IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Darmowe Konto w banku ( konto direct)
Rysiu_dg
post pon, 23 lut 2009 - 17:26
Post #1

Klub Kibica nr 29

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 920
GG: 7281781 status gadu-gadu

Zastanawiam się jakie konto wybrać. Chodzi mi przede wszystkim o konta gdzie nie są pobierane opłaty za prowadzenie ich itd. Czy posiadacie takie konta ? Jeśli tak to jakie polecacie a jakie odradzacie? Dodam że zależało by mi na dużej ilości bankomatów bezprowizyjnych.
Go to the top of the page

+Quote Post
Sebastian22
post pon, 23 lut 2009 - 18:24
Post #2

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

Chyba Mbank jest OK, ale nie wiem - sam mam PKO.

+Quote Post
Rysiu_dg
post pon, 23 lut 2009 - 18:31
Post #3

Klub Kibica nr 29

Za mBankiem przemawia to że jest całkowicie darmowe , ma mnóstwo bankomatów bezpłatnych, ale... Brakuje tych placówek i kontaktu z "żywym" pracownikiem. Wiem że w M1 w Czeladzi jest jakieś stoisko czy coś , wiecie o co chodzi?

+Quote Post
Sebastian22
post pon, 23 lut 2009 - 18:52
Post #4

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

CYTAT(Rysiu_dg @ pon, 23 lut 2009 - 18:31) *
Za mBankiem przemawia to że jest całkowicie darmowe , ma mnóstwo bankomatów bezpłatnych, ale... Brakuje tych placówek i kontaktu z "żywym" pracownikiem. Wiem że w M1 w Czeladzi jest jakieś stoisko czy coś , wiecie o co chodzi?

No mBanki właśnie mają tylko takie stoiska w centrach handlowych ale swoich oddziałów nie ma za to nie biora opłat itp. Tak naprawdę jest to część WBK. Ja jakos z przyzwyczajenia mam PKO ale opłata ok.5 zł na m-c + opłaty za karty etc.

+Quote Post
Pantas
post pon, 23 lut 2009 - 19:28
Post #5

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 993
GG: 4723472 status gadu-gadu

to co przemawia na korzyść mbanku to:

- brak jakichkolwiek opłat za podstawowe i najważniejsze usługi
- duża ilość klientów mbanku, szybkie przelewy w internecie np. za allegro, przelew jest na koncie od razu
- dużo płatności online w stylu płać z mbankiem, dzięki czemu nie trzeba wpisywać numerów kont itd, system sam to uzupełnia
- karta debetowa z chipem (na pin) - gratisowa
- świetna obsługa klienta, szybko, tanio i solidnie, 24 na dobę, również czat z Mlinią
- spora ilość bankomatów bezprowizyjnych (bankomaty WBK, Euronet oraz Cash4You i jeszcze jakiś jeden) - WBK mamy w centrum jeden, drugi się buduje, do tego jest jeszcze Euronet na 3-go Maja również

minusy mbanku:
- bardzo prosty i mało atrakcyjny wizualnie system bankowy online
- brak placówek, jedynie wpłatomaty i małe oddziały w centrach handlowych, najbliższe od Dąbrowy do M1 w Czeladzi prawdopodbnie
- trzeba się liczyć z tym, że żeby wpłacić bezprowizyjnie i szybko kasę to trzeba śmigać do takiego wpłatomatu do M1, który nie przyjmuje monet
- więc utrudnione wpłacanie pieniązków

Moim zdaniem to i tak najkorzystniejsza oferta wink.gif Ew. jeszcze inteligo ale nie mam doświadczenia.

+Quote Post
sarsolot
post pon, 23 lut 2009 - 21:33
Post #6

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,063
GG: 4757707 status gadu-gadu

To moze ja jako wieloletni uzytkownik Inteligo powiem co i jak.

Nie ma (chyba) karty debetowej z chipem. Raczej o tym nie slyszalem, tak czy tak nie uzywam tego , wiec nie wiem. Klientow PKO mysle ze moze nawet wiecej niz mBank, przelwy wewnatrz banku darmowe i natychmiastowe, do innych banków w 1 dzien za 0,99 PLN. Płatności w stylu Płąc z Inteligo wszedzie tam gdzie te z mBankiem.

Prowadzenie konta darmowe, co miesiac oplata za posiadanie karty, lokaty jakies, subkonta tez za free. Bankomatow tyle co PKO, wiec dosc duzo. Oddzialow tez. Plus we wplatach, w kazdym oddziale bezprowizyjnie i prawie natychmiastowo sa pieniadze na koncie.

