![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pojawiło się takie info:
CYTAT Rank Progress zainwestuje 76 mln zł w Dąbrowie wnp.pl (Łukasz Stępniak) 21.12.2007 11:10 W Dąbrowie Górniczej powstanie centrum handlowe, którego inwestorem będzie legnicka spółka Rank Progress Obecnie firma finalizuje wszystkie procedury związane z uzyskaniem pozwolenia na budowę tego obiektu. Centrum handlowe będzie miało powierzchnię 12 tys. mkw. Planowany koszt inwestycji to ok. 76 mln zł. Obiekt prawdopodobnie zostanie ukończony i oddany do użytku w 2010 roku. Firma inwestycyjno - deweloperska Rank Progress SA specjalizuje się w projektowaniu i budowie galerii handlowych w miastach liczących ok. 100 tys. mieszkańców. Obecnie przygotowuje się do wejścia na GPW w Warszawie. Debiut jest planowany w I półroczu 2008 roku W ciągu najbliższych czterech lat Rank Progress SA zamierza zainwestować blisko 2,5 mld złotych w budowę kolejnych obiektów handlowych oraz mieszkaniowo-usługowych na terenie całej Polski. (Łukasz Stępniak) Ciekawe gdzie taka inwestycja ![]() Myślę że warto założyć nowy wątek i później zmienić nazwę na odpowiednią :) |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A to ciekawe...lokalizacje powinni podac skoro staraja sie o pozwolenie...
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Hmmmm a to ciekawe :)... No zobaczymy co z tego będzie i co w tym ma niby być :). No i bardzo istotna będzie informacja o tym gdzie chcą się budować
-------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
wyslijcie maila z pytaniem co i gdzie
![]() Tak dla porownania - laczna powierzchnia "starego" Reala to ponad 15 tys m2. przejrzalem ich strone i budowali glownie Tesco, Carrefour'y i jakies galerie. I podstawowe pytanie - czy to bedzie galeria z samymi sklepami czy hipermarket z kilkoma sklepami. Na stronie napisali ze "centrum handlowe", a sa osobno galerie a takze te z hipermarketem np "centrum handlowe Carrefour". Jesli pietrowa galeria to ja latwiej gdzies upchac i bedzie blisko centrum. Jesli hipermaket to kto wie, moze byc np obok "starego" Reala. I to prawdopodobne bo przy okazji sporzadzania planu zagospodarowania dla tamtych okolic mialo byc przeprowadzone badanie odzdzialywania takiego obiektu. Jesli sie to sprawdzi to bedzie blaszak - Carrefour lub Tesco. Mniej prawdopodobne okolice dworca i tu sprawa niejasna - jesli chodzi o Mayland - to czy drugi obiekt oznacza ten na miejscu spalonego, czy inny duzy obok dworca. Jesli ten na miejscu spalonego to nowy obok dworca wybuduje ktos inny. I tu DZ pisal ze jest pozwolenie na budowe - nie wiemy czy wlasnie dla Mayland na ten maly na miejscu kamienicy czy dla np tego Rank Progress obok dworca. Obok dworca jest wieksza szansa na galerie, ale tez niekoniecznie... Zasatanawia tez data oddania. Jesli chca szybko ruszyc po uzyskaniu pozwolen to do 2010 duzo czasu. Blaszak stawia sie szybko Edycja. Porownalem z najbardziej podobna inwestycja tzn majaca taki sam opis na ich stronie. Tamten obiekt bedzie wiekszy - 19 tys m2 a bedzie kosztowal mniej - 60 mln zl wiec tym bardziej ciekawe. http://forum.investmap.pl/viewtopic.php?p=...fc503f96d82d0ad Moze DZ sie zainteresuje -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT Zagłębie marketów i centrów handlowych? Piotr Sobierajski 06.01.2008, aktualizacja: 06.01.2008, 21:47 Przez kilka ostatnich lat mieszkańcy Dąbrowy Górniczej mogli z lekką zazdrością patrzeć na sąsiadów z Sosnowca czy Katowic, gdzie wyrosło kilka galerii handlowych i multipleksów. Teraz nie będą gorsi. Jesienią tego roku otwarte zostanie ogromne Centrum Handlowe Pogoria, a za dwa lata ma powstać kolejne centrum handlowe o powierzchni 12 tys. m kw. Chce je zbudować spółka Rank Progress z Legnicy, która od ponad 6 lat specjalizuje się w tej branży. Obecnie trwają ostatnie, objęte tajemnicą negocjacje i już wkrótce powinno być wiadomo, gdzie zlokalizowane zostanie kolejne centrum. Nieoficjalnie wiadomo, że ta firma inwestycyjno-deweloperska ma przeznaczyć na realizację projektu ponad 75 mln zł. Wcześniej spółka wybuduje w naszym regionie Centrum Handlowe Carrefour w Jastrzębiu Zdroju. - Pod koniec roku przy ulicy Podhalańskiej zostanie oddane do użytku jastrzębskie centrum handlowe. W obiekcie o powierzchni przekraczającej 23 tysiące metrów kwadratowych znajdzie się należące do Carrefour centrum spożywcze, a w galerii handlowej kilkadziesiąt sklepów najlepszych marek. Oczywiście dla klientów będzie przygotowany parking na ponad 500 miejsc. Uzyskaliśmy już pozwolenie na budowę. Na mocy porozumienia z miastem wokół planowanego centrum zostanie unowocześniony i przebudowany układ drogowy - zapewnia Dariusz Wyborski, dyrektor zespołu public relations Rank Progress. W Dąbrowie Górniczej natomiast jeszcze nieco ponad 10 miesięcy pozostało do otwarcia Centrum Handlowego Po-goria u zbiegu ulic Sobieskiego i Kościuszki, w samym centrum miasta. - Centrum handlowe z kompletną infrastrukturą towarzyszącą będzie oddane w listopadzie tego roku - informuje Andrzej Jarosz z Mayland Real Estate. Wartość inwestycji szacowana jest na 125 mln zł, a obecnie trwa intensywna budowa. Parter zajmie hipermarket Real (9,5 tys. m kw.) oraz główna część galerii handlowej. Na pierwszym piętrze będą lokale o charakterze kulturalnym i rozrywkowym z 5-ekranowym kinem Helios, klubem fitness i salą zabaw dla dzieci. Dodatkowo pierwsze piętro będzie połączone kładką z głównym deptakiem miejskim przy ul. 3 Maja. To jednak nie koniec handlowych inwestycji. - W ubiegłym roku nasz wydział urbanistyki i architektury wydał 773 pozwolenia na budowy, które ważne są przez dwa lata. Wśród firm, które je otrzymały jest także Polmast, który zamierza wybudować halę Media Markt - mówi Lucyna Stępniewska z dąbrowskiego magistratu. Kolejne miejsce na sklep o powierzchni ponad 2 tys. m kw. będzie także zapisane w planach zagospodarowania przestrzennego w rejonie ulic Kościuszki, Sobieskiego i Kolejowej. http://www.polskatimes.pl/50,15984.htm Coraz bardziej potwierdzają się informacje o Media Markt! No i czekamy na info co do CH Rank Progress ![]() Ten post edytował Bartek nie, 06 sty 2008 - 22:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wybudować hale MM - to znaczy ze w hali "starego" Reala nie bedzie tego marketu? Ciekawe....
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 103 Dołączył: pią, 10 lis 06 Skąd: Mydlice North Nr użytkownika: 277 ![]() |
Immienniku, ubiegłeś mnie z informacją o Rank Progress :)
http://rankprogress.pl/ -> Realizacje -> Przyszłość Jest info o projekcie w DG. Na innej stronce napisali że planowane zakończenie budowy to 2010. Na stronie Rank Progress można zobaczyć inne ich CH. Szczerze mówiąc to poza Galerią Piastów w Legnicy (2006 r.) nie postawili nic ciekawego. Typowe blaszaki z hipermarketem i sklepami. @szer fakt, jakoś mi umkneło :) Ja dowiedziałem się wczoraj :) Ten post edytował Bartek84 nie, 06 sty 2008 - 22:23 -------------------- 127.0.0.1 sweet 127.0.0.1
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
O nowym CH Rank Progress już pisalismy wczesniej :). I o tej stronie takze. Co do MM to tez mnie zdziwilo, ze wybuduja nowa hale
![]() Czy moze jednak pan Sobierajski sie znowu pomylil? Aha i znowu pojawiła sie kwota 125mln za CH Pogoria :|. Raz jest 250 mln, raz 125 :|... Cos zbyt duzo bledow tam maja Ten post edytował szer nie, 06 sty 2008 - 22:24 -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
Rank Progress to jakiś fundusz czy coś i teraz chcą wejść na GPW :) Będą też budować koło Spodka w Katowicach kompleks handlowo-usługowo-mieszkalny o powierzchni użytkowej 93tyś mkw i we Wrocławiu też chcą budować apartamenty.
Pożyjemy zobaczymy, ale ilość marketów powinna cieszyć bo w okresach nasilonego tłoku (czyli przed Świętami ) będzie można sobie wybrać CH Pogoria, Rank Progress a może MM? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Fakt cieszy, że wkońcu bedziemy mogli wybrac Dąbrowskie centra handlowe, a nie jak zawsze jeździć do Sosnowca :|...
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wychodzi na to, że w okolicach torów PKP z tyłu huty Bankowa wyrośnie nam centrum hipermarketów i centrów handlowych, podobnie jak teraz na Środuli koło Auchana :)
Jak dla mnie OK - ale byle dworzec też równomiernie z tym wszystkim przebudowali albo na nowo wybudowali!! |
|
|
![]()
|
|
Wychodzi na to, że w okolicach torów PKP z tyłu huty Bankowa wyrośnie nam centrum hipermarketów i centrów handlowych, podobnie jak teraz na Środuli koło Auchana :) Jak dla mnie OK - ale byle dworzec też równomiernie z tym wszystkim przebudowali albo na nowo wybudowali!! No mysle ze tak bedzie - wogole mogli by jakos tak przebudowac dworzec aby bylo tam planowany dworzec autobusowy, kolejowy oraz jakies sklepy i punkty uslugowe i zeby to stanowilo zwarta calosc. |
|
|
![]()
|
|
Racje masz Dave. Interesująco się teraz zrobi w tamtym rejonie :). Jeśli będzie to takie skupisko samych centrów handlowych to tylko dobrze. Jeszcze, żeby ten dworzec zrobili nowy i będzie miodzio... W takim układzie ciekawi mnie układ komunikacyjny w tamtych rejonach.
I jeśli chcą stawiać nową halę dla MM to gdzie? I dalej nie wiadomo co ze starym Realem... Żeby mogl dalej funkcjonować to chyba jest troche za duży. Hmmm a ta "hala" MM to by mi sie marzyla zaraz obok CH Pogoria :). Ale zeby to nie byl zwyczajny blaszak, tylko cos wkomponowane ^^ -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Wciaz same pytania, potwierdzil sie oficjalnie MM i rozwiazalo to ze bedzie zbudowany od podstaw a nie w starym Realu. Ciekawe czy inspiracja do napisania artykulu byla lektura forum
![]() Co do CH Pogoria to koszt 250 mln zl, 125 to bylo poczatkowo bardzo dawno temu. Szkoda ze DZ nie dowiedzial o lokalizacji MM, skoro juz maja pozwolenie to wszystko jest jasne. I ciekawe czy nas zaskocza lokalizacjami. No i nie wiemy czy miejsce obok dworca jest naprawde "kolejne" czy powstanie tam ktoras z tych inwestycji. Najgorsze to ze nie wiemy jakiego typu bedzie inwestycja Rank Progess, czy hipermarket Carrafour i pare sklepow czy pietrowa galeria i przez to nei wiadomo gdzie i ile zajmie miejsca. Czy w tych pozostalych budynkach i halach na zachod od Reala cos jest czy mozna wyburzyc? Jesli wyburzyc to i Carrefour tam powstanie bo na sama galerie to nie jest dobre miejsce. Moze tam tez powstac MediaMarkt i wtedy zmiesci sie bez wyburzania. Moze to bylby sposob Metro, gdyby zdecydowali sie na pozostawienie starego Reala. ![]() A taki jest teren obok dworca. Tu tez moze powstac wszystko, czesc terenu obok torow zajmie DTŚ ![]() No chyba ze nas zaskocza, bo terenow jest sporo np pietrowa galeria z podziemnym parkingiem zmiescilaby sie przed targowiskiem -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 181 Dołączył: czw, 31 maj 07 Nr użytkownika: 711 Płeć: Mężczyzna GG: 3933460 ![]() |
Co do obaw że dwa Reale w Dąbrowie nie mają miejsca bytu to nie był bym do końca taki tego pewien. "Stary" Real ma inny charakter niż ten w Pogorii. Pogoria będzie galerią (nie lubię tego określenia) handlową do której ludzie przychodzą głównie dla sklepów "pasażowych" ewentualnie do kina, a hipermarket jest - jakby to można ująć - przy okazji. Podobnie ma się sprawa w Plejadzie w Sosnowcu. Tam się jeździ głównie dla sklepów znajdujących się na pasażu. Natomiast "stary" real to typowy market gdzie jedzie się po to by uzupełnić domowe zapasy. Poza tym ilość osób które ostatnio odwiedzają hipermarkety jest na tyle duża, że skutecznie odstraszaja część osób. Ja jestem tego dobitnym przykładem. Od jakiegoś roku w wielko powierzchniowym markecie bywam naprawdę baaaaaardzo rzadko. Staram się nie robić tam zakupów ponieważ zazwyczaj połowę mojego pobytu tam zabiera mi przedzieranie się pomiędzy tabunami ludzi i stanie w kolejce do kasy. Poprostu szkoda mi tracić tyle czasu. Wierzę, że nie jestem odosobnionym przypadkiem. Wydaje mi się również że w moimencie gdy będą dwa lub trzy markety to ilość osób przypadająca na jeden może nieznacznie ulec obniżeniu co wpłynęłoby np na mnie by spróbować znów robić tam zakupy. Takie moje zdanie.
|
|
|
![]()
|
|
Hmmm ja nie twierdze, ze oba nie maja racji bytu. Stary jak najbardziej moglby zostac, tylko wydaje mi sie, ze jest troche za duzy. Co do MM to tez myslalem, ze moglby powstac tuz za Realem przy Katowickiej. Tam przeciez troche terenu jest =]
|
|
![]()
|
|
Hmmm ja nie twierdze, ze oba nie maja racji bytu. Stary jak najbardziej moglby zostac, tylko wydaje mi sie, ze jest troche za duzy. Co do MM to tez myslalem, ze moglby powstac tuz za Realem przy Katowickiej. Tam przeciez troche terenu jest =] I też mysle ze tam powstanie, moze nawet byc polaczony jakims przejsciem z obecnego reala....zobaczymy ale ciekawie sie robi i tyle. |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Prospekt Rank Progress na ukończeniu Puls Biznesu 14.01.2008 08:18 Deweloperska spółka jest na finiszu przygotowań do giełdowego debiutu. Zamierza do grudnia wydać na inwestycje nawet 300 mln zł. E.F. Rank Progress, spółka inwestycyjno-deweloperska, specjalizująca się w realizacji projektów wielkich obiektów usługowo-handlowych, jest już jedną nogą na parkiecie. Kończy prace nad prospektem emisyjnym i jeszcze w tym miesiącu złoży go w Komisji Nadzoru Finansowego. Firma Profescapital, która jest doradcą przy pracach nad prospektem, szacuje ofertę publiczną legnickiej spółki na poziomie 500 mln zł - czytamy w "Pulsie Biznesu". Dla Rank Progress będzie to rok inwestycji. W tegorocznym budżecie firma zarezerwowała na nie 260-300 mln zł. Przewiduje zakończenie kilkunastu projektów. Część z nich ma charakter krótkoterminowy, z przeznaczeniem do sprzedaży m.in. międzynarodowym operatorom wielkich sieci handlowych, tj. Carrefour, Leroy Merlin, IKEA. Pozostała część to projekty długoterminowe, realizowane z przeznaczeniem pod wynajem przez spółkę lub we współpracy z sieciowym operatorem. Rank Progress istnieje od 1997 r. Zamierza zadebiutować na parkiecie w II kwartale. Jak obstawiacie - skonczy sie na Carrefourze? O ile Media Markt maja prawdopodobnie wybudowac w tym roku, to tego pewnie nie zaczna a dopiero w przyszlym jesli chca otwierac w 2010 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
No hala w sensie sklep =]. No oby tak było, bo na grzyba nam magazyny? :>
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
W sumie masz rację, żeby nas tylko nie wydymali i nie wybudowali hali magazynowej ^^... Ale sądzę, że raczej chodzi o sklep, bo inaczej taki DZ napisałby o tym, że to tylko magazyny
![]() -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
Tak spytałem bo jakoś nikt nie mówi budujemy "halę" real czy tesco ![]() Bez obaw ![]() Poza tym Vacu pierwszy dal info wiec DZ nie jest jedynym zrodlem -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Bez obaw ![]() Poza tym Vacu pierwszy dal info wiec DZ nie jest jedynym zrodlem Dokładnie, poza tym jeszcze się nie spotkałem z magazynem/hurtownią MM, tzn. każdy market ma jeszcze dodatkowo swój magazyn ale no właśnie - magazyn oznacza też market, inna rzecz, że jeszcze się nie spotkałem żeby taki magazyn stawiali sami - zawsze wynajmują jakieś stare hale w okolicy ;) |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 46 Dołączył: nie, 01 kwi 07 Skąd: DG / Jaworzno / UK Nr użytkownika: 645 ![]() |
Media Markt w swojej filozofii nie ma zadnych hal-magazynow, czy innych centrow zaopatrzeniowych. Sam sklep jest magazynem, dlatego czesto uklada sie towary na paletach aby to podkreslic, a i na tylach kazdego MM jest zawsze magazyn dodatkowy(w wielkosci ok 25-30% powierzchni sklepu). Sa czeste przewozy sporych ilosci towarow miedzy poszczegolnymi marketami MM, czyli krotko mowiac MM o mniejszej sprzedazy sa magazynami tych Media Marktow o duzej sprzedazy.
..... przynajmniej tak bylo kilka lat temu ![]() Ten post edytował Qni czw, 24 sty 2008 - 00:48 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
..... przynajmniej tak bylo kilka lat temu ![]() Nie wiem jak starsze ale nowe markety mają zawsze magazyn zewnętrzny w niedalekiej okolicy (są to zwykle właśnie jakieś stare wynajmowane hale - co i jeden magazyn przypada na jeden sklep, nie działa to jak jakieś centrum zaopatrzeniowe a raczej jak zaplecze sklepu) gdzie przechowują głównie duże AGD czy np. telewizory. W samych marketach magazyny są zwykle malutkie dlatego często jest tak, że towar niby jest na sklepie a de facto go nie ma. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
Nie sądze aby mieli budować magazyny!
W swej "karierze" pracowałem kiedyś w MM Czeladź i pamiętam "lament" jak otwierano MM w Chorzowie. Że któryś z dotychczasowych sklepów upadnie, że będą cięcia etatów itd. itp. Tymczasem okazało się, ze MM w Chprzowie przyjął sie bez "uszczerbku" dla pozostałych... I przypuszczam, że w ładze MM oceniły, że na tym terenie jest jeszcze miejsce dla kolejnego sklepu. Stąd pewnie pomysł z MediaMarktem w DG! -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: FdZD Postów: 14 Dołączył: śro, 19 gru 07 Skąd: Ząbkowice Nr użytkownika: 969 Płeć: Mężczyzna GG: 3700035 ![]() |
jeśli w mieście jest taka mania budowania markietów to może ktoś wpadnie na pomysł wybudowania hipermarketu w parku Hallera
![]() Ten post edytował darek czw, 21 lut 2008 - 14:15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Dąbrowa G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 626 Dołączył: wto, 15 lis 05 Skąd: PL Nr użytkownika: 168 Płeć: Mężczyzna GG: 3563765 Skype: syzio0 ![]() |
Dobry pomysł! Jestem za wybudowaniem ekologicznego pasażu na świeżym powietrzu + standardowy hipermarket (żywa elewacja!).
|
|
|
![]()
|
|
![]() Dąbrowa G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 626 Dołączył: wto, 15 lis 05 Skąd: PL Nr użytkownika: 168 Płeć: Mężczyzna GG: 3563765 Skype: syzio0 ![]() |
Na mapie, którą dodał ": )" wyraźnie widać, że na działce A1PU planowane jest powstanie dużego centrum handlowego. Porównajcie teren pod CH Pogoria, a tą działką.
Mapa: ![]() (w razie czego proszę usunąć) |
|
|
![]()
|
|
Tak, na terenie miasta sa 4 "obszary lokalizacji obiektow handlowych o powierzchni sprzedazy powyzej 2 tys m2". Sa to te numerowane od 1-4, otoczone zoltymi kwadracikami. Nowoscia dla nas jest ten teren "1" po KWK Paryz. Ladnie wyglada na tej mapie, ale wymaga wiele pracy z przygotowaniem terenu. Jest w duzej czesci zabudowany, sa linie kolejowe i caly czas dziala tam przeciez
![]() ![]() Najwazniejsza sprawa - czy Rank Progress postawi galerie np pietrowa, ktora nie potrzebuje duzo miejsca, czy Carrefour. Co do "4" to niby sporo miejsca ale wszystko to, co tam powstalo jest jakos dziwnie porozrzucane i znacznie ograniczylo mozliwosci. Ale pietrowa galerie albo MM moze by sie upchalo, ale w to watpie. Raczej cos mniejszego. "3" dobrze znana i tu najwieksze prawdopodobienstwo na MM, z racji Reala. Jesli Rank Progress chcialby tam to musieliby wyburzyc istniejace budynki jakas hale, sam nie wiem co tam teraz jest. A prawie cala "2" zajmie Pogoria. Jesli poprowadzic DTŚ blizej torow to po drugiej stronie Przybylaka byloby miejsce. Albo teren miedzy DTŚ a torami, ten fioletowy przeznaczyc tez na handel. I tu jest mozliwosc, przeciez wlasnie teraz ma byc przygotowany nowy plan zagospodarowania dla tego terenu, wlaczajacy wlasnie taki obiekt. Kto wie czy nie przesuna tez tam DTŚ, po to wlasnie bedzie ten nowy plan. Te "P-R" obok dworca to Park&Ride. Drugi obok planowanej stacji niedaleko CA. Nie ten watek ale w Golonogu tez mail byc i na tym planie go nie ma. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
A wysłałeś ":)" maila do Rank Progress?
Co do mapy to te tereny są ciut dziwne.. "4" To nie jest teren Kauflanda i McDonaldsa przypadkiem?? Przeciez tam nic się już chyba nie upchnie, chyba że przy samym chodniku przy Piłsudskiego. "3" ten teren to w ogóle jest dziwnie zaznaczony, dużą część zajmuje Real.. ale wynika z niego także że tereny po DZN PW też tam są, a tam oprócz jednej hali (Termglas) odnowionej i terenu prywatnego (ten przy Katowickiej co jest/był bilbord o sprzedaży) terenów jest trochę ale to tak trochę schowane, w dodatku w sąsiedztwie garaży. Poza tym CYTAT Drugi obok planowanej stacji niedaleko CA. Nie ten watek ale w Golonogu tez mail byc i na tym planie go nie ma. Mówisz o stacji PKP koło CA??? Znaczy że co.. powstanie dodatkowa stacja?? ![]() Ten post edytował kwintosz wto, 04 mar 2008 - 22:39 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
CYTAT Mówisz o stacji PKP koło CA??? Znaczy że co.. powstanie dodatkowa stacja?? tongue.gif Gdzieś mi to umknęło.. Zapewne chodzi o planowany przystanek na planowanej szybkiej kolei aglo (która według planów ma dochodzić do Gołonoga albo nawet HK) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wyslalem dzisiaj.
"4" - dokladnie, ale za Kauflandem w strone PKO troche miejsca jest, jednak naprawde upychac lacznie z parkingiem podziwmnym wiec raczej nie licze tam na nic duzego. No niby ma powstac stacja SKM obok CA i nawet miala miec nazwe "DG Ratusz" ![]() Zobacz pierwsza mape na ostatniej stronie watku o DTŚ - te czarne kolka oznaczaja stacje, jest tez na wysoksci Tysiaclecia -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Obi
CYTAT Protokół Nr XXIII/08 z sesji Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej z dnia 30 stycznia 2008 (...) Radny – Z. Łukasik: Chciałem powiedzieć o tych sklepach wielopowierzchniowych, ten który tam jest planowany, to jest ten, który jest obecnie, nie następny? I Z-ca Prezydenta Miasta H. Zaguła: Tam jest. Chodzi o sklep jako przemysłowy Pogoria. Tam dalej w kierunku Będzina jest wolny teren, który w żaden sposób nie może być wykorzystany, on nie jest własnością Pogorii, czy tej firmy, która buduje Pogorię i tam może powstać sklep wielopowierzchniowy, później w kierunku dworca są rozwiązania, które będziemy chcieli zaproponować jako docelowe. Radny – Z. Łukasik: Panie Prezydencie, czy w tych propozycjach jest proponowany następny wielopowierzchniowy pawilon, sklep, tak oprócz Pogorii, następny? Czy z tego co się orientuję w tych planach następnych jest jeszcze następny w Dąbrowie Górniczej planowany przy Kruczkowskiego? I Z-ca Prezydenta Miasta H. Zaguła: W których? Radny – Z. Łukasik: Te, które będziemy teraz analizować w studium? I Z-ca Prezydenta Miasta H. Zaguła: Chodzi o Katowicką? Radny – Z. Łukasik: Nie. Kruczkowski, róg Piłsudskiego-Kruczkowskiego, chyba tam jest coś takiego w planie? I Z-ca Prezydenta Miasta H. Zaguła: Jest w planie wielkoprzemysłowy dom handlowy, czy obiekt handlowy w okolicy za Real-em, pomiędzy Real-em a zjazdem Centrum Dąbrowy Górniczej. Tam jest planowany. Radny – Z. Łukasik: Czyli dodatkowo w Dąbrowie Górniczej mają oprócz tego co jest czyli Pogorii, mają być dwa następne? I Z-ca Prezydenta Miasta H. Zaguła: Tak. Jeden budowlany czyli OBI, takie są propozycje, czy powstaną faktycznie – nie wiem, ale jest zapotrzebowanie na OBI i jeden Media Markt. Radny – Z. Łukasik: Czy przy projektowaniu teraz takich wielopowierzchniowych pawilonów muszą być przeprowadzone konsultacje społeczne? I Z-ca Prezydenta Miasta H. Zaguła: Według nowego prawa wymagana jest dokładna ewidencja tego typu sklepów, w tej chwili nadrabiamy, ale konsultacje społeczne w tym przypadku nie są przewidziane. Prezydent Miasta – Z. Podraza: Proszę Państwa, powstawanie obiektów wielkopowierzchniowych reguluje odrębna ustawa, my dzisiaj mówimy o planie zagospodarowania przestrzennego, cały proces powstawania sklepów wielkopowierzchniowych odrębna ustawa reguluje. Chciałbym również przypomnieć, że w tej chwili jest zaskarżona do Trybunału Europejskiego. Radny – T. Skóra: Dziękuję bardzo. Ja właściwie Panie Prezydencie nie chciałem zabierać głosu, wstrzymać się w ogóle od głosowania, bo w dużej mierze część tego obszaru należy do Spółki, której jestem wspólnikiem i współwłaścicielem, ale zaintrygowały mnie tutaj pytania Pana radnego Łukasika to raz oraz Pana Prezydenta – odpowiedź na to, że jest planowany taki sklep. Ja chciałbym zapytać, kto takie informacje podaje, że jest planowany, gdyż Spółka Dąbrowa jest w dużej mierze, w 90% posiadaczem tej ziemi, na której zaznaczono na planie ten sklep wielkogabarytowy, a rozumiem, że planista przestrzenny może umieścić tu, jako w przyszłości domniemany obszar w mieście, gdzie może coś takiego nastąpić, jeśli na przykład ta Spółka zlikwiduje działalność. Dlatego jestem zaintrygowany tym co powiedział Pan Prezydent, że jest planowany, to znaczy, że nie wiem czy jest jakiś inwestor, który zgłosił taką chęć, żeby budować tutaj sklep? I Z-ca Prezydenta Miasta H. Zaguła: Tytuł brzmi taki: przystąpić do planu. Radny – T. Skóra: Ja nie ma nic przeciwko przystąpieniu. I Z-ca Prezydenta Miasta H. Zaguła: Jest taka propozycja, bo w trakcie przygotowań zgłoszono taką propozycję natomiast w którym konkretnie miejscu będzie, to wyniknie z planu. Nie umiem powiedzieć czy będzie na terenie Spółki, której Pan jest właścicielem. Poprzez zmianę w Spółce, przysporzymy przyrostu wartości tego gruntu, zapłaci Spółka opłaty – rentę planistyczną, a jak obniżymy wartość to zapłacimy odszkodowanie, no tak tylko mogę odpowiedzieć. Jest propozycja, że, bo właściciel tego gruntu, który się znajduje między Pogorią a torami tam dalej, zgłosił taką chęć, że wybuduje tam, zgłosił konkretnie chęć budowania sklepu OBI, czy go wybuduje czy nie, trudno mi jest powiedzieć. Prezydent Miasta – Z. Podraza: Ja chciałbym uzupełnić, bo to jest pewnie to co pytał Pan Tomasz Skóra. Chęci jest wiele, bo wiele różnych pojawia się inicjatyw, natomiast nie podjęto żadnych procedur w tym względzie, czyli tak de facto nikt nie zgłosił. (...) Fajnie ze Obi, bo w okolicy nigdzie nie ma, a najblizszy daleko, a w samej DG budowlanego brak. I teraz pytanie, czy to kolejna inwestycja, czy Obi znajdzie sie w inwestycji Rank Progress. Maja miec 12 tys a to dla Obi za duzo (5-9 tys), ale zawsze moga uzupelnic, bo to bedzie Centrum Handlowe. Ale nie pasuje, no chyba ze do tego maly Carrefour, ale wtedy o tym na sesji by powiedziano hmm. Wiec wyglada ze to osobno, bo przeciez nie ma czegos takiego jak Obi z pasazem ![]() A koszt budowy CH Rank Progress zbyt duzy jak na zwykla samotna hale Obi. Moze to Obi powstanie po drugiej stronie Przybylaka, wedlug obecnego planu miedzy DTŚ a torami, skoro kupili juz teren, a tamten "1" prawie caly nalezy do ZPMW Dabrowa i nie ma do niego dojazdu. Obecnie nie jest zaznaczony na handel wiekopowierzchniowy i ten plan mialby to zmienic hmm. Dziwne sformulowanie "jest zapotrzebowanie". Zapotrzebowanie jest na wiele innych heh, pewnie chodzilo o zainteresowanie inwestorow. A dla Media Markt jest juz przeciez wydane pozwolenie budowlane, wiec nie bardzo rozumiem. Chociaz dopoki nie wybuduja wszystko mozliwe ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Update, poszukalem
![]() Mozna zmienic nazwe watku, bedzie sie u nas troche budowalo, to kolejna osobna inwestycja, a wlasciwie to dwie ( pewnie obok siebie ): CYTAT Projekt koncepcyjny zabudowy terenu dla supermarketów "W. Beutin" i "OBI" w Dąbrowie Górniczej - gł. projektant: arch. I. Krawiec (w ramach SAP-Projekt Południe) inwestor: W.Beutin http://www.atrium.krakow.pl/benio.html Beutin tajemniczy, niemiecka firma i co to moze byc oprocz Obi. W Katowicach maja budowac biurowiec z wielopoziomowym parkingiem, galeria handlowa, apartamentami i restauracja na dachu. I w artykulach o katowickiej inwestycji wspominaja o DG, np tu DZ: CYTAT W naszym regionie niemiecki inwestor kilka lat temu kupił działkę w Dąbrowie Górniczej, ale jak do tej pory, nie została ona zagospodarowana. CYTAT Od 27 lipca 2005 roku W. Beutin Polska Sp. z o.o. jest właścicielem gruntu przy
ul. Młyńskiej w Katowicach. Plany związane z tą działką obejmują wybudowanie obiektu, którego największą część będzie stanowił kilkupoziomowy parking. Obiekt pomieści również część handlowo-usługową, biurową a także restaurację na ostatniej kondygnacji. Władze miasta wydały decyzję o Warunkach Zabudowy i Zagospodarowania Terenu, trwają właśnie przygotowania do wystąpienia o pozwolenie na budowę. Firma W. Beutin Polska jest także właścicielem nieruchomości komercyjnej w Dąbrowie Górniczej. Prezes W. Beutin Polska, Wolf Beutin, jest również znaczącym inwestorem w Wielkopolsce, gdzie działa zakład produkcyjny zatrudniający 70 pracowników. Podpoznańskie przedsiębiorstwo Hammer to producent wysoko przetworzonych zadrukowanych opakowań z kartonu. Kapitał zakładowy spółki wynosi 15 mln. złotych. Odbiorcami opakowań są m.in.: Danone, Hochland, Gilette, Unilever, US Pharmacia. Więcej informacji firmie Hammer można uzyskać pod adresem: www.hammer-poznan.pl Podstawowe informacje o firmach: W. Beutin Polska Sp. z o.o. została zarejestrowana w Katowicach w 1999 roku Kapitał zakładowy: 2 560 000 PLN Prezes Zarządu: Wolf Beutin Zatrudnienie: 7 osób Hammer Sp. z o.o. funkcjonuje w Tarnowie Podgórnym od 1997 roku Kapitał zakładowy: 15 000 000 PLN Prezes Zarządu: Wolf Beutin Zatrudnienie: ok. 70 osób -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Teraz taki wysyp będzie tych hipermarketów ^^. Dąbrowa była martwą strefą w tym temacie. Wreszcie w końcu doceniają nasze miasto...
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 369 Dołączył: wto, 14 mar 06 Skąd: Łosień / Gołonóg Nr użytkownika: 192 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT(":)") Projekt koncepcyjny zabudowy terenu dla supermarketów "W. Beutin" i "OBI" w Dąbrowie Górniczej - gł. projektant: arch. I. Krawiec (w ramach SAP-Projekt Południe) inwestor: W.Beutin http://www.atrium.krakow.pl/benio.html i na tej samej stronie można przeczytać kilka pozycji wyżej: CYTAT Projekt realizacyjny domu handlowego "real,-" w Dąbrowie Górniczej - gł. projektant: arch. I. Krawiec (w ramach SAP-Projekt Południe), inwestor: Metro GBS Objekt 34, obiekt zrealizowany więc ten sam projektant. |
|
|
![]()
|
|
Więc powstaną kolejne blaszaki... Oby nigdzie w centrum miasta... Obok Reala na Katowickiej niech powstają...
|
|
![]()
|
|
Przeciez mniej wiecej wiadomo gdzie bedzie OBI, albo po drugiej stronie Przybylaka przed torami, albo kawalek dalej w strone Bedzina
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
to nie to
|
|
![]()
|
|
To w takim razie co?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Ta firma to jakiś kogucik o której było głośno gdzieś w 2005/6 bo miała budować w Katowicach obom UM koło dworca na parkingu właśnie wspominany biurowiec. Firma znikła, potem sprzedała działkę innej firmie i tyle pozostało z ich inwestycji biurowej w Katowicach
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
CYTAT ![]() Media Marktu nie będzie, drugie centrum handlowe w powijakach Wiele wskazywało na to, że w najbliższym czasie w mieście ruszą dwie kolejne inwestycje. Miał to być Media Markt ze sprzętem AGD i RTV oraz centrum handlowe, w które chce zainwestować legnicka spółka Rank Progress. Z najnowszych informacji wynika jednak, że pierwszej inwestycji nie będzie na razie w ogóle, a szczegóły drugiej będą znane za kilka miesięcy. Zgodnie z danymi uzyskanymi wcześniej w dąbrowskim magistracie pozwolenie na budowę Media Marktu uzyskał katowicki developer Pol-Mast. Miało być ważne dwa lata i w tym czasie powinna ruszyć budowa. Dzisiaj okazuje się, że były to błędne dane. - Interesowaliśmy się tą sprawą, ale nie doszło do żadnych konkretnych ustaleń. Za wcześniej jest mówić, czy będziemy uczestniczyć w tym przedsięwzięciu - przyznaje Eugeniusz Iwanicki, pełnomocnik ds. inwestycyjnych Pol-Mastu. - Poszukujemy dogodnych lokalizacji dla naszych kolejnych marketów w kilku miejscach w Zagłębiu i na Śląsku. Nie tylko w okolicach dąbrowskiego Reala, więc żadne wiążące decyzje jeszcze nie zapadły - dodaje Wioletta Batug, rzecznik Media Marktu. Z wyjaśnień dąbrowskich urzędników wynika, że gdzieś wkradł się błąd i pozwolenia na budowę rzeczywiście nie ma. Jakby tego było mało, brany pod uwagę teren za Realem przy ul. Katowickiej nie jest ujęty w planie zagospodarowania przestrzennego pod tego typu inwestycje, a jego ewentualne przekształcenie może potrwać nawet ponad rok. Nadal tajemnicą handlową objęte są natomiast negocjacje w sprawie inwestycji spółki Rank Progress, która zamierza kosztem ok. 75 mln zł wybudować w mieście drugie centrum handlowe (po Pogorii) o powierzchni 12 tys. m. kw. Ostateczna decyzja w sprawie jego lokalizacji ma zapaść na przełomie maja i czerwca br. - Wstrzymaliśmy na razie prace projektowe, ponieważ pojawiły się nowe możliwości, które być może pozwolą nam na zmianę koncepcji budowy - podkreśla Dariusz Wyborski, dyrektor Zespołu Public Relations Rank Progress. (PAS) - POLSKA Dziennik Zachodni www.dabrowa.naszemiasto.pl No więc jak nie wiedzieliśmy nic do tej pory, tak nie wiemy nadal.. Ten post edytował kwintosz pią, 04 kwi 2008 - 00:56 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
|
|
![]()
|
|
spokojnie
![]() Nic nie wskazywalo ze Rank Progress mialby ruszyc niebawem z inwestycja, bo wstepne plany otwarcia to dopiero 2010. Kolejna bzdura - "na razie w ogole", to jedno przeczy drugiemu. Albo na razie, albo w ogole. Nie moze byc na razie troche, buduja teraz, pozniej, lub wcale ![]() Ciekawe jak moglo dojsc do takiego bledu, pozwolenie jest albo nie ma, prosta sprawa. A MM niekoniecznie musi zbudowac ten Pol-Mast. A najwieksza bzdura artukulu to o tym planie zagospodarowania. Jak moglby byc ujety w planie, skoro dla tego terenu aktualnie taki plan nie istnieje? Plan zagospodarowania wogole nie jest konieczny do wydania pozwolenia. Wydaje sie je wtedy na podstawie decyzji o warunkach zabudowy. Do tego tam gdzie nie ma planu obowiazuje studium uwarunkowan i kierunkow zagospodarowania przestrzennego, a w najnowszym dokladnie ten teren jest przeznaczony na obiekty handlowe powyzej 2 tys m2. Ponadto pod koniec listopada przystapiono do sporzadzenia "Miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego miasta Dąbrowy Górniczej dla terenów położonych w rejonie ulic: Królowej Jadwigi - Alei Róż - Katowickiej - Majakowskiego" obejmujacego ten teren. A MM sie nie dziwie, prawie zawsze ukrywaja do konca lokalizacje. Ciekawe za to z Rank Progress. Co to za nowe mozliwosci? Okolice dworca? Co do lokalizacji to nie pamietam kto na ktorejs komisji albo sesji RM pytal co z budowa CH przy Pilsudskiego/Kruczkowskiego (czyli za komenda). Dostal calkowicie wymijajace odpowiedzi i dyskusja zostala skierowana na Katowicka. Albo ten ktos sie pomylil i byl niedoinformowany, albo przeciwnie i trzymane jest to w tajemnicy. Jednak jednego z artykulu sie dowiedzielismy - MM obok starego Reala, tak jak przypuszczalismy -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dostalismy odpowiedzi na naszego maila od Pana Prezydenta:
CYTAT W którym miejscu stanie hipermarket Media Markt, o którego budowie donosiła prasa? Na tę chwilę żaden inwestor nie otrzymał pozwolenia na budowę hipermarketu Media Markt. Firma PolMast, o której pisano w mediach zwróciła się w zeszłym roku do naszego magistratu o uzyskanie warunków zabudowy pod ewentualną lokalizację budowy Media Markt. W którym miejscu będzie realizowana inwestycja Rank Progress? Czy można już "zdradzić" więcej szczegółów (sama galeria handlowa czy wraz z hipermarketem (np Carrefour)? Posiadamy informacje, że spółka Rank Progress zakupiła w zeszłym roku działkę u zbiegu ul. Granicznej i al. Zagłębia Dąbrowskiego. Zgodnie z planem zagospodarowania przestrzennego teren ten jest przeznaczony m. in. pod działalność usługową i handlową. Dotychczas firma Rank Progress w kontaktach z Urzędem Miejskim nie podjęła kroków formalnych zmierzających do podjęcia jakiś inwestycji w tym miejscu. Dlatego jest zbyt wcześnie, by mówić o szczegółach dalszych przedsięwzięć prowadzonych przez spółkę na tym terenie. super ![]() Nie spodziewalismy, ze to tutaj. Pewnie chodzi o ten rog, bo po przeciwnej stronie bedzie zakrecala DTŚ i bedzie stacja SKM. Na tym niedokonczonym budynku bylo info ze do sprzedania i z tego co pamietam pisalo ze dzialka ponad 11 tys m2, a na stronie Rank Progress pisza 12 tys m2. Wiec jasne ze nie bedzie to blaszak, bo musi byc pietrowe, przynajmniej parking na 1 poziomie. Takze okolicami bylej KWK Paryz interesuje sie jeszcze ktos inny. Chyba ze tam OBI (o ile nie po drugiej stronie Przybylaka) i ten drugi ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Zawsze mnie interesowała ta działka. Wie ktoś może, co tam miało powstać i dlaczego nie powstało, i stoi tam ten niedokończony obiekt??
To miejsce mi pasuje na hotel. Jakoś nie widzę w tamtym miejscu żadnej inwestycji handlowej. Jakoś tak dziwnie. Od żadnej strony na chwilę obecną to nie będzie skomunikowane w jakiś szczególny sposób. Chyba że myśląc perspektywicznie i mając DTŚ na uwadze to może i racja.. -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
|
|
![]()
|
|
Wlasnie nie wiem co to mialo byc, czy jakis pawilon albo przychodnia. Po drugiej stronie byl niedokonczony znacznie wiekszy budynek TZNu, ktory zostal zburzony pod CA.
Za X lat ulica Graniczna powinna byc fajna. Teraz straszy od komendy (garaze i wolne przestrzenie) az po Al. Zaglebia Dabrowskiego. Kiedys zostanie to zabudowane Przeciez komunikacyjnie latwo dotrzec, blisko glownego ciagu - Pilsudskiego i zaraz obok DTŚ. Wczesniej czy pozniej przy innej wladzy czy nawet obecnej autobusy na pewno tu dotra. Moze przyczyni sie do tego ta inwestycja i bedzie naciskal inwestor. Zreszta sami ludzi wymusza -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jak dobrze pamietam, to tam miał byc nowy biurowiec i przychodnia nieistniejącej już SI DELAM (nie mylić z DAMEL), później miało byćprzerobione na mieszkania komunalne, ale pewnie jak III pawilon TZN zostanie zburzony.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
No i juz wiemy! RankProgress ma nowa, o wiele lepsza strone internetowa ze znacznie wieksza iloscia informacji, aktualnosciami, komunikatami,wizualizacjami itp.
Reale beda mialy konkurencje W wielkopowierzchniowych centrach handlowych ![]() CYTAT Obecnie w realizacji znajdują się projekty inwestycyjne w Dąbrowie Górniczej, Grudziądzu, Jastrzębiu Zdroju, Kłodzku, Opolu, Szczecinie i Zgorzelcu. Głównym partnerem tych projektów jest Carrefour. CYTAT Rank Progress SA wybrał DTZ 2007-12-15 14 grudnia została podpisana umowa miedzy Rank Progress SA a DTZ (www.dtz.com/pl) dotycząca kompleksowej współpracy, w tym: opracowania konceptu, wynajmu, opracowania struktury najemców, marketingu oraz komercjalizacji centrów handlowych znajdujących się w portfelu Rank Progress SA Umowa dotyczy 13 centrów handlowych o łącznej powierzchni ponad 220 000 m kw. zlokalizowanych w takich miastach jak: Zamość, Kłodzko, Kalisz, Świdnica, Głogów, Katowice, Jelenia Góra, Dąbrowa Górnicza, Legnica. Renata Kusznierska, Regionalny Dyrektor Działu Powierzchni Handlowej w DTZ komentuje: Jesteśmy dumni, że zostaliśmy wybrani i obdarzeni zaufaniem przez Rank Progress SA przy tak dużym projekcie, tym bardziej, że oferta DTZ w obszarze powierzchni handlowych poszerzyła się znacznie w ostatnim czasie, w wyniku zwiększenia o kilkadziesiąt osób zespołu ekspertów specjalizujących się w powierzchniach handlowych. W celu uzyskania dodatkowych informacji, prosimy o kontakt z DTZ: Maksymilian Pawłowski Email: Maksymilian.Pawlowski@dtz.com Tel.: +48 (0)22 222 3000 Fax: +48 (0)22 222 3001 Informacja o firmie DTZ DTZ jest jedną z wiodących międzynarodowych firm doradczych w zakresu nieruchomości. Zatrudniającą na całym świecie ponad 11 000 osób w biurach zlokalizowanych w 140 miastach w 45 krajach. Firma działa na rzecz międzynarodowych firm, instytucji finansowych, deweloperów, inwestorów oraz rządów. Korzenie przedsiębiorstwa sięgają 1784 roku, kiedy została utworzona w Wielkiej Brytanii spółka, która wraz z przemianami własnościowo-prawnymi i systematycznym zwiększaniem skali działania przekształciła się w firmę DTZ. W Polsce firma DTZ obecna jest od 1994 roku, stanowiąc część spółki DTZ Holdings plc, notowanej od 1987 r. na giełdzie papierów wartościowych w Londynie. Wraz z poszerzeniem oferty usług w zakresie powierzchni handlowych, DTZ jest obecnie jedną z największych w Polsce firm doradczych na rynku nieruchomości. Zatrudniającą ponad 170 pracowników, świadczących usługi z zakresu: doradztwa inwestycyjnego, pośrednictwa, pozyskiwania gruntów, wycen nieruchomości, badań rynkowych, wsparcia technicznego oraz zarządzania nieruchomościami (centra handlowe i inne powierzchnie komercyjne). DTZ Polska Sp. z o.o. DTZ Management Polska Sp. z o.o. www.dtz.com/pl Miejsca na parking to tam nie ma, wiec parking bedzie podziemny lub na kondygnacji "0", a Carrefour nad. Cekawe ile sklepow sie znajdzie -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Sun of a beach ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 202 Dołączył: nie, 18 lis 07 Nr użytkownika: 883 Płeć: Mężczyzna GG: 6460675 Skype: peterek.fm ![]() |
I jeśli sklep będzie piętrowy może nie dostaniemy tragicznego blaszaka ^^
Coraz bardziej podoba mi się ta inwestycja. edit. Niczego wybitnego się nie spodziewam, ale przynajmniej nie będzie nic szpecącego. I ciekawe czy całość sprowadzi się do samego Carrefoura czy jakieś miejsce na galerię handlową się znajdzie. Ten post edytował Peterek pon, 21 kwi 2008 - 15:50 -------------------- "Słońce lśni, mieni się, jak ze złota sztabka, trafia szlag, że nie można go skraść"
|
|
|
![]()
|
|
Na tym niedokonczonym budynku wisi wciaz stara tabliczka, dzialka do sprzedania o powierzchni 11390 m2, a CH ma miec 12 tys m2.
Oni budowali tez w Bialymstoku i tam na "0" wlasnie parking ![]() Ale kto wie jak to u nas moze wygladac, architektury wybitnej to nie bedzie, zeby tylko przyzwoicie -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
KK25 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 975 Dołączył: czw, 29 lis 07 Skąd: Manhattan Nr użytkownika: 917 Płeć: Mężczyzna GG: 5456583 ![]() |
Na tym niedokonczonym budynku wisi wciaz stara tabliczka, dzialka do sprzedania o powierzchni 11390 m2, a CH ma miec 12 tys m2. Oni budowali tez w Bialymstoku i tam na "0" wlasnie parking ![]() Ale kto wie jak to u nas moze wygladac, architektury wybitnej to nie bedzie, zeby tylko przyzwoicie To pewnie będzie podobe do katowickich '3 stawów' (budynek główny - z realem) |
|
|
![]()
|
|
a kiedy ma zaczac sie cos dziac namacalnego?
|
|
|
![]()
|
|
Ja mam nadzieję że urząd miasta nie wyda zgody na budowę w tym miejscu blaszaka czy też dużego centrum handlowego. Naprawdę nie są już nam potrzebne w mieście tego typu obiekty, a wybudowanie w tym miejscu CH zburzy całkiem już naruszony przez CA ład architektoniczny.
Teren ten nadaję się tylko pod budowę budynków mieszkalnych. |
|
|
![]()
|
|
A ja właśnie tam widziałbym galerię handlową z prawdziwego zdarzenia.
![]() ![]() Ja żałuje że działka przy Piłsudskiego zaraz obok Kauflanda jest w rękach prywatnych i nic się tam nie dzieje, bo to świetna miejscówka. Tak jak i zresztą trochę dalej w kierunku centrum przy targu. Ciekawe jaka będzie ta inwestycja no i jaki jest możliwy termin jej realizacji. Póki co to możemy powróżyć z fusów.. ![]() -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
|
|
![]()
|
|
A ja właśnie tam widziałbym galerię handlową z prawdziwego zdarzenia. ![]() ![]() Po wybudowaniu CH w tym miejscu region ten umrze w korkach, a komunikacja autobusowa i tak nie będzie realizowana bo jak wiemy UM tłumaczy że się nie da. Ja bym tam widział budynek biurowo-mieszkalny z parkingiem podziemnym. Hotel też tam nie pasuje bo tego typu inwestycje powinny być lokowane jak najbliżej centrum miasta. Ja żałuje że działka przy Piłsudskiego zaraz obok Kauflanda jest w rękach prywatnych i nic się tam nie dzieje, bo to świetna miejscówka. Tak jak i zresztą trochę dalej w kierunku centrum przy targu. Z tego co wiem to działka była wystawiona na sprzedaż i nawet chyba została sprzedana. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 385 Dołączył: sob, 15 mar 08 Skąd: Dąbrowa Górnicza Mydlice Nr użytkownika: 1,162 Płeć: Mężczyzna GG: 5107261 ![]() |
a gdzie to CH maja budowac bo niewiem
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
a gdzie to CH maja budowac bo niewiem ![]() Przecież masz na zdjęciu zaznaczone kilkanaście postów wyżej. Ten post edytował Leszek wto, 22 kwi 2008 - 11:23 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Przecież masz na zdjęciu zaznaczone kilkanaście postów wyżej. Teren jest dość atrakcyjny no i panie z UM miałyby gdzie robić zakupy (w czasie pracy). Ogólnie bardziej widziałbym tam kolejne bloki mieszkalne (obok tych dwóch nowych) no ale jak ma powstać CH to pewno powstanie....byle by nie kolejny blaszak a właśnie jakaś przyjemna galeria handlowa....w koncu w okolicy jest osiedle tych domków dla elit... ![]() |
|
|
![]()
|
|
Tam nigdy nie bylo ladu architektonicznego. Wielki teren wokol ulegnie calkowitej przebudowie, a wlasciwie budowie. Mina moze dziesiatki lat, ale wszystko z pewnoscia sie zmieni, co gorsze i mniejsze z czasem sie wykruszy.
![]() A czy takie obiekty sa nam potrzebne to wie najlepiej inwestor. A z DG ludzie jednak jezdza tez poza granice miasta do Carrefoura. Oczywiscie wladze powinny naciskac w sprawie wygladu. Mimo budowy Pogorii, to w samej DG CH bedzie i tak wyjatkowo malo. Porownujemy sie z powodu Mayland do mniejszego Slupska, gdzie Jantar bedzie chyba najgorszym CH z 3 obecnie budowanych, w Opolu tez buduja inne lepsze, mimo ze Karolinka duzo wieksza od Pogorii. Nie trzeba dodawac ze w tych miastach dzialaja juz inne hipermarkety. Troszke od nas mniejsze Opole: Makro, OBI, Castorama, Galeria Piastowska, Galeria Opolanin (z Tesco), CH Arkadia (m.in. EMPiK, Galeria Centrum), CH Real (m.in. Real, MediaMarkt), Galeria Tesco (ul. Ozimska), Solaris Center (pl. Kopernika - w budowie, m.in. Zara, Alma, C&A), CH Karolinka (ul. Wrocławska - w budowie, m.in. Real, Leroy Merlin, Electro World, EMPiK), Galeria Turawa (w planach, m.in. Carrefour, Praktiker). Sam sie zastanawialem, jaki jest prog oplacalnosci, i gdzies czytalem, ze fachowcy mowili o jednym duzym hipermarkecie na kilkanascie tysiecy mieszkancow (byla podana dokladna liczba ale nie pamietam). Wiec wciaz sa duze rezerwy. A nasza Pogoria na to co sie obecnie dzieje, jest nawet mala. W duzo mniejszych miastach powstaja wieksze. To jest ciekawe: "Wstrzymaliśmy na razie prace projektowe, ponieważ pojawiły się nowe możliwości, które być może pozwolą nam na zmianę koncepcji budowy - podkreśla Dariusz Wyborski, dyrektor Zespołu Public Relations Rank Progress." Ja wole zeby to powstalo, niz czekac X lat i zeby teren dalej straszyl. Niewiadomo kiedy pojawi sie kolejny chetny i nie ma gwarancji, ze bedzie mial lepszy pomysl. Chyba lepszym miejscem na hotel bylby rog Granicznej i Pilsudskiego. Albo jakis fajny bydynek uslugowy. Co do terminu realizacji to jest to prawdopodobnie 2010 (otwarcie). -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
w koncu w okolicy jest osiedle tych domków dla elit... ![]() Nie przesadzajmy, że każdy kto ma domek to od razu elita ![]() Ale jak 8 lat temu ktoś kupił domek we względnie spokojnej okolicy, a za kilka lat obudzi się między hipermarketem a autostradą to może go szlag trafić. Taka jest niestety rzeczywistość podejmowania jakichkkolwiek życiowych planów w naszym kraju ![]() |
|
|
![]()
|
|
istnieje spore prawdpodobienstwo, ze ta firma zaprojektuje http://www.niebudek.com.pl/
Wspolpracuja z Rank Progress i Carrefourem -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
na przelomie maja i czerwca miala byc decyzja Rank Progress i wiecej szczegolow
CYTAT Prospekt Rank już w nadzorze
Puls Biznesu 21.05.2008 05:34 Deweloperska spółka z Legnicy jest już jedną nogą na parkiecie. Pieniądze z giełdy dodadzą jej skrzydeł. Komisja Nadzoru Finansowego już bada prospekt emisyjny spółki specjalizującej się w realizacji wielkich obiektów usługowo-handlowych. Według informacji "Pulsu Biznesu", spółka chce zdobyć około 300 mln zł. Mają one wesprzeć rozpoczęte inwestycje. Jesienią w centrum Legnicy zostanie zakończona budowa jednego z nich. W części handlowej znajdą się sklepy marek H&M oraz New Yorker, a część zajmą mieszkania. — W Legnicy kontynuujemy też rozbudowę Galerii Piastów. Znajdzie się w niej m.in. pierwsze w mieście wielosalowe kino Helios —mówi Andrzej Bartnicki, członek zarządu Rank Progressu. W maju spółka rozpoczęła budowę galerii Twierdza Kłodzko. Trwa też komercjalizacja galerii handlowych Tęcza w centrum Kalisza i Futura w Zamościu. — Przygotowujemy także trzy interesujące projekty w segmencie inwestycji o charakterze mieszanym —wyjaśnia Jan Mroczka, prezes firmy. To m.in. obiekt w centrum Katowic za 386 mln zł, inwestycja w Nowy Browar w Legnicy za 76,5 mln zł oraz inwestycja Marina Park we Wrocławiu za 445 mln zł. Firma kontynuuje także projekty w Dąbrowie Górniczej, Jastrzębiu-Zdroju, Opolu, Szczecinie, Jeleniej Górze, Świdnicy, Gorzowie i Białymstoku. Szacuje, że w najbliższych czterech latach wyda na inwestycje 1,3 mld zł. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Rank Progress musi jakos wspolpracowac, albo kupil teren od Silesian Investment Center.
Znajduje sie u nich w ofertach inwestycyjnych "Dąbrowa Górnicza ul.Graniczna, nieruchomość o pow. 11390 m2" i tu powierzchnia jest identyczna jak na tej tabliczce wiszacej na nieukonczonym budynku. Jest tez w ofertach inwestycyjnych realizowanych (projektowanie, wykonawstwo): "Dąbrowa Górnicza ul.Graniczna nieruchomość o pow. 9600 m2 możliwa zabudowa usług komercyjnych o pow. użytkowej ok. 18000 m2." ![]() ![]() CYTAT Powstanie firmy było odpowiedzią na zapotrzebowanie rynku, na którym pojawiła się konieczność funkcjonowania przedsiębiorstw, które jako podmioty koordynujące cały proces inwestycyjny doprowadzają do efektu końcowego tj. powstania nowej formy zagospodarowania terenu. Przedmiot działalności przedsiębiorstwa w związku z tym objął min.:
obrót i zarząd nieruchomościami oraz inwestycje na nieruchomościach w zakresie: a) usług związanych z budową lub zagospodarowaniem nieruchomości i ich sprzedażą, ![]() usługi pośrednictwa kredytowego, na które nie jest wymagana koncesja ani zezwolenie; działalność w zakresie architektury, inżynierii i pokrewnego doradztwa technicznego, a w szczególności projektowanie łącznie ze sprawowaniem nadzoru autorskiego i inwestycyjnego; roboty budowlane. Tak skonkretyzowany przedmiot działalności firmy w połączeniu z doświadczeniem zatrudnionej kadry pozwolił na rozpoczęcie jej funkcjonowania zgodnie z wytyczonym celem. w 1999 roku firma nawiązała stałą współpracę z Koncernem Paliwowym "Aral". Efektem tej współpracy jest wybudowanie w roku 2000 4 stacji paliw w Bytomiu - Stroszku, Lublińcu, Piekarach Śląskich i Wadowicach oraz w 2001 5 stacji paliw w Rybniku, Żywcu, Raciborzu i dwóch w Katowicach. W realizacji w/w przedsięwzięć firma Silesian Investment Center pełniła funkcję Inwestora Zastępczego, do którego obowiązków należało: uczestnictwo w pozyskiwaniu terenu przez inwestora; uzyskanie decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu; opracowanie projektu budowlanego; uzyskanie wymaganych opinii i uzgodnień; uzyskanie pozwolenia na budowę; wyłonienie w drodze przetargu Generalnego Wykonawcy Inwestycji; kompleksowy nadzór inwestycyjny na budowach; uzyskanie pozwolenia na użytkowanie. Dalszy rozwój firmy prowadzony był w podobnym zakresie dot. realizacji hipermarketów i supermarketów. Większość zrealizowanych inwestycji odbywała się na własnych terenach. Inwestor otrzymywał gotowy produkt z pozwoleniem na użytkowanie. Rok 2007 był rokiem, gdzie część kadry przesunęła się w kierunku przygotowywania i realizacji inwestycji mieszkaniowych. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Zacytuje Olo (vel kelo) z forum GW:
CYTAT dowiedziałem się ze śródeł nie potwierdzonych, że na krańcach placu miało powstać OBI. Ale ze względu na to, że kafarowanie CH spowodowało pęknięcia w budynkach Huty Bankowej, nie zezwolonoo na ubijanie ziemi pod OBI. Czy na dabrowa-gornicza.org są podobne informacje? No wlasnie, nie mamy podobnych info? Wiemy ze jest planowany OBI, co mozna przeczytac w tym temacie i ma sie chyba znalezc po drugiej stronie ul. Przybylaka. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Rozpoczelo sie przygotowywanie terenu pod Carrefoura, ktorego ma zbudowac Rank Progress. Zaczeli wyburzac ten niedokonczony budynek.
|
|
![]()
|
|
Aż se chyba rower skręce i podjade tam z aparatem
![]() Ciekawe jak długo będą trwały prace. Niby chcą to w 2010 otworzyć -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
To pewnie tylko przygotowanie terenu, a wlasciwa budowa (tez pewnie) zacznie sie w przyszlym roku. Ciekawe czy juz maja pozwolenia. Przed wakacjami mieli podac szczegoly (mowili o nowych mozliwosiach i zmianach w projekvie) i cisza. DZ tez o tym zapomnial.
Watpliwe zeby nam cos odpowiedzili ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Pawilon OBI wg wszystkowiedzących wiewiórek będzie stał na końcu placu CH Pogoria. Budowa jest opóźniona z uwagi na problemy z wydaniem zgody na kafarowanie. Tak zgoda już jest. Pojawił się więc wysięgnik i lada dzień ruszą prace. Ten post edytował olo sob, 25 paź 2008 - 14:41 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzieki za wiesci o OBI
![]() Edycja: ten fragment wypowiedzi pana Zaguły: CYTAT właściciel tego gruntu, który się znajduje między Pogorią a torami tam dalej, zgłosił taką chęć, że wybuduje tam, zgłosił konkretnie chęć budowania sklepu OBI
|
|
![]()
|
|
Użytkownik ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 160 Dołączył: wto, 11 mar 08 Skąd: z Dupy Nr użytkownika: 1,151 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Apropo Obi to widzialem dzisiaj wlasnie ten dzwig, ktory stoi na koncu parkingu CH Pogoria tuz obok Gali.
A co do Media Markt to gdzie on mialby powstac? W ktorym miejscu dokladnie? |
|
|
![]()
|
|
Jesli mialby powstac po tej samej stronie ulicy za parkingiem Pogorii to za wiele miejsca tam nei ma, a jeszcze parking. No chyba ze w porozumieniu beda wykorzystywac ten. Pierwszy inwestor, ktory mial budowac OBI zrobil projekt koncepcyjny dla OBI i jeszcze jakiegos niezidentyfikowanego drugiego.
Media Markt ma (mial?) byc obok Reala na Katowickiej. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Hmm z tego co wiem to jest tam miejsce w rogu na mały budynek, a parking pewno będzie współdzielony...takie OBI to nie ma za wiele klientów jeśli porównać tych z CH....
|
|
|
![]()
|
|
Użytkownik ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 160 Dołączył: wto, 11 mar 08 Skąd: z Dupy Nr użytkownika: 1,151 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Obok Reala na Katowickiej... No miejsce dobre ale cisza przed burza jezeli chodzi o Media Markt... .
![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 2 Dołączył: nie, 26 paź 08 Nr użytkownika: 2,163 Płeć: Mężczyzna ![]() |
ej sorry bo ja nie w temacie co ma powstac na ul.Granicznej?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Prawdopodobnież CH Rank Progress. Czyli Carrefour
|
|
![]()
|
|
ej sorry bo ja nie w temacie co ma powstac na ul.Granicznej? ![]() Polecam czytać wątek od początku, wszystko pisze co i jak. Ludzie, ostatnio sporo nowych osób przybywa i w kółko pojawiają się te same pytania - tak jak w wątku o CH. Trochę wystarczy poszukać, od tego jest szukajka. Wracając do tematu.. Szer to jest fragment gdzie jest/był ten nieskończony budynek? Bo mi na to wychodzi a nie poznaje do końca, a przyznam że w tamtej okolicy aż tak często nie jestem. Jeśli tak, to rozumiem że to są jego gruzy? To kiedy jak coś go zburzono? Ten post edytował kwintosz nie, 26 paź 2008 - 16:41 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
|
|
![]()
|
|
Polecam czytać wątek od początku, wszystko pisze co i jak. Ludzie, ostatnio sporo nowych osób przybywa i w kółko pojawiają się te same pytania - tak jak w wątku o CH. Trochę wystarczy poszukać, od tego jest szukajka. Wracając do tematu.. Szer to jest fragment gdzie jest/był ten nieskończony budynek? Bo mi na to wychodzi a nie poznaje do końca, a przyznam że w tamtej okolicy aż tak często nie jestem. Jeśli tak, to rozumiem że to są jego gruzy? To kiedy jak coś go zburzono? Tak to gruzy tego niedokończonego obiektu który został zburzony jakoś 2 tygodnie temu.... |
|
|
![]()
|
|
eee to jak oni zburzyli ten stary budynek to pewnie cos z tego CH Rang Progress bedzie
![]() |
|
|
![]()
|
|
Dzieki za wiesci o OBI ![]() Teren w stronę torów kolejowych nich lepiej pozostanie rezerwą pod przyszłe Park&Ride, centrum przesiadkowe itd, itp. W końcu musimy się tego doczekać. ![]() Ciekawe czy juz maja pozwolenia. Przed wakacjami mieli podac szczegoly (mowili o nowych mozliwosiach i zmianach w projekvie) i cisza. Przed wakacjami to oni nie mogli za dużo powiedziec bo ciągle obowiązywała PiSiorska ustawa o ustawa o sklepach wielkopowierzchniowych. W praktyce zakazywała ona budowy nowych hipermarketów. Szczęśliwie w lipcu trybunał konstytucyjny orzekł nieważność tego nędznego bubla. Jak widać od razu zaowocowało to pozytywnym ruchem na budowach w Dąbrowie. ![]() eee to jak oni zburzyli ten stary budynek to pewnie cos z tego CH Rang Progress bedzie ![]() No istnieje też możliwość, że wyburzą, uporządkują teren i... wystawią na sprzedaż. ;) Media Markt ma (mial?) byc obok Reala na Katowickiej. Dla ożywienia kapitalistycznej konkurencji niech by lepiej był Saturn. W końcu to ta sama firma, a do MM aż tak daleko nie jest. ;) No i mogłoby się w końcu zmaterializowac to Bricomarche w Gołonogu. ![]() Ten post edytował bzenek nie, 26 paź 2008 - 18:33 |
|
|
![]()
|
|
Dla ożywienia kapitalistycznej konkurencji niech by lepiej był Saturn. W końcu to ta sama firma, a do MM aż tak daleko nie jest. ![]() Tyle, że Saturn jest daremny (w porównaniu z MM), gorszy od niego jest chyba tylko Electro World. Swoją drogą, dziwi mnie, że w Dąbrowie nie ma jeszcze Euro, uznali, że w Sosnowcu wystarczy? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 103 Dołączył: pią, 10 lis 06 Skąd: Mydlice North Nr użytkownika: 277 ![]() |
Euro już towaruje sie w Pogorii
![]() -------------------- 127.0.0.1 sweet 127.0.0.1
|
|
|
![]()
|
|
Euro AGD RTV ? Chyba mają być w CH Pogoria. Pewnie zaraz jakiś forumowy miłośnik maylandu na wyjasni ![]() Jest, faktycznie, na liście najemców ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
To zburzyli budynek i po 2 tygodniach dopiero się dowiadujemy?
![]() Ej przecież Euro AGD RTV jest w starym Realu przy Katowickiej, no chyba że znowu o czymś nie wiem.. Ten post edytował kwintosz nie, 26 paź 2008 - 19:11 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
|
|
![]()
|
|
Wg. strony sieci to niema w DG, ale na 100% będzie w Pogorii.
Nie jestem miłośnikiem Maylandu, tylko lubie obserwować nowo powstające obiekty bądź co bądź w naszym, zapyziałym niby-mieście. |
|
|
![]()
|
|
To zburzyli budynek i po 2 tygodniach dopiero się dowiadujemy? ![]() Ej przecież Euro AGD RTV jest w starym Realu przy Katowickiej, no chyba że znowu o czymś nie wiem.. Uśmieszek informował i dlatego tam pojechałem ![]() ![]() -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
Jestem Za! Kolejnym CH
![]() |
|
|
![]()
|
|
Ja nie tyle za CH co za sensownym wykorzystaniem terenu, który tam jest
|
|
![]()
|
|
Ej przecież Euro AGD RTV jest w starym Realu przy Katowickiej, no chyba że znowu o czymś nie wiem.. Najwyraźniej o czymś nie wiesz ![]() Tam jest tylko jakiś mały sklep, dawny Neonet (teraz Outlet AGD się to nazywa czy jakoś tak). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Spokojnie, jeszcze sie nie opuszczamy
![]() Oby nie konczylo sie na wyburzeniu. Mogliby przynajmniej ogrodzic i uporzadkowac od razu teren. Tylko ten blok to chyba bedzie podobnie mial, jak ten przy malym Carrefourze na Majakowskiego. Z tym, ze to centrum mialo miec powierzchnie podobna do Reala na Katowickiej. Parking to musza upchnac pod ziemia, albo CH na pietrze, no albo parking na dachu ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
spokojnie spokojnie... latwo sie mowi heh
Mogli by juz pierdzielnac tabliczke informacyjna ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 180 Dołączył: pon, 04 lut 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,095 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 215 Dołączył: wto, 04 kwi 06 Skąd: DG - korzeniec Nr użytkownika: 198 GG: 105879 ![]() |
Ostatnio jak byłem w Intermarche to robili coś z ogrodzeniem działki na której ma być Brico...
|
|
|
![]()
|
|
Bylo w watku o Pogorii (marcin.p znalazl w dodatku DZ):
CYTAT Kolejnym etapem będzie budowa marketu budowlanego, jednakże zakończenie tej inwestycji przewidywane jest na rok 2010 (Iwona Sitko) Tu bedzie OBI ![]() Troche dlugo. Taki blaszak moglby byc szybciej. No ale teraz pewnie przygotuja teren, a zaczna na wiosne. Nie znamy powierzchni, ale nowo budowane maja 12.000 - 16.000 m², a wiec duze. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Mógłbyś zrobić screen z Zumi.pl ?
|
|
|
![]()
|
|
To bedzie w tym rogu. Na lewo od parkingu, ktory na Zumi jeszcze jako piasek.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:44 |