IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

8 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Park Zielona
mary cha
post wto, 28 gru 2004 - 12:46
Post #1

GreenPointHooligan

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 119

witam.mam pytanko-czy ktos wie czy park na zielonej doczeka sie w koncu remontu?chociaz malego?uwielbiam to miejsce i chcialbym aby zaczelo wygladac jak prawdziwy park-z ladnymi lawkami,z trasami rowerowymi.mogliby dolozyc oswietlenie kolo jeziorka i na placu zabaw.czemu nikt o to nie dba???czemu zajmujemy sie tylko centrum miasta i wielkimi inwstycjami zapominajac o przyjemnosciach.popoludniowy wypad w wakacje na zielona to czysta przyjemnosc-cisza i spokoj.zastanowmy sie co zrobic aby mozna bylo milo spedzac czas w naszym miescie.

Ten post edytował kwintosz wto, 08 maj 2007 - 16:21
Go to the top of the page

+Quote Post
rafi
post wto, 28 gru 2004 - 21:59
Post #2

Rafi

Nr użytkownika: 15

Przeciez Zielona zmienia sie caly czas. Z roku na rok jest coraz lepiej. Pamietasz jak wygladala kilka lat temu? Na wszystko po prostu trzeba czasu...

+Quote Post
Master
post śro, 29 gru 2004 - 12:21
Post #3

FdZD

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 5

mary cha MÓwisz Masz :

Po zoo bĘdzie dydaktyczna ŁĄka?

Środa, 29 grudnia 2004r.

Miasto chce utworzyĆ specjalnĄ ŁĄkĘdo celÓw dydaktycznych. PomysŁ ma byĆ realizowany w ramach Krajowego Programu Rolno-Środowiskowego, ktÓry daje moŻliwoŚĆ pozyskiwania funduszy unijnych.

"ŁĄka polska", bo takĄ nazwĘnosiĆ ma okoŁo hektarowy obszar obsiany typowymi dla naszych ŁĄk roŚlinami, miaŁaby peŁniĆ rolĘedukacyjnĄ. W poniedziaŁek w UrzĘdzie Miejskim dyskutowano nad rÓŻnymi propozycjami zlokalizowania tej nowej atrakcji.

- Powinna powstaĆ przy trasie ŚcieŻki edukacyjnej albo w pobliŻu Parku Zielona, peŁniĄcego funkcje rekreacyjno-wypoczynkowe w mieŚcie - stwierdziŁa Barbara Lubasz, naczelnik WydziaŁu Ekologii i Rolnictwa UM.
Jej zdaniem, najlepszym rozwiĄzaniem byŁoby poŁĄczenie planu utworzenia "ŁĄki polskiej" ze skansenem budownictwa drewnianego, ktÓry rÓwnieŻ miaŁby powstaĆ w DĄbrowie GÓrniczej.

Na dydaktycznej ŁĄce majĄ byĆ organizowane warsztaty plenerowe dla mŁodzieŻy z liceum plastycznego i lekcje przyrody dla pozostaŁych uczniÓw. W przyszŁoŚci ŁĄka moŻe byĆ pod opiekĄ ZespoŁu SzkÓŁ Budowlanych, w ktÓrym sĄ kierunki ogrodnictwo i architektura krajobrazu.

(pas) - Dziennik Zachodni

Nowe atrakcje na Zielonej laugh.gif laugh.gif laugh.gif

+Quote Post
mary cha
post śro, 29 gru 2004 - 12:25
Post #4

GreenPointHooligan

wedlug mnie to malo sie tam zmienilo.oprocz wyciecia paru drzewek i wyrownania chodnika w paru miejscach(wszystko ze wzgledu na Dni Dabrowy).brakuje calej infrastruktury-sciezek rowerowych(chyba nie sadzisz ze wystarczy jedna sciezka rowerowa w tak duzym miescie-ta wokol P3 jest oblegana strasznie).brakuje porzadnego lokalu-ta buda ktora nazywaja barem to zenada.caly czas brakuje oswietlenia na "okraglaku"-a za 2 lub 3 lata jest 50 lat odkad go postawili.nie mowiac juz o koszach na smieci,Toi-Toi'ach(2 na caly park to troche za malo!!!).nie mozna doprowadzic do sytuacji jaka spotkala park Hallera-to jest dopiero ruina!!!pozdrawiam

+Quote Post
mary cha
post śro, 29 gru 2004 - 12:36
Post #5

GreenPointHooligan

klocek-przeciez wiesz ze nie o takie zmiany mi chodzi:)))chcialbym aby ten park wygladal jak w krajach cywilizowanych.zeby bylo wiecej lawek,miejsca gdzie mozna zrobic piknik,grilla,pograc w frisby,zoche,zeby byla fontanna.zeby powstal mini skate-park(zadam usuniecia tej obskurnej rampy!!!).pomyslow jest wiele.

o ile dobrze pamietam to za kadencji p.Lipczyka zostal ogloszony otwarty konkurs na przeprojektowanie parku.udzial mogl wziac kazdy.w UM rozdawali ksera mapek parku.i co z tym projektem???czemu nie dac szansy na popis mlodym ludziom-zrobcie to dla nas(te slowa kieruje do wladz miasta).

ps.znajac zycie to projekt przebudowy(jesli taki bedzie wogole) wykona p.Lisiak hehehehe:)))

+Quote Post
bzenek
post śro, 29 gru 2004 - 23:47
Post #6

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

QUOTE(klocek)
mary cha MÓwisz Masz :

Miasto chce utworzyĆ specjalnĄ ŁĄkĘdo celÓw dydaktycznych. "ŁĄka polska", bo takĄ nazwĘnosiĆ ma okoŁo hektarowy obszar obsiany typowymi dla naszych ŁĄk roŚlinami, miaŁaby peŁniĆ rolĘedukacyjnĄ.

CzyŻby wymarzone swego czasu przez ola i przeze mnie w wĄtku Delfinarium & Zwierzyniec arboretum zaczĘŁo przyjmowaĆ realne ksztaŁty ???
biggrin.gif

+Quote Post
bzenek
post czw, 30 gru 2004 - 18:25
Post #7

UZYTKOWNIK

QUOTE(mary cha)
czy park na zielonej doczeka sie w koncu remontu?chociaz malego?uwielbiam to miejsce i chcialbym aby zaczelo wygladac jak prawdziwy park

OglĄdajĄc budŻet 2005 trudno nie zauwaŻyĆ sporego wzrostu wydatkÓw na uporzĄdkowanie Parku Zielona.

Zaplanowane przedsiĘwziĘcia to:

- budowa szamba i modernizacja instalacji sanitarnej – 200 000;

- oczyszczenie ciekÓw wodnych, rowÓw odwaniajĄcych i stawÓw - 250 000;

- utrzymanie terenÓw zieleni, uporzĄdkowanie drzewostanu - 200 000;

- modernizacja budowli parkowych - 100 000;

- modernizacja fontann - 100 000;

- prace modernizacyjno na obiekcie OŚrodek SportÓw Letnich - 1 500 000;

- zakup hali sportowej dla potrzeb piŁki siatkowej plaŻowej - 725 000.

Czyli razem ponad 3mln. Tyle pieniĘdzy to jeszcze Zielona nie widziaŁa :)

+Quote Post
rafi
post wto, 31 maj 2005 - 13:31
Post #8

Rafi

Cytat ze strony CSiRu:
"Przy olbrzymim zaangaŻowaniu pracownikÓw CSiR i przy niewielkich nakŁadach finansowych fontanna w Parku Zielona znÓw dziaŁa po 17 letniej przerwie !"

Ciekawe jak to wyglada? Te niewielkie naklady finansowe to chyba nie te 100 000 o ktorych pisal bzenek?

+Quote Post
:)
post wto, 31 maj 2005 - 14:34
Post #9

IX :)

Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

QUOTE(rafi)
Cytat ze strony CSiRu:
"Przy olbrzymim zaangaŻowaniu pracownikÓw CSiR i przy niewielkich nakŁadach finansowych fontanna w Parku Zielona znÓw dziaŁa po 17 letniej przerwie !"

Ciekawe jak to wyglada? Te niewielkie naklady finansowe to chyba nie te 100 000 o ktorych pisal bzenek?

:shock: :shock: :shock: trzeba bedzie zobaczyc na wlasne oczy

+Quote Post
Jashi
post śro, 01 cze 2005 - 10:36
Post #10

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 9

A ja byŁem i widziaŁem i jestem pod wraŻeniem kopara mi opadŁa jak zobaczyŁem fontanne z 3 ma strumieniami. Fajnie to wyglĄda lepsza niŻ w centrum chyba. W porÓwnaniu z tym co byŁo to niebo, a ziemia...

--------------------
Naprzód do walki o wysokie urodzaje, o rozkwit rolnictwa ! Do walki o szczęście i dobrobyt narodu !

+Quote Post
mary cha
post czw, 02 cze 2005 - 14:01
Post #11

GreenPointHooligan

bylem,widzialem,jestem w szoku :shock: kawal dobrej roboty.ktos sie postaral-fontanna tryska w 3 miejscach,na niezla wysokosc.szkoda ze nie jest podswietlona.zastanawia mnie tylko jedna rzecz-czy bedzie ona wylaczana na noc czy bedzie chodzila na okraglo???wczoraj opuszczalem park okolo godziny 22:30 i ciagle dzialala.

poza tym za kilka dni wielka "impra" na zielonej.ciekawe jak park to zniesie biggrin.gif ???

+Quote Post
Dami7
post czw, 02 cze 2005 - 14:47
Post #12

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 102

QUOTE(mary cha)
wczoraj opuszczalem park okolo godziny 22:30 i ciagle dzialala.

Dzisiaj okoŁo poŁudnia rÓwnieŻ dziaŁaŁa. Poza tym rozpoczĘŁo siĘinstalowanie rÓŻnych sprzĘtÓw "festynowych". Podobno estrada bĘdzie "jakiej jeszcze DG nie widziaŁa"!

+Quote Post
Dejmon
post pią, 03 cze 2005 - 20:01
Post #13

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 125

Kiedy byŁem 1 czerwca pÓĹşnym popoŁudniem, fontanny nie dziaŁaŁaŁy. Traf jednak chciaŁ, Że akurat pojawiŁ siĘtam prezydent Talkowski i nie mogŁem sobie odmÓwiĆ przyjemnoŚci uwiecznienia go na zdjĘciu podczas rozmowy z goŚciami naprawiajĄcymi te cacka :twisted: Dzisiaj kiedy tamtĘdy przejeŻdŻaŁem wszystko juŻ graŁo, toteŻ rÓwnieŻ pokusiŁem siĘo parĘfotek, do ktÓrych linki poniŻej :arrow:

FOTO 1
FOTO 2
FOTO 3

+Quote Post
post sob, 04 cze 2005 - 10:01
Post #14

nawet fajna ta fontanna :) Zielona ozyla. Ale jak widac wyremontowali tez ten beton itp pewnie te niewielkie naklady to 100000zl tongue.gif

+Quote Post
kwintosz
post śro, 21 gru 2005 - 22:18
Post #15

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Witam. Troche odŚwieŻam temat o Zielonej, chociaŻ post nie dokŁadnie mieŚci siĘw ramach tego tematu ale nie znalazŁem lepszego. :? Dla niektÓrych moŻe wyda siĘto Śmieszne dla innych nie, ale ja byŁem, pozytywnie "zszokowany". Ale od poczĄtku.. biggrin.gif WracajĄc z uczelni miaŁem wstĄpiĆ do dentysty tuŻ przed przejazdem na Zielonej(polecam zresztĄ). Jako Że wrÓciŁem z Gliwic i byŁem na "dworcu" o 17 a o 18 miaŁem zapisanĄ wizyte, nie majĄc co robiĆ wybraŁem siĘna maŁĄ wycieczkĘpo Zielonej. Wiecie, zima, jednak zupeŁnie inaczej wszystko wyglĄda. laugh.gif IdĄc w strone fontanny gŁÓwnĄ alejkĄ i piszĄc sms-a, nagle dostrzegŁem Że coŚ w poŁowie drogi miĘdzy mnĄ a tĄ Że fontannĄ, mniej wiecej na wysokoŚci tej "zjeŻdzalni dla dzieci" coŚ biega. PomyŚlaŁem Że to jakieŚ gŁodne psy siĘszwĘdajĄ wiĘc troche miaŁem stracha, ale nie sŁyszaŁem szczekania i po dokŁadniejszym przyjrzeniu siĘzaobserwowaŁem Że te "psy" jakoŚ dziwnie skaczĄ :) Jako Że mÓj wzrok do najlepszych nie naleŻy podeszŁem bliŻej i ku mojemu zdziwieniu dostrzegŁem: grupe ok 7-8 saren!! Tak wŁaŚnie, saren! Nie jestem zoologiem ale na sarny mi to wyglĄdaŁo z wyglĄdu :oops: , a po chwili gdy mnie "wyczuŁy"lub "dostrzegŁy" piĘknie w podskokach uciekŁy w las. biggrin.gif ByŁo nie byŁo, jak od 22 lat Żyje na tym Świecie nie widziaŁem czegoŚ podobnego. Czy to nie piĘkne Że w tak zniszczonej przemysŁem okolicy, w pobliŻu samego Środka 130tyŚ miasta trafiajĄ nam siĘtakie "cuda"?? Mamy ogromne szczĘŚcie Że mamy taki potencjaŁ w postaci tego parku i jezior. Musimy go wykorzystaĆ, by DG nie byŁa postrzegana jako brudne i zanieczyszczone miasto na gdzieŚ na ŚlĄsku, pozatym moŻna i na tym zarobiĆ. Polecam spacery z dziewczynĄ/chŁopakiem po Zielonej rÓwnieŻ w zimĘ, moŻe wam teŻ przytrafi siĘrÓwnie ciekawego. Ja swojĄ musze wyciĄgnĄc na 100% smile.gif Pozdrawiam

+Quote Post
pulsatilla1214
post czw, 22 gru 2005 - 16:09
Post #16

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 148

Ciekawa obserwacja. Sarny majĄ to do siebie, Że wŁaŚnie zimĄ tworzĄ stadka. O tej porze roku podobne widziaŁem na Bukowej GÓrze w Lasach TrzebiesŁawskich, skaczĄce przez Śniegi. Na Zielonej natomiast w dzikiej czĘŚci, od alejek na prawo, w podtopionym cudnym lesie (wyglĄda jak dzika puszcza), zaskoczyŁ nas w maju (mnie i dziewczynĘ) kozioŁ;-) KtÓry jak duch nagle wyŁoniŁ siĘz kniei:)

A co do szczekania, to nie wiem czy zdajesz sobie sprawĘ, ale wŁaŚnie kozŁy sarny lubia szczekaĆ, zwŁaszcza na wiosnĘ, latem. CaŁkiem przeraŻajĄco dla kogoŚ, kto nie zna tych dĹşwiĘkÓw;-) WŁaŚnie spŁoszone niespodziewanym pojawieniem siĘczŁowieka tak reagujĄ, wyraŻajĄ szczekaniem strach rzucjajĄc siĘdo ucieczki, jednoczeŚnie ostrzegajĄ inne o niebezpieczeństwie.

Co do waŁĘsajĄcych sie psÓw- miaŁem takĄ sytuacjĘparĘlat temu, w lesie niedaleko kamienioŁomu Łady (miĘdzy ZĄbkowicami a ŁoŚniem), przy dodatkowo grubej pokrywie ŚnieŻnej, tak okoŁo 40 cm, w styczniu 2002 chyba(miaŁem na nogach tzw. "stuptuty";-), po kolana, zabezpieczajĄ przed dostaniem siĘŚniegu do butÓw). BrnĄŁem sobie krok za krokiem przez cichy las, gdy mignĘŁa mi sarna, ale daleko. WidaĆ byŁo, Że jest zmĘczona, z trudnoŚciĄ poruszaŁa siĘprzez gŁĘboki Śnieg. SzedŁem dalej przed siebie, a gdy juŻ prawie miaŁem przeciĄĆ jej tropy, stanĄŁem jak wryty - jej tropem podĄŻaŁ duŻy, czarny pies, taki wilczurowaty. Krew siĘŚciĘŁa w ŻyŁach, oczywiŚcie myŚlaŁem, Że zaatakuje mnie :wink: Jakby co szanse niewielkie, ciĘŻko byŁo poruszaĆ siĘw tym sniegu, a ja uŚwiadomiŁem sobie, Że nawet nie mam przy sobie scyzoryka;-) MusiaŁ byĆ zdziwiony takim spotkaniem nie mniej niŻ ja. KilkanaŚcie metrÓw przede mnĄ, dyszĄc ciĘŻko, z wywalonym jĘzorem, minĄŁ mnie goniac sarnĘ. Widocznie uznaŁ ja za godniejszĄ ofiarĘ;-) Od tamtej pory, choĆ wiem, Że wilkÓw u nas nie ma, juŻ tak pewnie siĘw lesie nie czujĘ, hihihi. Nie wiem jaki los tamtej sarny, w kaŻdym razie odgŁosÓw zagryzania nie usŁyszaŁem :? Nad zbiornikiem Huty Ładne fotki brzÓz oblepionych Śniegiem wÓwczas pstrykaŁem, giĘŁy siĘdo ziemi, przydaŁoby siĘzeskanowaĆ;-) Bezpańskie psy w tak ŚnieŻne zimy czĘsto powodujĄ spore straty w zwierzynie, inna sprawa, Że czasem na wsiach gospodarze specjalnie spuszczajĄ psy, aby sobie "upolowaŁy" jedzonko w lesie :?

+Quote Post
Master
post śro, 26 kwi 2006 - 17:37
Post #17

FdZD

Park Zielona powróci do swojej świetności?
Wysłany: Dejmon @ 2006-04-25, 11:54
Park Zielona to popularne miejsce odpoczynku wśród mieszkańców Dąbrowy Górniczej. Choć idealne do spacerów, to nie oferuje wielu atrakcji. Z terenem tym wiązane są jednak wielkie plany. Do końca maja planuje się ukończenie remontu kręgu tanecznego, choć nie uda przywrócić się świetności rzeźbom, które stanowiły jego charakterystyczną cechę.

Systematycznie nadsypuje się też ziemię na górkę w środku parku. Już ubiegłej zimy zorganizowano na niej Festiwal Śniegu. Służyła też miłośnikom nart biegowych. Prawdopodobnie, będzie też wykorzystywana latem.