Nie wiem jak pomoc techniczna i support, nie uzywalem nigdy. Telefoniecznie tez nie uzywalem.

Ogolnie z konta jestem zadowolony, mam je dosc dlugo i poki co nie myslalem nawet o zmianie. Jedyne co moglo by byc, to tansze czy darmowe przelewy do wszystkich bankow. Ale prowadzenie konta darmowe - wiec cos za cos. Osobiscie nie przelewam na tyle czesto, zeby mi sie zwrocila oplata np. 10 zlotych za konto w innym banku z darmowymi przelewami.

O mBank i innych sie nie wypowiadam, nie znam.

+Quote Post
Rysiu_dg
post pon, 23 lut 2009 - 22:44
Post #7

Klub Kibica nr 29

Chcę założyć to konto dlatego że zaczynam pracę gdzie pieniądze będą przelewane na konto. Dlatego zależy mi na jak najmniejszych kosztach ( a najlepiej ich braku wink.gif ) . Pieniądze raczej długo nie będą tam przebywać ewentualnie jakieś drobne kwoty żeby w razie czego zapłacić kartą. Zastanawiałem się nad 4 bankami : mBank, PKO ( Inteligo) , ING oraz BZ WBK. Przy ilości tych banków w naszym mieście można dostać zawrotu głowy wink.gif A czy wiecie czy PKO ma dostęp do bezprowizyjnych bankomatów?

+Quote Post
sarsolot
post pon, 23 lut 2009 - 23:23
Post #8

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,063
GG: 4757707 status gadu-gadu

Z PKO (czyli tez Inteligo) mozesz wyplacac bezprowizyjnie tylko w bankomatach PKO BP. Ale takich jest troche u nas w miescie i ogolnie w calym kraju.

+Quote Post
Misiek AR
post wto, 24 lut 2009 - 11:01
Post #9

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,212

Witaj!
Najlepsze pod względem opłat są(darmowe prowadzenie,darmowe przelewy przez net):mBank i ING Direct.
mBank ma wszystko za free,ale ciężko się zakłada-albo przez net albo w M1 Czeladź w tzw.mKiosku.
Dodatkowo jakbyś miał jakieś inne środki do wpłaty(oprócz pensji) to albo płatnie na poczcie albo we wpłatomacie w M1...
ING ma tylko jeden koszt,czyli 2zł miesięcznej opłaty za kartę-ale jeśli zapłacisz w miesiącu 100zł(w sumie-może być w 5ciu sklepach po 20zł,itd.) kartą,to tej opłaty nie ma.
Poza tym możesz wpłacać kasę w banku jak i we wpłatomacie.
mBank ma darmowe bankomaty:Euronet i BzWbk,natomiast w ING Direct darmowe wypłaty są z:ING i Euronetu.
Dodatkowo w ING Direct masz bezpłatne powiadamianie SMS o wpłynięciu Twojej wypłaty na konto jak i o innych transakcjach-to już sobie ustalasz z panią w banku.
Teraz mają w INGu akcję,że jak założysz tego Directa i przez 2 miesiące będzie Ci wpływać wypłata minimum 1000zł to dostaniesz od nich 100zł za free.
Jedynie jak się zdecydujesz na ING Direct to nie daj sobie wcisnąć karty z własnym zdjęciem czy wybranym obrazkiem bo płacisz za to 10zł extra,a nikt Ci tego nie raczy powiedzieć.

Pozdro.

+Quote Post
Rysiu_dg
post wto, 24 lut 2009 - 18:57
Post #10

Klub Kibica nr 29

Co raz bardziej skłaniam się ku mBankowi. Dziś byłem PKO i tam za posiadanie karty rocznie pobierają 10 zł. czyli PKO dostaje minusa wink.gif . Odwiedzę jeszcze ING i BZ WBK jeśli tam mnie coś pozytywnie nie zaskoczy to skorzystam z mBanku.

+Quote Post
aston
post wto, 24 lut 2009 - 19:54
Post #11

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,404

CYTAT(Rysiu_dg @ wto, 24 lut 2009 - 00:44) *
Chcę założyć to konto dlatego że zaczynam pracę gdzie pieniądze będą przelewane na konto. Dlatego zależy mi na jak najmniejszych kosztach ( a najlepiej ich braku wink.gif ) . Pieniądze raczej długo nie będą tam przebywać ewentualnie jakieś drobne kwoty żeby w razie czego zapłacić kartą.

Jak widzę wady mBanku Cię nie dotkną, więc polecam mBank, załóż sobie konto, wszystko jest darmowe, więc jakbyś postanowił jednak potem zmienić konto, to nic nie stracisz.

+Quote Post
Rysiu_dg
post wto, 24 lut 2009 - 21:01
Post #12

Klub Kibica nr 29

CYTAT(aston @ wto, 24 lut 2009 - 19:54) *
Jak widzę wady mBanku Cię nie dotkną, więc polecam mBank, załóż sobie konto, wszystko jest darmowe, więc jakbyś postanowił jednak potem zmienić konto, to nic nie stracisz.

a o jakich wadach mówisz?

+Quote Post
mgmisiek
post wto, 24 lut 2009 - 22:36
Post #13

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,306

Co do ING Direct to konto praktycznie darmowe ( 100zł karta w miesiącu jesteś w stanie napewno zapłacić wtedy nie płacisz tych 2zł ) o ile nie zapragniesz skorzystać z placówki banku - wypłaty i wpłaty w okienku w okienku są strasznie drogie (9 zł)
Fajna jest darmowa usługa sms informująca praktycznie o każdym "ruchu" na koncie.
Poza tym:
darmowe polecenia zapłaty i zlecenia stałe (czasem się przydaje)
bez prowizji wypłacasz w bankomatach ING i Euronet - sporo ich jest - dodatkowo masz darmową wypłatę w sklepach z usługą cashback - możesz łądnie poprosić przy płaceniu kartą, żeby Ci jeszcze resztę wydali:)
przelewy na konta w ING sa realizowane natychmiast (no chyba, żę puścisz przelew późnym wieczorem to wtedy na następny dzień z rana)
system internetowy całkiem przyjazny i do tego wydaje mi się całkiem bezpieczny - autoryzacja transakcji hasłem wysyłanym sms na telefon (żadne tam zdrapki, hasła tokeny itp. itd.)
sporo oddziałów, jeżeli chciałbyś coś załatwić - kartę kredytową , kredycik, lokatę - cokolwiek dodatkowego

Tak więc podsumowywując polecam to konto jeżeli nie zamierzasz pojawiać się w oddziale, żeby wpłacić lub wypłacić kasę. Wtedy konto jest prawdziwie darmowe.

Ten post edytował mgmisiek wto, 24 lut 2009 - 22:40

+Quote Post
aston
post wto, 24 lut 2009 - 22:56
Post #14

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,404

CYTAT(Rysiu_dg @ wto, 24 lut 2009 - 23:01) *
a o jakich wadach mówisz?

Problemy z wpłatami i dość niskie oprocentowanie

+Quote Post
mgmisiek
post śro, 25 lut 2009 - 19:35
Post #15

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,306

CYTAT(aston @ śro, 25 lut 2009 - 00:56) *
Problemy z wpłatami i dość niskie oprocentowanie

A które zwykłe konto ma wysokie oprocentowanie smile2.gif od tego są konta oszczędnościowe.
Niestety coś za coś - jak masz konto darmo to procenty marne, albo nawet brak.

+Quote Post
Rysiu_dg
post śro, 25 lut 2009 - 20:09
Post #16

Klub Kibica nr 29

Na oprocentowaniu to mi akurat w ogóle nie zależy wink.gif A jak na złość teraz w tv co chwilę mówią o jakichś problemach mBanku. huh.gif

+Quote Post
vacu
post sob, 28 lut 2009 - 13:18
Post #17

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

Ja powiem tak - podstawowa sprawa to odpowiedzieć sobie na pytanie do czego konto ma Ci służyć. Jeśli zaraz po 10-tym wszystko wypłacisz z bankomatu to najlepiej rozejrzyj się po okolicy domu/pracy, zobacz jaki bankomat masz najbliżej i taki bank wybierz. Problemy to rzecz drugorzędna kiedy i tak nie przechowujesz kasy na koncie, to samo oprocentowanie (na RORach i tak prawie zawsze jest to 0% lub jakieś symboliczne 0,5%).

Ja np. dużo podróżuję po różnych "dziurach zabitych dechami" więc na fakcie, że w ING mam wszystkie bankomaty za darmo zyskuję więcej niż te 15 zł za konto (znaczy wcześniej więcej płaciłem więcej za prowizje mimo, że PKO ma dużo placówek/bankomatów, niestety często nieczynnych). Także wszystko zależy do czego to konto - bez określenia "przeznaczenia" nie można powiedzieć, że jedna oferta jest lepsza od drugiej.

+Quote Post
Rysiu_dg
post sob, 28 lut 2009 - 13:24
Post #18

Klub Kibica nr 29

Zdecydowałem się i już założyłem to konto w mBanku. Zero opłat ( za nic się nie płaci) i sporo bankomatów - to mnie do niego przekonało. Dziękuję wszystkim za informacje o poszczególnych bankach.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 01:12
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza