dalsze trasy pociagami. -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
WYBORY MINEŁY PROBLEM POZOSTAŁ BRAK POŁĄCZENIA Z SZPITALEM GÓRNICZYM !!!!!
GŁOSOWALIŚCIE WYBIERALIŚCIE SAMORZADY PRZEYDENTA WIEC PROSZ ETERAZ WYMAGAC I NAGŁAŚNIAĆ PROBLEM BY WKOŃCU KTOŚ TO ZAŁATQWIŁ I BY KAZDEMU ŻYŁO SIĘ LEPIEJ !!!! BY OBIETNICE I SŁOWA NIE BYŁY TYLKO RZUCANE NA WIATR ![]() Ten post edytował muminkubora pon, 15 sie 2011 - 22:08 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Czas mjia a połaczenia dalej nie ma wstyd, coraz więcej ludzi tym tematem się interesuje ale nie potrafia go przebić na światło dzienne Proszę Wszystkich Apeluje O rozgłośnienie tematu i działanie by takie połączenie Powstało w końcu
DLA WIELU LUDZI STARSZYCH MŁODSZYCH PRACOWNIKÓW KTÓRZY CHCĄ MIEĆ WYBÓR W LECZENIU I DOSTĘP DO NOWOŚCI MEDYCZYNYCH I SPECJALISTÓW TO JEDYNA SZANSA BY MÓC SIĘ DOSTAĆ BEZPOŚREDNIO Z D.G DO TEGO SZPITALA TEMAT CIĄGLE ŻYWY........ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 13:57 |