Poza tym planowane jest także zagospodarowanie starego basenu, który dwa lata temu z przyczyn technicznych został zamknięty.

- Na jego terenie zostało utworzone Centrum Sportów Letnich. Nacisk położyliśmy na piłkę plażową. Mamy kilka boisk. Na razie jest dokonywana korekta terenu i opracowywana dokumentacja. Niecka basenowa zostanie skrócona, zadaszona i będzie wykorzystywana. Być może w przyszłości uda się kąpielisko z powrotem wyremontować i otworzyć - mówi Ireneusz Maksymowicz, dyrektor CSiR.

Na razie nie wiadomo, co stanie się z budynkiem kawiarni. Choć początkowo groziło mu wyburzenie, to istnieje szansa na jego ponowne wykorzystanie. Jednak do rozwiązania tej kwestii trzeba będzie poczekać aż do ukończenia inwestycji.

W zamyśle teren Parku Zielona ma służyć mieszkańcom przez cały rok.

+Quote Post
post czw, 27 kwi 2006 - 14:21
Post #18

ten :dziennikarz" z DZ skompromitowal sie tym artykulem. Artykul mogl rownie dobrze ukazac sie rok-2 lata temu.
Gornolotne "powrot do dawnej przyszlosci" to troche nowej farby na rotundzie i ta byle jaka gorka, usypywana od lat. A o basenie i siatkowce mowi sie od dawna i co z tego laugh.gif

--------------------

+Quote Post
Master
post czw, 27 kwi 2006 - 15:05
Post #19

FdZD

No mnie tez smieszy ten artykuł. 8)

Powrót do świetności :?:

Zlikwidowano basen ostanimi casy :? a w zamian "planuje sie" wyremontowanie kręgu tanecznego :shock: 8) i usypanie górki .

" z terenem tym wiążą sie wielkie plany "

Ciekawe jakie :?: bo o wielkich planach ani słowa w artykule.

Co prawda przybyło MINI- ZOO. wremontowano fontanne .

i tyle.

o ile sobie przypominam , jeszcze na koniec lipczykowskiej kadencji było głosno o konkursie na zapalnowanie Zielonej. 8) Pamietacie cos :?:

+Quote Post
rafi
post wto, 02 maj 2006 - 13:16
Post #20

Rafi

Co do basenu, to w wojewodzkim serwisie turystyka.silesia-region.pl w dzialach: kapieliska, parki wodne, kryte plywalnie jest wymienione jedynie to na Zielonej (w sekcji kapieliska). Z serwisu wynika, ze w Dabrowie nie ma zadnego parku wodnego. Moze oni maja jakies przecieki odnosnie przyszlosci Nemo? hehe...
Mnie osobiscie wydaje sie, ze jak zwykle miasto nie dba o promocje i aktualizacje danych :/

+Quote Post
pozdrawiam
post pią, 02 cze 2006 - 19:00
Post #21

jasiek

Nr użytkownika: 3

Glupota wladz DG siega zenitu. No dzieki bogu juz niedlugo wybory.

W zeszlym roku sprowadzono z USA do naszego miasta hale za marne 750tys zl. Mialo sie w niej miescic caloroczne boisko do gry w siatkowke plazowa. No i obecnie hala stoi w kawalkach na deszczu i rdzewieje bo nikt nie ma ochoty ani pieniedzy zeby ja poskladac do kupy. Juz sam pomysl wladz miasta zeby kupowac cos rozlozone na czesci jest niezly. Szkoda ze sobie pentagonu na czesci nie kupili.

+Quote Post
kwintosz
post wto, 08 maj 2007 - 16:25
Post #22

UZYTKOWNIK

QUOTE(mydliczek @ Apr 5 2007, 15:16 ) *
Oaza spokoju blisko centrum miasta

Park Zielona zajmuje 67 hektarów i powstał w latach 30. minionego wieku. Przyczyniła się do tego w dużej mierze droga, która połączyła wtedy Dąbrowę Górniczą z obecną dzielnicą sąsiedniego Będzina, Łagiszą.

Dąbrowski park od początku należał do miasta, ale po II wojnie światowej nabierał blasku i stał się jednym z ulubionych miejsc wypoczynku mieszkańców. W lecie odbywały się tutaj niedzielne koncerty orkiestr dętych pobliskich zakładów oraz zabawy taneczne. Jedną z atrakcji było miejskie zoo, które przetrwało do połowy lat 60., a można było zobaczyć tu m.in. niedźwiedzie, jelenie, lisy i ptactwo ( od trzech lat w pobliżu parku ponownie funkcjonuje mini-zoo z kilkoma gatunkami zwierzaków, w tym np. świnki wietnamskie, miniaturowe kozy, owce wrzosówki, cietrzewie i muflony).

Park Zielona jest dziś przede wszystkim oazą spokoju, chętnie odwiedzaną nie tylko przez dabrowian, ale także gości z całego regionu. Początkowo dominował tutaj las dębowy, który z czasem przekształcił się w mieszany, z przewagą buków, brzóz i olch, choć można natrafić także na drzewa iglaste.

- Zawsze chętnie wybierany się tu z całą rodziną. Z dala od spalin i zgiełku maluchy hasają po parkowych alejkach albo jeżdżą na rowerach. My także możemy wybrać się na rowerową przejażdżkę albo po prostu pospacerować - mówi Magdalena Bronicz, mieszkanka osiedla Kasprzaka.

Od kilku lat w parku odnawiane są elementy małej architektury, m.in. budynki tzw. okrąglaka, powstają place zabaw dla dzieci, a także ciągnące się wokół kilometrami ścieżki rowerowe. Dobrze oznakowanymi szlakami warto wybrać się stąd w rejon dąbrowskich jezior Pogoria II, III oraz zbiornika Kuźnica Warężyńska, zwanego potocznie Pogorią IV.

Park żyje niemal przez cały rok i zawsze dzieje się tu coś ciekawego. Od kilku lat jest to stałe miejsce tradycyjnych obchodów Dni Dąbrowy Górniczej, co rok zjeżdżają tu także traperzy, kowboje i kapele polskie i zagraniczne, by wziąć udział w jednej z największych imprez w kraju, w Pikniku Country.

W zimie wśród drzew wytyczone są natomiast ścieżki do narciarstwa biegowego, a amatorzy snowboardów i nart zjeżdżają z zacięciem na oświetlonym stoku.

- Blisko stąd do centrum miasta, więc jest to idealne miejsce na koncerty, imprezy plenerowe, a w razie potrzeby naprawdę można tutaj odpocząć - podkreśla Maria Wolska z Dąbrowy Górniczej.

Rozbudowuje się też Ośrodek Sportów Letnich w Parku Zielona, gdzie latem odbywają się mistrzowskie imprezy w siatkówce plażowej oraz cykliczny turniej o Grand Prix Dąbrowy Górniczej.

Nie brakuje także turniejów piłki nożnej oraz spływów kajakowych, organizowanych przez Centrum Sportu i Rekreacji.
Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni

Mod: Kolejnych kilka postów skopiowane z tymczasowego forum, które działało podczas awarii tegoż forum..

QUOTE(Sebastian22 @ Apr 5 2007, 15:16 ) *
W tamtym roku byłem tam kilka razy jesienną porą - było fajnie. W tym też się wybiorę...
W Mini-ZOO nigdy nie byłem, wie ktoś o tym ile wstęp? Co do stoku to widziałem go tylko poza sezonem i nie wiem jaki jest klimat zimą...obecnie ma silną konkurencję z powstającym takim obiektem na Zagórzu....ale nie wiem jak sie mają one co do wielkości....

QUOTE(szer @ Apr 5 2007, 15:16 ) *
Hmmm tez nigdy w Mini-ZOO nie byłem... A tak wogóle to tam jest jakiś stok? Pierwsze słysze, a ostatnio troche bywam na Zielonej...

Jest jest - idź główną aleją do tych kawiarenek i potem w prawo i tam jest zaraz....widać to dość dobrze...

QUOTE(mydliczek @ Apr 5 2007, 15:16 ) *
ta sterta gruzu to jest stok? mini-zoo jest darmowe

Niewiem jak jest tam teraz ale nie było tam gruzu...być może coś robią teraz, w końcu jest po sezonie....

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
kursor
post śro, 01 sie 2007 - 17:32
Post #23

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 187

Po długiej przerwie uruchomiona została fontanna w Parku Zielona. Fontannę uszczelniono, przemalowano, zainstalowano dysze, dokonano przeglądu instalacji elektrycznej oraz wodno-kanalizacyjnej.
Wewnątrz niecki zamontowano oświetlenie, które podświetla fontannę od godz. 20.00 do 22.00. Teraz fontanna wybija wodę na kilka metrów, bardzo ładnie wygląda wieczorem, będzie przynosić ulgę spacerowiczom w upalne dni.
Dzięki działającej fontannie Zielona pięknieje i odzyskuje dawny blask. Już wcześniej wyremontowano krąg taneczny i stale poprawia się estetyka całego parku, który jest doskonałym miejscem odpoczynku dla dąbrowian.

źródło: www.dabrowa-gornicza.pl

+Quote Post
post pon, 06 sie 2007 - 11:21
Post #24

zdziwilem sie gdy zobaczylem ze na wiosne nie wlaczono fontanny. Oby teraz dzialala na lata wraz z podswietleniem (ciekawe jak ono wyglada).
Zobaczcie ile mlodych par w soboty robi tam sobie sesje zdjeciowe wink.gif

Remont fontanny kosztował tyle, co samochód
02.08.2007

Jedną z atrakcji Parku Zielona jest fontanna, która w ostatnich latach działała kiepsko. Miasto zdecydowało się przeprowadzić jej kolejny remont. Kosztowało to jednak dość sporo, bo 32 tys. zł.

- Pamiętam, że fontanna była nie tak dawno remontowana i była sprawna w trakcie poprzednich Dni Dąbrowy. Czyżby aż tak się popsuła, że trzeba było kupować od razu całą nową instalację - zastanawia się mieszkający w pobliżu pan Józef.

W magistracie tłumaczą, że remont był spory (uszczelnienie niecki, likwidację pęknięć i zarysowań, malowanie niecki farbą wodoodporną, naprawę i konserwację instalacji wodno-kanalizacyjnej, doprowadzenie instalacji elektrycznej od tablicy rozdzielczej do fontanny i zamontowanie oświetlenia oraz instalację dysz). Jest też podświetlenie wodnych strumieni, wybijanych w górę na kilka metrów (od godz. 20 do 22).

Za modernizację odpowiada dąbrowskie przedsiębiorstwo OFI (prowadzi także mini-zoo w Parku Zielona, o którym pisaliśmy wielokrotnie, głównie z powodu plagi szczurów). Firma została wybrana do tych prac bez przetargu, bo zamówienie nie przekraczało 14 tys. euro, i udzieliła 12-miesięcznej gwarancji. Odpowiada teraz za utrzymanie stanu technicznego fontanny oraz jej czystości.

- Remont fontanny był inicjatywą prezydenta. Chodzi o zwiększanie atrakcyjności miejsc wypoczynku w mieście, w tym także przywracania dawnego blasku Parkowi Zielona. Plany remontu zbiegły się z sugestiami mieszkańców, dotyczącymi odnowienia fontanny - mówi Przemysław Kędzior z UM.

Fontanna będzie działać do końca października. Przed kolejnym sezonem miasto zamierza ogłosić przetarg na konserwację, utrzymanie i ewentualne remonty fontanny w przyszłych latach.
(pas) - Dziennik Zachodni

na stronie nddg sa fotki w nocy - wow fajny efekt nie spoedziewalem sie ze bedzie kolorowe podswietlenie - gratulacje! smile.gif

http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_2007/2007080...tanna-noca+.jpg

--------------------

+Quote Post
Sebastian22
post pon, 06 sie 2007 - 18:03
Post #25

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

moze i fajnie - w koncu to najwiekszy miejski park......ale ta cena troche przeraża, mam nadzieje ze ten samochod to chodzi o to ze o jedno auto mniej dla urzędasów tongue.gif

+Quote Post
kursor
post wto, 07 sie 2007 - 21:41
Post #26

UZYTKOWNIK

Witam!

myślę ze to fajna wizytówka może być dla Parku Zielona tak podświetlana fontanna,

hej sebastian w każdym większym mieście jest takie miejsce na którym można zawiesić oko może to będzie m.in. fontanna na Zielonej, może inne miejsce - fajne jest to że takie rzeczy powstają

pozdro

+Quote Post
kwintosz
post pon, 20 sie 2007 - 22:46
Post #27

UZYTKOWNIK

A ja mam tylko takie spostrzeżenie małe..
UM robi remoncik fontanny, świetnie ale czy nikt nie widzi jednocześnie problemu z infrastrukturą?? W okolicach stawiku są 2 (słownie: dwie) ławki na których da się spocząć. Reszta albo połamana, albo wręcz ich nie ma w ogóle, toż to paranoja. Nie wszyscy lubią siedzieć przy głównym placu, gdzie kręci się mnóstwo osób. Myślę że ktoś w końcu powinien na to zwrócić uwagę.

Ten post edytował kwintosz pon, 20 sie 2007 - 22:47

--------------------

+Quote Post
pulsatilla1214
post wto, 21 sie 2007 - 19:26
Post #28

UZYTKOWNIK

problem ławek to jedna z największych bolączek naszego miasta.

co tam mówic o terenach rakreacyjnych, skoro nawet na osiedlach często ze świecą szukać jakiejkolwiek ławki rolleyes.gif

+Quote Post
picaro
post śro, 22 sie 2007 - 09:49
Post #29

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 75

a na plantach obok liceum Łukasińskiego (były Zawadzki) jakiś czas temu zamontowali kilka nowych i całkiem fajnych ławek smile.gif Na Zielonej jest jak jest, wolał bym aby wymienili oświetlenie na jakieś takie bardziej parkowe a nie uliczne, szczególnie obok tego stawiku, bo tam to ciemno i pewnie dlatego już nie ma ławek. Ciemność po alko wyzwala w niektórych moc nie do opisania, hehe

+Quote Post
kursor
post śro, 22 sie 2007 - 21:40
Post #30

UZYTKOWNIK

Witam!

Nie wiem czy często bywacie na Zielonej ale ostatnio pojawiły się tam 2 stoły do gry w szachy/warcaby wraz z kamiennymi siedziskami,więc powoli do przodu - są one usytuowane właśnie w pobliżu fontanny

pozdro

+Quote Post
kwintosz
post nie, 26 sie 2007 - 00:02
Post #31

UZYTKOWNIK

Dzisiaj, w godzinach 20-21 kolorowe oświetlenie fontanny w parku już nie działało. wink.gif Działały tylko reflektory w niecce. Czyżby już usterka, czy może na zbliżający się koniec wakacji nie trzeba tego oświetlenia włączać?? Ehh..

--------------------

+Quote Post
post nie, 26 sie 2007 - 11:51
Post #32

to jak byles nie bylo jeszcze ciemno. Kolorowe oswietlenie widac dopiero o zmierzchu a najlepiej jak jest juz calkowicie ciemno

--------------------

+Quote Post
prezes
post nie, 26 sie 2007 - 13:11
Post #33

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 192

pare dni temu byłem, i też nie świeciło, a było już ciemno, i o tej samej porze kilkanaście dni temu było kolorowo, więc coś jest nie tak.

+Quote Post
Dejmon
post nie, 26 sie 2007 - 18:43
Post #34

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 125

Potwierdzam, że nie działa kolorowe oświetlenie fontanny. Byłem tam wczoraj po zmierzchu z pstrykaczką, ale zdjęć takich, jak chciałem, nie zrobiłem sad.gif Czyżby kolejna prowizorka i miejsce do pompowania pieniędzy?

+Quote Post
kwintosz
post nie, 26 sie 2007 - 23:08
Post #35

UZYTKOWNIK

No nie przesadzajmy, około 21 jest już prawie ciemno. Podświetlenie jak działało, było je widać o wiele wcześniej. Wydaje mi się że po prostu się ono z..epsuło. wink.gif
No cóż, jeśli remont kosztował tyle co samochód, to może można to porównać to do słynnego i trafnego zakupu przez Policję samochodu ARO, złomu jakiego mało. laugh.gif
W tym mieście jednak nic nie może być normalnie.. sad.gif

Ten post edytował kwintosz nie, 26 sie 2007 - 23:09

--------------------

+Quote Post
prezes
post sob, 15 wrz 2007 - 12:28
Post #36

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 192

wczoraj wieczorem podświetlenie działało :) więc albo naprawili, albo włączyli znowu wink.gif

+Quote Post
post nie, 07 mar 2010 - 18:36
Post #37

mozna poczytac w temacie o pogoriach

Zielona

i snf (51).gif

http://dabrowa-gornicza.pl/aktualnosci/dow.../aid/11766.html

--------------------

+Quote Post
BARES
post sob, 21 maj 2011 - 14:26
Post #38

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 352

CYTAT
Dąbrowa Górnicza: Prace budowlane w Parku Zielona

Ł. Zalega
W Dąbrowie Górniczej powstaje jedna z największych w regionie ścianek wspinaczkowych, dwie mniejsze ścianki dla dzieci, osiem oświetlonych boisk do siatkówki plażowej, skatepark ... - z tego wszystkiego już pod koniec września będą mogli skorzystać dąbrowianie na terenie "Centrum Sportów Letnich i Wodnych" w Parku Zielona. Odwiedziliśmy z kamerą plac budowy ....

Kilka dni temu odwiedziliśmy z kamerą teren budowy "Centrum Sportów Letnich i Wodnych" nad Pogorią III.

W tej chwili na dąbrowskim molo zainstalowane są już latarnie, zrobiona już jest ścieżka rowerowa wzdłuż plaży ...

W środę 18 maja odwiedziliśmy z kamerą teren budowy w Parku Zielona

--------------------

+Quote Post
Zibar
post pią, 28 paź 2011 - 11:42
Post #39

Sportowa Dąbrowa

Nr użytkownika: 267

Nie ma szczęścia to dąbrowskie mini-zoo, po pierwszym już chyba nie ma nawet śladu...

CYTAT
Zlikwidowano Zwierzyniec w Parku Zielona
Jedna z niewątpliwie największych atrakcji parku Zielona przestała istnieć. Nie ma już Zwierzyńca. Zwierzyniec zdążył się już wtopić w pejzaż Parku Zielona. Na miejscu jednak wszystkich witają... puste klatki i żadnej informacji.
czytaj więcej...

--------------------
pzd
Zibar

>>>>>>Sportowa Dąbrowa<<<<<

+Quote Post
xMarcinx
post pią, 28 paź 2011 - 13:02
Post #40

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

Wielka ale to wielka szkoda.

+Quote Post
Slyzaba
post pią, 28 paź 2011 - 13:57
Post #41

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,199

Rzeczywiście szkoda - w cieplejsze dni regularnie bywałem w minizoo z dzieciakiem. Wrażenia bezcenne smile2.gif. Kilka lat temu był co prawda taki moment, że w minizoo było więcej szczurów niż zwierzaków ale na szczęście sobie z tym poradzono.

Pozostaje w takim razie migracja minizoo'wa na Kazimierz (chyba, że w okolicach jest coś bliżej?)

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach.
Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa

+Quote Post
bzenek
post nie, 30 paź 2011 - 11:26
Post #42

UZYTKOWNIK

CYTAT(Zibar @ pią, 28 paź 2011 - 11:42) *
Zlikwidowano Zwierzyniec w Parku Zielona
Jedna z niewątpliwie największych atrakcji parku Zielona przestała istnieć. Nie ma już Zwierzyńca.

Najwyższa pora. Bida z nędzą to była, a nie atrakcja.

+Quote Post
st1111
post nie, 30 paź 2011 - 21:41
Post #43

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 336

+Quote Post
Bathurst
post sob, 23 lut 2013 - 21:29
Post #44

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 80

Próbowałem dzisiaj pospacerować na Zielonej. Niestety nie udało się. Miejsca parkingowe na wysokości ośrodka zasypane. Jakoś zaparkowaliśmy ale niestety nie możliwe było jechanie wózkiem dziecięcym alejkami - wszystkie zasypane. Tam ktoś odśnieża w ogóle? Chciałem jak co roku o tej porze poszukać czosnku niedźwiedziego - podejrzewam, że pod śniegiem mogą już być małe listki.
Taka tęsknota za wiosną dry.gif

Poniżej foto z lutego 2007 z czosnkiem niedźwiedzim.

Uploaded with ImageShack.us

--------------------
Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam

www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com

+Quote Post
st1111
post sob, 23 lut 2013 - 23:41
Post #45

UZYTKOWNIK

To da się już dojechać na Zieloną nie urywając nic w samochodzie?

+Quote Post
Leszek
post sob, 23 lut 2013 - 23:54
Post #46

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Tak, przez Łagiszę albo Marianki wink.gif

--------------------

+Quote Post
muzzy
post nie, 24 lut 2013 - 00:44
Post #47

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 198
GG: 105879 status gadu-gadu

Jak chcesz dojechać na zieloną w miarę spokojnie, to najlepiej Konopnickiej prawie do końca, potem skręt w Śliwińskiego, następnie 100 metrów po wybojach i potem już nowy asfalt - przez Korzeniec do Robotniczej i już jesteś na zielonej biggrin.gif

+Quote Post
Bathurst
post nie, 03 mar 2013 - 17:05
Post #48

UZYTKOWNIK

na Zielonej już wiosna - pojawiły się pierwsze kępki czosnku niedźwiedziego

z wielką siłą jak na geofit przystało, dosłownie przebił się przez stare wysuszone liście drzew

parkowy stawik jeszcze skuty lodem, ale już wkrótce zaroi się w nim od płazów

znów będzie wiosna i ludzie w radosnych podskokach pogubią buty wink.gif

--------------------

+Quote Post
Grzegorz-dg
post pon, 04 mar 2013 - 00:59
Post #49

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 5,028

Witam a mnie zawsze ciekawiło skąd ten specyficzny zapach się unosi w powietrzu jak się wejdzie do Parku Zielona tzw krojnego szczypiorku a tutaj już siię dowiedziałem że to odmiana naszego czosnku niedzwiedziego. Oglądając stare fotografie z parku zielona maży mi się tak jak było dawniej w stawie pływały łabędzie odbywały się wekendowe koncerty całe rodziny w parku Park był bardziej zadbany niż teraz.
.

+Quote Post
Bathurst
post pon, 04 mar 2013 - 16:12
Post #50

UZYTKOWNIK

Czosnek niedźwiedzi jest w Polsce rośliną częściowo chronioną. Tzn że nie można go zrywać ze stanowisk naturalnych. Warto jednak poszukać go w sklepach ekologicznych, bo możemy wykorzystać go w kuchni. Dokładnie jego liście. Można dodawać je do sałatek. Jest lepiej przyswajalny przez organizm niż zwykły czosnek - pełen witamin, korzystnie wpływa na krążenie.
Można sobie też zamówić cebulki i posadzić w ogródku lu na działce smile.gif

Roślina jest znana od 2000 lat. Dawniej uważano, że daje ona siłę, męstwo i zdrowie.

--------------------

+Quote Post
Bathurst
post nie, 14 kwi 2013 - 21:47
Post #51

UZYTKOWNIK

Czosnek jest już całkiem nieźle widoczny, choć takie widoki zazwyczaj są miesiąc wcześniej.
Liście z bliska są jednak zmarznięte i wyglądają na uwiędnięte - efekt przydługiej zimy.

--------------------

+Quote Post
Leszek
post nie, 14 kwi 2013 - 21:53
Post #52

UZYTKOWNIK

Za to wystarczy odrobina słońca (byłem na Zielonej w piątek) i już cały park jest przesiąknięty zapachem czosnku smile2.gif

--------------------

+Quote Post
Bathurst
post pią, 26 kwi 2013 - 21:38
Post #53

UZYTKOWNIK

CYTAT
Dąbrowa Górnicza: Stowarzyszenie Czysty Las posprzątało leśne tereny w Parku Zielona
2013-04-25, Aktualizacja: wczoraj 13:21

Sukcesem zakończyła się zorganizowana w niedzielę (20.04.2013) przez Stowarzyszenie Czysty Las, akcja zbierania śmieci w Parku Zielona.
Masz zdjęcie do tego tematu? Wyślij
Akcja, zorganizowana z okazji Światowego Dnia Ziemi, możliwa była dzięki wsparciu firmy ALBA MPGK, która już od roku pomaga stowarzyszeniu w sprzątaniu dąbrowskich terenów zielonych.

Młodzi ludzie, głównie uczniowie i studenci, zebrali ponad 70 worków wypełnionych rozmaitymi śmieciami. Udało się także zlikwidować dzikie wysypisko, na którym składowane były części samochodowe (zderzaki, opony, szyby, wykładziny, etc.).

Podczas sprzątania znaleziono także winietę z numerem rejestracyjnym, którą przekazano policji z nadzieją odnalezienia osoby odpowiedzialnej za powstanie wysypiska, oraz wszczęcia przeciwko niej postępowania karnego.

Kolejna akcja już w maju! Szczegóły wkrótce! A tymczasem zapraszamy wszystkich do zapoznania się z profilem Stowarzyszenia na portalu Facebook: https://www.facebook.com/czystylas

http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...f16921a9,1,3,11

--------------------

+Quote Post
Leszek
post pią, 26 kwi 2013 - 23:26
Post #54

UZYTKOWNIK

To w końcu w niedzielę czy 20 kwietnia? laugh.gif

--------------------

+Quote Post
Bathurst
post sob, 27 kwi 2013 - 11:47
Post #55

UZYTKOWNIK

praca w plenerze - więc mogło się trochę omsknąć w czasie fnd (22).gif
oby więcej takich akcji.... albo mniej a więcej kultury na co dzień

--------------------

+Quote Post
pulsatilla1214
post sob, 04 maj 2013 - 21:16
Post #56

UZYTKOWNIK

Zielona na zielono - szczyr, czosnki, zawilce białe i żółte, 27 IV 2013

Ten post edytował pulsatilla1214 nie, 05 maj 2013 - 13:58

+Quote Post
Grzegorz-dg
post nie, 19 maj 2013 - 10:30
Post #57

UZYTKOWNIK

W tegorocznym budżecie miasta widziałem zapisaną kwotę 20000,00 i tytył rewitalizacja parku zielona ciekawe co planują robić w Parku .

+Quote Post
pulsatilla1214
post wto, 28 maj 2013 - 23:28
Post #58

UZYTKOWNIK

...na coś takiego natknąłem się przy okazji... Chrońmy Przyrodę Ojczystą, 1988

+Quote Post
Grzegorz-dg
post pią, 07 cze 2013 - 09:55
Post #59

UZYTKOWNIK

Ciekawe czy UM ma w planach modernizacje Parku Zielona przydało by się tam wymienić nawierzchnie alejek,nowe oświetlenie, bo po 2 stronie jest ładnie zrobione centrów sportów letnich,a park tak lekko wizualnie zaniedbany .Ktoś budując centrum sportów letnich zapomniał o remoncie drogi dojazdowej ulica Letnia jest w fatalnym stanie dziury,koleiny i chodniki poniszczone jak waszym zdaniem powinien się prezentować park.

+Quote Post
KAMAZ
post pią, 07 cze 2013 - 10:13
Post #60

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 711
GG: 3933460 status gadu-gadu

CYTAT(Grzegorz-dg @ pią, 07 cze 2013 - 09:55) *
Ciekawe czy UM ma w planach modernizacje Parku Zielona przydało by się tam wymienić nawierzchnie alejek...

Jeżeli mieliby alejki wybrukować kostką betonową (a tylko takie wymiany nawierzchni się u nas stosuje) to ja już wolę żeby zostały takie jak są.

+Quote Post
Zibar
post pon, 17 cze 2013 - 10:14
Post #61

Sportowa Dąbrowa

Nr użytkownika: 267

Nie wiem czy do gospodarki wodnej czy do parkowego tematu się nadaje, ale efekt ciekawy smile2.gif

woda w samej fontannie jest znacznie niżej niż poza.

--------------------
pzd
Zibar

>>>>>>Sportowa Dąbrowa<<<<<

+Quote Post
Bathurst
post pon, 17 cze 2013 - 22:26
Post #62

UZYTKOWNIK

Jak na Titanicu orkiestra grała do końca, tak na Zielonej fontanna tryska nawet podczas potopu laugh.gif

--------------------

+Quote Post
szer
post pon, 17 cze 2013 - 23:10
Post #63

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

Jak byłem w czwartek w parku to woda tam stała już wtedy. Długi czas się utrzymuje.

--------------------
33001,04

+Quote Post
Bathurst
post wto, 27 sie 2013 - 12:45
Post #64

UZYTKOWNIK

CYTAT
Dąbrowa Górnicza park Zielona: wspólny projekt

Zagłębiowskie miasta i gminy stworzyły bowiem wspólny projekt pod nazwą "Zagłębiowski Park Linearny - rewitalizacja obszaru funkcjonalnego doliny rzek Przemszy i Brynicy". Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza, Będzin, Siewierz, Sławków i Psary chcą dzięki wsparciu z UE w wysokości ponad 2,3 mln zł stworzyć nowoczesną bazę rekreacyjną dla mieszkańców całego regionu.

- Park Zielona odwiedzają mieszkańcy całego regionu. Jeszcze lepsze zagospodarowanie bez wątpienia podniesie jego popularność. Podobnie jest z terenami rekreacyjnymi w innych miastach, które wejdą w skład Zagłębiowskiego Parku Linearnego - uważa Zbigniew Podraza, prezydent Dąbrowy Górniczej.

W projekcie dotyczącym Zielonej ma się znaleźć między innymi odnowienie fontanny i alejek, które mają zachować swój naturalny leśny charakter. Z planów tych cieszy się Beata Kowalik, dąbrowianka często zaglądająca do parku Zielona.

- Cieszę się, że wreszcie coś będzie się tu działo, ale oprócz remontu alejek przydałaby się jakaś kawiarnia czy chociażby budka z lodami. Zielona to bardzo przyjemne miejsce, ale tak naprawdę nic tu nie ma - przekonuje dąbrowianka.

Poza oczywistymi zmianami, jak nowe ławki, kosze i oświetlenie w Parku Zielona przewidziane są też inne inwestycje, które sprawią, że nam wypięknieje. O to, co ma powstać w parku Zielona miasto zamierza spytać mieszkańców.

- Park ma swój urok, ale rzeczywiście wymaga odświeżenia. I to porządnego, ponieważ od kiedy nie ma tu żadnych miejskich imprez nic się tu nie dzieje, nic się nie zmienia na lepsze. Miejmy nadzieję, że wkrótce będzie rzeczywiście lepiej - mówi Mariusz Maciążek, który weeknedy często spędza z rodziną właśnie w tym miejscu.

Dąbrowa Górnicza park Zielona: skorzystają też inni

Remontu ma się doczekać wreszcie również sosnowieckie Egzotarium. Rosnące tutaj palmy i agawy od kilku lat nie mieszczą się już w wybudowanym aż 57 lat temu budynku. Od tego czasu obiekt ani razu nie przechodził generalnego remontu.

Tymczasem modernizacja to konieczność. - To już ostatni dzwonek - alarmował nie tak dawno na naszych łamach kierownik Egzotarium Krzysztof Całka. - Egozotarium to jeden z symboli miasta, który wymaga gruntownej modernizacji. Jednocześnie chcielibyśmy wykorzystać tereny znajdujące się nieopodal parku i wraz z kompleksem sportowym Kresowa połączyć to miejsce w strefę sportowo-rekreacyjno-przyrodniczą. Całość mogłaby zostać nazwana imieniem Władysława Szafera, znakomitego profesora botaniki wywodzącego się z Sosnowca - dodaje Kazimierz Górski, prezydent Sosnowca.

Oprócz Egzotarium i parku Kruczkowskiego w Sosnowcu oraz parku Zielona w Dąbrowie Górniczej w projekcie uczestniczą będzińskie parki Rozkówka, Małpi Gaj i Brzozowica, teren przy zamku w Siewierzu, obszary rekreacyjne nad Białą Przemszą w Sławkowie oraz park w Górze Siewierskiej w gminie Psary.

Projekt związany ze stworzeniem Zagłębiowskiego Parku Linearnego ma być realizowany w kolejnej perspektywie unijnej na lata 2014-2020. Póki co program uzyskał pozytywną ocenę merytoryczną Ministerstwa Rozwoju Regionalnego. Został dzięki temu rekomendowany do dofinansowania w ramach funduszy norweskich na lata 2009-2014.

Całkowita wartość projektu partnerskiego wynosi 2,6 miliona złotych. W ramach projektu autorzy chcieliby uzyskać maksymalne dofinansowanie w wysokości 85 proc

http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...6280cb82a,1,3,5

Cieszę się, że wreszcie coś będzie się tu działo, ale oprócz remontu alejek przydałaby się jakaś kawiarnia czy chociażby budka z lodami. Zielona to bardzo przyjemne miejsce, ale tak naprawdę nic tu nie ma - przekonuje dąbrowianka.

no nie dogodzisz ludziom w Polsce. Bar w centralnym miejscu z piwkiem, lodami itd a oni ciągle ględzą i ględzą....

--------------------

+Quote Post
Leszek
post wto, 27 sie 2013 - 13:11
Post #65

UZYTKOWNIK

CYTAT(Bathurst @ wto, 27 sie 2013 - 12:45) *
no nie dogodzisz ludziom w Polsce. Bar w centralnym miejscu z piwkiem, lodami itd a oni ciągle ględzą i ględzą....

Piwa to tam niestety nie było, jak byłem ostatnio sad.gif

--------------------

+Quote Post
Bathurst
post wto, 27 sie 2013 - 13:17
Post #66

UZYTKOWNIK

to ja tydzień temu miałem więcej szczęścia fnd (4).gif

--------------------

+Quote Post
szer
post wto, 27 sie 2013 - 13:21
Post #67

UZYTKOWNIK

Kilka dni temu jak byłem to sprzedawali. Ta Pani z wywiadu chyba w Parku Zielona już dawno nie była, bo ciężko nie zauważyć tego miejsca...

Mam takie pytanie - jak się ma ten projekt do budżetu partycypacyjnego? Czyżby nie wpłynął żaden projekt związany z Parkiem Zielona?

--------------------
33001,04

+Quote Post
Leszek
post wto, 27 sie 2013 - 13:33
Post #68

UZYTKOWNIK

CYTAT(Bathurst @ wto, 27 sie 2013 - 13:17) *
to ja tydzień temu miałem więcej szczęścia fnd (4).gif

Panowie, obawiam się, że się nie rozumiemy tongue.gif

Zapewne sprzedają tam Tyskie/Żywca/Okocim czy coś w tym stylu. Ale piwa nie było...

--------------------

+Quote Post
Bathurst
post wto, 27 sie 2013 - 13:55
Post #69

UZYTKOWNIK

CYTAT(szer @ wto, 27 sie 2013 - 13:21) *
Mam takie pytanie - jak się ma ten projekt do budżetu partycypacyjnego? Czyżby nie wpłynął żaden projekt związany z Parkiem Zielona?

Nie wiem czy czasem podobnie jak w przypadku Parku Hallera teren Parku Zielona był poza tym projektem. Na mapie niby wszystko się zgadza ale dzielnica Korzeniec-Zielona miała do dyspozycji nieco ponad 140 tyś zł na realizację projektów - więc to chyba trochę mało na jakieś sensowne działania w parku. W projektach mieszkańców żaden nie dotyczył parku..choć z ciekawostek to był projekt dot. nurowiska na P3

@Leszek- w takim razie jak chcesz napić się PIWA na Zielonej to pozostaje Ci chyba zaopatrzyć się w Realu w "Noteckie" i papierową torebkę laugh.gif ...albo na Zając do "Rzułwia" ( czy jakoś tak) smile.gif

Ten post edytował Bathurst wto, 27 sie 2013 - 13:56

--------------------

+Quote Post
Slyzaba
post wto, 27 sie 2013 - 14:26
Post #70

UZYTKOWNIK

Z tego, co kojarzę, to parki zostały wyłączone z pomysłów budżetu partycypacyjnego (jako obszary 'wyższego rzędu przydatności publicznej'). Drygu musiałby tutaj się wypowiedzieć...

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

+Quote Post
post wto, 27 sie 2013 - 17:02
Post #71

Jeszcze daleka droga do modernizacji Zielonej. Na razie dostaną dofinansowanie na sam projekt. Ale to pierwszy krok.

--------------------

+Quote Post
Grzegorz-dg
post wto, 27 sie 2013 - 19:37
Post #72

UZYTKOWNIK

Warto podkreślić też fakt że w artykule jest napisane że miasto zamierza w konsultacjach zapytać mieszkańców miasto o to co by chcieli tam mieć zrobione.Czyli miasto nie narzuca sztywno swojego projektu,rozwiązania tylko pyta o zdanie zainteresowanych czyli Dąbrowian ,widać że w urzędzie miejskim jest pozytywna zmiana w postaci konsultacji społecznych.Tak samo postąpiono w przypadku projektu dotyczącego przebudowy naszych alei też były robione konsultacje ,Budżet Partycypacyjny kolejny przykład.A może wy macie swoje pomysły sugestie co by zrobić w Parku jak go zmienić aby zyskał on pozytywny wygląd.Może by tu sięgnąć do starych fotografi Parku Zielona .Ja bym pomyślał nad zrobieniem np ogrodu jordanowskiego lub rosarium które już kiedyś funkcjonowało w parku.Jest nawet zdjęcie tego rozarium z 1985 r na stronie Dawna Dąbrowa bardzo ładnie to musiało wyglądać ciekawe odmiany róż.

Ten post edytował Grzegorz-dg wto, 27 sie 2013 - 19:46

+Quote Post
st1111
post wto, 27 sie 2013 - 19:49
Post #73

UZYTKOWNIK

Ja chcę żeby było tak jak jest bo po co mi takie tłumy ludzi jak na Pogori 3?

+Quote Post
szer
post wto, 27 sie 2013 - 20:01
Post #74

UZYTKOWNIK

Jak dla mnie wystarczy odnowić ścieżki (tylko nie żadne kostki brukowe), fontannę, scenę (ostatnio jakiś koncert był w Zielonej, ta scena czasem się nie rozpada?), okrąglak i usunąć tą platformę dla rolkarzy czy co to tam jest. Oczywiście takie rzeczy jak ławki czy oświetlenie (nie wiem czy ledowe czy zwykłe) też.
Więcej moim zdaniem nie potrzeba.

--------------------
33001,04

+Quote Post
Slyzaba
post wto, 27 sie 2013 - 20:10
Post #75

UZYTKOWNIK

Okrąglak chyba jest w 100% wyremontowany kilka lat temu?

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

+Quote Post
Bathurst
post wto, 27 sie 2013 - 20:18
Post #76

UZYTKOWNIK

CYTAT(Slyzaba @ wto, 27 sie 2013 - 20:10) *
Okrąglak chyba jest w 100% wyremontowany kilka lat temu?

wczoraj tam przejeżdżałem jest w bardzo dobrym stanie

--------------------

+Quote Post
Grzegorz-dg
post śro, 08 sty 2014 - 23:47
Post #77

UZYTKOWNIK

W tym roku na Zielonej szykuje się chyba remont fontanny,a co do konsultacji społecznych orientuje się ktoś kiedy one ruszą .Ja bym tu dodał jeszcze fatalny stan chodnika koło centrum sportów Letnich i droga dojazdowa do tego centrum do kompleksowego remontu się nadająca.

+Quote Post
matidg
post czw, 09 sty 2014 - 20:10
Post #78

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,162
GG: 5107261 status gadu-gadu

Na temat parku linearnego z RPO na lata 2014-2020

CYTAT
OBSZAR: ŚRODOWISKO
12.
Zagłębiowski
Park Linearny: Rewitalizacja obszaru funkcjonalnego doliny rzek Przemszy i Brynicy Przedmiotem projektu jest rewitalizacja przestrzeni publicznych Doliny Przemszy i Brynicy poprzez utworzenie Zagłębiowskiego Parku Linearnego, który jako szerokorozumiany system rekreacyjny, będzie przenikał się z innymi systemami aglomeracji tworząc szerszą sieć powiązań funkcjonalnych,
przyrodniczych, społecznych i kulturowych

Miasto Dąbrowa Górnicza (Lider), Miasto Sosnowiec, powiat Będziński, Miasto Będzin, Gmina Siewierz, Gmina Sławków, Gmina Psary

Czas realizacji:
październik 2015r. –grudzień 2017r.

Etapy:
studium wykonalności –grudzień 2015;
zakończenie procedur przetargowych –maj 2016r.;
zakończenie etapu budowy –grudzień 2017r.

Miasto Dąbrowa Górnicza (Lider), Miasto Sosnowiec, Powiat Będziński, Miasto Będzin,
Gmina Siewierz, Gmina Sławków, Gmina Psary 60000000,0085%/EFRR (51000000,00)+ środki z
budżetów: Miasta Dąbrowa Górnicza, Miasta Sosnowiec, Powiatu Będzińskiego, Miasta Będzin,
Gminy Siewierz, Gminy Sławków, Gminy Psary (15%)

+Quote Post
bzenek
post pią, 10 sty 2014 - 13:00
Post #79

UZYTKOWNIK

CYTAT(matidg @ czw, 09 sty 2014 - 22:10) *
szerokorozumiany system rekreacyjny, będzie przenikał się z innymi systemami aglomeracji tworząc szerszą sieć powiązań funkcjonalnych,
przyrodniczych, społecznych i kulturowych

O rany, aż strach wink.gif

Niech ich tylko opatrzność powstrzyma od wykładania kostką alejek na Zielonej. blink.gif

Jeśli dobrze pamiętam to pod koniec kariery prezydenta Lipczyka (2001) już odbyły się konsultacje dotyczące Zielonej. Nawet był konkurs na konkretne rozwiązania.

Może by tak upublicznić te prace ?

+Quote Post
st1111
post pią, 10 sty 2014 - 13:43
Post #80

UZYTKOWNIK

Nie chcę żadnego remontu bo potem tak jak na 3 będą tłumy a komu to potrzebne?

+Quote Post
Mały77
post pią, 10 sty 2014 - 17:39
Post #81

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,566

CYTAT(st1111 @ pią, 10 sty 2014 - 13:43) *
Nie chcę żadnego remontu bo potem tak jak na 3 będą tłumy a komu to potrzebne?

Chyba temu służą takie miejsca aby mieszkańcy mogli w nich odpoczywać? Moim zdaniem czym więcej takich miejsc tym lepiej - chociaż i tak Park Zielona jest oblegany prawie tak jak Pogoria III.

+Quote Post
Bathurst
post pią, 10 sty 2014 - 20:17
Post #82

UZYTKOWNIK

Moim zdaniem Park na Zielonej jest zdecydowanie mniej oblegany, niż Pogoria III.
Nie remontować to nie jest wyjście - wcześniej czy później ten teren i tak się bardziej rozwinie. Ścieżka spinająca P3 z parkiem to dopiero początek.

--------------------

+Quote Post
Slyzaba
post pią, 10 sty 2014 - 21:02
Post #83

UZYTKOWNIK

Częściej w 2013 roku byłem na Zielonej niż na PIII - jeśli chodzi o 'oblegalność' to PIII zdecydowanie wygrywa. Około 20-30 razy odpowiadałem na pytania osób idących nową ścieżką z PIII w kierunku Zielonej typu 'a co tam jest? gdzie dojdziemy?'. To najlepiej obrazuje, że Zielona jest wiele mniej rozpoznawalną marką.

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

+Quote Post
Master
post pią, 10 sty 2014 - 21:08
Post #84

FdZD

"oblegalnośc" Zielonej i Pogorii 3 to dwie różne skale. To tak jakby porównac CH Pogoria do Aldi wink.gif. Na Pogori tysiace ludzi, a na Zielonej kilkadziesiąt. Ma P 3 setki, a na Zielonej kilka osób.

+Quote Post
st1111
post sob, 11 sty 2014 - 13:35
Post #85

UZYTKOWNIK

CYTAT(Master @ pią, 10 sty 2014 - 19:08) *
"oblegalnośc" Zielonej i Pogorii 3 to dwie różne skale. To tak jakby porównac CH Pogoria do Aldi wink.gif. Na Pogori tysiace ludzi, a na Zielonej kilkadziesiąt. Ma P 3 setki, a na Zielonej kilka osób.

Pewnie że tak-latem żeby przejść dookoła 3 musiałem parkować na Zielonej.

+Quote Post
Grzegorz-dg
post czw, 20 mar 2014 - 18:31
Post #86

UZYTKOWNIK

Z ciekawostek przy krzyżu powstańczym na Zielonej spacerowały sobie Sarny udokumentował to Dariusz Nowak w swoich fotografiach najnowszych.

+Quote Post
Bathurst
post nie, 23 mar 2014 - 01:49
Post #87

UZYTKOWNIK

Dosyć często kręcą się tam sarny, kiedyś widziałem w północnej części parku na wzniesieniu.

Czosnek niedźwiedzi już nam bardzo ładnie wybujał tymczasem

--------------------

+Quote Post
post śro, 17 wrz 2014 - 11:01
Post #88

jest ankieta snf (51).gif http://www.parklinearny.pl/przemiana/dabro...za_ankieta.html

CYTAT
W każdym z wariantów zagospodarowania, przedstawionych na kolejnych stronach formularza, przewiduje się:

zachowanie leśnego charakteru Parku z silnym nastawieniem na edukację ekologiczną (tabliczki i ścieżki edukacyjne, ekologiczne);
modernizację fontanny oraz małej architektury;
utworzenie punktów małej gastronomii i toalet (w tym dla osób niepełnosprawnych)
modernizację istniejących elementów w parku tj.: ławek oraz koszy na śmieci
modernizację oświetlenia wraz z monitoringiem;
modernizację infrastruktury drogowej, w tym chodników oraz tras/ ścieżek rowerowych.

