![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Znacie jakieś ksero w Dąbrowie, gdzie biorą mniej niż 15 groszy za stronę? Wydruk kilku kopii skserowanej pracy (pewnie jakieś 100-150 stron jedna).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 104 Dołączył: pią, 06 lut 09 Skąd: tam gdzie diabeł widzi białe myszki Nr użytkownika: 3,183 Płeć: Mężczyzna ![]() |
na Skibińskiego(chyba 3) między WSB a NZOZem
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
To się podczepię
![]() Ten post edytował Bartek pon, 13 wrz 2010 - 14:21 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 343 Dołączył: wto, 27 lis 07 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 910 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tani punkt ksero znajduje się w bramie przy ulicy Paryskiej, 10 gr za stronę
![]() EDIT: Zbindować też tam można. Ten post edytował Bartek90 pon, 13 wrz 2010 - 14:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Dzięki
![]() Przy okazji - prośba do moderatorów o poprawienie tematu, nie zauważyłem, że się coś przykleiło, a nie widzę możliwości wyedytowania tytułu... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dzięki imienniku za pomoc
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 516 Dołączył: sob, 02 gru 06 Skąd: D.G. Mydlice Nr użytkownika: 352 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tani punkt ksero znajduje się w bramie przy ulicy Paryskiej, 10 gr za stronę ![]() EDIT: Zbindować też tam można. Ostatni raz 2 lata temu tam kserowałem i też po 10 gr za stronę ale to ostatnie chwile z tą ceną bo firmy zajmujące się wydawaniem książek dążą do wprowadzenia podatku który miałby być odszkodowaniem za kserowanie publikacji naukowych. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Z tego co wiem, to ten podatek jest już od dawna. Podobnym podatkiem obłożone są czyste płyty CD czy DVD
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 516 Dołączył: sob, 02 gru 06 Skąd: D.G. Mydlice Nr użytkownika: 352 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ksero zdrożeje, bo wciąż za dużo kopiujemy
Firmy wydające książki naukowe i techniczne znalazły się na skraju bankructwa, bo ich publikacje coraz częściej są kopiowane. Nie mogąc sobie poradzić z piratami zaatakowały producentów papieru. Do swoich racji wydawcy przekonali Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego- pisze Dziennik Gazeta Prawna. Przygotowany przez ten resort projekt rozporządzenia do ustawy o prawie autorskim zaleca, by wyrównać twórcom straty, jakie ponoszą z tytułu tak zwanego dozwolonego użytku osobistego. Innymi słowy za to, że coraz więcej osób kseruje książki i czasopisma naukowe i tym samym obniża zyski wydawnictw oraz autorów. Po zmianie prawa mają oni dostawać odszkodowanie z opłaty nałożonej na papier wykorzystywany do kserowania. W efekcie jedna kserowana strona zdrożeje nawet o kilka groszy. Projekt ostro krytykują przedsiębiorcy. Ich organizacje zawiadomiły ministra kultury, że nowe opłaty nie zmniejszą skali kopiowania książek, a tylko spowodują podniesienie i tak już wysokich cen sprzętu. Przekonują, że wyższe ceny papieru uderzą nie tylko w kserujących książki, ale także we wszystkich korzystających z niego w biurach czy urzędach - czytamy w dzienniku. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Widzisz Ty masz rację i ja mam rację.
Polecam art. 20 Ustawy o Prawie Autorskim i PP. Do znalezienia na stronach Sejmu RP. Mowa jest tam m.in. o tym, że kserokopiarki, skanery, czyste płyty CD są obłożone podatkiem w wysokości do 3 % kwoty należnej z tytułu sprzedaży tych urządzeń i nośników. Pieniądze mają trafiać więc w ręce autorów itd. A że wydawnictwa lobbują za wprowadzeniem podatku jeszcze od papieru to normalne. Pytanie tylko czy ten lobbing będzie skuteczny? PS. Chętnie się dowiem na jakim etapie są prace legislacyjne związane z tym tematem ![]() |
|
|
![]()
|
|
Pisząc o podwyżce za kserowanie miałem na myśli teraźniejsze prawdopodobne zmiany, artykuł czytałem w sierpniu i od tego czasu żadnych więcej rewelacji w prasie nie odnotowałem więc nie wiem czy już wszystko jest przyklepane, natomiast co się dotyczy lobbingu to nic dziwnego wiadomo studenci kopiują bo na książki ich nie stać na tym tracą wydawcy i autorzy to sobie troszeczkę próbują odbić w ten sposób.
-------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:16 |