IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> ZDAM PRAWKO W DĄBROWIE GÓRNICZEJ, JAK SZYBKO ZDAĆ PRAWKO W DG
zdamprawko.pl
post nie, 06 sty 2008 - 22:58
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 1,017

Każdy kto chce stać się posiadaczem prawa jazdy dokładnie wie jak trudno je zdobyć w DG, dlatego postanowiłem założyć ten temat . Bardzo przydatna okazała się strona zdamprawko.pl.
http://zdamprawko.pl tu znajdziesz wszystko o prawku w DG
Go to the top of the page

+Quote Post
Sebastian22
post pon, 07 sty 2008 - 20:46
Post #2

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

Stronka ,mimo iż jest pewną formą reklamy pewnego ośrodka, jest bardzo dobra.

+Quote Post
:)
post pon, 07 sty 2008 - 21:06
Post #3

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

Fajnie wyglada choc malo tam jeszcze informacji. Jednak gdy ktos zeby zdac, potrzebuje wczesniej przejechac przez te skrzyzowania sto razy i jeszcze ogladac je w necie, to lepiej zeby dal sobie spokoj i nas uchronil przed soba

--------------------

+Quote Post
Sebastian22
post pon, 07 sty 2008 - 21:11
Post #4

UZYTKOWNIK

CYTAT(:) @ pon, 07 sty 2008 - 21:06) *
Fajnie wyglada choc malo tam jeszcze informacji. Jednak gdy ktos zeby zdac, potrzebuje wczesniej przejechac przez te skrzyzowania sto razy i jeszcze ogladac je w necie, to lepiej zeby dal sobie spokoj i nas uchronil przed soba

To i racja - powinno uczyc sie ze zrozumieniem zasad ruchu drogowego a nie na pamiec, ale stronka przyda sie chocby ze wzgledu na opisy swiatel w autach itp.

+Quote Post
Dave
post pon, 07 sty 2008 - 22:01
Post #5

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 432

Ot - zwykła reklama! Za umieszczanie reklam się powinno płacić! :>

+Quote Post
zdamprawko.pl
post wto, 08 sty 2008 - 19:52
Post #6

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,017

Wiadomo że umiejętności na pierwszym miejscu, ale żeby sie stać mistrzem kierownicy to nie wystarczy jeździć po DG. Trzeba mieć wiedzę i praktykę i każdy z nas zaczynał od zera. Czasami warto powtórzyć przed egzaminem, newralgiczne miejsca czy wiedzieć gdzie oblewają bo gdy jesteśmy zestresowani to nasze umiejętności mogą być zbyt niskie.

+Quote Post
admin.ps
post wto, 08 sty 2008 - 20:17
Post #7

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,023

Witam wszystkich!Przez przypadek odkryłam ten wpis i jestem zdziwiona:) Bo www.zdamprawko.pl to moja własność, a nie zamieszczałam tu reklamy.Zdamprawko nie jest stroną żadnego ośrodka, tylko efektem mojej pracy i próbą pomocy wszystkim którzy zdają egzamin. Jest tam miejsce na reklamę dla wszystkich ośrodków które chciałyby ją zamieścić. Widać niezbyt wyraźny jest napis "reklama" na stronie, co dzięki wam zaraz zmienię. Zależy mi aby to była strona pełna praktycznych informacji, również adresów. Jeśli ktoś akurat uczy się jeździć samochodem i potrzebuje szczególnych informacji których nie ma na stronie, a byłyby praktyczne i potrzebne, chętnie odbiorę maile z informacjami lub pomysły na forum mojej strony. Mam takie marzenie, aby zdawanie prawka w naszym mieście było łatwiejsze, bo trudno mi sie z tym pogodzić ze zdawanie egzaminu średnio trwa rok ( licząc długie oczekiwanie w kolejkach). Mimo że problem mnie już nie dotyczy bezpośrednio, mam poczucie że da sie coś z tym zrobić, ale wymagałoby to zaangażowania wielu osób. Dzielenia sie informacjami o utrudnieniach jakie stosują egzaminatorzy itp.Tyle tytułem wyjaśnienia, co do postu użytkownika który zalogował sie adresem mojej strony. Swoja drogą liczę że to się już nie powtórzy.Pozdrawiam
CYTAT(zdamprawko.pl @ wto, 08 sty 2008 - 19:52) *
Wiadomo że umiejętności na pierwszym miejscu, ale żeby sie stać mistrzem kierownicy to nie wystarczy jeździć po DG. Trzeba mieć wiedzę i praktykę i każdy z nas zaczynał od zera. Czasami warto powtórzyć przed egzaminem, newralgiczne miejsca czy wiedzieć gdzie oblewają bo gdy jesteśmy zestresowani to nasze umiejętności mogą być zbyt niskie.
Użytkowniku forum o nicku www.zdamprawko.pl, dziękuje za entuzjazm i dzielenie sie informacjami o mojej stronie, ale proszę byś logował się w inny sposób, a zapraszam na forum zdamprawko. Mam podobne doświadczenia jak ty, mi przygotowanie teoretyczne dużo pomogło stad pomysł na stronę, ale więcej na moim forum zapraszam serdecznie.