Różnice między poszczególnymi wariantami dotyczą nadania wybranym fragmentom przestrzeni Parku charakteru:

WARIANT 1 – sportowo-rekreacyjnego
WARIANT 2 – rodzinno-wypoczynkowo-kulturalnego
WARIANT 3 – historyczno-edukacyjnego

--------------------

+Quote Post
JanekS.
post śro, 17 wrz 2014 - 13:35
Post #89

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,888

CYTAT(:) @ śro, 17 wrz 2014 - 10:01) *
jest ankieta snf (51).gif http://www.parklinearny.pl/przemiana/dabro...za_ankieta.html

CYTAT
W każdym z wariantów zagospodarowania, przedstawionych na kolejnych stronach formularza, przewiduje się:

zachowanie leśnego charakteru Parku z silnym nastawieniem na edukację ekologiczną (tabliczki i ścieżki edukacyjne, ekologiczne);
modernizację fontanny oraz małej architektury;
utworzenie punktów małej gastronomii i toalet (w tym dla osób niepełnosprawnych)
modernizację istniejących elementów w parku tj.: ławek oraz koszy na śmieci
modernizację oświetlenia wraz z monitoringiem;
modernizację infrastruktury drogowej, w tym chodników oraz tras/ ścieżek rowerowych.

Różnice między poszczególnymi wariantami dotyczą nadania wybranym fragmentom przestrzeni Parku charakteru:

WARIANT 1 – sportowo-rekreacyjnego
WARIANT 2 – rodzinno-wypoczynkowo-kulturalnego
WARIANT 3 – historyczno-edukacyjnego

a skonczy sie jak na Pogorii III - osrodek zamkniety a mial byc dla mieszkanow, krzywe molo, niby sciezka rowerowa na chodniku i brak drogi dojazdowej.

+Quote Post
pulsatilla1214
post nie, 02 lis 2014 - 01:28
Post #90

UZYTKOWNIK

ostatnio walory ziela z Zielonej doceniono i na półce przyprawowej smile.gif

+Quote Post
BogorJan
post nie, 02 lis 2014 - 13:35
Post #91

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 5,378

piszę jakby ktoś nie wiedział,
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czosnek_nied%C5%BAwiedzi
"Roślina objęta w Polsce od 2004 r. częściową ochroną gatunkową"

+Quote Post
Leszek
post nie, 02 lis 2014 - 17:20
Post #92

UZYTKOWNIK

No i? Można go przecież uprawiać.

Poza tym, akurat czosnek niedźwiedzi można zbierać:

CYTAT
8. czosnek niedźwiedzi Allium ursinum Zbiór ręczny z licznych populacji, wyłącznie
na obszarze województw: ślaskiego,
małopolskiego i podkarpackiego. Zostawić
nie mniej niż 75% populacji. Nie należy
uszkadzać części podziemnych.

--------------------

+Quote Post
Bathurst
post nie, 02 lis 2014 - 17:39
Post #93

UZYTKOWNIK

CYTAT(Leszek @ nie, 02 lis 2014 - 18:20) *

CYTAT
8. czosnek niedźwiedzi Allium ursinum Zbiór ręczny z licznych populacji, wyłącznie

Odradzałbym przypadkowe wyciąganie przepisu z kontekstu. Możesz wprowadzić ludzi w błąd, którzy przyjdą np do rezerwatu i wejdą w kolizję z prawem - nawet jak zostawią to 75%. Chyba że mają jakieś pozwolenie z RDOŚ-u. No i jak każdy zostawi nawet 75% to przy powtórzeniu takiej akcji wielokrotnie przez np. kilkadziesiąt osób to nie będzie co zbierać.

Ten post edytował Bathurst nie, 02 lis 2014 - 17:44

--------------------

+Quote Post
Leszek
post nie, 02 lis 2014 - 18:22
Post #94

UZYTKOWNIK

CYTAT(Bathurst @ nie, 02 lis 2014 - 18:39) *

CYTAT

Odradzałbym przypadkowe wyciąganie przepisu z kontekstu. Możesz wprowadzić ludzi w błąd, którzy przyjdą np do rezerwatu i wejdą w kolizję z prawem - nawet jak zostawią to 75%. Chyba że mają jakieś pozwolenie z RDOŚ-u. No i jak każdy zostawi nawet 75% to przy powtórzeniu takiej akcji wielokrotnie przez np. kilkadziesiąt osób to nie będzie co zbierać.

Primo - ci, którzy będą coś zrywać w rezerwacie i tak nie będą zwracać uwagi na przepisy.
Secundo - raczej nie spodziewam się, żeby przeciętny obywatel miał z kosą iść np. na Zielona i wywieźć kilka ton czosnku niedźwiedziego, a tym bardziej, by miało ich być nie wiadomo jak wielu. Jeśli już, zerwie sobie kilka roślin.

--------------------

+Quote Post
Bathurst
post nie, 02 lis 2014 - 20:09
Post #95

UZYTKOWNIK

CYTAT(Leszek @ nie, 02 lis 2014 - 19:22) *
CYTAT(Bathurst @ nie, 02 lis 2014 - 18:39) *

CYTAT

Primo - ci, którzy będą coś zrywać w rezerwacie i tak nie będą zwracać uwagi na przepisy.
Secundo - raczej nie spodziewam się, żeby przeciętny obywatel miał z kosą iść np. na Zielona i wywieźć kilka ton czosnku niedźwiedziego, a tym bardziej, by miało ich być nie wiadomo jak wielu. Jeśli już, zerwie sobie kilka roślin.

a ja się raczej spodziewam bo już różne szkody na przyrodzie widziałem i dlatego reaguję na Twój wpis

--------------------

+Quote Post
Leszek
post nie, 02 lis 2014 - 20:10
Post #96

UZYTKOWNIK

Jeśli chodzi o inne rośliny - zdecydowanie dopuszczam taką opcję, ale nie w przypadku czosnku niedźwiedziego smile2.gif

--------------------

+Quote Post
Bathurst
post nie, 02 lis 2014 - 20:18
Post #97

UZYTKOWNIK

O ile z pewnym dystansem podchodzę do różnych histerycznych "wołań" odnośnie dewastacji przyrodniczych np. wycinka drzew na P3 to z niepokojem obserwuję ostatnią modę na czosnek niedźwiedzi ( obym się mylił)
Gdyby tak zapanowała moda na rosołek z gołębi to zdecydowanie bardziej bym się cieszył wink.gif

Ten post edytował Bathurst nie, 02 lis 2014 - 20:18

--------------------

+Quote Post
Leszek
post nie, 02 lis 2014 - 20:24
Post #98

UZYTKOWNIK

CYTAT(Bathurst @ nie, 02 lis 2014 - 20:18) *
Gdyby tak zapanowała moda na rosołek z gołębi to zdecydowanie bardziej bym się cieszył wink.gif

Fuj, jeść latające szczury blink.gif

--------------------

+Quote Post
Bathurst
post pon, 03 lis 2014 - 06:33
Post #99

UZYTKOWNIK

Też mnie to szokuje ale kiedyś podobno się jadało, zwłaszcza podawano go dzieciom na wzmocnienie podczas choroby. Ojciec mi opowiadał, że w latach 50/60-tych to było na porządku dziennym i to wcale nie na jakimś odludziu tylko w centrum Krakowa. Tata zachorował na zapalenie oskrzeli i jakoś długo nie mógł się wyleczyć, więc babcia wysłała dziadka na rynek po obiadek dla rekonwalescenta smile.gif

CYTAT
Rosół na gołębiach!

„Gołębiowy rosół” gotuje się na Śląsku, w Wielkopolsce, i rzadko już na Kujawach. Kiedyś przed laty hodowla gołębi i królików dla Ślązaków zawsze stanowiła antidotum na ciężką pracę w kopalniach. Rosół z gołębia ze względu na delikatne mięso jest bardzo wartościowym pożywieniem dla ludzi chorych i rekonwalescentów. Wywar z ugotowanego gołębia, powinien być spożywany przede wszystkim przez dzieci, ponieważ zawiera mało tłuszczu, a posiada dużo wartości odżywczych. Ponadto smakuje zupełnie inaczej, niż klasyczny rosół z kury. Spróbuj, a się przekonasz! smile2.gif

http://kuchniaokiemnijaka.blog.pl/2012/11/...l-na-golebiach/

--------------------

+Quote Post
Leszek
post pon, 03 lis 2014 - 10:00
Post #100

UZYTKOWNIK

Tak serio to sam pamiętam, że jeszcze w latach 80. mój wujek hodował gołębie i czasem na jakichś imieninach było pieczyste z gołębia smile2.gif
Ale co innego gołębie hodowlane, a co innego sparszywiałe miejskie ptaki (a domyślam się, że to ich populacji zmniejszenie spowodowałoby Twoją radość) smile2.gif

--------------------

+Quote Post

8 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
3 Użytkowników czyta ten temat (3 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 08:30
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza