![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Piotrek Drygała(drygu) ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 51 Dołączył: sob, 14 paź 06 Nr użytkownika: 232 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Witam
![]() ![]() Nie rozwijam tematu, bo większość zna go z mediów. Jeżeli podobnie jak Nas wkurza Was decyzja o budowie autostrady: - przez środek najcenniejszego dziedzictwa naturalnego Polski, Europy, Świata, jeżeli mozna ją wybudować omijając ten teren, - wbrew Prawu UE, - a na dodatek na podmokłych bagnistych terenach, co grozi rozkopaniem Doliny i nie zakończeniem inwestycji (znając zdolności Polaków do budowy autostrad tak się to skończy) ![]() na stornie Zielonego Zagłębia znajdziecie link do strony Greenpeace, skąd możecie wysłać list protestacyjny do Prezydenta i Premiera. Pozdrawiam serdecznie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
No, no, brawa dla Zielonego Zagłębia
![]() Ciągle mówi sie o programie Natura 2000 itd, o ustawodawstwie UE, które łamiemy... A gdyby nawet nie było Natury i UE nasze polskie prawo i tak jednoznacznie wypowiada się na ten temat - słynny juz miodokwiat krzyżowy w roporządzeniu Ministra Środowiska (Dz.U. 2004 nr 168 poz. 1764) wykonującym przepisy ustawy o ochronie przyrody jest jedną z 10 roślinek w tym kraju, które obejmuje ochrona siedliskowa, i jedną z 4, których siedlisko chroni się w całości ( "całe torfowisko, na którym występuje" ). Jednym słowem lepszego programu zagłady gatunku nie da się wymyślić ![]() P.S. Korzystając z okazji, że drygu może zajrzy do tematu jeszcze... Pogoria III była typowana do Natury 2000 jako ostoja ptasia i nie przeszła. Ale... Obszary typowane do Natury 2000 są równiez typowane jako ostoje siedliskowe ![]() "kod siedliska: 3140-1 Zbiorowiska ramienic ze związku Charion fragilis w silnie zmineralizowanych, zasadowych wodach oligo– i mezotroficznych " ...a ten warunek Pogoria III wyśmienicie spełnia ![]() ![]() ZZ popierałoby takie starania ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
W sumie masz rację. Jednak większośc jezior ramienicowych w Polsce znajduje się w północnej części naszego kraju. Czyli są to głównie jeziora pochodzenia polodowcowego. A te są już objęte w dużym stopniu programem Natura 2000. Chociaż mogą to być też zbiorniki o genezie antropogenicznej - takie właśnie jak nasze Pogorie. Tylko czy to naprawdę powód aby je chronić? Pogoria 3 spełnia głównie funkcje rekreacyjne i jak widać na przestrzeni lat stan wód się nie pogarsza.Więc czy WARTO? Jaki więc sens ma ustanawianie ostoji siedliskowej? Może to doprowadzić do niepotrzebnych konfliktów społecznych i napięć. Zresztą z tą Naturą 2000 to naprawdę Unia nie odkryła Ameryki. Zamiast wzmocnić kompetencje Parków Krajobrazowych,Parków Narodowych, Konserwatorów Przyrody wchodzi się z całkowicie nowym tworem komplikując i tak niesamowicie zagmatwaną rzeczywistość do działania służbom odpowiedzialnym za ochronę przyrody. Wiem co piszę bo pracowałem kilka lat temu przy wdrażaniu programu Natura 2000 w naszym województwie. Pewnie w okresie groźby bezmyślnej dewastacji Doliny Rospudy moje słowa mogą brzmieć dla niektórych osób bluźnierczo ale temat powstania ostoji siedliskowej na P3 jest kontrowersyjny.
W przypadku Doliny Rospudy Natura 2000 jest deską ratunku i zgodze się że gdyby nie Unia to mogłoby być krucho. Dlatego też przyłączam się do apelu (skierowany ciutkę za późno jak na organizację proekologiczną ![]() PS. Tak naprawdę dobry stan wód naszych dąbrowskich jezior zawdzięczamy faktem iż rolnictwo na tym terenie było raczej na niskim poziomie - po prostu nie stać było naszych rolników na używanie niszczących życie biologiczne nawozów sztucznych. Te swoimi związkami azotu uczyniły więcej spustoszenia w faunie i florze ( np w Wielkopolsce) niż stulecia przemysłu na Śląsku i Zagłębiu. Największe zagrożenie ekologiczne dla naszych Pogorii stwarzają rolnicy z obszaru zlewni Czarnej Przemszy. Jak zaczną "użyźniać" swoje uprawy w takim stopniu jak teraz to za jakiś czas nasze jeziora zaczną nam zarastać i będziemy mogli sobie na nich krowy paść ![]() Ten post edytował Bathurst czw, 15 lut 2007 - 19:35 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Bathurst, wszystko się zgadza.
Zauważ, że w zlewni Pogorii III (jak i PI i PII) po prostu BRAK pól uprawnych ![]() ![]() Z jednym sie nie zgodzę - stan wód PIII na moje laika oko pogorszył się. Wyraźną cezurą 1997 i... powódź, po której poziom wód jeziora był wyższy o ponad pół metra. Mnóstwo śmieci, nieczystości właśnie z wówczas zalanych brzegów, przedostało się do wody (nad Pogorią I woda zalała ośrodki np ). Od 1997 przejrzystość wody znacznie spadła i nie wróciła do wczesniejszego poziomu... ![]() Wiem, że jeziora ramienicowe są charakterystyczne dla pojezierzy i to dość młodych, wiem też, że w wiekszośći właśnie zostały objęte ochroną. Tym bardziej unikatowy jest charakter naszego dąbrowskiego jeziora, które jest ewenementem w Polsce południowej. Czarno widzę natomiast jakość wód PIV, ktora przyjmuje potężne dawki biogenów przechwytując wysokie stany Czarnej Przemszy. Jaki jest stan zbiornika przeczyckiego wiadomo... Oby jak najrzadziej Przemsza wlewała swe wody do zbiornika, wówczas szanse na samooczyszczenie się jeziora znacznie wzrosną ![]() P.S. Pamiętasz naszą dyskusję na temat piachów polodowcowych ![]() ![]() P.S.2 Po awanturze z Rospudą możemy mieć pewność, że Minister Środowiska jedynie będzie uchylać status już istniejącym obszarom, a nie powoływać nowe ![]() P.S.3 Trochę z przekory wspomniałem o tym siedliskowym kodzie ![]() ![]() ![]() P.S.4 Zauważyłeś może zmniejszenie się ilości raka pręgowatego? |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Hej
![]() W zlewni P1, 2, 3 Może i brak dużej ilości pól uprawnych ale ![]() Zresztą mniejsza z tym w każdym razie gdybym ja mógł doradzić Zielonemu Zagłębiu co chronić to wskazałbym na łąki z pełnikiem europejskim Trollius europaeus L i mieczykiem dachówkowatym Gladiolus imbricatus L. Zwłaszcza ten pierwszy gatunek jest rzadki. Wystarczyłoby skosić łąkę ![]() PS1. Rak pręgowany może "wypadać" ze srodowiska na skutek jego amerykańskiego kuzyna niestety. Tutaj upatrywałbym przyczyny ![]() PS2. No ja nie jestem pewien czy tak sobie można, bez zgody Komisji Europejskiej uchylać obszary naturowe raczej nie. PS3. Co do ludzi to nie mam jakoś przekonania że status osobliwości przyrodniczej danego miejsca wpływa na ich poczynania. jak ktoś jest cham to będzie wszędzie syf po sobie zostawiał. Przykład - Tatrzański Park Narodowy. PS4. Jutro rano wybieram się szukać wiosny ![]() będą. Gdzie widziałeś ten kwitnący wawrzynek wilczełyko? Jakąś fotę bym strzelił ![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
Tak, PIV odbiera wodę z Przemszy, ale... jak na razie żadnego przepływu na PIII nie ma (rury zapewne będą otwierane w wyjątkowych przypadkach - poboru nadmiernego z PIII, który przez lata nie będzie miec miejsca, a i Huta z PIII już wody brac nie może...
![]() Woda z Przemszy do PIII sie dostaje, ale.... przefiltrowana przez grube warstwy piachu ![]() ![]() Co do Bagien w Antoniowie - tak, wniosek o rezerwat był i to kilka lat temu, ale przepadł. A w Urzędzie Miejskim dziś możesz uzyskac informacje, że nie warto chronić, gdyż torfowisko zdegradowne (co jest umyciem rąk - cały czas mnóstwo rzadkich gatunkow na torfowisku rośnie mimo częściowego zniszczenia). Łaki pełnikowe jak najbardziej - podobnie jak buczyna typu sudeckiego w lesie Mokrznia powyżej, z żywcem dziewięciolistnym i traszką górską ![]() P.S.1 Ale rak pręgowany to wlaśnie ten amerykański... ![]() P.S.2 Widziałem listę ostatnio rozpatrzonych wniosków naturowych. 2/3 odrzucona przez ministerstwo ![]() P.S.3 Fakt, schamienie społeczeństwa jest głowną przeszkodą w zachowaniu terenów przyrodniczo i kulturowo cennych. Niemniej, gdy słyszę wypowiedź Premiera, że nie można zmienić przebiegu bo... " wtedy możemy zapomnieć w Polsce o budowie autostrad", to mi ręce opadają ![]() P.S.4 W lesie w Gołonogu powinny juz byc przebisniegi. Wawrzynki najładniejsze jakie zna rosną w Reckim Lesie, od strony południowej szukaj ![]() Na czosnek jeszcze trochę wcześnie... ![]() A tak wyglądają łany czosnku w kwietniu: Ten post edytował pulsatilla1214 czw, 15 lut 2007 - 23:30
Załączony plik
|
|
|
![]()
|
|
@Pulsatilla1214
Jak zwykle pokręciłem się z rakami - nigdy mi nie leżały ![]() ![]() To ciekawe co piszesz o filtrowaniu wody przez piasek. Hmm. Co do mechanicznego oczyszczania to się zgodzę ale zw. azotu rozpuszczonych w wodzie to chyba trudno się pozbyć ![]() Tamtej wiosny czosnek niedźwiedzi pierwszy raz zauważyłem w okolicach 25 marca.Oczywiście nie tak bujny jak na zdjęciu które załączyłeś. Ale mieliśmy długą zimę rok temu. Zdarzało mi się widzieć też czosnek n. z początkiem marca - w obszarze źródliskowym Kłodnicy w Katowicach. PS. Nie słyszałem tej wypowiedzi Premiera zresztą wolę już to niż Zielonych 2004 ![]() ![]() PS2. Władze miasta nic nie mają do ustanowiania rezerwatu - trzeba załatwiać to bezpośrednio w Ministerstwie Środowiska. Podobnie w kwestii pomników przyrody - nie trzeba składać dokumentacji w UM. Można to zrobić poprzez Konserwatora Przyrody (a raczej Panią Konserwator Jolantę Prażuch) w Urzędzie Wojewódzkim PS3. Wytłumacz mi proszę jak jest sens ustanawiania obszarów naturowych w miejscu istniejących form ochrony przyrody? -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
P.S.3 Fakt, schamienie społeczeństwa jest głowną przeszkodą w zachowaniu terenów przyrodniczo i kulturowo cennych. Niemniej, gdy słyszę wypowiedź Premiera, że nie można zmienić przebiegu bo... " wtedy możemy zapomnieć w Polsce o budowie autostrad", to mi ręce opadają ![]() No pulsatilla1214 to nie dokładnie tak jak piszesz on to ujął. Oglądałem tą konferencję akurat na tvn 24. To było stwierdzenie, że na tą obwodnicę zezwolono, ponieważ z ewentualnymi alternatywnymi rozwiązaniami też coś jest nie tak (znaczy się że też nie jest powiedziane że ochronią środowisko) i właśnie dodał jeszcze że, gdy będziemy robić jak każdy chce to wtedy możemy zapomnieć w Polsce o budowie autostrad.. Nie znam do końca tej sytuacji tej doliny i tych alternatywnych tras ale jeśli i tak one by w niczym nie pomogły, to po co zwiększać koszty (alternatywne trasy mają jakieś wiadukty czy mosty) i zmieniać trasę. Natomiast jeśli faktycznie te rozwiązania są lepsze, to oczywiście skandal jest. Zresztą to nic nowego, na ochronę środowiska w Polsce są wydawane grosze, więc czym się dziwić.. a gdyby nie UE byłoby jeszcze gorzej.. To taki mały OT -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
Tak, niejasno się wyraziłem, oczywiście, że Ministerstwo i to w ministerstwie przepadł ten rezerwat scisly torfowisk przejsciowych
![]() To aby jeszcze bardziej namieszac w temacie raków powiem, ze... coś Ci napisze na priv ![]() ![]() Co do filtrowania przez piasek - oczywiście mechanicznie, nie chemicznie woda się oczyszcza. Ale jak wiesz juz zwykły piach porośnięty trzciną wyłapuje i azotany bardzo skutecznie - a między PIII a Przemszą jest i trochę drzew i innej roślinności. Szczerze mówiąc zaś - teren pomiedzy PIII a Przemszą zajmuje dzis zbiornik wyrównawczy, którego poziom jest niższy i od Przemszy i od PIII, z którego woda jest wypompowywana do Przemszy, więc nie jest tak źle. Co do Mierzei Wiślanej też popieram, pomysł zresztą nie Jarka, ale znacznie wcześniejszy. Już za Zygmunta Augusta Elbląg był portem, a dziś? Zamuliło się, zapiaszczyło, a Starszy Brat jedyne wyjście z Zalewu na morze zamknął. Pomysł przekopania ma wiele lat. Co do pomników przyrody - wiem jakie są drogi, jak się nie pojawi wreszcie kompetentna osoba w UM po urlopie (?) nie będzie innego wyjścia jak go ominąć ![]() Sens jest zerowy ![]() ![]() 1. PLB200004 Zbiornik Mietkowski 2. PLB020005 Bory Dolnośląskie 3. PLB020006 Góry Stołowe 4. PLB020007 Karkonosze 5. PLB040005 Żwirownia Skoki 6. PLB060012 Roztocze 7. PLB060013 Dolina Górnej Łabuńki 8. PLB060014 Uroczysko Mosty-Zahajki 9. PLB060015 Zbiornik Podedworze 10. PLB060017 Zlewnia Górnej Huczwy 11. PLB060018 Dolina Szyszły 12. PLB060019 Polesie 13. PLB060020 Zbiornik w Nieliszu 14. PLB060021 Dolina Sołokiji 15. PLB080001 Puszcza Barlinecka 16. PLB080002 Dolina Dolnej Noteci 17. PLB080005 Jeziora Pszczewskie i Dolina Obry 18. PLB120007 Torfowiska Orawsko-Nowotarskie 19. PLB120008 Pieniny 20. PLB120011 Babia Góra 21. PLB140014 Dolina Dolnej Narwi 22. PLB180003 Góry Słonne 23. PLB180005 Puszcza Sandomierska 24. PLB200006 Ostoja Biebrzańska (modyfikacja istniejącego OSO Dolina Biebrzy) 25. PLB280012 Jezioro Dobskie 26. PLB280014 Ostoja Poligon Orzysz 27. PLB280015 Ostoja Warmińska (modyfikacja istniejącego OSO Warmińskie Bociany) 28. PLB300006 Dolina Małej Wełny pod Kiszkowem 29. PLB300009 Jezioro Zgierzynieckie 30. PLB300012 Puszcza nad Gwdą 31. PLB300013 Dolina Samicy 32. PLB300017 Ostoja Rogalińska 33. PLB320014 Ostoja Wkrzańska 34. PLB320015 Ostoja Witnicko-Dębniańska 35. PLB320016 Lasy Puszczy nad Drawą 36. PLB320018 Jeziora Wełtyńskie (powiększenie istniejącego OSO) 37. PLB320019 Ostoja Drawska 38. PLC220002 Bielawskie Błota Tak pobieżnie tylko przegladając pogrubiłem obszary , które już są parkami narodowymi, czyli najwyższą formą ochrony, o rezerwatach nie wspomnę, choć też widze je na liście liczne z tych, które znam ![]() P.S. W dąbrowskim UM na dźwięk słów "Natura 2000" truchleją ![]() ------------------------- kwintosz: przyznaj się szczerze, zagłębiałeś się w temat ? Proponowana opcja jest najkosztowniejsza i wymaga zbudowania wielkiej estakady w cholernie trudnym terenie (wielometrowej grubości torfowisko) osadzonej na potężnych betonowych palach. Łącznie 10 mostów i wiaduktów. Koszt jest taki, że na dzień dobry ogłaszając przetarg zwiększono planowane wydatki na ten cel o 200 mln złotych, z 300 na 500. A i to nie wiadomo czy wystarczy Z alternatywnymi rozwiązaniami "nie jest coś nie tak", ale ich po prostu nie rozważano ![]() ![]() Ktoś ma za dużo pieniędzy publicznych... Ten post edytował pulsatilla1214 pią, 16 lut 2007 - 01:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Nie w temat się nie zagłębiałem aż tak, napisałem tylko jaka była argumentacja J..
![]() Pokazywali zawsze jakaś mapkę z planowanym przebiegiem i dwoma alternatywnymi drogami. I kilka słów o bodajże KE która tego nie akceptuje. Jak jest tak jak piszesz to jest to już kompletna paranoja i chyba tylko w Polsce to by przeszło.. ![]() Ten post edytował kwintosz pią, 16 lut 2007 - 01:01 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
No właśnie sęk w tym, że przeszło
![]() Słyszałem argumentację J.K ![]() ![]() ![]() Oraz argumenty pokazywane przez tv - mieszkańca Augustowa, co powiedział, że on wygoni tych ekologów pojedzie tam i ich przepędzi, jak będą blokować ![]() Organizacje pozarządowe brużdżą rządzącym, w Rosji rozwiązano już ten problem - po prostu ich już nie ma ![]() ![]() To prawda, ze część "zielonych" oganizacji jest czerwonawa. Ale dobrze jest jednak odróżniać pseudoekologów, ekologów, od profesorów botaniki i naukowców znajacych temat jak nikt. Czy zwykłych ludzi szanujących przyrodę... ![]() ![]() Kwintosz, nie ma alternatywy. Jest jeden jedyny nieomylny głos. Zginiesz, gdy spróbujesz głośno wyrazić jakąkolwiek wątpliwość.To wojna, a na wojnie należy słuchać Wodza. Nie dyskutować i podważać jego autorytet. Masz jakiekolwiek wątpliwości ![]() |
|
|
![]()
|
|
Jeszce off topic w kwestii czosnku niedźwiedziego na Zielonej
![]() ![]() [attachment=86:attachment] czosnek niedźwiedzi w tle dzisiejsze wydanie bezpłatnej gazety "Metro" Myślę że mógł się pojawić w okolicach 5 lutego. Nigdy tak wcześnie nie widziałem Allium ursinnum Niektóre kępy były naprawdę okazałe [attachment=87:attachment] wiosenny ( tak mamy wiosnę ![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
Guest_Gość_* |
![]()
|
Guests ![]() |
to i ja dodam swoje 3 grosze do tej rozmowy
![]() 1) zielone zagłębie nie spóźniło się w żadnym wypadku z opcją podpisywania petycji! Walka dalej trwa! Listy do premiera można słać nadal http://www.dolina-rospudy.pl/index.php?id=24&m=1 . Można również pomóc poprzez rejestrację wpisując się w paszport http://www.dolina-rospudy.pl/index.php?id=rej . Sprawa jeszcze nie jest wcale przegrana !! 2) W sprawę pomysłu przekopania mierzei wiślanej, która jest również unikatem przyrodniczym w skali europejskiej , polecał bym się wgłębić bardziej. Przede wszystkim bowiem jak bywa to zwykle w konflikcie między człowiekiem a przyrodą główną rolę grają tu interesy wpływowej grupy osób. Pomysł ten jest już od dawna forsowany przez władzę Elbląga i władze województwa Warmińsko-Mazurskiego, został on także przyjęty przez Radę Ministrów i jest wpisany w rządowy program infrastruktura i środowisko . Jednak jeśli chodzi o finansowanie tego projektu to Polska nie ma na niego kasy i tu znów nasze ręce sięgają do portfela unijnego i sejfów NATO. A potrzebne jest około 60mln. euro. Tym razem jednak przeciwnikami tej budowy są nie tylko ekolodzy ale także mieszkańcy i włodarze gminy Krynica Morska oraz Wojewódzka Rada Ochrony Przyrody w Gdańsku, według których ten przekop nie spowoduje wzrostu znaczenia Elbląskie Portu, gdyż zarówno sam zalew jak i rzeka Elbląg są zwyczajnie za płytkie. Ponad to dochodzą takie zagrożenia jak znaczne zasolenie zalewu co doprowadzi do zniszczenia tarlisk śledzia, oraz degradacji przybrzeżnej roślinności i rozrostu glonów morskich. Ogólnie rzecz biorąc zniszczeniu ulegnie cały ekosystem zarówno mierzei jak i zatoki gdańskiej. I są to poglądy nie tylko szalonych ekologów ![]() No i cóż jeszcze ta kasa, jeżeli zniszczymy Rospudę możemy zapomnieć o jakimkolwiek finansowaniu takich projektów, ale to akurat jest pozytywne, ![]() 3) Jeżeli z kolei chodzi o proponowane alternatywne trasy via baltica to są one opracowane, więcej można tutaj przeczytać http://www.siskom.waw.pl/rospuda/Wariant_alt/ bądź tu http://www.greenpeace.org/poland/press-cen...i-g-dla-rospudy . O co chodzi wiadomo! Nawet sam José Manuel Barroso którego tak ładnie przyjęliśmy był zaskoczony tym co tutaj sobie wyrabiamy http://www.gazetawyborcza.pl/1,75248,3911763.html . A to spotkanie było ponoć tak ważne, że nie miał kto pojechać do Monachium więc może wypadało by choć poważnie traktować stanowisko Unii w tej sprawie, które jest jednoznaczne. 4) kolejna sprawa to Natura 2000. Wiecie moi drodzy jaka jest średnia europejska wyznaczonych obszarów proponowanych do włączenia ich w tą sieć? jest to prawie 11%! I przykładowo: Hiszpania zaproponował aż 22% obszaru swojego kraju do włączenia w sieć jako obszary siedliskowe i obszary ptasie 17%, Słowacja 11% i 25%, Słowenia 31% i 23%, Estonia 16% i 12%. A Polska jak zwykle na szarym końcu w proporcji porostu śmiesznej 4,2% oraz obszary ptasie 7,8%. Jednak pan premier Kaczyński dalej uparcie twierdzi, że u nas jest więcej chronionych obszarów niż w innych krajach Unii. Ciekawe skąd on ma takie informacje, jak dla mnie to on porostu ma to gdzieś i tyle. Jedno jest pewne taka polityka doprowadzi ten kraj ruiny i to zarówno gospodarczej jak i przyrodniczej. a i tak na marginesie to naukowców bym tak nie przeceniał, bo czasem serce i intuicja są bystrzejsze od rozumu ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 605 Dołączył: śro, 14 kwi 04 Nr użytkownika: 75 Płeć: Mężczyzna ![]() |
o żeby nie było ten powyższy post jest mój tylko się jakoś dziwnie przez pomyłkę nie zalogowałem
|
|
|
![]()
|
|
@Picaro
To fajnie że Zielone Zagłębie apeluje w sprawie Rozpudy. Może jakiś happening urządzicie w Dąbrowie jak organizacje proekologiczne w Krakowie zrobią to w niedzielę? Nie twierdze że jest za późno tylko że dosyć późno o tym mówicie. Teraz łatwiej jak jest taka wrzawa, ale jak pewnie wiesz sprawa już trwa dosyć długo. Co do naukowców to naprawdę warto ich posłuchać - zresztą sam się posiłkujesz opinią profesora M. Gromadzkiego ![]() ![]() Co z tego że inne kraje UE mają więcej obszarów objętych ochroną? mam wrażenie że czasem idzie o suche statystyki i podbijanie procentów obszarów chronionych - a to z prawdziwą ochroną przyrody nie ma nic wspólnego. Za komuny też przedstawiało się liczby wytopionej surówki w bratnich krajach. zapytam jeszcze bo wnioskuję (nie wiem czy słusznie) że jesteś członkiem ZZ. Czy zamierzacie podjąć starania o jakąś dotacje np w WFOŚ pozwalającą chronić nasze przepiękne łąki z pełnikiem europejskim? Myślę że jako organizacja z DG moglibyście po konsulatcjach społecznych i rzecz jasna po zasięgnięciu rady autorytetów naukowych ![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
Bardzo ładne czosnki lutowe
![]() picaro: ad. 2 Przyznam się, że nie sądziłem, że projekty przekopania są aż tak zaawansowane. I jakos specjalnie nad skutkami ekologicznymi nie dumałem ![]() To prawda, że Zalew Wiślany znacznie się wypłycił - najlepszym dowodem jego dawnego zasięgu jest zarastające i zanikające Jezioro Druzno, zalew w średniowieczu znacznie mocniej wcinał się w ląd. To jeszcze dodam wątek historyczny - sławny wczesnośredniowieczny port Truso (wówczas największy na Bałtyku) wg badań archeologicznych dziś na... lądzie ![]() Myslę, ze dla Zalewu największym zagrożeniem nie jest zwiększenie zasolenia - dzisiejszy stan wód zalewu już jest kastrofalny, ale z powodu bardzo zaawansowanej eutrofizacji. Woda jest zielona i latem kwitnie, przejrzystość niemal zerowa. Ewentualne zwiększenie wymiany wody na morską tylko poprawiłoby jego stan ![]() Krynica zapewne przeciwna, gdyż ruch statków nie sprzyjałby turystyczno-rekreacyjnym walorom. Wspiera zaś Elbląg liczący i na port i na ozywiene ruchu na Kanale Ostródzko-Elbląskim. ad 3 Tak, są opracowane, ale Rząd nie chce tego przyjąć do wiadomości ![]() ad 4 Właśnie o tym pisałem odpowiadając na pytanie Bathursta jaki jest sens obejmowana Naturą 2000 już istniejących chronionych obszarów. Procent Polsce rośnie, taki jest sens ![]() ![]() P.S. Nie przeceniam naukowców, ostatnio zresztą bardzo mocno polemizowałem z drem Bzomą, specjalistą od kormoranów i dyskusja poszła prawie na noże ![]() ![]() ![]() Hej, hej |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 605 Dołączył: śro, 14 kwi 04 Nr użytkownika: 75 Płeć: Mężczyzna ![]() |
żeby była zgoda to powiem tyle, że co do happeningu to niezły pomysł, ale niestety nie jestem członkiem ZZ, choć znam tam kilka osób i współpracowałem z nimi jako wolontariusz. Nie jest to jednak organizacja stricte ekologiczna tylko stowarzyszenie, które nie jako ma w statucie wpisane cele ekologiczne, czym jednak się przede wszystkim zajmują to najlepiej widać na ich stronie. Według mnie to i tak wiele, zwłaszcza iż nie jest to praca za kasę. Rozruszać takie stowarzyszenie to ogromna praca. która trwa dosłownie lata. Myślę też Bathurst, że są oni w stanie włączyć się w proponowany przez ciebie projekt ochrony łąk, i zapewne wsparli by taką akcję. Tyle że jest potrzebny ktoś kto np. napisze takie wnioski, zaangażuję się w tą akcje, a na pewno otrzyma pomoc merytoryczną oraz wsparcie, oczywiście nie wypowiadam się w imieniu zarządu ZZ bo w nim nie jestem.
![]() Jeśli chodzi o tych nieszczęsnych naukowców to napisałem, że we wszystkim jest potrzebny umiar i doskonale sobie zdaję sprawę z tego jak ważnymi są ich badania, chodziło mi tylko o to, że spora część dzisiaj naukowców pracuje na zlecenia rządów, korporacji itp. a więc nie jako jest od niech zależna i im podlega poprzez co niekiedy fałszują oni wyniki badań, i tak jest w przypadku żywność GMO, testowaniu nowych leków, itd. Na szczęście istnieją też nie zależne grupy badawcze i za to chwałą wszystkim takim naukowcom. A tak w ogóle to teraz sobie uświadomiłem dlaczego to niby ekolog nie może być naukowcem, to się jakoś wyklucza? Ponad to jeszcze te statystyki, przytoczyłem je tylko po to by było wyraźnie widać jak nie wiele wagi się przywiązuje do tej sprawy w Polsce, bo to że mamy Parki Narodowe, Krajobrazowe i inne użytki ekologiczne to jest jedno ale to żeby wszystkie one się znalazły w tej sieci to drugie, bowiem to zapewni im prawidłową ochronę poprzez stworzenie jak sama nazwa mówi sieci. Przyroda ma bowiem to do siebie, że może prawidłowo funkcjonować tylko jako całość, a nie oddziele zielone wyspy i dlatego nie sądzę aby chodziło tylko o suche statystyki. Po prostu kraje starej unii już swoje u siebie zniszczyły i teraz mają większy szacunek do tego czego sama technika nie jest w stanie rozwiązać. Niemcy obecnie są zachwyceni powrotem wilka do swego kraju i wydają olbrzymie pieniądze na jego ochronę i badania. pulsatilla1214 nie jestem specjalistą ale czy to zasolenie nie będzie miało wpływu na urzędującą tam kolonie kormoranów. Z tego co wiem to nawet najmniejszy wzrost zasolenia może spowodować rozwój glonów, które skutecznie wyprą wiele żyjących tam gatunków ryb, które to są przecież głównym pokarmem kormoranów, tak więc ich liczebność również spadnie. Dodatkowo zniszczeniu ulegną szuwary, a także zostanie przerwany korytarz migracyjny zwierząt lądowych. Co do zagrożeń które przedstawiłeś również się zgadzam, są one istotne dlatego wciąż mi się wydaj, że jedyną drogą jest włączenie tego obszaru w sieć, bowiem status parku krajobrazowego nie jest w stanie zapewnić ochrony tego regionu. |
|
|
![]()
|
|
picaro -
jednego nie rozumiem - dlaczego łączysz wzrost zasolenia z bujnym rozwojem glonów ![]() Co do zasolenia - Bałtyk jest bardzo wysłodzony, więc jakie to zagrożenie..? W rejonie Mierzei Wislanej ma zaledwie 7 promili zasolenia, w takiej Zatoce Botnickiej 2-4 i klęski tam nie ma. Wprost przeciwnie - w zachodniej części morza gdzie jest największe zasolenie życie jest najbujniejsze (dzięki wyższemu zasoleniu i wymianie wody). Dlaczego? Im niższe zasolenie tym typowo morskie organizmy gorzej sobie radzą. Przykładowo w Bałtyku omułki z powodu małego zasolenia karłowacieją, podobnie śledzie. W Morzu Północnym zasolenie wynosi ponad 30 promili i tam mają znacznie większe rozmiary (omułki nawet są pozyskiwane na skalę przemysłową jako owoce morza) A już na pewno kormorany na tym nie ucierpią - Zalew dziś jest w stanie katastrofy ekologicznej, wspomniałem jakie gatunki ryb dominują. Nie tak powinien wyglądać ekosystem ![]() ![]() I ileż tych szuwarów zniszczą ![]() ![]() ![]() Prawdą jest też, że kiedyś mierzeja była wysepkami (tak samo jak Mierzeja Helska), ale jak wiemy Bałtyk jest młodym morzem i linia brzegowa ksztaltuje się na naszych oczach w wyniku naturalnych procesów - a jednym z nich jest niszczenie brzegów klifowych w jednym miejscu i nanoszenie później materiału prądami morskimi wyrównującymi linię brzegową w innych (prąd płynie z zachodu na wschód zgodnie z dominującym kierunkiem wiatru) Co do naukowców - na szczęście w nauce nic nie ma na wiarę, wyniki trzeba udowadniać i muszą być weryfikowalne. I o ile nie potwierdzą jakichś rewelacji inne grupy badawcze to uznaje się je za niebyłe ![]() Oczywiście naukowcy mogą być przyrodnikami (jedno drugiego nie wyklucza), ale już nie każdy przyrodnik jest naukowcem ![]() I jeszcze jedno - taki naukowiec badający np populację ryb w zalewie musi obiektywnie i na zimno prowadzić badania i dopiero późnie j razem z innymi zastanawiać się co z tego WYNIKA i jak zinterpretować takie rezultaty. Natomiast pseudonaukowcy (też tacy są) lubią prowadzić badania tak, aby osiągnąć z góry założone tezy ![]() A ekolodzy najczęściej mają bardzo emocjonalny stosunek do danego tematu i wola widzieć coś tylko w czarno-białych barwach, a zazwyczaj problemy maja całą gamę odcieni i nie są tak jednoznaczne. P.S. No najlepszym przykładem łączenia w większe całości jest przerwanie istniejącego korytarza ekologicznego budową estakady w poprzek doliny Rospudy, niedługo nam zafunduje Rząd stopień wodny w Nieszawie na ostatniej duzej dzikiej rzece w Europie, itp, itd, hihihihi... Ten post edytował pulsatilla1214 pią, 16 lut 2007 - 21:37 |
|
|
![]()
|
|
http://www.greenpeace.org/poland/multimedi...-ptaka-2?page=1
Gdyby ktoś chcial zerknąć na Dolinę Rospudy z lotu ptaka -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:44 |