![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
z mosiądzu więc i tak ktoś wcześniej lub później ją zawinie
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 418 Dołączył: wto, 24 cze 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,349 Płeć: Mężczyzna GG: 1309044 ![]() |
Niestety.. o ile byłem zwolennikiem nazwania ronda im. Hendrixa.. o ile jestem gorącym zwolennikiem zostawienia na swoim miejscu pomnika Hendrixa (tego prawdziwego pomnika) to ławeczka jest najgorszym z możliwych pomysłów..
50tys można było przeznaczyć na 100innych lepszych rzeczy. Można było przeznaczyć kilka tych tysięcy na rusztowania i farbę i dać dzieciakom z plastyka odmalować Hendrixa (tego prawdziwego), odmalować w kolory z obrony pomnika. A teraz. Ludzi dalej będą się spotykać pod Hendrixem.. tyle że Ci młodzi już nie będą dociekać czemu komunistyczny pomnik tam stoi, bo dla nich oczywistym będzie, że spotykają się pod Hendrixem bo tam jest ławka ów muzyka. I w ten sposób potencjał, obrony pomnika, nadania mu imienia i całej tej otoczki, która sprawia, że ten pomnik ma sens tam stać. Poszedł się.. no, zmarnował się. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Może to, że 50tys. można było lepiej wydać? Jak sam napisałeś spotykasz się pod Hendrixem, ławka nic nie zmieni w tej kwestii... Taka pierdoła aż tyle kosztowała? Rzeczywiście można było te pieniądze przeznaczyć na coś co będzie przydatne dla mieszkańców, a nie na jakąś szpecącą miasto ławeczkę. Na przykład można było nakarmic głodne dzieci. Ba, za 50tyś to można było nakrmić nawet najedzone dzieci. ![]() Im więcej pomników, ławeczek, monumentów tym lepiej. Zawsze jest na czym oko zawiesić i o czym podyskutować. To cenna rzecz w czasach "tumiwisizmu". Zwłaszcza na naszej prowincji. ![]() Ten post edytował bzenek nie, 23 wrz 2012 - 08:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 29 Dołączył: śro, 11 lip 07 Nr użytkownika: 755 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Szkoda Słów!
Znalezione na FB |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 31 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 306 ![]() |
A mnie się tam ławeczka podoba
![]() Jak ludzie jadą do kurortów nadmorskich to przymierzają swoje dłonie do odciśniętych na chodniku dłoni sław albo zasiadają na ławeczce z Panem Kolbergiem i sobie zdjęcia robią... a co Nasza Dąbrowa gorsza... Ten post edytował domino033 śro, 26 wrz 2012 - 07:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pozostając w niemej zadumie informuję Szanownych Forumowiczów o powstaniu nowego monumentu w naszym mieście - skrzyżowanie Leśnej z Piłsudskiego
http://imageshack.us/content_round.php?pag...63/tablicae.jpg Ten post edytował Bathurst nie, 30 wrz 2012 - 20:59 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pozostając w niemej zadumie informuję Szanownych Forumowiczów o powstaniu nowego monumentu w naszym mieście - skrzyżowanie Leśnej z Piłsudskiego http://imageshack.us/content_round.php?pag...63/tablicae.jpg O ja pierdziele. Ciekawe ile to kosztowało, pewnie lekko 15 tys. zł ;-) |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Pozostając w niemej zadumie informuję Szanownych Forumowiczów o powstaniu nowego monumentu w naszym mieście - skrzyżowanie Leśnej z Piłsudskiego http://imageshack.us/content_round.php?pag...63/tablicae.jpg O ja pierdziele. Ciekawe ile to kosztowało, pewnie lekko 15 tys. zł ;-) Dokładnie, aż żem tam kiedyś specjalnie z Piłsudskiego zjechał żeby to gówno zobaczyć. Toż to wyrzucanie pieniędzy w błoto...Ja pier.... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Dokładnie, aż żem tam kiedyś specjalnie z Piłsudskiego zjechał żeby to gówno zobaczyć. Toż to wyrzucanie pieniędzy w błoto...Ja pier.... Już te unijne tablice mnie wk... ale to już przegięcie pałki. UE na każdym kroku chce podkreślić, że jest "dobrym wujkiem" który nam DAJE. Jakby gdzieś ginął fakt, że budżet unii bierze się nie od dobrego wujka miliardera ale z naszych m.in. podatków więc unia nic nam nie daje. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dokładnie, aż żem tam kiedyś specjalnie z Piłsudskiego zjechał żeby to gówno zobaczyć. Toż to wyrzucanie pieniędzy w błoto...Ja pier.... Już te unijne tablice mnie wk... ale to już przegięcie pałki. UE na każdym kroku chce podkreślić, że jest "dobrym wujkiem" który nam DAJE. Jakby gdzieś ginął fakt, że budżet unii bierze się nie od dobrego wujka miliardera ale z naszych m.in. podatków więc unia nic nam nie daje. Masz rację, ale to super zabieg pijarowy, jak zewsząd jesteś bombardowany tablicami "Projekt współfinansowany..." Ludzie widzą takie tablice i myślą, jaka to Unia Europejska nie jest wspaniała. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pijar pijarem ale czy UE nakazuje stawiać kamienne tablice czy też to inicjatywa beneficjentów?
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Beneficjentów, narzucana jest treść tablicy (musi się znaleźć nazwa projektu, odpowiednie loga i źródło finansowania), ale materiał jest dowolny.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Remontują pomnik poświęcony żołnierzom Armii Czerwonej poległych przy wyzwalaniu DG na Piłsudskiego. Metalowe ogrodzenie zostało zdemontowane, przywieźli kostkę brukową. Robota wre...
Pomnik i jego otoczenie było już mocno zdewastowane. Ciekawe kto finansuje remont. Swoją drogą uważam, że powinny zniknąć wielkie symbole sierpa i młota z pomnika - co najmniej dyskusyjna kwestia. -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Może przez przypadek go zburzą..
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dwie nowe tablice pojawiły się dzisiaj w mieście: DG - Reden. Ulica Kołłątaja. Odsłonięcie tablic pamiątkowych poświęconych Kazimierzowi Imielińskiemu i Adamowi Piwowarowi.
http://www.dabrowa-gornicza.pl/galeria-208..._kollataja.html -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Może i dziś były odsłonięte, ale wisiały już w zeszłym tygodniu
![]() W zeszły poniedziałek robiłem im zdjęcia (i nawet miałem wstawić na forum, ale jakoś zeszło...). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 37 Dołączył: czw, 23 wrz 10 Nr użytkownika: 4,115 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Remontują pomnik poświęcony żołnierzom Armii Czerwonej poległych przy wyzwalaniu DG na Piłsudskiego. Metalowe ogrodzenie zostało zdemontowane, przywieźli kostkę brukową. Robota wre... Pomnik i jego otoczenie było już mocno zdewastowane. Ciekawe kto finansuje remont. Swoją drogą uważam, że powinny zniknąć wielkie symbole sierpa i młota z pomnika - co najmniej dyskusyjna kwestia. Pomnik po remoncie już ktoś zdewastował zakreślając czarną farbą owe symbole i napisy. Ja zasadniczo tego nie kumam, ludzie nie potrafią oddzielić faktu, że jest to miejsce pamięci pewnie zwyczajnych żołnierzy i z wielką polityką raczej nie ma to za wiele wspólnego. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 13 Dołączył: czw, 05 maj 11 Nr użytkownika: 4,612 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jak może nie być polityki w tym? Skoro w jawny sposób propaguje sierp i młot czyli inaczej mówiąc komunizmy a ustrój ten jest zakazany w Polsce.
Takie pomniki powinny być burzone a nie odnawiane po kilka razy jeśli reakcja na niego jest jaka jest. Jeśli remontujacym jest miasto jest to dość żałosne że groby powstańców są w stanie dramatycznym a odnawiany jest pomnik propagujący komune. Ten post edytował DużoWIe nie, 04 lis 2012 - 22:26 |
|
|
![]()
|
|
Też zauważyłem że pomnik został zdewastowany. Myślę, że pomników nie powinno się burzyć ale ten sierp i młot powinien zostać zamieniony na inny symbol i to mniejszy. No i tekst "Bohaterom Armii Czerwonej" do wymiany. U nas cały czas brak wyczucia w tych kwestiach
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 02:25 |