+Quote Post
Sebastian22
post wto, 08 sty 2008 - 20:28
Post #8

UZYTKOWNIK

tez myslalem ze ta osoba ktora dała info tutaj o stronce jest co najmniej powiązana z tym ośrodkiem,ale jak to nie zależny portal to jeszcze lepiej, pozdrawiam!

+Quote Post
marcin.p
post wto, 08 sty 2008 - 20:46
Post #9

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 446
GG: 11390668 status gadu-gadu

Stronka fajna. Napewno wielu zdającym pomoże. Ale...
Strona mogłaby tez poświęcić trochę miejsca na to, co po egzaminie czyli doskonalenie umiejętności. I nie tylko tych co dopiero dostali prawko ale tez tych co juz "pozjadali wszystkie rozumy". Niedawno uczestniczyłem w kursie doskonalenia jazdy i musze sie przyznać, że nie myslałem nawet, iż tak niewiele potrafie, mimo 10-letniego stażu za kólkiem. Ale nie o to mi chodzi. Mianowicie, po pierwsze aby znalezienie szkoły, która takowe kursy organizuje zajęło kilka miesięcy. Po drugie nastwienie społeczne do takich kursów. Oj wielu było, którzy się śmiali.

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
Sebastian22
post wto, 08 sty 2008 - 21:09
Post #10

UZYTKOWNIK

CYTAT(siara @ wto, 08 sty 2008 - 20:46) *
Stronka fajna. Napewno wielu zdającym pomoże. Ale...
Strona mogłaby tez poświęcić trochę miejsca na to, co po egzaminie czyli doskonalenie umiejętności. I nie tylko tych co dopiero dostali prawko ale tez tych co juz "pozjadali wszystkie rozumy". Niedawno uczestniczyłem w kursie doskonalenia jazdy i musze sie przyznać, że nie myslałem nawet, iż tak niewiele potrafie, mimo 10-letniego stażu za kólkiem. Ale nie o to mi chodzi. Mianowicie, po pierwsze aby znalezienie szkoły, która takowe kursy organizuje zajęło kilka miesięcy. Po drugie nastwienie społeczne do takich kursów. Oj wielu było, którzy się śmiali.

Ja bym sie nie śmiał....na TVN Turbo jest taki program "polska jazda" czy jakos tak....i polecają tez takie szkoły. A gdzie takowa jest u nas?

+Quote Post
marcin.p
post wto, 08 sty 2008 - 21:15
Post #11

UZYTKOWNIK

Najbliższa w katowicach http://adtj.cngdesign.pl

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
admin.ps
post wto, 08 sty 2008 - 22:16
Post #12

UZYTKOWNIK

CYTAT(siara @ wto, 08 sty 2008 - 20:46) *
Stronka fajna. Napewno wielu zdającym pomoże. Ale... Strona mogłaby tez poświęcić trochę miejsca na to, co po egzaminie czyli doskonalenie umiejętności. I nie tylko tych co dopiero dostali prawko ale tez tych co juz "pozjadali wszystkie rozumy". Niedawno uczestniczyłem w kursie doskonalenia jazdy i musze sie przyznać, że nie myslałem nawet, iż tak niewiele potrafie, mimo 10-letniego stażu za kólkiem. Ale nie o to mi chodzi. Mianowicie, po pierwsze aby znalezienie szkoły, która takowe kursy organizuje zajęło kilka miesięcy. Po drugie nastwienie społeczne do takich kursów. Oj wielu było, którzy się śmiali.
Dzięki, wezmę to pod uwagę i moze jakis nowy dział stworze. Jestem młodym kierowcą i z wielka pokorą podchodzę do swoich umiejętności i rzeczywiście warto je doskonalić. Łatwo przecież stracić życie za kółkiem. A jak efekty takiego szkolenia?
Kilka słów odpowiedzi ... wydaje mi się że takie przygotowanie do egzaminu i praktyczne i właśnie oglądanie miejsc trudnych w necie ( również nauka radzenia sobie ze stresem) nie wynika z kiepskich umiejętności zdających. Choć wiadomo cudów nie ma co wymagać. Zmieniły sie realia zdawania egzaminu. Oblewa sie na prawdę za niewielkie usterki, np pominięcie kierunkowskazu, przy manewrze np koperty i jeszcze jakaś niewielka rzecz przy tym samym i czekamy 2 miesiące, tracimy 80 zł + jazdy dodatkowe czyli średnio ok 3-5 = ok 150 zł. Jest ciężko. Kiedyś było łatwiej, a przecież nie ma powodów by sądzić ze teraz mamy mniejsze zdolności niż mieli ludzie wczesnej, wprost przeciwnie, bo przecież doba komputerów symulatorów robi swoje.Jeszcze jedno na koniec, dla humoru. Na zdamprawko, jest jedno fantastyczne zdjęcie. Pokazujące jak pewnie doświadczeni kierowcy zrobili sobie parking na skrzyżowaniu, myślę że żaden kursant by tak nie zrobił nigdy bo uczony jest zwracać uwagę nawet na bzyknięcie muchy na przedniej szybie, niestety, a czasem na szczęście. Zaciekawionym link do zdjęcia wysyłam: http://www.zdamprawko.pl/Skrzyzowanie_real.html Pozdrawiam

+Quote Post
mały
post wto, 08 sty 2008 - 23:02
Post #13

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 370

CYTAT(admin.ps @ wto, 08 sty 2008 - 22:16) *
Jest ciężko. Kiedyś było łatwiej

Nie wiem co się kryje pod tym "kiedyś" ale ja mam wrażenie, że 5-10 lat temu było trudniej. Ja np. zdawałem cały plac (teraz chyba żaden egzaminator nie każe parkować między samochodami z odstępem po 15cm z każdej strony), poza tym w tamtych czasach kwitło łapówkarstwo, teraz mam wrażenie że to trochę ukrócili. Co nie znaczy, że łatwo jest zdać.

+Quote Post
marcin.p
post śro, 09 sty 2008 - 15:57
Post #14

UZYTKOWNIK

CYTAT
A jak efekty takiego szkolenia?

Ok!! smile.gif

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
vacu
post śro, 09 sty 2008 - 17:19
Post #15

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

Powiem tak - pomysł bardzo fajny, wykonanie niezłe, może za dużo jeszcze nie ma ale pewnie strona się będzie rozwijać i dobrze, bo każda okazja do podszkolenia umiejętności jazdy (choćby tylko w teorii) jest dobra.
Widzę tylko jeden problem: czy zawartość strony/porady są z kimkolwiek konsultowane? Autorka pisze, że jest młodym kierowcą a więc też może się czasem mylić...
Ja mam np. wątpliwości choćby do opisu zjazdu do REAL'a. Po pierwsze - "rozbiegówka" nie jest po to, żeby się zatrzymywać ale właśnie aby rozpędzić auto i włączyć do ruchu nie powodując zatoru. Po drugie - pisze autor: "Najczęstszy błąd jest wtedy, gdy nie zatrzymamy samochodu przed zmianą strzałek oznaczających zmianę kierunku jazdy. W pewnym momencie zaczyna się pas zjazdowy do Real’a, a kończy wjazdowy na E 40. Jechanie dalej i wyjazd z tego pasa staje się złamaniem przepisów, bo jedziemy w przeciwnym kierunku niż nakazują strzałki.". Czy jest tak na 100%? Bo imho dopóki mam przerywaną linię po lewej to mogę do woli zmieniać pas. Idąc tokiem myślenia autorki w tej sytuacji wyjeżdzając z Lidla w ogóle nie mógłbym skręcić w lewo, bo przejeżdżam przez pas ze strzałką w prawo... huh.gif

Może i ja się czepiam (choć do większości porad na szczęście nie mam zastrzeżeń), może nie mam racji - tak czy inaczej warto bybyło jednak takie rady z kimś konsultować lub wskazywać konkretny fragment kodeksu drogowego.

Ten post edytował vacu śro, 09 sty 2008 - 20:18

+Quote Post
admin.ps
post śro, 09 sty 2008 - 20:14
Post #16

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu @ śro, 09 sty 2008 - 17:19) *
Powiem tak - pomysł bardzo fajny, wykonanie niezłe, może za dużo jeszcze nie ma ale pewnie strona się będzie rozwijać i dobrze, bo każda okazja do podszkolenia umiejętności jazdy (choćby tylko w teorii) jest dobra.
Widzę tylko jeden problem: czy zawartość strony/porady są z kimkolwiek konsultowane? Autor pisze, że jest młodym kierowcą a więc też może się czasem mylić...
Ja mam np. wątpliwości choćby do opisu zjazdu do REAL'a. Po pierwsze - "rozbiegówka" nie jest po to, żeby się zatrzymywać ale właśnie aby rozpędzić auto i włączyć do ruchu nie powodując zatoru. Po drugie - pisze autor: "Najczęstszy błąd jest wtedy, gdy nie zatrzymamy samochodu przed zmianą strzałek oznaczających zmianę kierunku jazdy. W pewnym momencie zaczyna się pas zjazdowy do Real’a, a kończy wjazdowy na E 40. Jechanie dalej i wyjazd z tego pasa staje się złamaniem przepisów, bo jedziemy w przeciwnym kierunku niż nakazują strzałki.". Czy jest tak na 100%? Bo imho dopóki mam przerywaną linię po lewej to mogę do woli zmieniać pas. Idąc tokiemmyślenia autora w tej sytuacji wyjeżdzając z Lidla w ogóle nie mógłbym skręcić w lewo, bo przejeżdżam przez pas ze strzałką w prawo... huh.gif

Może i ja się czepiam (choć do większości porad na szczęście nie mam zastrzeżeń), może nie mam racji - tak czy inaczej warto bybyło jednak takie rady z kimś konsultować lub wskazywać konkretny fragment kodeksu drogowego.

Witam, to znów ja i już wyjaśniam. Zdamprawko.pl to strona profesjonalna pod każdym względem (w przyszłości jeszcze tylko zdjęcia wymagają poprawki), moim zdaniem. Każda treść dotycząca jazdy samochodem i egzaminu jest konsultowana z instruktorami, którzy znają miasto, ten komentarz o którym wspominasz napisał jeden z instruktorów, z którymi współpracuję. Nie śmiałabym robić strony o prawo jazdy będąc młodym kierowcą i tylko liczyć na swoja wiedzę. Jestem psychologiem, dlatego głównie zajmuję sie podejściem do egzaminu, strategią, stresem. Tym, czym niestety przy okazji egzaminu kursanci i instruktorzy mało się zajmują. Młody kierowca to nawet pewien atut. Sama zdając prawo jazdy teraz wiem jak wyglądają realia od środka i łatwiej mi przewidzieć czego potrzebują kursanci, bo sama nim byłam. To że jestem kobietą również uważam za atut. Pozwoliło mi to napisać tę stronę prostym językiem i opisowym, by kobiety nie musiały rozszyfrowywać skrótów myślowych, dlatego unikam formalnych słów czy powoływania się na kodeksy. Ufam praktycznej i profesjonalnej wiedzy instruktorów. Zawsze może zdarzyć się jakiś błąd, dlatego za informacje zwrotne dziękuję, a wspomnianą wątpliwość jeszcze raz skonsultuję. Proszę mieć również świadomośc, ze strona się rozwija, dlatego nie ma jeszcze kompletnej ilości tekstów, chociażby w dziale stres, ale główne skrzyżowania prawie w komplecie

+Quote Post
admin.ps
post śro, 09 sty 2008 - 23:27
Post #17

UZYTKOWNIK

?Ja mam np. wątpliwości choćby do opisu zjazdu do REAL'a. Po pierwsze - "rozbiegówka" nie jest po to, żeby się zatrzymywać ale właśnie aby rozpędzić auto i włączyć do ruchu nie powodując zatoru. Po drugie - pisze autor: "Najczęstszy błąd jest wtedy, gdy nie zatrzymamy samochodu przed zmianą strzałek oznaczających zmianę kierunku jazdy. W pewnym momencie zaczyna się pas zjazdowy do Real’a, a kończy wjazdowy na E 40. Jechanie dalej i wyjazd z tego pasa staje się złamaniem przepisów, bo jedziemy w przeciwnym kierunku niż nakazują strzałki.". Czy jest tak na 100%? Bo imho dopóki mam przerywaną linię po lewej to mogę do woli zmieniać pas. Idąc tokiemmyślenia autora w tej sytuacji wyjeżdzając z Lidla w ogóle nie mógłbym skręcić w lewo, bo przejeżdżam przez pas ze strzałką w prawo... huh.gif "

Oczywiście że pas nie służy by sie zatrzymywać, ale by włączyć do ruchu, z tym że gdy jest zielone światło, czasem młodzi kierowcy muszą sie zatrzymać gdy nie potrafią ocenić odległości, lub czy zdążą i nie zajadą drogi. Pas ten http://www.zdamprawko.pl/Skrzyzowanie_real.html znacznie się różni od http://www.zdamprawko.pl/Wjazd_Lidl.html, chociażby tym, że na jednym pasie są dwie strzałki i nie takiej samej rangi jak przy Lidlu na dwóch pasach. Tam są strzałki kierunkowe a przy realu pierwsza jest strzałką naprowadzającą a dopiero druga kierunkową . Strzałka czerwona naprowadzająca P-9 oznacza nakaz wjazdu na sąsiedni pas ruchu wskazany strzałką, nie dotyczy to kierujących pojazdami dla których przeznaczony jest dalszy odcinek ruchu. Strzałka kierunkowa, że jazda z pasa ruchu, na którym jest umieszczona, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką. To druga różnica: inne strzałki. Trzecia to taka, że linia przerywana musi być tam, gdyż samochody jadące od Krakowa, gdy chcą zjechać do Reala muszą mieć jak wjechać na ten pas i powinny to uczynić gdy zaczyna sie odcinek pasa ze strzałką kierunkową. Na ten pas ze strzałkami zazwyczaj wjeżdżają samochody z ul 11 Listopada. Sadze ze te czerwone odblaski też mogą służyć zaznaczeniu w którym odcinku się gdzie zjeżdża.
Linie przerywaną można przejeżdżać koło lidla i to nie jest mój tok myślenia, bo to wiadomo, ze błedem nie jest Tam trzeba uważać aby nie najechać na linię oddzielająca jezdnie w dwóch kierunkach. Tyle moich komentarzy i tak skonsultuję jeszcze z instruktorem i gdyby okazało sie inaczej niż na http://www.zdamprawko.pl, na pewno zmienię, ale wątpię by było coś źle. Moja refleksja jest taka, że kierowcy nie mają potrzeby jakiegoś szczegółowego wnikania w takie niuanse w praktyce, bo i tak jak braknie pasa a trudno jest wjechać, prawdopodobnie wjadą na końcowej części. Ale kursant musi je znać by zdać. Dlatego zdamprawko ma takie szczegółowe opisy. Proponuję przenieść tę dyskusję na forum zdamprawko, http://www.zdamprawko.pl/forum_wstep.html, może będzie adekwatnej? POzdrawiam

+Quote Post
vacu
post czw, 10 sty 2008 - 18:37
Post #18

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(admin.ps @ śro, 09 sty 2008 - 23:27) *
Proponuję przenieść tę dyskusję na forum zdamprawko, http://www.zdamprawko.pl/forum_wstep.html, może będzie adekwatnej? POzdrawiam

Oki, masz rację. CD: tutaj

+Quote Post
marcin.p
post pią, 11 sty 2008 - 18:22
Post #19

UZYTKOWNIK

Taka mała rada dla autorów strony:

Jak publikujecie opinie dotyczące jazdy po naszych ulicach, publikujcie najlepiej wypowiedzi 2 różnych instruktorów, najl;epiej z konkurencyjnych osrodków. Można by też spróbowac "dojść" do egzaminatorów lub kogoś z "drogówki". Wtedy byłby nalepszy obraz sytuacji w danym miejscu. Niestety, ale instruktorzy "uczą" bardzo różnie. Przykład? Rondo. Co druga "L-ka" jeździ po rondzie z włączonym lewym kierunkowskazem, a "zapomina" o prawym przy zjeździe! I taka sama sytuacja będzie na każdym jednym skrzyżowaniu. A tak przyszli kierowcy będą mogli te wypowiedzi "wypośrodkować"!

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
admin.ps
post pią, 11 sty 2008 - 20:37
Post #20

UZYTKOWNIK

CYTAT(siara @ pią, 11 sty 2008 - 18:22) *
Taka mała rada dla autorów strony:

Jak publikujecie opinie dotyczące jazdy po naszych ulicach, publikujcie najlepiej wypowiedzi 2 różnych instruktorów, najl;epiej z konkurencyjnych osrodków. Można by też spróbowac "dojść" do egzaminatorów lub kogoś z "drogówki". Wtedy byłby nalepszy obraz sytuacji w danym miejscu. Niestety, ale instruktorzy "uczą" bardzo różnie. Przykład? Rondo. Co druga "L-ka" jeździ po rondzie z włączonym lewym kierunkowskazem, a "zapomina" o prawym przy zjeździe! I taka sama sytuacja będzie na każdym jednym skrzyżowaniu. A tak przyszli kierowcy będą mogli te wypowiedzi "wypośrodkować"!

Te kierunkowskazy tez mnie dziwią. Opinie dwóch różnych egzaminatorów są do zrobienia,, myślę że kogoś
z drogówki też. Dzięki

+Quote Post
tomekmdc
post sob, 12 sty 2008 - 11:41
Post #21

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,034

CYTAT(admin.ps @ pią, 11 sty 2008 - 20:37) *
Te kierunkowskazy tez mnie dziwią. Opinie dwóch różnych egzaminatorów są do zrobienia,, myślę że kogoś
z drogówki też. Dzięki

cześć
nawet spoko ta stronka znalazłem tam PLAC manewrowy przynajmniej bede mógł go zobaczyć może się przydać plac manewrowy w dąbrowie górniczej

hehe mój kolega jak zdawał to nawet nie wiedział jak się maske otwierał, obmacał cały przód aż szczęśliwym trafem znalzł zamek , a te światła to też trzeba wyuczyć Prawko w DG będzie OK
pozdrawiam wszystkich

Edycja - Mod
Dostajesz bana na to konto cha (3).gif
O ile na poczatku przymykalismy oko na reklame bo strona dosc ciekawa, to w Twoim wykonaniu reklama wyjatkowo nachalna. Miarka sie przebrala po zalozeniu przez Ciebie drugiego konta (po zdamprawko.pl) tylko w celu reklamy i spamowania. Zlamanie regulaminu w punktach: 3.6, 3.3
Na forum Sosnowca tez "przypadkiem" znalazles ta strone.
PS. Te linki nie prowadza do opisanych podstron a do glownej

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:00
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza