![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Który z marszałków Napoleona był związany z Dąbrową Górniczą i jak?
-------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Który z marszałków Napoleona był związany z Dąbrową Górniczą i jak? w 1807 r. nie było Dąbrowy Górniczej, była wieś Dąbrowa należąca do dóbr Księstwa Siewierskiego ![]() -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Uruchomiłem google ale nie znalazłem tam żadnej ciekawej wskazówki...
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Lannes
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Który z marszałków Napoleona był związany z Dąbrową Górniczą i jak? w 1807 r. nie było Dąbrowy Górniczej, była wieś Dąbrowa należąca do dóbr Księstwa Siewierskiego ![]() No wiem, wiem, ale wiadomo, o co chodzi - jakbym napisał Dąbrowa, można byłoby się czepiać, że Dąbrów w Polszcze wiele ![]() Lannes ![]() Pierwsza część odpowiedzi się zgadza, napisz jeszcze jak ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Który z marszałków Napoleona był związany z Dąbrową Górniczą i jak? w 1807 r. nie było Dąbrowy Górniczej, była wieś Dąbrowa należąca do dóbr Księstwa Siewierskiego ![]() No wiem, wiem, ale wiadomo, o co chodzi - jakbym napisał Dąbrowa, można byłoby się czepiać, że Dąbrów w Polszcze wiele ![]() Lannes ![]() Pierwsza część odpowiedzi się zgadza, napisz jeszcze jak ![]() nie chcę psuć innym zabawy dlatego podałem tylko datę - 9 lipca owego roku zresztą Ten post edytował mawwm wto, 09 sty 2018 - 15:58 -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT Historia kopalni Reden w Dąbrowie (wówczas jeszcze nie Górniczej) zaczyna się w roku 1785, kiedy w lesie Radochą zwanym odkryto węgiel (wg ... Księstwa Warszawskiego, zaś kopalnia Reden trafiła w ręce napoleońskiego marszałka Jeana Lannes de Montebello
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
ale to już Kolega mawmm odpowiedział - Napoleon pupilkowi sprezentował księstwo siewierskie (de Sievers, 30 VI 1807, księstwo, dodajmy, w wyraźnie rozszerzonych granicach), ergo --> został panem i bobrów dąbrowiaków, i górników
![]() PS Janka Lannes czytamy [lan] ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 02:17 |